Planinarenje

Planinarenje

Koča pri Savici - Bogatin

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeBogatin / Koča pri Savici - Bogatin
   Koča pri Savici - Bogatin (čez Bogatinsko sedlo)  
Vrijeme hodanja: 4 h 30 min
Ishodište: Koča pri Savici (653 m)
Cilj: Bogatin (1977 m)
Visinska razlika: 1324 m
Visinska razlika (po putu): 1350 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: više zahtjevno
Zemljovid: TNP 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na široko peš pot v smeri slapu Savica in doma na Komni. Že po krajšem zložnem vzponu nas pot pripelje na označeno razpotje, kjer se v desno odcepi turistična pot proti slapu Savica, mi pa nadaljujemo rahlo levo oz. naravnost po široki peš poti v smeri Komne. Pot naprej se še kratek čas vzpenja ob Savici, nato pa nas pripelje na prvo od označenih 48 serpentin. Po poldrugi uri zmernega vzpona skozi gozd, nas pot pripelje do omenjene 48 serpentine, s katere se nam odpre lep razgled na Bohinjsko jezero. Tu pot zavije nekoliko v desno in preide v dolino imenovano Pekel, kjer se nekaj časa zložno vzpenja, nato pa zavije v desno in se ponovno nekoliko strmeje vzpne. Že po nekaj 10 korakih pot ponovno zavije levo in se naprej vzpenja vzporedno z dolino. Naprej zložna do zmerno strma pot, postopoma preide v bolj redek gozd, iz katerega že kmalu vidimo dom na Komni. Pot naprej nas vodi mimo manjše umetno narejene jame, višje pa tudi mimo naravnega brezna, ki je ograjeno, da kateri od pohodnikov-ic ne pade vanj. Naprej se pot nekoliko bolj vzpne in nas po nekaj korakih nadaljnje hoje pripelje do razpotja, kjer se v desno odcepi pot k Črnemu jezeru.
Nadaljujemo naravnost po široki poti (mulatjeri), ki nas le malo višje pripelje na naslednje razpotje. Ponovno nadaljujemo levo (desno koča pri Triglavskih jezerih) po poti, ki se še nekoliko strmeje vzpne in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do doma na Komni.
Od doma nadaljujemo desno (levo Vogel, Tolminski Kuk in planina Govnjač) po markirani poti v smeri koče pod Bogatinom. Naprej nas prijetna in povsem položna pot, v 15 minutah hoje pripelje do Planine na Kraju, sredi katere stoji koča pod Bogatinom.
Na drugi strani planine se v desno odcepi pot proti Planini za Skalo, mi pa nadaljujemo naravnost po široki mulatjeri v smeri Bogatinskega sedla in Krna. Pot naprej se prečno vzpne čez razmeroma strma pobočja Srednjega vrha, pri tem pa po desni strani obide dolino Gracije. Naprej se pot vzpne precej proti levi, kjer se povsem približa strmim pobočjem Bogatina. Sledi le še ovinek v desno in pot nas pripelje na Bogatinsko sedlo, s katerega se nam odpre lep pogled na Krn.
Na sedlu nadaljujemo levo (naravnost navzdol Krn in Krnsko jezero, desno Lanževica) po poti, ki nas v nekaj minutah pripelje na sprva neizrazit greben Bogatina. Pot naprej se začne strmo vzpenjati po zelo strmem in krušljivem severozahodnem grebenu Bogatina (nevarnost zdrsa in padajočega kamenja). Višje se greben še nekoliko zoži, pot pa se položi in nas v nekaj 10 korakih pripelje na vrh (Malega) Bogatina.
Izhodišče - dom na Komni 2:30, dom na Komni - koča pod Bogatinom 15 minut, koča pod Bogatinom - Bogatinsko sedlo 1:15, Bogatinsko sedlo - Bogatin 30 minut
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost po levi (južni) strani jezera v smeri Ukanca in slapa Savice. Tej vse bolj ozki cesti, nato sledimo do velikega parkirišča pri koči Savica. Parkirišče je plačljivo.
Pokraj puta:
Dom na Komni (1520m), Koča pod Bogatinom (1513m), Bogatinsko sedlo (1803m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Mahavšček
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=5)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin Koča pri Savici - Bogatin
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Koča pri Savici - Bogatin
Fazo     
26.1.2008
danes sem poizkusil "srečo" pa mi jo je zagodel sneg pod vratci...vderal se je skozi skorjo, pod skorjo pa je bil pršič...1 korak gor pa 3 dol...
Je bilo pa vreme 1A s črtico!velik nasmeh

Lp, Matevž
branči     
15.8.2008
10.8.2008 je ponovno bil dan, ko sva lahko odšla v naše lepe gore. Za cilj sva si izbrala Bogatin. Ko sva krenila od koče pri Savici je bila še nizka oblačnost, ki naju je spremljala skorajda do Koče pod Bogatinom. Kljub temu, pa je bil zrak tak, da je narekoval lahkotno hojo. Pri koči sva se okrepčala s čajem, nato pa sem se sam napotil v smeri Bogatina, ki je bil objet v oblake. Nives pa je raje ostala pri koči in se nastavljala toplim sončnim žarkom. Zaradi goste oblačnosti, se kljub načrtu nisem povpel še na bližnji Mahavček, saj je tudi le - ta bil v gostih oblakih. Omenil bi, da v skrinjici na vrhu Bogatina ni vpisne knjige, ki bi lahko bila. Prav tako nisem našel žiga za katerega pa ne vem ali je ali ga ni. Ko sem prišel nazaj h koči so se oblaki razkadili in posijalo je toplo sonce. Odšla sva še do Koče na Komni, ki pa je bila precej polna. Ker se nisva imela namena drenati sva se počasi napotila proti najinem izhodišču. Za nama je kljub oblakom bil krasen in uspešen dan. Branči in Nivesnasmeh
zamet     
28.4.2010
Nekaj utrinkov iz današnjega potepanja pod Bogatinom(Savica,Komna,Bogatinsko sedlo,Mali Bogatin)
darh     
17.10.2010
Sredi septembra smo se po tule opisani poti povzpeli na Bogatin in potem naprej na Mahavšček ter čez planino Gavnač nazaj v dolino. Vreme smo imeli odlično in preživeli smo čudovit dan. Nekaj več o vtisih pa tule.
Flora1     
17.10.2010
Včeraj sva opravili ta izlet. Do Komne sva še srečali okoli 10 pohodnikov, naprej ni bilo videti/slišati žive duše. Mrzlo pa tako!!!, na sedlu je pihal močan SZ, razgledi na meglo in oblake so bili krasni eek.
kowachko     
9.8.2016
Danes od Koce pri Savici cez Bogatin na Mahavscka in nazaj. Cudovit dan, izredni razgledi, lepa narava, malo ljudi.
Na vrhu Bogatina in Mahavscka ni zigov, imajo jih v Koci pod Bogatinom.
pikica1     
9.8.2016
@kowachko na Mahavščku je žig. Zabetoniran je na eni skali, kakšne 2 do 3 metre stran od skrinjce. Verjetno ga nisi opazil, zraven žiga je tudi markacija.
mavi     
26.3.2017
Pozdravljeni!
Zanima me, kakšna je pot na Bogatin v trenutnem času....izhodišče slap Savica...
mirank     
26.3.2017
Kopno je dobro uro nad Savico, naprej pa v glavnem vse pod snegom
slimat     
28.1.2018
Zdravo;
Je morda kdo pohajal po Komni in potem naprej na Bogatinsko sedlo; zanima me koliko je snega, je morda pot uhojena, so potrebne krplje? Naslednji viken planiram izlet če bo le vreme pravonasmeh
Hvala za info
nusa     
28.1.2018
Danes sem bila na Bogatinskem sedlu.Krplje niso potrebne, dereze pa obvezno. Proti vrhu je bilo zjutraj kar trdo. Na pol poti od Komne sva zavili v dolino, ker je ravno malo pred nama planinki zdrsnilo, vendar jo je dobro odnesla.
darinka4     
29.3.2018
goče kdo ve, kdaj so postavili v bližini koče pod Bogatinom Križ.


Predlani sem hodila od Krnskih proti Komni in sem malo pod kočo pod Bogatinom opazila križ. Čemu so ga tam postavili malo s poti tako da ga niti ne vidiš, če slučajno ne zaideš v bližino.
laik     
29.3.2018
Če imam pravo informacijo,je bilo na mestu,kjer je kriš,med I.svetovno vojno pokopališče.Obstajala je tudi opcija postavitve kapele.Naj me kdo popravi,če se motim.Lep pozdrav
laik     
29.3.2018
"križ"
ločanka     
29.3.2018
darinka4, tam lahko vidiš tudi duhovnika, ki mašuje
darinka4     
29.3.2018
Kdaj pa ?
ločanka     
30.3.2018
darinka4, 23.09.17 je izgledalo takole

http://www.hribi.net/slika.asp?razmerekomentar=401847
darinka4     
30.3.2018
Kje so ga dobili? Tako simpatičen župnik. Saj ga je škoda.nasmeh
ločanka     
30.3.2018
darinka, tudi jaz sem malo zastokalanasmeh
darinka4     
30.3.2018
Sajnasmehnasmeh
turbo     
30.3.2018
darinka4 , ločanka , kaj pa Krn, kdaj ? A bosta datum vnaprej objavili, da bo še kod zastokal velik nasmeh
turbo     
30.3.2018
... še kdo zastokal mežikanje
darinka4     
30.3.2018
Ja bova še tebe povabili .Ko bo jasen dan brez oblakov. nasmeh
ločanka     
30.3.2018
Seveda brez oblakov, da se bo dobro videlonasmeh
V megli bi se težko prepoznalinasmeh
Naj bo še v snegu
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje