Planinarenje

Planinarenje

Kočna - Boršt

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeBoršt / Kočna - Boršt
   Kočna - Boršt (čez Vrše)  
Autor opisa:heinz
Vrijeme hodanja: 1 h 20 min
Ishodište: Kočna (660 m)
Cilj: Boršt (931 m)
Visinska razlika: 271 m
Visinska razlika (po putu): 316 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: TNP 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Od izhodišča se usmerimo nazaj po cesti proti naselju. Po 250 m, se nekaj metrov pred avtobusno postajo z desne usmerimo na ožjo stransko, asfaltirano cesto na naši levi, ki nas popelje mimo nekaj hiš v klanček. Ko se za levim ovinkom cesta položi in izgubi asfaltno podlago, nas pripelje na večji travnik. Nadaljujemo po kolovozu, ki se sprva drži rahlo v levo in se ob robu gozda nekoliko vzpne mimo pašnika na desni. Kaj kmalu se znajdemo na sedlu med dvema vrhovoma - Žerjavcem in Vršami, kjer je razpotje. Tu se usmerimo ostro desno in sicer na prvo (sprva gruščnato) pot, ki se vzpne v klanec (druga je položna pot na Blejsko Dobravo). Po krajšem vzponu naletimo na klopco, ter nadaljujemo po tej poti, ki se v nadaljevanju zoži in malce strmeje vzpne proti vrhu Vrš. Zatem ko pot zavije levo in strmina popusti, si lahko privoščimo pogled na Koroško Belo in Javorniški Rovt. V kratkem stopimo še v mešan gozdič, skozi katerega nas pot po krajšem in rahlem vzponu pripelje na vrh 850 m visokega hriba Vrše, kjer se nam naravnost (proti jugu) pred očmi pokaže njegov sosed, naš ciljni vrh - Boršt. Nadaljujemo torej naprej po poti, ki se spusti po travnatem pobočju. Ko pot v kratkem zavije desno navzdol proti severo-zahodu, jo zapustimo, ter nadaljujemo naravnost, rahlo v klanček (prezremo pot v gozd na levi), kjer opazimo stezo, ki nas v nekaj korakih pripelje v gozd. Kmalu sprva sledljiva pot zavije rahlo levo, zatem pa se nam navidez izgubi, zaradi česar moramo biti pozorni na oznake (rdeče črte) na drevju. Zatem, ko se tu pot ob nekaj korakih zgolj rahlo spusti, ta pri drugi oznaki zavije ostro desno, ter se po krajšem položnem delu (ponovno sledljiva) spusti po gozdnem pobočju. Sledi zgolj rahel vzpon, za katerim nas pot, ki zavije malce v levo pripelje do gozdne vlake. Ko stopimo nanjo, se usmerimo levo v klanec proti jugo-vzhodu. Malo preden naj bi nas vlaka pripeljala iz gozda na začetek velike poseke, pa jo zapustimo in se usmerimo ostro desno na drugo (vlako), ki se strmo vzpenja na vzhodno pobočje Boršta proti njegovemu vrhu. Tu bomo morda na deblu ene od smrek opazili "Obvestilo" sprehajalcem. V nadaljevanju se med strmim vzpenjanjem držimo ob desni strani v obvestilu omenjene "označene smeri", kar pomeni, da ne hodimo ves čas po vlaki, ampak občasno po trasi na njeni desni, katera je vse do vrha nekoliko shojena (na cilj nas pripelje tudi hoja po vlaki). Ker nam vrh Boršta ne ponudi posebnega razgleda v dolino, si tega lahko privoščimo na vzhodnem pobočju, nekaj metrov nižje. Tu se bomo lahko razgledali vse od Pustega rovta na levi, prek Karavank in dela Kamniških Alp, ter širne Ljubljanske kotline, do pobočja Jelovice na desni.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce, na katerem zavijemo levo v smeri Blejska Dobrava in Spodnje Gorje. Že kmalu ko prevozimo železniški podvoz, smo v naslednjem križišču, kjer zavijemo desno - Bled, Kočna. Sprva serpentinasta cesta se vzpne naravnost proti zahodu in kmalu v levem ovinku doseže vrh oz. naselje Kočna. Naše izhodišče se nahaja na levi strani ceste, nekaj metrov pred krajevno tablo. Zaradi neprekinjene črte peljemo naprej mimo prvih hiš, kjer na desni opazimo avtobusno postajo. Tu obrnemo in se vrnemo nazaj, skoraj do ovinka, preden bi se spustili nazaj v dolino. Ustavimo na makadamskem parkirišču.
Pokraj puta:
Žerjavec (805m), Vrše (850m)
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt Kočna - Boršt
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Kočna - Boršt
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje