Planinarenje

Planinarenje

Ahlete / Aclete - Spodnje Mangartsko jezero

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeSpodnje Mangartsko jezero / Ahlete / Aclete - Spodnje Mangartsko jezero
   Ahlete / Aclete - Spodnje Mangartsko jezero   
Vrijeme hodanja: 0 h 50 min
Ishodište: Ahlete / Aclete (850 m)
Cilj: Spodnje Mangartsko jezero (924 m)
Visinska razlika: 74 m
Visinska razlika (po putu): 110 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Nadaljujemo skozi vas, nato pa na križiščih sledimo oznakam za jezero. Cesta višje postane makadamska in preide v gozd, kjer se položi. Sledi še nekaj križišč, mi pa še vedno sledimo oznakam za jezero, oznake pa se večinoma pojavljajo v treh jezikih in sicer italijanskem, nemškem in slovenskem, sem ter tja pa le v italijanščini. Cesta, po kateri hodimo v glavnem vodi proti vzhodu, ko pa zavije bolj proti severu, se tudi prične vidno spuščati. Nekoliko naprej zapustimo cesto in nadaljujemo levo v smeri Spodnjega Mangartskega jezera (pri tej tabli je namesto slovenskega napisa, napis v angleščini). Sledi še krajši spust, nato pa se gozdna pot nadaljuje brez večjih sprememb višine. V nadaljevanju gremo še mimo Malega jezera / Lago Piccolo in Majcenega jezera / Lago Piccolissimo, nato pa se spustimo do Spodnjega Mangartskega jezera.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (november).
Pristup do ishodišta:
a) Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Ratečam in dalje Italiji. V nadaljevanju se peljemo proti Trbižu / Tarvisio, nekoliko za odcepom ceste proti Belopeškim jezerom / Lago di Fusine, pa se v levo odcepi cesta proti naselju Ahlete / Aclete. Nadaljujemo na omenjeno cesto, ki nas vodi še mimo nekaj hiš, nato pa se vzpne do vasice Ahlete, kjer se prične opisana pot. V vasi ni urejenih parkirnih mest.
b) Preko MP Predel se zapeljemo v Italijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Trbižu / Tarvisio in dalje proti Ratečam. V naselju Bela Peč / Villa Bassa, pa se v desno odcepi cesta proti naselju Ahlete / Aclete. Nadaljujemo na omenjeno cesto, ki nas vodi še mimo nekaj hiš, nato pa se vzpne do vasice Ahlete, kjer se prične opisana pot. V vasi ni urejenih parkirnih mest.
Pokraj puta:
Malo jezero / Lago Piccolo (945m), Majceno jezero / Lago Piccolissimo (940m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Zgornje Mangartsko jezero
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Ahlete / Aclete - Spodnje Mangartsko jezero Ahlete / Aclete - Spodnje Mangartsko jezero Ahlete / Aclete - Spodnje Mangartsko jezero Ahlete / Aclete - Spodnje Mangartsko jezero Ahlete / Aclete - Spodnje Mangartsko jezero Ahlete / Aclete - Spodnje Mangartsko jezero Ahlete / Aclete - Spodnje Mangartsko jezero Ahlete / Aclete - Spodnje Mangartsko jezero Ahlete / Aclete - Spodnje Mangartsko jezero Ahlete / Aclete - Spodnje Mangartsko jezero Ahlete / Aclete - Spodnje Mangartsko jezero Ahlete / Aclete - Spodnje Mangartsko jezero Ahlete / Aclete - Spodnje Mangartsko jezero Ahlete / Aclete - Spodnje Mangartsko jezero Ahlete / Aclete - Spodnje Mangartsko jezero Ahlete / Aclete - Spodnje Mangartsko jezero Ahlete / Aclete - Spodnje Mangartsko jezero Ahlete / Aclete - Spodnje Mangartsko jezero Ahlete / Aclete - Spodnje Mangartsko jezero Ahlete / Aclete - Spodnje Mangartsko jezero Ahlete / Aclete - Spodnje Mangartsko jezero
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Ahlete / Aclete - Spodnje Mangartsko jezero
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje