Planinarenje

Planinarenje

Kočna - Žerjavec (Kavče)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeŽerjavec (Kavče) / Kočna - Žerjavec (Kavče)
   Kočna - Žerjavec (Kavče) (južna pot)  
Autor opisa:heinz
Vrijeme hodanja: 0 h 30 min
Ishodište: Kočna (660 m)
Cilj: Žerjavec (Kavče) (805 m)
Visinska razlika: 145 m
Visinska razlika (po putu): 145 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: TNP 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Opis puta:
Od izhodišča se usmerimo nazaj po cesti proti naselju. Po 250 m, se nekaj metrov pred avtobusno postajo z desne usmerimo na ožjo stransko asfaltirano cesto na naši levi, ki nas popelje mimo nekaj hiš v klanček. Ko se za levim ovinkom cesta položi in izgubi asfaltno podlago, nas pripelje na večji travnik. Tu se usmerimo pravokotno levo, proti zapuščenemu objektu, mimo katerega gremo po desni, v gozd. Široka pot v gozdu se rahlo vzpenja, ter v kratkem na razpotju zavije skoraj pravokotno desno. V nadaljevanju ob zmerno vzpenjajoči se poti naletimo na klopco, nekoliko višje (bližina sedla med hriboma Žerjavec in Vrše) pa na novo razpotje, kjer smo deležni delnega pogleda na drugo stran hriba v smeri proti Žirovnici. Tu se usmerimo ostro levo, ter stopimo na široko pot, ki se rahlo vzpenja nazaj v smeri od koder smo prišli. Po nekaj 10 metrih prezremo desni odcep in nadaljujemo naravnost po poti v klanec. Ta nas kmalu pripelje do tv oddajnika, mimo katerega nadaljujemo v isti smeri proti vrhu hriba. Kmalu nas lepa pot skozi majhen gozdič, prek nekaj manjših skal pripelje na južni rob vršnega grebena Žerjavca. Od tu nas loči le še nekaj metrov do skalnatega pomola s klopco, ki predstavlja vrh, kjer si odpočijemo in privoščimo razgled na naselje Kočna, Poljansko Babo, Gorje s Pokljuko, Boršt, ter na del Karavank na naši desni.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce, na katerem zavijemo levo v smeri Blejska Dobrava in Spodnje Gorje. Že kmalu ko prevozimo železniški podvoz, smo v naslednjem križišču, kjer zavijemo desno - Bled, Kočna. Sprva serpentinasta cesta se vzpne naravnost proti zahodu in kmalu v levem ovinku doseže vrh oz. naselje Kočna. Naše izhodišče se nahaja na levi strani ceste, nekaj metrov pred krajevno tablo. Zaradi neprekinjene črte peljemo naprej mimo prvih hiš, kjer na desni opazimo avtobusno postajo. Tu obrnemo in se vrnemo nazaj, skoraj do ovinka, preden bi se spustili nazaj v dolino. Ustavimo na makadamskem parkirišču.
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Kočna - Žerjavec (Kavče) Kočna - Žerjavec (Kavče) Kočna - Žerjavec (Kavče) Kočna - Žerjavec (Kavče) Kočna - Žerjavec (Kavče) Kočna - Žerjavec (Kavče) Kočna - Žerjavec (Kavče) Kočna - Žerjavec (Kavče) Kočna - Žerjavec (Kavče) Kočna - Žerjavec (Kavče) Kočna - Žerjavec (Kavče) Kočna - Žerjavec (Kavče) Kočna - Žerjavec (Kavče) Kočna - Žerjavec (Kavče) Kočna - Žerjavec (Kavče) Kočna - Žerjavec (Kavče) Kočna - Žerjavec (Kavče) Kočna - Žerjavec (Kavče) Kočna - Žerjavec (Kavče) Kočna - Žerjavec (Kavče) Kočna - Žerjavec (Kavče) Kočna - Žerjavec (Kavče)
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Kočna - Žerjavec (Kavče)
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje