Planinarenje

Planinarenje

Podhom - Sveta Katarina na Homu

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeSveta Katarina na Homu / Podhom - Sveta Katarina na Homu
   Podhom - Sveta Katarina na Homu   
Autor opisa:heinz
Vrijeme hodanja: 0 h 45 min
Ishodište: Podhom (590 m)
Cilj: Sveta Katarina na Homu (634 m)
Visinska razlika: 44 m
Visinska razlika (po putu): 44 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: TNP 1 : 50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Od parkirišča nadaljujemo naprej čez pašnik, proti hribu Hom, katerega vidimo pred seboj. Pot čez pašnik zavije rahlo desno in se kmalu prične vzpenjati. V kratkem, ko pot zavije ostreje desno spregledamo levi odcep vlake v klanec proti gozdu (pot na Hom), ter nadaljujemo po naši široki in položni poti, ki nas popelje proti vzhodu. Med hojo po odprtem travnatem pobočju smo že kmalu deležni lepih razgledov širom po znatnem delu Gorenjske z Julijci, Pokljuko in Jelovico, ter kasneje Karavankami in Kamniškimi Alpami v ozadju. Na poti nekajkrat prečkamo pašno ograjo, srečamo pa se tudi s klopcami na katerih si lahko privoščimo počitek. Ko nas pot pripelje nad zadnjo pod pobočjem ležečo vas (Zasip), zagledamo nekoliko oddaljeno cerkvico Svete Katarine, kmalu pa še zadnjič prečkamo pašno ograjo, ter stopimo na večje makadamsko parkirišče na Sveti Katarini na Homu. Na levi opazimo gostinski objekt, v smeri rahlo desno oz. naravnost ob poti v dolino pa starodavno cerkvico. Počitek in razgled si lahko privoščimo na bližnjih klopcah.
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce (Jesenice vzhod), na katerem zavijemo levo (smer Blejska Dobrava in Spodnje Gorje). Po 100 m vožnje, se takoj zatem ko smo zapeljali skozi železniški podvoz, znajdemo v naslednjem križišču, kjer peljemo desno v smeri Gorje, Bled (levo Blejska Dobrava). Za strmejšim vzponom se peljemo skozi naselje Kočna in nadaljujemo proti Spodnjim Gorjam, kjer kmalu zatem, ko na mostu prečkamo reko Radovno in se cesta nekoliko vzpne, naletimo na levi odcep ceste s tablami "Zasip, Vintgar, Podhom". Tu zavijemo levo in že po nekaj 10 m v križišču znova levo, v smeri "Vintgar". Kmalu smo spet v križišču, kjer ne nadaljujemo navzdol proti Vintgarju, pač pa zgolj rahlo desno oz. naravnost v klanček na parkirišče (tabla ob cesti v križišču). Desna cesta pelje v vas. Parkiramo na urejenem parkirišču ob igralih.
b) Z Bleda se usmerimo proti Pokljuki in Spodnjim Gorjam. V Spodnjih Gorjah sledimo oznakam Jesenice, Vintgar. V križišču ki se nahaja nekaj metrov naprej od gostilne Fortuna zavijemo desno, v smeri "Zasip, Vintgar, Podhom". Že po nekaj 10 m v križišču zavijemo levo, v smeri "Vintgar". Kmalu smo spet v križišču, kjer ne nadaljujemo navzdol proti Vintgarju, pač pa zgolj rahlo desno oz. naravnost v klanček na parkirišče (tabla ob cesti v križišču). Desna cesta pelje v vas. Parkiramo na urejenem parkirišču ob igralih.
Pokraj puta:
Hom pri Bledu (834m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Hom pri Bledu
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Podhom - Sveta Katarina na Homu Podhom - Sveta Katarina na Homu Podhom - Sveta Katarina na Homu Podhom - Sveta Katarina na Homu Podhom - Sveta Katarina na Homu Podhom - Sveta Katarina na Homu Podhom - Sveta Katarina na Homu Podhom - Sveta Katarina na Homu Podhom - Sveta Katarina na Homu Podhom - Sveta Katarina na Homu Podhom - Sveta Katarina na Homu Podhom - Sveta Katarina na Homu Podhom - Sveta Katarina na Homu Podhom - Sveta Katarina na Homu Podhom - Sveta Katarina na Homu Podhom - Sveta Katarina na Homu Podhom - Sveta Katarina na Homu Podhom - Sveta Katarina na Homu Podhom - Sveta Katarina na Homu Podhom - Sveta Katarina na Homu Podhom - Sveta Katarina na Homu Podhom - Sveta Katarina na Homu Podhom - Sveta Katarina na Homu Podhom - Sveta Katarina na Homu Podhom - Sveta Katarina na Homu Podhom - Sveta Katarina na Homu
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Podhom - Sveta Katarina na Homu
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje