Planinarenje

Planinarenje

Dolina Krma - Brda

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeBrda / Dolina Krma - Brda
   Dolina Krma - Brda   
Vrijeme hodanja: 2 h 45 min
Ishodište: Dolina Krma (930 m)
Cilj: Brda (2008 m)
Visinska razlika: 1078 m
Visinska razlika (po putu): 1078 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: više zahtjevno
Zemljovid: TNP 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
Že kakih 50m pred parkiriščem se levo navzgor odcepi označena pot na Lipanco. Usmerimo se na to pot, ki se po začetni triminutni zložni hoji začne strmo vzpenjati. Po nekaj minutah hoje nas pot pripelje pod pečine na katerih opazimo napis, da je bila pot po kateri se bomo vzpenjali zgrajena leta 1952.
Pot naprej se strmo vzpenja skozi gozd do nekoliko zahtevnejšega prehoda, kjer so nam v pomoč klini manj strme stopnice in jeklenica (nezahtevno). Pot nas nato pripelje med rušje in ji naprej sledimo do mogočne hudourniške grape. Do grape se najprej nekoliko spustimo, na drugi strani pa se prečno vzpnemo po strmem pobočju. Prehod grape je po močnejšem deževju otežen ali celo onemogočen, ker pa so pobočja strma voda hitro odteče. Pot naprej se nato vzpenja skozi gozd, še vedno strmo navzgor. Pot pa se vse bolj približuje strmim pobočjem in skalnim pečinam. Ko gozd postane precej bolj redek se pot še strmeje vzpne. Pot za krajši čas postane tako strma, da si moramo malo pomagati z rokami. Ta del je v mokrem nevaren za zdrs, v suhem pa ne povzroča večje nevarnosti. Pot nas nato pripelje pod strme skalne pečine, kjer je predvsem v pomladanskem času velika nevarnost padajočega kamenja. Prečenje pod pečinami opravimo skoraj vodoravno, nato pa se pot ponovno vzpne. Ponovno nam je v pomoč jeklenica (nezahtevno), ki nas pripelje na travnata pobočja. Naprej ponovno prečimo padajočemu kamenju izpostavljena pobočja in kmalu za tem pridemo na manj strm del poti. Naprej se vzpenjamo po vse bolj razgledni poti večinoma med rušjem in redkim gozdom do razpotja, kjer se usmerimo levo v smeri Debele peči. Pot naprej nas v zmernem vzponu v nekaj minutah pripelje na Lipanska vratca, s katerih se v nekaj korakih spustimo do razpotja.
Nadaljujemo levo v smeri Brdo - Debela peč po poti obdani z rušjem skoraj vodoravno.Po nekaj minutah pa se levo navzgor odcepi označena, a na začetku nekoliko slabše vidna stezica na vrh Brda (Brdo). Po krajšem vzponu nas pot pripelje na greben, kjer pot zavije desno in nas v nekaj deset korakih hoje po nezahtevnem pobočju pripelje na vrh.
Pristup do ishodišta:
a) Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri vasi Radovna in doline Krma in Kot. Razmeroma strma cesta nas nato pelje mimo table TNP, za katero se cesta kmalu položi in nas pripelje do križišča, kjer se desno odcepi makadamska cesta v dolino Kot. Nadaljujemo naravnost po cesti, ki se začne spuščati. Sredi spusta pa se desno odcepi cesta v dolino Krmo (naravnost Radovna). Nekoliko naprej pridemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Krme. Makadamska cesta nas nato pripelje do Kovinarske koče, mi pa ji sledimo še naprej. Občasno nekoliko slabša cesta nas nato pripelje do parkirišča pred zapornico.
b) Zapeljemo se v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jesenic. Pri Dovjem zapustimo glavno cesto in nadaljujemo desno v smeri Mojstrana ter dolin Vrata, Kot in Krma, na naslednjih križiščih pa sledimo oznakam za Krmo. Razmeroma strma cesta nas nato pelje mimo table TNP, za katero se cesta kmalu položi in nas pripelje do križišča, kjer se desno odcepi makadamska cesta v dolino Kot. Nadaljujemo naravnost po cesti, ki se začne spuščati. Sredi spusta pa se desno odcepi cesta v dolino Krmo (naravnost Radovna). Nekoliko naprej pridemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Krme. Makadamska cesta nas nato pripelje do Kovinarske koče, mi pa ji sledimo še naprej. Občasno nekoliko slabša cesta nas nato pripelje do parkirišča pred zapornico.
Pokraj puta:
Lipanska vrata (1898m)
Prosječna ocjena izleta: 7,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dolina Krma - Brda Dolina Krma - Brda Dolina Krma - Brda Dolina Krma - Brda Dolina Krma - Brda Dolina Krma - Brda Dolina Krma - Brda Dolina Krma - Brda Dolina Krma - Brda Dolina Krma - Brda Dolina Krma - Brda Dolina Krma - Brda Dolina Krma - Brda Dolina Krma - Brda Dolina Krma - Brda Dolina Krma - Brda Dolina Krma - Brda Dolina Krma - Brda Dolina Krma - Brda Dolina Krma - Brda Dolina Krma - Brda Dolina Krma - Brda Dolina Krma - Brda
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dolina Krma - Brda
Ajda_Zitnik     
8.7.2012
Pot sem prehodila danes. Dodala bi samo, da bi neizkušenim planincem odsvetovala to pot - še posebej, če se boste vračali po njej. Pot je strma v pravem pomenu besede in včasih navzdol to lahko povzroča enake probleme kot za navzgor.
Nadalje bi samo še opozorila, da je čas mogoče malo strogo odmerjen. Če pogledate na pzs.si, lahko pri kovinarski koči opazite, da je za Debelo peč potrebnih 4 ure hoje. Iz Brd pa do Debele peči pa verjamite mi ne potrebuješ 1 ure in 15 minut, ampak mogoče 30 do 45 minut. Sama bi napisala, da je hoje za 3 ure 15 do 3 ure 30 min.
Ajda_Zitnik     
8.7.2012
Aja pa še to, višinska razlika po poti je po moji oceni vsaj 1100 m, ker se nekajkrat kar lepo spustiš po 5 in 10 m dol in jih moraš nato nadoknadit.
KarmenT     
31.8.2019
Danes prvič po tej poti. Pot dobro shojena, a zelo strma, z izjemo začetnih nekaj minut in zadnjega dela. V veliko pomoč "skalnati" oprimki in rušje. Nekaj minut od izhodišča levo v grapi šumi potoček, a do njega ne pelje nobena pot. Vrhovi nad dolino Krme osupljivo lepi, pobočja zelo strma. Triglav in Rjavina ves čas pokrita z oblaki. Lipanska vrata mogočna. Na poti nisva srečala nikogar, sicer parkirišče v Krmi polno. Na vrhu vetrovno, tudi nekaj sončka sva dočakala. Zanimiva potnasmeh
Majdag     
1.9.2019
KarmenT, po opisu so Lipanska vrata pri smerokazih, na grebenu.. Mogoče pa kdo ve?
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje