Planinarenje

Planinarenje

Gozdec - Veliki Babanski Skedenj

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeVeliki Babanski Skedenj / Gozdec - Veliki Babanski Skedenj
   Gozdec - Veliki Babanski Skedenj (preko Ruše in čez sedlo Jezerca)  
Autor opisa:SB72
Vrijeme hodanja: 3 h 30 min
Ishodište: Gozdec (1065 m)
Cilj: Veliki Babanski Skedenj (2121 m)
Visinska razlika: 1056 m
Visinska razlika (po putu): 1056 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevna neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča gremo nekaj korakov nazaj, kjer uzremo levo proti strmini nekoliko skrit smerokaz za Kanin, vzpnemo se, pot pa se nato kmalu položi in nas občasno strmeje, občasno pa zložno pripelje v 15 minutah do križišča pri hlodu: desna markirana pot gre na Kanin, mi pa zavijemo rahlo levo, pot poteka naprej po lepem gozdu, deloma po ravnem, občasno pa se tudi v okljukih vzpne čez kakšno skalno stopnjo. Ves čas lepo vidna steza nas po dobre pol ure pripelje iz gozda, kjer se odprejo prvi pogledi in pokaže nadaljevanje poti strmo proti grebenu Ruše, v okljukih se vzpnemo pod Rušo, kjer pod njenimi skalami in na drugi strani nad prepadom, vendar dovolj široko, da ni nevarnosti pridemo na južna sončna pobočja, kjer se pot zravna in rahlo spusti do naslednjega križišča, kjer zavijemo desno (levo planina Baban). Do sem skupaj približno 1 uro in pol.
Pot se naprej nekoliko dvigne in ko prvič uzremo zob Velikega Babanskega Skednja spet položi. Pot je sedaj že slabše vidna, a večjih orientacijskih težav ni, ves čas gremo v smeri vidnega našega vrha, nekaj odcepov se vseeno najde, povsod gremo pa po desnem. Kasneje pridemo pod stene Malega Babanskega Skednja, v okljukih pod njimi in nato spet nekoliko ravneje in ne prestrmo do sedla Jezerca med obema Skednjema (do sem od prejšnjega križišča približno 1h 15 minut.
Na drugi strani sedla nadaljujemo po na trenutke bolj izpostavljeni stezi, na trenutke pa po pravi mulatjeri pod steno. Pol ure hoje od sedla pridemo na južna travnata pobočja, kjer prava steza izgine in imamo še prbl. 20 minut do vrha, kjer lahko gremo po svoje, saj trave niso prestrme in v suhem ne predstavljajo nevarnosti. Ob prihodu na vrh uzremo miniaturni Aljažev stolp in v primeru lepega vremena se nam odpre fantastičen razgled.
Pristup do ishodišta:
Iz osrednje Slovenije se pripeljemo v center Bovca preko Predela, Vršiča, Nove Gorice, Idrije, Cerknega ali Petrovega Brda, tam gremo navzgor v smeri Kaninske vasi. Na naslednjem odcepu desno (levo Plužna). Cesta postane makadamska in nas v ovinkih pripelje do B postaje, kjer po ostrem levem ovinku nadaljujejo še slab kilometer do ostrega desnega ovinka, kjer gremo levo, oz naravnost. Še nekaj 100 m nas loči do parkirišča na levi strani, pred njim pa od tabli za Kopo naravnost uzremo markirano pot, ki gre proti Kaninu je tudi naše izhodišče.
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Gozdec - Veliki Babanski Skedenj Gozdec - Veliki Babanski Skedenj Gozdec - Veliki Babanski Skedenj Gozdec - Veliki Babanski Skedenj Gozdec - Veliki Babanski Skedenj Gozdec - Veliki Babanski Skedenj Gozdec - Veliki Babanski Skedenj Gozdec - Veliki Babanski Skedenj Gozdec - Veliki Babanski Skedenj Gozdec - Veliki Babanski Skedenj Gozdec - Veliki Babanski Skedenj Gozdec - Veliki Babanski Skedenj Gozdec - Veliki Babanski Skedenj Gozdec - Veliki Babanski Skedenj Gozdec - Veliki Babanski Skedenj Gozdec - Veliki Babanski Skedenj Gozdec - Veliki Babanski Skedenj Gozdec - Veliki Babanski Skedenj Gozdec - Veliki Babanski Skedenj Gozdec - Veliki Babanski Skedenj Gozdec - Veliki Babanski Skedenj Gozdec - Veliki Babanski Skedenj
Preporučujemo:
slični izleti,
Diskusija o izletu Gozdec - Veliki Babanski Skedenj
mirank     
14.10.2015
Lep izlet,še posebej če se malo razišče plato med obema vrhovoma in potem za sestop preči proti stezi Gozdec - Laška planja,Kanin; tako opraviš lepo krožno turo. Glede na to da pot ni markirana je na vzponu edino mesto kjer je potrebno popaziti tisti odcep proti desni in navzgor (sl 11), to jih je kar nekaj že spregledalo in nadaljevalo na Baban planino.
SB72     
14.10.2015
Tako ja, razcepah na slikah 11 pa tudi 5 sta ključna, drugih orientacijskih težav v primeru dobre vidljivosti praktično ni.
BT88     
16.10.2015
Še lepša je če gremo proti Kaninu in malo naprej od odcepa za D.P.S LEVO tudi možic je bilvelik nasmeh Taka bolj čez pode Če ni megle seveda.
ločanka     
17.10.2015
Najlepša pa je krožna. Gor po opisani varianti, dol pa naprej po grebenu in nato desno čez pode, na koncu pa spet prideš na markirano pot in zašpiliš klobaso, lepa krožna pot.
adry     
26.10.2015
V četrtek 22.10. sem v prelepem jesenskem vremenu in razgledih osvojila vrh. Zgrešila sem odcep levo ali naravnost proti V.Babanskemu skednju med obema Skednjama (stezica naravnost je zelo ozka in mi je bla bolj vidna mulatjera, ki je vodila desno gor, katera se priključi na markirano pot za Kanin). Kljub kratkemu povratku na pravo stezo je bila enkratna tura v Kaninskem pogorju.
damijanp     
28.8.2017
Zelo lep izlet na malo obiskan vrh (v četrtek 24.8. nismo srečali nikogar). Pot je lepo sledljiva, odcep s slike 11 pa je tudi dokaj lahko najti. Odcep je nekaj minut po tem, ko se pot izpod Ruše začne spuščati in je na desni strani manjša votlina v skali.

Slike so na:
Veliki Babanski Skedenj
sasgittariusvz     
27.9.2017
Ima li tko gpx?
Enka     
31.8.2019
Zanimiva in razgibana pot na lep razglednik.
darinka4     
18.10.2019
Včeraj smo se odpravili na Veliki Babanski skedenj. Res lepaslikovita pot, sploh ko greš prvič. Na vrhu nismo imeli razgledov. A vseeno vsi zadovoljni z novim vrhom , ki je malo obiskan. Sestopili smo na drugo stran, kjer smo izkali možice po brezpotju dokler nismo prišli na planinsko pot ki pelje na Visoki Kanin.
marjun     
22.5.2020
Tega drevesa na sliki 6 ni vec.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje