Planinarenje

Planinarenje

Ruski križ - Križ

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeKriž / Ruski križ - Križ
   Ruski križ - Križ   
Vrijeme hodanja: 4 h 45 min
Ishodište: Ruski križ (1000 m)
Cilj: Križ (2410 m)
Visinska razlika: 1410 m
Visinska razlika (po putu): 1490 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Triglav 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Opis puta:
Le malo pred 3. serpentino Ruske ceste, bomo ob cesti opazili planinske oznake za Kočo v Krnici, ki nas usmerijo rahlo levo na širok kolovoz, ki se takoj prične zmerno spuščati. Po nekaj minutah spusta skozi gozd, se pot položi in nas pripelje do struge Suhe Pišnice. Le malo za tem, ko prečimo omenjeni potok, pot zavije rahlo v levo in nas pripelje iz gozda na prostrana travnata pobočja planine V Klinu, kjer na desni opazimo osamljeno kočo, na levi pa manjši spominski park Mali Tamar. Pot naprej se povsem položi, nato pa se priključi gozdni cesti, ki pride od bivšega hotela Erika oz. mostu čez Veliko Pišnico. Tu nadaljujemo desno, ter razmeroma strmi gozdni cesti ali vzporedni planinski poti sledimo vse do Koče v Krnici, le to pa dosežemo po približno 20 minutah nadaljnje hoje.
Od koče pri kateri je prijetna senca nadaljujemo naravnost v smeri Kriške stene po dolini Krnice sprva rahlo, nato pa vse strmeje navzgor. Pot kmalu preide iz gozda, kjer se nam odpre lep pogled na bližnja ostenja. Naprej prečimo grušč, ki ga neurja prinesejo z okoliških grap. Pot naprej postane bolj strma in nas še vedno pelje v isti smeri. Za nami so že zadnja drevesa in počasi prehajamo na melišče pod stenami Kriške stene. V zgornjem delu melišča se pot rahlo obrača na levo do vstopa v Kriško steno. Tu se začne plezalni del poti, kjer si nadenemo čelado. Pot se na začetku stene obrne levo in se strmo vzpne. V steni je pot speljana večinoma po naravnih prehodih ponekod pa nam pomagajo tudi varovala. Med vzponom pazimo, da ne prožimo kamenja! Po slabi uri plezanja po steni, ki je mestoma kar težavno stopimo iz nje. Sledi še nekaj korakov hoje do razpotja, kjer nadaljujemo desno navzgor v smeri Križa in pot ki preide na širok greben, nas hitro pripelje na Bovška vratica, s katerih se nam odpre pogled na Kriške pode, kjer lahko vidimo najvišje ležeče slovensko jezero. Nadaljujemo levo proti vrhu Križa (naravnost Pogačnikov dom), do katerega imamo le še 10 minut hoje. Pot naprej se najprej zložno vzpenja po vse ožjem grebenu, nato pa se s pomočjo jeklenice strmo vzpne čez rahlo izpostavljeno skalno ploščo, za katero pridemo do zanimivega prehoda skozi naravni žleb. Z nekaj spretnosti, se skozi ozek žleb povzpnemo na razgleden Križ.
Izhodišče - Koča v Krnici 45 minut, Koča v Krnici - Križ 4:00.
Pristup do ishodišta:
Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti prelazu Vršič. Le malo pred 3. serpentino Ruske oz. vršiške ceste, bomo na desni strani opazili Ruski križ, na levi pa manjše parkirišče, kjer parkiramo. Ker je parkirišče razmeroma majhno in hitro polno lahko parkiramo tudi nekoliko višje na večjem parkirišču malo nad 4. serpentino (v tem primeru se moramo do našega izhodišča pri Ruskem križu nekoliko spustiti).
Do izhodišča lahko pridemo tudi s primorske strani in sicer preko prelaza Vršič.
Pokraj puta:
Koča v Krnici (1113m), Vrh Kriške stene (2289m), Bovška vratica (2375m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Križ, Stenar
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ Ruski križ - Križ
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Ruski križ - Križ
kitina     
12.9.2009
Hojla!zanima me kakšna je pot čez Kriško steno na Križ?
nisa     
12.8.2011
Jutri se odpravljam na Križ čez Kriško steno. Mogoče kdo ve če je kaj snega na poti.
Veliko planinskega uživanja med podaljšanim vikendom.
folpo     
12.8.2011
kakšen mesec od tega je bil neposredno pod vstopom v steno veliko in strmo snežišče, šririne cca. 30 do 40m, ki se je po vsej verjetnosti še vedno ohranilo, saj je v celoti v senci, plast snega pa je bila takrat zelo debela. da se ga sicer prečit z veliko previdnosti in brez cepina, ampak to odsvetujem, ker v primeru zdrsa ni rešitve
Ceri     
29.8.2011
včeraj se podali po tej poti na Križ in je zlo luštna tura nasmeh ko prideš pod Kriško steno, ti sicer ni povsem jasno kako bo šlo preko, ampak je pot res lepo speljana po naravnih prehodih in zaradi obilice "prostega plezanja" predstavlja pravi užitek za nas "gorniške gamse" mežikanjeje pa zaradi krušljivega terena in obilice kamnčkov na kamniti podlagi, potrebna malce večja previdnost ob spustu... ob "premagani" steni pa zgoraj čaka nagrada, ko ob počitku na mehkih travnatih zaplatah, lahko uživaš v čudovitih razgledih!
metod     
15.8.2012
Pot je fino prehodna, snega ni. Plezanje prijetno. Samovarovalni komplet skoraj ne koristi, ker je zelo malo jeklenic: večinoma se pleza po lepi skali, sem ter tja so klini. Bolje za gor kot za dol.
andrejp     
1.8.2013
Čao,
ima kdo kakšne informacije, kako je čez Kriško steno s snegom.

Lp Andrej
skočnik12     
19.7.2014
zdravo,
ali ima kdo informacije če je pot čez križko steno prehodna brez derez?

že vnaprej hvala
tcanka     
24.7.2016
Lep izlet, priporočam pa vzpon po tej smeri, sam sem šel malo daljšo turo s končnim spustom v krnico, pa je za navzdol pot sicer lepa, ampak z veliko grušča, tako da je potrebna previdnost.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje