Planinarenje

Planinarenje

Aljažev dom v Vratih - Rjavina

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeRjavina /  Aljažev dom v Vratih - Rjavina
    Aljažev dom v Vratih - Rjavina (Tominškova pot)  
Vrijeme hodanja: 6 h
Ishodište: Aljažev dom v Vratih (1015 m)
Cilj: Rjavina (2532 m)
Visinska razlika: 1517 m
Visinska razlika (po putu): 1700 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Triglav 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas po 3 minutah hoje pripelje do razpotja pri Aljaževem domu. Nadaljujemo naravnost v smeri Triglava, Luknje in Pogačnikovega doma (desno Škrlatica) po široki poti, ki gre za kapelico (na desni strani) in Aljaževim dom (na levi strani) v pas gozda. Široka turistično - sprehajalna pot pa nas mimo zimskega bivaka pripelje iz gozda, kjer pred seboj zagledamo znamenit klin (spomenik posvečen padlim partizanom gornikom). Tu nas planinska oznaka za Tominškovo pot usmeri levo in nas čez pas grušča popelje v gozd. Dobro nadelana pot se začne vzpenjati po gozdu navzgor. Ker je pot po gozdu mestoma precej strma so na njej postavili nekaj stopnic, ki nam olajšajo hojo. Po uri in pol hoje gozd postane redkejši, pot pa nas pripelje do začetka plezalnega dela poti. Med vzponom po plezalnem delu so nam v pomoč varovala, ki so v dobrem stanju (obnovljena leta 2006). Pot naprej postaja vse bolj vrtoglava in se strmo dviga po severnih ostenjih Begunjskega vrha. Ker je plezalni del poti izpostavljen padajočemu kamenju je obvezna čelada! Po dobrih treh urah hoje strmina popusti in pot se priključi običajni poti čez Prag. Le nekaj korakov naprej pa ob poti zagledamo prijeten studenček pri katerem si lahko odpočijemo. Pot naprej pa nas kmalu pripelje na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo levo v smeri Staničevega doma (desno Kredarica). Pot naprej poteka po kraškem svetu, polnih razpok in brezen (previdno). Višje pot preči krajše melišče in se za tem povzpne na planotast svet, kjer pred seboj že zagledamo dom Valentina Staniča, do katerega imamo le še nekaj 10 korakov lahkotne hoje.
Od Staničevega doma nadaljujemo po poti v smeri Krme in Rjavine. Pot se sprva zmerno vzpne, nato pa nas pripelje do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo levo v smeri Rjavine (naravnost Krma). Pot se nato rahlo spusti in nas pripelje na neizrazito sedelce Dovška vratca. Od tu naprej se pot začne strmo vzpenjati po zahodnih pobočjih Rjavine. S pomočjo nekaj varoval, pa nas pot pripelje na greben Rjavine. Sledi razgledna hoja po grebenu do zahodnega predvrha, nato pa se pot rahlo spusti in z leve se nam priključi plezalna pot iz doline Kot. Nadaljujemo naravnost in vse bolj razgledna pot nas pripelje do navpičnega kamina, po katerem se spustimo slabih 30m (varovano samo s klini in skobami). Pot, ki postane lažja nas nato mimo dveh naravnih oken v nekaj minutah pripelje na razgleden vrh.
Vrata - Staničev dom 4:00, Staničev dom - Rjavina 2:00.
Pristup do ishodišta:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri doline Vrata in se po njej peljemo do velikega parkirišča v bližini Aljaževega doma.
Pokraj puta:
Dom Valentina Staniča (2332m), Dovška vratca (2254m)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
 Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina Aljažev dom v Vratih - Rjavina
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Aljažev dom v Vratih - Rjavina
uhan1     
17.7.2012
Zdravo

Vprašanje: Vrata-Tominškova-Cmir-Vrbanove špice-Rjavina-Stanič-Prag-Vrata... Ali je to izvedljivo v enem dnevu in če je smer pravilna - najprej na Vrbanove in nato na Rjavino in čez greben proti Staniču?

Če je že kdo hodil to, koliko časa je porabil?


Hvala
bos     
17.7.2012
moj predlog je, da greš iz Kota direktno na Rjavino, po grebenu do Staniča, potem na Cmir ter da sestopiš čez Vrbanove špice nazaj v Kot
to je izvedljivo v enem dnevu, preverjeno če si seveda ustrezno pripravljen

bos     
17.7.2012
potek tvoje ture je danes opravil "Ljubitelj gora"
poglej na razmere
ljubitelj gora     
17.7.2012
11 ur
uhan1     
18.7.2012
Hvala...

Ena ali druga varianta prideta v poštev. Sicer bomo nastanjeni v Vratih, zato bi od tam štartal. Lahko se pa zapeljemo v Kot in od tam naprej.

lp
ljubitelj gora     
18.7.2012
Tole skakanje gor in dol čez vse te grebene je naporno za 1 dan, dost kondicije je treba imet in štartat zelo zgodaj. Raje pejd eno iz Kota čez Vrbanove špice do Staniča pa čez Rjavino nazaj v dolino ali pa obratno, kakor hočeš, druga pa iz Vrate po Tominškovi na Begunjski vrh, nato proti Cmiru in nazaj do Staniča ter čez Prag v dolino. Malo morje je možnosti, še najbolje je it kar iz Vrat pa si razdelit te vrhove na dva dni s spanjem v koči.
bo_zl     
8.8.2018
Danes prehodil. Bi rekel da je Rjavina vrh ki te največkrat preseneti. Ko že misliš da sedaj pa si končno na vrhu sledi še en spust in ponoven vzpon. Mislim da vsaj 4 krat tako. In tudi plezanja je kar nekaj. Ni samo ta kamin izpostavljen, so tudi še drugi deli. Tako da tudi pot od Staniča do vrha sodi med zelo zahtevne.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje