Planinarenje

Planinarenje

Javorje - Rodica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeRodica / Javorje - Rodica
   Javorje - Rodica (markirana pot)  
Vrijeme hodanja: 2 h 45 min
Ishodište: Javorje (1050 m)
Cilj: Rodica (1966 m)
Visinska razlika: 916 m
Visinska razlika (po putu): 916 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: TNP 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
V bližini parkirišča, na zahodni strani hudournika opazimo markirano peš pot, ki vodi proti planini Suha. Pot se sprva vzpenja po desni strani hudournika, nato pa se mu priključi. Po nekaj korakih hoje po hudourniškem produ markirana pot zavije v desno in se povsem položi. Zložno hojo pa hitro prekine strm vzpon čez razmeroma strmo pobočje. Strmina nato nekoliko popusti in dobro označena pot nas nato vodi skozi strnjen gozd po in ob hudourniku navzgor. Nekoliko višje se markirana pot hudourniku umakne v levo in se mu po nekaj minutah ponovno priključi. Pot, ki nato poteka po desni strani hudournika pa nas kmalu pripelje iz gozda na prostrano planino Suha.
S planine nadaljujemo mimo pastirske koče ob nanosu hudourniškega proda. Mestoma zelo slabo vidna stezica v zgornjem delu planine zavije rahlo levo. Naprej je pot, ki se začne obračati rahlo v desno veliko lažje sledljiva. Po krajšem vzponu obidemo lovsko kočo, ki jo opazimo na desni strani.
Pot se nato začne strmeje vzpenjati po pobočju, ki je deloma poraslo z rušjem. Ta vse bolj razgledna pot, pa nas višje pripelje do nekoliko večjega možica, kjer je razpotje (naravnost markirana pot na sedlo Čez Suho, levo neoznačena pot čez Lepo Suho).
Nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se vzpenja med rušjem in redkimi drevesi. Višje zmanjka dreves in pot pride do vrtače pod sedlom Čez Suho. Pot jo obide po levi strani in nas kmalu za tem pripelje na razpotje na sedlu Čez Suho. Tu stoji star vojaški bunker na katerem so smerokazi.
Usmerimo se levo na širok razgleden travnat greben. Pot tu naprej ni strma a ima nekaj krajših spustov. Kmalu nas razgledna pot pripelje do vršne piramide razgledne Rodice.
Javorje - Suha 1:00, Suha - Čez Suho 1:00, Čez Suho - Rodica 45 minut.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici in Bohinjskemu jezeru. Za naseljem Laški Rovt bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v levo odcepi cesta, ki vodi proti izhodiščem poti na Rodico, planino Suho, Šijo, Vogel... in tabornega prostora Laški Rovt. Makadamska cesta takoj preide v gozd ter se najprej vzpne mimo omenjenega taborniškega prostora, nato pa se še nekaj kilometrov razmeroma strmo vzpenja. Po nekaj manj kot 6,5 km vožnje po makadamu bomo prišli do nekoliko večjega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti planini Storeča raven (izhodišče poti na Vogel). Tu nadaljujemo naravnost in po približno 50 m nadaljnje vožnje prispemo do levega ovinka, kjer je izhodišče poti proti planini Suhi. Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Pokraj puta:
Planina Suha (1385m), Čez Suho (1773m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Črna prst, Suha Rodica (Novi vrh), Mali Raskovec, Raskovec
Prosječna ocjena izleta: 8,3/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Javorje - Rodica Javorje - Rodica Javorje - Rodica Javorje - Rodica Javorje - Rodica Javorje - Rodica Javorje - Rodica Javorje - Rodica Javorje - Rodica Javorje - Rodica Javorje - Rodica Javorje - Rodica Javorje - Rodica Javorje - Rodica Javorje - Rodica Javorje - Rodica Javorje - Rodica Javorje - Rodica Javorje - Rodica Javorje - Rodica Javorje - Rodica Javorje - Rodica Javorje - Rodica Javorje - Rodica Javorje - Rodica Javorje - Rodica Javorje - Rodica Javorje - Rodica
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Javorje - Rodica
Parkeljc     
29.9.2009
Včeraj bil gor. Vzpon je primeren tudi za neizkušene, pa vendar je dobro imeti vsaj malo kondicije. Pot do Suhe skozi gozd, šel tam postane zanimiva, lepa pa šele na sedlu. Pogled proti Alpam je bil slab, čeprav je bilo skoraj jasno vreme, proti vzhodu pa je bila vidljivost praktično nična. Škoda, mogoče smo bili gor prepozni. Sestopil proti Suhi po bližnjici, nemarkiranaa pot. Najprej sestopaš po grebenu gledano v smeri Vogla, nato se pot razgubi, a nadaljujemo v grapo proti ruševju, kjer se dobro uhojena pot spet pokaže. Za tiste z nekaj kondicije priporočam nadaljevanje poti po bližnjih vršacih do Črne prsti.
Rokoko     
24.11.2010
Z avto se pride visoko, brez težav do konca lepega makadama (kar se splača, ker pot skozi gozd ni kaj posebnega). Do Suhe gre več ali manj po suhem. Potem se začne sneg, kakšnih 30cm. Od Suhe navzgor je sneg skorjast, a ravno toliko, da se predira. Izbrali levo pot (nemarkirana, pri skalnatem možicu, ki se v snegu zelo slabo vidi zavoj levo namesto naravnost, vsaj 30 minut krajša kot po grebenu vendar manj razgledna), vendar prišli samo do sedla. Hoja postala proti sedlu naporna, ker se je vdiralo čez kolena. Gotovo bi šlo lažje, če bi posijalo sonce.
ZOJA     
27.4.2011
Konec tedna bi se odpravili na Rodico po omenjeni poti. Kakšna je pot, je kaj snega, ali je koča na Suhi odprta s prvim majem? Že vnaprej lepa hvala za informacije.....lp
ZOJA     
30.4.2011
a res ni nobeden te dni hodil po Rodici?
Klin     
30.4.2011
Na severni strani Rodice je še kar nekaj snega.
ZOJA     
30.4.2011
Hvala Klin, torej ne priporočaš vzpona brez zimske opreme?
vavtora     
10.5.2011
jas bi tudi rada sla na rodico, katero pot mi priporocite brez zimske opreme?
dore     
11.5.2011
Mislim, da je brez snega pot iz Grantarskega gozda. Je pa malo daleč do izhodišča.
sunshine     
21.6.2011
Ali je kdo v zadnjem času hodil po tej poti,kakšne so razmere?nasmehnasmeh
main     
29.6.2011
Kako dolgo traja pot iz "čez Suho" do Vogla?
Janiel74     
29.5.2012
A morda kdo ve , če je na tej poti kaj snega? Morda skočim jutri gor popoldan. Hvala
Lunatic     
29.5.2012
Kolikor je bilo iz Bohinja videti za vikend je kopno...
rozka     
31.5.2012
Hej,
iz Stržišča-Kal (Baška grapa) je kopno, iz Bohinjske strani tudi, vztrajajo samo še ene dve-tri zaplate snega pod Matajurskim vrhom, niso moteče, se jih pa da po grebenu obiti...zelo lepa turca in koča je bila za wikend že odprtanasmeh
Janiel74     
31.5.2012
Hvalanasmeh Nisem še utegnil gor, ampak moram že zaradi žiga SPPnasmeh Katera pot na Rodico pa vam je najlepša?
rozka     
1.6.2012
Uhh, težka izbira...kar vse, ki sem jih prehodila, mi je pa bilo najlepše vzpon začeti v vasici Kal, ki je zanimiva in tista cerkvica med Stržiščem in Kalom, no pa tudi iz koče na pl. Razor, preko Vogla na Rodico, ima pa tudi gondola do Merjacsa svoj čar, hehe, slab odgovor, kajnevelik nasmeh...imej pa s sabo blazinico, če hočeš, da ostane kaka sled od žigamežikanje

lpnasmeh
Janiel74     
1.6.2012
nasmeh Saj sem nameraval združit Kočo na Planini Razor in Vogel (2 žiga) in to iz planine Kuk. Koliko pa je razdalja Vogel-Rodica?nasmeh
rozka     
1.6.2012
Odvisno od tempa hoje...med 2.30h-3.00hnasmeh, lahko pa tudi dljemežikanje

lp
dharma84     
22.7.2013
Čudovita tura, primerna za vse. Iz Bohinjske strani manj obiskana, zato je bila hoja res užitek.
Pohodnica56     
15.8.2013
Se strinjam, res fletna pot.
Mogoče bi pripomnila samo to, da bi mogoče bila dobrodošla kakšna tabla za Laškim rovtom, ki označuje odcep.
smukc     
18.1.2014
Je bil mogoče kdo zadnje čase na Rodici? Znimajo me razmere
Hvala in L.p.
ločanka     
3.8.2014
Opis povsem ustreza poti. Tudi čas hoje. Najbolj je kritičen pravočasni odcep s ceste v Bohinju in sicer pri oznaki "Andrejev stan".
alenka4s     
19.10.2014
Včeraj osvojila Rodico. Do vrha je bilo v glavnem v megli. Šele na sedlu Čez Suho se je sem pa tja odprl kakšen pogled in pokazalo malo sončka. Na vrhu pa se je precej razkadilo in res krasni pogledi - za dušo. Po poti nazaj pa so megle izginile in uživali sva v čudovitih pogledih, razgledih.
Glede odcepa je pa res škoda, ker ni table. Kot piše zaviješ za Laškim rovtom, kjer je takoj ob cesti večji makadamski prostor. Na desni je lesena hiška, po nekaj metrih je na desni še ena nedokončana hiša (za orientacijo). Pelješ mimo omenjenega taborniškega prostora in cesta se razcepi - greš levo. Jaz sem šla najprej naravnost. Je tudi širša od te napačne. Cesta do izhodišča je ok, tudi za nižje avtomobile. Počasi se vzpenja, vendar je krasen makadam, čez cesto so kanali za vodo. Počasi in s prvo jih lepo prevoziš.
Krasen hribovski izlet.
Nirvana! Uživajte v hribih.
malimiha     
4.5.2015
Zanima me ali je pot kopna. Hvala in lp,
valerija112     
21.7.2016
Pozdravljeni! A je bil kdo letos z avtom do Javorja? Zanima me stanje ceste za navaden avto(punto,clio). Hvala lepa za odgovor.
maregol     
5.8.2016
valerija112
21.7.2016 Pozdravljeni! A je bil kdo letos z avtom do Javorja? Zanima me stanje ceste za navaden avto(punto,clio). Hvala lepa za odgovor.

Kakšno je stanje ceste?
fravnik     
19.8.2016
Ja, bil v soboto 13.8.2016. Cesta je prevozna brez težav. Na spodnjem delu je mogoče za počakati zaradi spravila lesa. Tudi pot na Rodico je OK. Srečno in varen korak!
valerija112     
19.8.2016
O,kako prijazno. Fravnik, hvala za odgovor.
Ficla     
9.5.2020
7.5. smo se odpravile na rodico. Vmes po poti je še nekaj snežišč. Nismo šle do vrha. So pa bili posamezniki z otroci, ki so šli preko njih. Morda smo le strahopetne
nordkapp     
7.7.2020
lp,

naj mi nekdo pove, koliko je od vrha Rodice pa do doma Zorka Jelinčiča na črni prsti.

Hvala
Enka     
7.7.2020
Markirano je 3 ure.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje