Planinarenje

Planinarenje

Dolina Krma - Planina Zgornja Krma

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpePlanina Zgornja Krma / Dolina Krma - Planina Zgornja Krma
   Dolina Krma - Planina Zgornja Krma   
Vrijeme hodanja: 2 h 30 min
Ishodište: Dolina Krma (944 m)
Cilj: Planina Zgornja Krma (1720 m)
Visinska razlika: 776 m
Visinska razlika (po putu): 770 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Triglav 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo mimo rampe in pot nadaljujemo po zložni in za javni promet zaprti gozdni cesti. Slabša cesta se nekaj časa nadaljuje čez obsežna prodišča, nato pa zavije rahlo v desno, kjer preide v gozd in se spremeni v kamnit kolovoz. Naprej se nekaj časa zložno vzpenjamo skozi gozd, nato pa se, ko prekoračimo nekoliko večji hudournik, začne pot strmeje vzpenjati skozi strnjen gozd. Višje preidemo iz gozda v pas rušja, pomešanega z grmičevjem, pot pa se čez omenjeno pobočje vzpenja po grušču. Na višini približno 1400 m se pot položi in nas po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje na lepo travnato ravnico imenovano Vrtača.
Na drugi strani ravnice, se široka pot ponovno začne vzpenjati in nas po približno 20 minutah nadaljnje hoje pripelje na Malo polje, kjer le ta zavije v desno in nas pripelje na manj opazno razpotje. Nadaljujemo po lepo sledljivi poti (levo Vodnikov dom preko Bohinjskih vratc), ki se še nekaj časa zložno vzpenja, nato pa nas pripelje do korita z vodo. Naprej se pot razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki nas čez sprva travnata, nato pa rahlo poraščena pobočja pripelje do pastirske koče na planini Zgornja Krma.
zemljevid
Pristup do ishodišta:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri vasi Radovna in doline Krma in Kot. Razmeroma strma cesta nas nato pelje mimo table TNP, za katero se cesta kmalu položi in nas pripelje do križišča, kjer se desno odcepi makadamska cesta v dolino Kot. Nadaljujemo naravnost po cesti, ki se začne spuščati. Sredi spusta pa se desno odcepi cesta v dolino Krmo (naravnost Radovna). Nekoliko naprej pridemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Krme. Makadamska cesta nas nato pripelje do Kovinarske koče, mi pa ji sledimo še naprej. Občasno nekoliko slabša cesta nas nato pripelje do parkirišča pred zapornico.
Pokraj puta:
Vrtača (1430m), Malo polje (1585m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Veliki Pršivec, Teme, Dom Valentina Staniča, Vrh Snežne konte, Cmir, Dom Planika, Visoka Vrbanova špica, Begunjski vrh, Triglavski dom na Kredarici, Rjavina, , Kredarica, Triglav
Prosječna ocjena izleta: 8,3/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dolina Krma - Planina Zgornja Krma Dolina Krma - Planina Zgornja Krma Dolina Krma - Planina Zgornja Krma Dolina Krma - Planina Zgornja Krma Dolina Krma - Planina Zgornja Krma Dolina Krma - Planina Zgornja Krma Dolina Krma - Planina Zgornja Krma Dolina Krma - Planina Zgornja Krma Dolina Krma - Planina Zgornja Krma Dolina Krma - Planina Zgornja Krma Dolina Krma - Planina Zgornja Krma Dolina Krma - Planina Zgornja Krma Dolina Krma - Planina Zgornja Krma Dolina Krma - Planina Zgornja Krma Dolina Krma - Planina Zgornja Krma Dolina Krma - Planina Zgornja Krma Dolina Krma - Planina Zgornja Krma Dolina Krma - Planina Zgornja Krma Dolina Krma - Planina Zgornja Krma Dolina Krma - Planina Zgornja Krma Dolina Krma - Planina Zgornja Krma
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem,
Diskusija o izletu Dolina Krma - Planina Zgornja Krma
Pohodnica56     
25.2.2012
Hm, še nihče ni nič napisal. Saj res ni bog ve kaj takle vzponček iz Krma do Prgarce, a se je bilo treba danes kar potrudit, da je bila premagana zadnja strmina, gaz ja kar navpično gor. Ljudi bom malo, nekaj smučarjev, ki so prismučali s Kredarice in nekaj pohodnikov za katere sem malce skeptična, če so res prišli iz Kredarice, brez vsake opreme ali pač, nekateri "znajo". Dan je bil, kljub temu, da se je začelo hitro oblačiti, perfekten.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje