Planinarenje

Planinarenje

Zadnjica - Zgornje Kriško jezero

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeZgornje Kriško jezero / Zadnjica - Zgornje Kriško jezero
   Zadnjica - Zgornje Kriško jezero   
Vrijeme hodanja: 4 h 45 min
Ishodište: Zadnjica (650 m)
Cilj: Zgornje Kriško jezero (2158 m)
Visinska razlika: 1508 m
Visinska razlika (po putu): 1555 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Triglav 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po cesti, le ta pa nas mimo nekaj hiš (predvsem vikendi) v približno 15 minutah pripelje do mesta, kjer se cesta razcepi na dva dela (ob križišču je bilo nekoč parkirišče, danes pa je parkiranje prepovedano).
S starega parkirišča se usmerimo na levo cesto v smeri Pogačnikovega doma na Kriških podih (desna cesta vodi proti Prehodavcem in Doliču). Po 15 minutah nadaljnje hoje nas cesta pripelje do spodnje postaje tovorne žičnice, kjer se le ta konča.
Vzpon nadaljujemo po markirani peš poti (mulatjeri), ki se zmerno vzpenja skozi gozd. Pot, ki se vzpenja nad dolino Belega potoka, pa nas hitro pripelje na zelo strma pobočja (nevarnost padajočega kamenja), čez katera vodi zelo široka peš pot. Pot naprej preči grapo Veliki Presek, za katero pridemo na kratko izpostavljeno polico, preko katere pridemo s pomočjo jeklenice. Naprej se pot vrne v gozd, kjer se v številnih okljukih zmerno vzpenja. Nekoliko naprej nas pot pripelje pod manjši previs, kjer bomo lahko opazili številne paličice, ki jih pohodniki postavljajo, da se skala ne zvali v dolino (paličice so postavljene bolj za šalo, kot zares). Pot naprej preči nekaj manjših grap, nato pa nas mimo kapelice pripelje do večje grape. Z nekaj previdnosti (nezahtevno) prečimo omenjeno grapo za katero se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo do prijetnega počivališča (dve klopi ob poti). Naprej prečimo še eno večjo grapo (v zgodnjem poletju možnost snežišča), nato pa se pot vrne v gozd. Višje gozd postaja vse redkejši, pot pa nekoliko bolj strma in vse bolj razgledna.
Pot, ki se še naprej vzpenja po stari mulatjeri, pa nas nato mimo še dveh klopi pripelje v pas rušja, za katerim preidemo v bolj kamnit svet. Naprej se vzpenjamo čez manjša melišča, po vse bolj razgledni poti, ki nas višje pripelje do prijetnega studenčka (izvira).
Le nekaj 10 korakov nad omenjenim izvirom, pa bomo prišli na neoznačeno razpotje, kjer se v desno odcepi neoznačena pot proti Spodnjemu Kriškemu jezeru (2 minuti), mi pa nadaljujemo rahlo levo po še naprej široki planinski poti. Pot naprej nas vodi mimo manjši ruševin, mi pa ji sledimo vse do označenega razpotja, kjer se nam z desne priključi pot iz doline Vrata. Nadaljujemo levo in po dveh minutah nadaljnje hoje prispemo do Pogačnikovega doma na Kriških podih.
Od Pogačnikovega doma nadaljujemo v smeri Razorja in Križa po poti, ki se rahlo spusti in nas v nekaj korakih pripelje do naslednjega razpotja, kjer gremo desno (levo Razor). Naprej se vzpenjamo po sprva zložni, nato pa po nekoliko bolj strmi poti, ki nas vodi čez kraški svet Kriških podov. Nekoliko višje pridemo na neoznačeno razpotje, kjer se v desno (oz. naravnost, ker markirana pot pri razpotju zavije levo) odcepi neoznačena stezica, ki vodi k Zgornjemu Kriškemu jezeru.
Pot k jezeru najprej preči pobočja, nato pa se, ko že zagledamo jezero začne spuščati proti njem. Od mesta, ko smo zapustili markirano pot, pa do jezera je približno 10 minut hoje.
zemljevid
Pristup do ishodišta:
Iz Kranjske Gore se čez prelaz Vršič peljemo proti Bovcu ali obratno, a le do 50. serpentine vršiške oz. Ruske ceste (v bližini vasi Trenta). Tu zavijemo na stransko cesto, ob kateri nato pa nekaj 100 metrih parkiramo na parkirišču ob cesti.
Pokraj puta:
Spodnje Kriško jezero (1880m), Pogačnikov dom na Kriških podih (2050m)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=6)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero Zadnjica - Zgornje Kriško jezero
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Zadnjica - Zgornje Kriško jezero
Gost     
28.5.2007
Najvišje in zame najlepše slovensko jezero. Dvojni razgled na Triglav po zraku in v vodi. Miha
Janeta     
10.8.2007
ZELO LEPO !!!
Gost     
17.8.2007
andreja .Najlepši in najvišje slovensko jezero.nasmeh
Gost     
17.9.2007
Včeraj sem si zaželela po opisani poti, a zgornjega jezera nisem našlaeek Oskrbnica Pogačnikovega doma me je usmerila od modrega soda, kjer si lahko natočimo pitno vodo, na desno (levo gre markirana pot na Križ, proti jezeru pa baje ni markirano in naj bi bilo označeno samo z možici). Ker naj bi pot od tega soda potekala po ravnem in se končala v pol ure, jaz pa sem se dlje časa vseskozi dvigala mi je jasno, da sem nekje falila. Ker so bili tisti konci včeraj praktično skoz tudi v megli in nisem imela pojma kje sem, sem po 3/4h obrnila nazaj proti domu. Jezero me torej čaka ob naslednji priložnosti, če mi pomagate, kako ga najdemzadrega Sicer pa tisti konci res lepi in jih je vsekakor vredno obiskati.
Gost     
17.9.2007
Če ni megle jezera ne moreš zgrešiti. Nahaja se desno od markirane poti na križ. Predlagam krožno pot iz Vrat čez Sovatno na Pogačnikov dom in nato mimo jezera na Križ. Sestopiš pa lahko mimo bivaka na Rušju nazaj do izhodišča. Plp
Gost     
17.9.2007
V kolikor gre za isto osebo,škoda da nisi želela sprejeti pomoči in jezero bi občudovala že včeraj, morda prav tako tudi kakega gamsa, kozoroga...
Jezero uzremo po kake pol ure hoje po markirani poti ki vodi od Pogačnikovega doma proti Križu, Škrlatici... potem pa samo poiščemo prehode do njega.Skratka bila si precej blizu.
lp
Gost     
17.9.2007
Če bi bil človek vedež, ne bi bil revež...ali tako nekakozadrega Mogoče pa sem le bila na pravi poti, a prepočasnazmeden no ja, pa drugič. Verjetno me je zavedel predvsem opis tu zgoraj, da hodimo po Kriških podih praktično vseskozi po ravnem, kar pa ta pot ni...no ja, sem se razpisala predvsem zato, da ne zgreši še kdo za menoj iz enakega razloga.
Gost     
17.9.2007
Zgornje kriško jezero leži na nadmorski višini 2154m kar pomeni da se je potrebno od Pogačnikovega doma povzpeti dobrih 100 višinskih metrov, poleg takih opisov bi v bodoče priporočal tudi kak zemljevid.
franjo66     
28.12.2015
Je kdo hodil te dni tukaj ? In kakšne so razmere. LP
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje