Planinarenje

Planinarenje

Dolina Kot - Rž

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske Alpe / Dolina Kot - Rž
   Dolina Kot - Rž   
Vrijeme hodanja: 4 h 45 min
Ishodište: Dolina Kot (950 m)
Cilj: Rž (2538 m)
Visinska razlika: 1588 m
Visinska razlika (po putu): 1588 m
Zahtijevnost: zahtjevno bespuće
Zahtijevnost skijanja: više zahtjevno
Zemljovid: Triglav 1 : 25.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Z izhodišča nadaljujemo po slabši cesti, ki nas po nekaj minutah pripelje do obračališča (parkiranje tu ni zaželjeno). Pot naprej zavije rahlo levo in preči hudournik. Na drugi strani hudournika se kar nekaj časa zložno vzpenjamo skozi gozd. Po polurni hoji pa se pot začne vzpenjati. Sledi nekaj deset korakov hoje po strmi poti, kjer so nam v pomoč klini, ki pa v suhem niso nujno potrebni. Strmina nato popusti in pot nas pripelje do studenčka (v sušnem obdobju presahne) na višini 1340m. Tu se levo odcepi neoznačena pot na Macesnovec, mi pa nadaljujemo po označeni poti, ki preči hudournik. Sledi kratko prečenje strmega dela, kjer nam je v pomoč jeklenica (nezahtevno). Pot nato preči pas rušja in se višje vzpne na bolj kamnita pobočja, kjer pred seboj vidimo Debeli kamen (velik balvan, ki ga vidimo na vrhu klanca). Do Debelega kamna se povzpnemo po gruščnati poti obdanim z rušjem. Naprej se pot vzpne ob manjšem melišču navzgor in se nekoliko višje obrne bolj desno, kjer nas pripelje na razpotje. Nadaljujemo levo v smeri Staničevega doma in Rjavine (desno Vrbanove špice zelo zahtevna pot). Strmina nato popusti in sledi nekaj minut lahkotne hoje do naslednjega razpotja. Nadaljujemo po desni poti proti Staničevem domu, ki obide vrtačo Pekel, ki jo vidimo desno pod nami (pot levo pelje na Rjavino po plezalni poti). Naprej se zložno vzpenjamo vse do Staničevega doma pri katerem se nam odpre lep razgled na Triglav.
Naprej nadaljujemo v smeri Kredarice po poti, ki se zložno vzpne pod melišča Rži, nato pa se prečno vzpne čez omenjena melišča. V zgornjem delu dela melišča bomo opazili slabše uhojeno stezico (zaradi snežnih plazov pogosto komaj opazno), ki zapusti markirano pot proti Kredarici. Stezica, ki se z markirane poti odcepi v levo, pa nas po krajšem strmem vzponu čez melišče in višje manjšo grapo pripelje na greben Rži. Tu nadaljujemo levo in "poti" sledimo po in mestoma ob grebenu do vrha.
V zgornjem delu nam prehode pomagajo iskati možici, v spodnjem delu pa so zaradi plazov pogosto uničeni.
Kot - Staničev dom 4:00, Staničev dom - Rž 45 minut.
zemljevid
Pristup do ishodišta:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri vasi Radovna in doline Krma in Kot. Razmeroma strma cesta nas nato pelje mimo table TNP, za katero se cesta kmalu položi in nas pripelje do križišča, kjer se desno odcepi makadamska cesta v dolino Kot (naravnost Radovna in Krma). Tej občasno nekoliko slabši cesti, nato sledimo do parkirišča, kjer tudi opazimo planinske smerokaze.
Pokraj puta:
Dom Valentina Staniča (2332m)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž Dolina Kot - Rž
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dolina Kot - Rž
Gost     
17.8.2007
Jaz bi šla samo do Staničeve koče. Zanima me, ali je pot z doline Kot do Staničeve koče kje izpostavljena.
Hvala za odgovor.
Gost     
29.8.2007
Imaš nekaj nepotrebnih jeklenic. Pot je lepa.
hribi     
31.8.2007
Hvala za vzpodbudo, ob priliki sigurno grem
bo_zl     
10.8.2019
Povsem po krivici zanemarjena gora, ki je na 18. mestu med najvišjimi slovenskimi vrhovi. Orientacija ne povzroča težav. Razgledi z vrha pa prekrasni. za vse ki imate radi mir dobra izbira.
tango     
21.9.2020
Kljub ne najbolj obetavni vremenski napovedi sva se z ženo odločila osvojiti Rž. Pristop po melišču, torej ko zavujemo levo s poti Staničev dom-Kredarica, je konkretno strmo, na grebenu pa naju je pričakala res gosta megla in sva obrnila, praktično na vrhu ter za uteho skočila na Visoko Vrbanovo špico, ki pa je bila še v soncu. Nazaj v Kot je bila pot pod Debelim kamnom, po prečenju struge, izjemno spolzka in sva porabila več časa za dol kakor za gor, za zakjluček pa naju je od studenca do avta kar primerno namočilo. Vseeno, prima dan!
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje