Planinarenje

Planinarenje

Aljažev dom v Vratih - Križ

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeKriž / Aljažev dom v Vratih - Križ
   Aljažev dom v Vratih - Križ (čez Sovatno)  
Vrijeme hodanja: 5 h
Ishodište: Aljažev dom v Vratih (1015 m)
Cilj: Križ (2410 m)
Visinska razlika: 1395 m
Visinska razlika (po putu): 1400 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: više zahtjevno
Zemljovid: Triglav 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas po 3 minutah hoje pripelje do razpotja pri Aljaževem domu. Nadaljujemo naravnost v smeri Triglava, Luknje in Pogačnikovega doma (desno Škrlatica) po široki poti, ki gre za kapelico (na desni strani) in Aljaževim dom (na levi strani) v pas gozda. Široka turistično - sprehajalna pot pa nas mimo zimskega bivaka pripelje iz gozda, kjer pred seboj zagledamo znamenit klin (spomenik posvečen padlim partizanom gornikom). Nadaljujemo naravnost (levo Tominškova pot) po poti, ki se vrne v gozd in nas pripelje na naslednje razpotje. Nadaljujemo desno v smeri Pogačnikovega doma (naravnost pot čez Prag in Luknja) po poti, ki se začne strmeje vzpenjati skozi gozd. Po nekaj minutah nadaljnje hoje prečimo kratko razgledno jaso, nato pa se pot vrne v gozd in se začne še strmeje vzpenjati. Na višini 1300m pa ob poti opazimo studenček (v sušnih obdobjih presahne) za katerim pa kmalu preidemo iz gozda na vznožje strme Sovatne. Tu se levo odcepi pot k bivaku pod Luknjo, mi pa nadaljujemo naravnost po vse bolj strmi poti. Pot naprej s travnatih pobočij preide na gruščnata pobočja (previdno pri sestopu) in se občasno vzpne čez krajši skalnat skok. Dolina Sovatne se nato postopoma zoži in pot nas pripelje do kratkega rahlo zahtevnega mesta (čez Skok). S pomočjo varoval se vzpnemo stopnjo višje, kjer strmina nekoliko popusti. Naprej nas vse bolj razgledna pot hitro pripelje do razpotja na Dovških vratcih.
Nadaljujemo desno v smeri Stenarja in Križa (levo Bovški Gamsovec in Pogačnikov dom) po poti, ki se postopoma začne vzpenjati proti Stenarskim vratcem. Po nekaj minutah vzpona pa se pot razcepi na dva dela, nadaljujemo levo (desno Stenar). Pot nato iz melišč preide na rahlo izpostavljena pobočja, katera v zmernem vzponu prečimo proti severozahodu. Precej drsna pot pa nas višje pripelje pod vršno vznožje Križa. Tu se pot strmo vzpne in nas pripelje na nekoliko izpostavljen greben, kjer se s pomočjo skobe in jeklenice povzpnemo na razgleden vrh.
Vrata - Dovška vrata 4:00, Dovška vrata - Križ 1:00.
Pristup do ishodišta:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri doline Vrata in se po njej peljemo do velikega parkirišča v bližini Aljaževega doma.
Pokraj puta:
Dovška vrata (2180m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Križ, Stenar
Prosječna ocjena izleta: 7,2/10  (br. glasova=4)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ Aljažev dom v Vratih - Križ
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Aljažev dom v Vratih - Križ
TincaPRR     
28.8.2011
Priporočam, z vrha Križa so čudoviti razgledi:-)
Ornitolog     
17.7.2013
Pozdrav,
če bo vreme zdržalo, bi šel čez vikend to turo: Vrata - Luknja - Bovški Gamsovec - Križ - Pogačnikov dom - Vrata.

Zanima me predvsem, če je na poti še kaj snežišč, za katera bi potreboval cepin.

Hvala in lp.
xtomaz     
3.11.2013
Jeklenica na grebenu tik pod vrhom Križa je bila v petek strgana. Prav bi bilo tudi omeniti (in vrisati na nove planinske karte, ki praviloma žal le kopirajo napake starih izdaj), da obstaja tudi direktna markirana povezava, ki od vršnega vznožja Križa po gruščnatem zahodnem pobočju preči direktno na Bovška vratca in se tako izogne vzponu na Križ. Zna biti koristno v dvomljivem vremenu, če imate s sabo majhne otroke ali hodite s psom.
pohodnik38     
3.11.2013
Tista jeklenica na sliki 58 je bila že lansko leto septembra strgana ko sem se tam okrog potepal.
roberthr     
31.8.2014
Smo bili predvčeraj tukaj. Ta jeklenica je letos še kar strgana. Le, da je tokrat odneslo še del stene levo od nje, z njo pa markacijo in precejšen del poti pod njo.
StyLa     
18.7.2016
Včeraj smo po tej poti sestopali in lahko potrdim da je jeklenica še vedno strgana da so markacije tako redke in dotrajane, da je potebno kar nekaj iznajdljivosti, da najdeš pot navzdol. Malo neprijetno.LP
zalaz     
8.7.2018
Pot je lepo urejena in označena, tako da jo priporočam. Lp
Lisica     
17.9.2018
Slika 54-ta pot v desno na Kriz je zaprta zaradi podora. Gre se malo naprej levo in z druge strani. Sploh je po tej spodnji poti ogromno grusca. Meni je bila bolj vsec pot iz Pogacnikovega doma, ki gre direkt za domom gor.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje