Planinarenje

Planinarenje

Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpePlanina Zgornja Grintovica / Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica
   Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica   
Vrijeme hodanja: 3 h
Ishodište: Stara Fužina (600 m)
Cilj: Planina Zgornja Grintovica (1250 m)
Visinska razlika: 650 m
Visinska razlika (po putu): 650 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: Triglav 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo desno v smeri korit Mostnice po široki poti, po kateri v nekaj minutah prispemo do Hudičevega mostu, s katerega že lahko uzremo prvi pogled v korita. Pri mostu stopimo na slabšo cesto, kateri sledimo v levo, po njej pa hodimo le kratek čas, saj nas nato oznake za korita usmerijo desno na lepo urejeno turistično pot. Pot naprej nas kmalu pripelje do osrednjega korit, ob katerih se nato zložno vzpenjamo. Med vzponom ob koritih naletimo na oznake "Slonček" (skala, ki jo je izdolbla voda v obliki slončka - vredno ogleda). Pot naprej se še nekaj časa vzpenja ob Mostnici, nato pa zavije nekoliko proti levi, kjer nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do gozdne ceste, ki vodi proti zatrepu doline Voje. Cesti sledimo v desno, le ta pa nas hitro pripelje do planinske koče na Vojah(do sem lahko pridemo tudi z avtom, to nam pot skrajša za približno 45 minut).
Od koče nadaljujemo po zložni makadamski cesti, ki nas naprej vodi ob robu obsežnih pašnikov doline Voje. Nekoliko naprej se cesta razcepi na dva dela, mi pa lahko nadaljujemo tako po levi (smer Velo polje) ali pa po nekaj minut daljši desni cesti, ki nas ob zatrepu doline pripelje do slapu Mostnice.
Če smo si ogledali slap, se vrnemo nekaj metrov nazaj, nato pa se preko mostička priključimo "levi" nekoliko krajši poti. Pot naprej preide v strnjen gozd, kjer se najprej vzpne nad slap, nato pa postopoma zavije precej v levo, kjer se vzpenja po razmeroma strmih pobočjih. Po približno enournem vzponu skozi gozd, pot zavije v desno ter nas nato po nekaj minutah prečnega vzpona pripelje iz gozda na planino Spodnja Grintovica, kjer se nahaja korito z vodo (zaradi možnosti zmrzali je pipo možno odpreti le v poletnih mesecih).
Na planini Spodnja Grintovica opazimo oznako "Pl. Grintovica", ki nas usmerja levo h koritu z vodo, vendar je bolje, če nadaljujemo po levem robu planine do bližnjega možica, kjer opazimo začetek poti, ki vodi na Zgornjo Grintovico. Tu pot zavije ostro v levo in se nadaljuje skozi strnjen gozd. Že po nekaj 10 m se nam z leve priključi "pot", ki vodi mimo prej omenjenega korita, mi pa nadaljujemo po široki poti, po kateri po dobrih 10 minutah nadaljnje hoje prispemo na planino Zgornja Grintovica.
zemljevid
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Stare Fužine. V Stari Fužini pa v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto v smeri planine Blato, planine Vogar in doline Voje. Cesta nas naprej pripelje do mesta, kjer pobirajo cestnino, mi pa tu parkiramo na urejenem plačljivem parkirišču.
Pokraj puta:
Koča na Vojah (690m), Planina Spodnja Grintovica (1175m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Planina Spodnja Grintovica, Planina pod Mišelj vrhom, Planina Krstenica, Velo polje, Vodnikov dom, Jezerski Stog, Koča na Doliču, Dom Planika, Triglav
Prosječna ocjena izleta: 6,3/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Stara Fužina - Planina Zgornja Grintovica
saso.alpinist     
21.9.2008
Ta planina je res krasna. Jaz ne vem zakaj je nekateri ne marajo preveč. Če bi ob lepem vremenu na njej ostali le en vikend in se družili z najemniki tamkajšnih koč (med njimi sem tudi jaz nasmeh ) bi svoje mnenje kaj kmalu spremenili. Na Grintovici se srečujejo res le največje legende...to se pravi le najboljša družba...in če jih kdaj kaj vprašate o zgodovini te planine ali pa o kakih planinskih prigodah tu, vam bodo z veseljem odgovorili na vprašanja in vas povabili k sebi na čaj, kavo, na enga takratkega,...če pa ostanete gor dlje pa vas verjetno povabijo še na manjši kres in seveda na pojedino, pripravljeno na ognju.

Ob nevihtah smo že nekajkrat naleteli na tujce, ki niso vedeli več kam bi šli, pa smo jih lepo sprejeli, jih nasitili in jih posušili, pomožnosti so tudi prespali,...in vsi so bili res zelo zadovoljni ter se še kdaj vrnili na to planino. nasmeh

Od planine pa vodijo tudi številne stezice na okoliške hribe...npr. Krstenica, Voje, Blato, Velo Polje, Vodnikov dom in še mnoge druge.
Planina pa nudi tudi prekrasen razgled na večino južnih bohinjskih alp, Uskovnico, Tošc, vidi pa se tudi Triglav.

Na Grintovici imamo tudi drugo najčistejšo vodo v Sloveniji, ki izvira pod Krstenico.

Planino na vsake toliko časa obiščejo tudi kakšne koze bohinjskih pastirjev, ki prečijo planino bodisi, ko peljejo živino na pašo v višje ležeče planine, ali pa bodisi pred začetkom Kravjega Bala v Bohinju.

Vendar Pozor! Tu tudi pridejo fantje s TNP-ja (Triglavski Narodni Park), ki oprezajo za nevarnostmi in nevšečnostmi, ki bi jih lahko povzročili planinci ali "prebivalci planine Grintovice". Zato vas prosim, da ne odlagate odpadkov v naravi in ne kurite na nezavarovanih mestih. Pri miru pa pustite tudi zavarovane cvetlice in ne plašite planinskih živali.

Drugače pa na Grintovici živimo pa enem načelu: "Duša jej, pij in bodi dobre volje!" nasmeh

Uživajte v izletu!

Lep pozdrav,
Sašo
mukica     
22.9.2008
Upam ,da se kmalu vidimo...nasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje