Planinarenje

Planinarenje

Planina Kuhinja - Batognica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeBatognica / Planina Kuhinja - Batognica
   Planina Kuhinja - Batognica   
Vrijeme hodanja: 3 h 20 min
Ishodište: Planina Kuhinja (991 m)
Cilj: Batognica (2164 m)
Visinska razlika: 1173 m
Visinska razlika (po putu): 1173 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: TNP 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na levo spodnjo cesto v smeri Koče na planini Kuhinja. Pot nas sprva vodi po cesti, ki preči pas redkega gozda, nato pa se razcepi na dva dela.
Desna pot obide Kočo na planini Kuhinja in je nekoliko krajša, leva pa, ki se nadaljuje po cesti vodi mimo že omenjene koče.
Nekoliko nad kočo se obe poti spet združita, mi pa vzpon nadaljujemo po zložni poti v smeri Krna. Pot naprej se sprva zložno, nato pa občasno bolj strmo vzpenja po travnatih pobočjih, ki so pregrajena s pašnimi ograjami. Pot, ki nekajkrat preči slabšo gorsko cesto nas po približno 40 minutah hoje pripelje do starega vojaškega zaselka na planini Slapnik. Pot naprej še nekajkrat preči cesto, nato pa se nam priključi pot od konca ceste (planina Zaslap). Pot nato v zmernem vzponu po travnatih pobočjih preči nekoliko v desno, nato pa spet v levo do neoznačenega razpotja poti na predelu imenovanem Leger. Nadaljujemo desno navzgor (naravnost običajna pot na Krn) po slabše vidni a markirani stezi, ki se sprva vzpenja vzporedno z običajno potjo na Krn. Nekoliko višje pa široka, a precej zaraščena pot v zmernem vzponu preči pobočja Krna proti vzhodu. Lepa razgledna pot nas nato pripelje pod Krnsko škrbino. Sledi deset minutni strmi vzpon po kamnitem pobočju do krnske škrbine, kjer naletimo na ostanke svetovne vojne. Tu nadaljujemo po desni poti v smeri Batognice (levo Krn, naravnost navzdol Krnsko jezero), ki postane tehnično zahtevna. Pot nas po izpostavljeni poti s pomočjo stopnic pelje po prepadnih južnih pobočjih Batognice. V mokrem ali snegu velika nevarnost zdrsa. Nekaj metrov pod vrhom pa se pot položi in nas brez večjih težav pripelje vrh.
Pristup do ishodišta:
Iz Tolmina se peljemo proti Kobaridu ali obratno, a le do mesta, kjer nas oznake za Kamno usmerijo desno (iz smeri Kobarida pa levo) čez most. Razmeroma ozki in vzpenjajoči cesti nato sledimo v smeri vasi Vrsno in višje Krn. Od vasice Krn pa nadaljujemo v smeri Koče na planini Kuhinja. Ko prispemo do velikega parkirišča, kjer se po rahlo levi cesti nadaljuje cesta proti Koči na planini Kuhinja, parkiramo na velikem parkirišču.
Pokraj puta:
Planina Slapnik (1250m), Krnska škrbina (2058m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Krn
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica Planina Kuhinja - Batognica
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Planina Kuhinja - Batognica
Gost     
27.8.2007
Predlagam, da se najprej povzpneš na Krn in potem sestop na Batognico, kjer si vzami čas za ogled kavern iz 1. sv. vojne. Pot nadaljuješ po grebenu Batognice po označeni poti, na vrhu se potem spustiš desno (smer Lužnica). Nadaljuješ mimo jezera Lužnica in potem za sedlom desno na planino Leskovca, od tam pa je še 5 min do parkirišča. Krožna pot vzame 6-7 ur.
slavkola     
11.7.2011
Pot po okljukih do vrha Krna dokaj monotona. Raj za ljubitelje gorskega cvetja. Prebudi me prepadna stena Krna. Še malo in sem pri zavetišču. Kup Italijanov je prinesel vse s seboj. Konjiček ves utrujen počiva v senci. Kaverna nad zavetiščem polna smeti. Dijamant v blatu!Sramota! Zato pa pogled na drugi strani pri oknu jemlje dih. Kanin, Mangart, Jalovec, Škrlatica, Triglav. Vse žari! V daljavi se belijo Dolomiti. Na vrhu skupina Italijanov. Spust do škrbine. Batognica. Po stopnicah mi nasproti pride trop ovac. S strahom gledam ali bo katera padla dol. Neverjetne so! Prehodim vse kaverne. Šrapnel za spomin. Lunina pokrajina do jezera v Ložnici. Tišina. Povsem sam sem. Le okostje izgubljene ovce me pozdravi ob poti. Dve uri slišim le svoje korake in kavke. Kamniti možic visoko na levi me skrbo opazuje. Azurno jezero... Raj! Angeli v zraku? Ne, le roj jadralnih padalcev. Počitek in počasen spust po strmi pot navzol. En dan v nebesih,ki ga ne pozabiš!
ales50     
18.7.2011
Italijani so pustili svoja življenja in cel kup železja poleg avstrijcev med soško fronto in še zdej se najde veliko tega ,kar ni odnešeno po muzejih,ja nekateri planinci res ne spoštujejo gora in puščajo smeti vsepovsod,ker to je le gora spoštovanja do gore same in v spomin na padle,kjer se je prelilo toliko krvi in se žal ljudje tega ne zavedajo,sebičnost ne pozna meja.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje