Planinarenje

Planinarenje

Mlinarica - Goličica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeGoličica / Mlinarica - Goličica
   Mlinarica - Goličica   
Vrijeme hodanja: 3 h 40 min
Ishodište: Mlinarica (1089 m)
Cilj: Goličica (2101 m)
Visinska razlika: 1012 m
Visinska razlika (po putu): 1060 m
Zahtijevnost: zahtjevna neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: TNP 1:50.000, Trenta 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Pri izhodišču se usmerimo mimo cestarske bajte na kolovoz. Po kolovozu hodimo približno 100 metrov nato pa nas postavljen možic usmeri desno navzdol na stezo, ki vodi proti Mlinarici. Ko se spustimo do struge potoka, lahko občudujemo številne tolmune ter manjše slapove. Potok nato prečimo na drugo stran, pri tem nam je v pomoč tudi deblo, ki je zagozdeno med skale. V primeru visokega vodostaja je pri prečenju potrebna previdnost.
Na drugi strani potoka nadaljujemo v desno in nato nekaj časa prečimo strma pobočja, občasno pa se tudi strmeje vzpnemo po pobočju navzgor. Na tem delu bomo tudi prečili nekaj kratkih grap. Pri nekaterih grapah je stezo odneslo, tako da je pri prečenju potreben miren korak in kar nekaj previdnosti.
Pot v nadaljevanju še naprej večinoma preči strma pobočja skozi gozd iz katerega se nam le redko odpre pogled na okoliške vrhove. Kasneje pot zavije rahlo v levo in se večinoma vzpenja po strmih pobočjih skozi gozd. Na poti je tudi nekaj podrtega drevja, občasno pa postane steza tudi nekoliko težje sledljiva.
Višje pot počasi zavije v desno in preči strma pobočja skozi gozd in ruševje. Takšna pot nas nato pripelje do sedla med Debelo pečjo in Goličico.
Na sedlu pot zavije odločno v levo in se prične še strmeje vzpenjati. Ker so pobočja zelo strma moramo paziti, da ne zaidemo s steze, ki je na nekaj mestih dokaj slabo vidna. Gozd postaja vse redkejši in odpirati se nam pričnejo čudoviti razgledi na okoliške vrhove. Višje se vzpenjamo skozi gosto ruševje in preko nekaj krajših travnatih pobočij. Ko se nam odpre pogled proti vrhu, nadaljujemo levo in se nato še nekaj časa še vzpenjamo ob ruševju. Pri tem se nekajkrat strmo vzpnemo nato pa kmalu dosežemo glavni greben gore. Sledi le še kratek vzpon po grebenu do vrha s katerega se nam odprejo čudoviti razgledi na vse strani.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (avgust).
Pristup do ishodišta:
Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo preko prelaza Vršič proti Bovcu. Z vožnjo nadaljujemo do 38. serpentine Ruske oz. vršiške ceste kjer parkiramo ob stari cestarski bajti. V kolikor tu ni prostora, se lahko po cesti spustimo še nekaj sto metrov kjer je ob cesti še eno manjše parkirišče.
Prosječna ocjena izleta: 8,5/10  (br. glasova=6)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica Mlinarica - Goličica
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti,
Diskusija o izletu Mlinarica - Goličica
ljubitelj gora     
19.8.2016
Super opis, slike, v preteklosti že bil na vrhu. En video posnetek z vrha: https://www.youtube.com/watch?v=_tFCEm_Gwf4
ločanka     
19.8.2016
Lepo prikazano, me je kar zamikalo, da se ponovno vzpnem sem gor.
haridautovic     
8.1.2017
Včeraj 7.1.2017, Sva z Ženo opravila vzpon na Goličico po do zdaj malo znani poti,,Pred tremi dnevi smo poizkusili od cestarske bajte priti na Goličico in smo pri tretjem podoru(je zelo nevarno)obrnili nazaj,mi ni dalo miru,in sem šel iskati nove smeri,,pri pregledu raznoraznih zemljevidov dobim tole smer in sva šla,,Izhodišče pri Kugyjevem spomeniku,20m pred spomenikom zavijemo levo na dobro uhojeno stezo do brvi čez Mlinarico,na koncu brvi takoj v levo do Lovske koče,,ko zagledamo Lovsko kočo spet v levo na vidno stezico,na katero sva postavila možica,nekje na 1050m,zapustimo lepo stezico ki pelje nekam naprej,spet v levo in od tukaj previdno stezica dokaj vidna se občasno zgubi ,,pripelje nas na kuklo kjer se priključi potki od cestarske bajte,,tako se izognemo podorom na omenjeni poti,,samo je treba bit zelo pozoren na potko zaradi sestopa,,,večkrat se ozrite nazaj in si zapomnite del poti kjer se priključi potki od cestarske bajte,,od tu naprej po že opisani potki na Goličico..
B2     
8.1.2017
Ja in to je vsaj po mojem mnenju najboljši in najlažji pristop na Goličico. Za parkiranje je pri Kugyu vedno dovolj prostora (kar pri cestarski bajti ni), steza do lovske bajte je lepo shojena, naprej do rezervata Kukla pa lepo sledimo stari in zložni (verjetno lovski) potki. Ja, malo si pa res moramo zapomniti kod smo se vzpenjali - sicer je v povratku lahko zelo nerodno...
ločanka     
8.1.2017
ja, B2 povratek si moramo zapomniti tudi pri prvi varianti
B2     
8.1.2017
Imaš prav ločanka, le da je steza iz rezervata kukla proti cestarski bajti zelo dobro shojena, dol proti Kugyu je pa sigurno ne najdeš, če ne veš kje se odcepi... Pa tudi na potki proti lovski bajti je kar nekaj "stranpoti", ki te zlahka zavedejo...
ločanka     
15.8.2017
V nedeljo po tej poti. Na prečko (sliki 15) moraš kar pogumno stopiti brez oklevanja, če si boš ogledoval vse tveganje, najbrž sploh ne boš prečil. Nimaš pravega stopa, poprimeš se za šope trav, še en klin sem videla tam, se zanj tudi poprijela, a nazaj grede videla, da je bil razmajan, zato se ni priporočljivo nanj obešati.

Drugače pa razgledi na vrhu brezmejni, najbolj verjetno, da ne srečaš nikogar. No, lahko pa tudi kakšnega.
Mihelič je rekel, da kdor je turi dorasel, bo na Goličici slavil velik dan. To še vedno velja!nasmehnasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje