Planinarenje

Planinarenje

Zadnjica - Stenar

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeStenar / Zadnjica - Stenar
   Zadnjica - Stenar   
Vrijeme hodanja: 6 h
Ishodište: Zadnjica (650 m)
Cilj: Stenar (2501 m)
Visinska razlika: 1851 m
Visinska razlika (po putu): 1890 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: više zahtjevno
Zemljovid: TNP 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po cesti, le ta pa nas mimo nekaj hiš (predvsem vikendi) v približno 15 minutah pripelje do mesta, kjer se cesta razcepi na dva dela (ob križišču je bilo nekoč parkirišče, danes pa je parkiranje prepovedano).
S starega parkirišča se usmerimo na levo cesto v smeri Pogačnikovega doma na Kriških podih (desna cesta vodi proti Prehodavcem in Doliču). Po 15 minutah nadaljnje hoje nas cesta pripelje do spodnje postaje tovorne žičnice, kjer se le ta konča.
Vzpon nadaljujemo po markirani peš poti (mulatjeri), ki se zmerno vzpenja skozi gozd. Pot, ki se vzpenja nad dolino Belega potoka, pa nas hitro pripelje na zelo strma pobočja (nevarnost padajočega kamenja), čez katera vodi zelo široka peš pot. Pot naprej preči grapo Veliki Presek, za katero pridemo na kratko izpostavljeno polico, preko katere pridemo s pomočjo jeklenice. Naprej se pot vrne v gozd, kjer se v številnih okljukih zmerno vzpenja. Nekoliko naprej nas pot pripelje pod manjši previs, kjer bomo lahko opazili številne paličice, ki jih pohodniki postavljajo, da se skala ne zvali v dolino (paličice so postavljene bolj za šalo, kot zares). Pot naprej preči nekaj manjših grap, nato pa nas mimo kapelice pripelje do večje grape. Z nekaj previdnosti (nezahtevno) prečimo omenjeno grapo za katero se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo do prijetnega počivališča (dve klopi ob poti). Naprej prečimo še eno večjo grapo (v zgodnjem poletju možnost snežišča), nato pa se pot vrne v gozd. Višje gozd postaja vse redkejši, pot pa nekoliko bolj strma in vse bolj razgledna.
Pot, ki se še naprej vzpenja po stari mulatjeri, pa nas nato mimo še dveh klopi pripelje v pas rušja, za katerim preidemo v bolj kamnit svet. Naprej se vzpenjamo čez manjša melišča, po vse bolj razgledni poti, ki nas višje pripelje do prijetnega studenčka (izvira).
Le nekaj 10 korakov nad omenjenim izvirom, pa bomo prišli na neoznačeno razpotje, kjer se v desno odcepi neoznačena pot proti Spodnjemu Kriškemu jezeru (2 minuti), mi pa nadaljujemo rahlo levo po še naprej široki planinski poti. Pot naprej nas vodi mimo manjši ruševin, mi pa ji sledimo vse do označenega razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri Pihavca, Bovškega Gamsovca, Stenarja in doline Vrat (levo Pogačnikov dom 3 minute). Vzpon nadaljujemo po vse bolj razgledni poti, s katere se kmalu v desno odcepi pot na Pihavec. Nadaljujemo naravnost po zmerno strmi poti, ki nas višje pripelje na Dovška vrata, kjer je naslednje razpotje.
Tu nadaljujemo naravnost v smeri proti Križu in Stenarju (ostro desno Bovški Gamsovec, desno Vrata) po poti, ki se postopoma začne vzpenjati proti Stenarskim vratcem. Po nekaj minutah vzpona pa se pot razcepi na dva dela.
Nadaljujemo desno (levo Križ) po vse bolj razgledni poti, kateri se le nekaj korakov višje priključi neoznačena pot prek Stenarskih vratc. V nadaljevanju prečimo melišče ter se ob lepih pogledih na Triglav, Bovški Gamsovec, Pihavec in dolino Trente sprehodimo do strmih pobočij Stenarja. Od tu naprej se pot prične strmo vzpenjati po lepo razčlenjenem skalovju, nato pa zavije ostro v levo, kjer se po nekaj 10 m nenadoma položi. Tu oz. že dobrih 10 m prej se v desno odcepi brezpotni pristop na Spodnji Stenar, mi pa nadaljujemo po markirani poti, ki se ponovno prične strmeje vzpenjati. Sledi še približno 15 minut hoje po vršnem pobočju gore in vse bolj razgledna pot nas pripelje na 2501 m visok vrh.
Zadnjica - Pogačnikov dom 4:00, Pogačnikov dom - Stenar 2:00.
Pristup do ishodišta:
Iz Kranjske Gore se čez prelaz Vršič peljemo proti Bovcu ali obratno, a le do 50. serpentine vršiške oz. Ruske ceste (v bližini vasi Trenta). Tu zavijemo na stransko cesto, ob kateri nato pa nekaj 100 metrih parkiramo na parkirišču ob cesti.
Pokraj puta:
Spodnje Kriško jezero (1880m), Pogačnikov dom na Kriških podih (2050m), Dovška vrata (2180m)
Prosječna ocjena izleta: 8,8/10  (br. glasova=4)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar Zadnjica - Stenar
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Zadnjica - Stenar
Nacek     
29.2.2008
Lep pozdrav. Mene zanima, glede na to, da piše, da je lahka pot, kolk je tale pot 'lahka', glede na to, da je čez 2500m. Pač težavnost me zanima v primerjavi z recimo vzponom na Triglav, ali pa Stol, ali kaj podobnega...
Tadej     
29.2.2008
Opisana pot je podobna vzponu na Grintovec čez Streho. Na poti ni tehnično zahtevnih mest.
Stolar     
21.3.2008
Lani sem bil na Stenarju z 10 in 12 let starima otrokoma, pa lahko povem, da nista imela nobenih težav. Smo pa turo razdelili na dva dneva in tako uživali v dveh čudovitih sončnih dnevih.
velkavrh     
9.7.2008
Na Stenar se običajno gre iz Vrat prek Sovatne in ko se pride na preval, pa na desno naravnost na Stenar.Pot ni zahtevna,se pa res malo vleče.Poleti velja iti zgodaj,ker zna biti ob lepem sončnem vremenu zelo vroče.Jaz zmerom srečam na tej poti kozoroge.
triglavski     
10.7.2008
Zakaj pa bi se vozili v Vrata, če pa je iz Zadnjice gor tako lepa pot, pa luštne punce na Pogačnikovem domu, jezera, kozorogi, Stenar pa le še pika na i in povratek preko Križa.
silva.plevnik     
11.7.2008
Pozdravljeni! S fantom nameravava iti jutri na Škrlatico čez Kriško steno. Zanima me, ali kdo ve, kakšne so razmere v Bivaku 4, Na Rušju? Slišala sem, da se tam večkrat Čehi, kar utaborijo. Upam, da jih ne bo "vse mrgolelo".

Lp, Silva
Biser gora     
11.7.2008
Ja res je, Čehi so stalni spremljevalci slovenskih bivakov. Če je bivak poln lahko še vedno podaljšata do Pogačnikovega doma ali pa sestopita v Vrata.nasmeh
MATEJPETRA     
10.7.2018
Pozdravljeni,
zanima me, kakšna je pot iz Zadnjice proti Stenarju, kar se tiče snega?
Lp, Petra
VanSims     
10.7.2018
Do Pogačnika zaradi južne lege in višine pod 2000 ne bi smelo biti težav.

Od odcepa za Stenar naprej te čakata dve snežišči, obe z malo previdnosti prehodni brez opreme.

Med Pogačnikom in odcepom pa če greš po južni strani jezer (Dovška vratca) ni snežišč, po severni pa od Bovških vratc tudi ne. Kako je pa med Pogačnikom in Bovškimi vratci pa ne vem.
MATEJPETRA     
11.7.2018
Hvala za informacije,
srečno
ucakakla     
11.6.2019
Pozdravljeni,
zanima me, kakšna je pot iz Vrat proti Stenarju, kar se tiče snega?
Hvala in lp.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje