Planinarenje

Planinarenje

Turkov rovt (Vrata) - Visoka Vrbanova špica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeVisoka Vrbanova špica / Turkov rovt (Vrata) - Visoka Vrbanova špica
   Turkov rovt (Vrata) - Visoka Vrbanova špica (snežni pristop)  
Vrijeme hodanja: 4 h 20 min
Ishodište: Turkov rovt (Vrata) (941 m)
Cilj: Visoka Vrbanova špica (2408 m)
Visinska razlika: 1467 m
Visinska razlika (po putu): 1467 m
Zahtijevnost: lako bespuće
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: Triglav 1 : 25.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se spustimo do potoka in se na drugi strani usmerimo na peš pot, ki se vzpne skozi gozd. Po nekaj minutah vzpona se nam z desne priključi pot od Aljaževega doma. Nadaljujemo levo še naprej skozi gozd. Po slabi uri hoje pridemo iz gozda na melišča, kjer se usmerimo desno navzgor proti steni. Tudi, če ni snega orientacija ni težavna saj je pot tu lepo shojena. Ko pridemo pod stene zavijemo levo in se še naprej vzpenjamo po meliščih, ki so ob neugodnih razmerah nevarna za snežni plaz ali zdrs. Naprej se še vedno vzpenjamo po desni strani doline vse do mesta, kjer strmina popusti. Ko strmina popusti hodimo po dolini polni velikih skal (balvanov). Naprej nadaljujemo odvisno od snežnih razmer. Ponavadi se usmerimo po dolini naprej in nato nekoliko levo pod Visoko Vrbanovo špico. Ta del poti je precej strm in, če je malo snega direkten vzpon zaustavijo skoki (ko je manj snega se usmerimo desno pod Begunjski vrh in nato prečimo v levo). Nad tem strmim delom pridemo na sedlo, kjer se nam odpre pogled na Triglav (tu imamo levo dobrih pet minut do Staničevega doma, ki ima zimsko sobo).
Na sedlu se usmerimo levo in poiščemo najboljši prehod na vrh. Ta prehod najdemo nekoliko bolj desno in se nato po sredini ne preveč strmega pobočja povzpnemo na vrh.
Pristup do ishodišta:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri doline Vrata in se po njej peljemo do oznake ceste približno 10,5 km. Tu bomo na levi strani ceste zagledali manjše parkirišče in cesto, ki preči reko. Parkiramo tako, da ne zapremo prehoda čez reko (Triglavska Bistrica).
V zimskem času je cesta v Vrata zaprta. To nam lahko podaljša hojo za 1 do 2 uri.
Pokraj puta:
Begunjska vratca (2342m)
Prosječna ocjena izleta: 8,3/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Turkov rovt (Vrata) - Visoka Vrbanova špica Turkov rovt (Vrata) - Visoka Vrbanova špica Turkov rovt (Vrata) - Visoka Vrbanova špica Turkov rovt (Vrata) - Visoka Vrbanova špica Turkov rovt (Vrata) - Visoka Vrbanova špica Turkov rovt (Vrata) - Visoka Vrbanova špica Turkov rovt (Vrata) - Visoka Vrbanova špica Turkov rovt (Vrata) - Visoka Vrbanova špica Turkov rovt (Vrata) - Visoka Vrbanova špica Turkov rovt (Vrata) - Visoka Vrbanova špica Turkov rovt (Vrata) - Visoka Vrbanova špica Turkov rovt (Vrata) - Visoka Vrbanova špica Turkov rovt (Vrata) - Visoka Vrbanova špica Turkov rovt (Vrata) - Visoka Vrbanova špica Turkov rovt (Vrata) - Visoka Vrbanova špica Turkov rovt (Vrata) - Visoka Vrbanova špica Turkov rovt (Vrata) - Visoka Vrbanova špica Turkov rovt (Vrata) - Visoka Vrbanova špica Turkov rovt (Vrata) - Visoka Vrbanova špica Turkov rovt (Vrata) - Visoka Vrbanova špica
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Turkov rovt (Vrata) - Visoka Vrbanova špica
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje