Planinarenje

Planinarenje

Dom v Lepeni - Batognica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeBatognica / Dom v Lepeni - Batognica
   Dom v Lepeni - Batognica (čez Krnsko škrbino)  
Vrijeme hodanja: 4 h 50 min
Ishodište: Dom v Lepeni (700 m)
Cilj: Batognica (2164 m)
Visinska razlika: 1464 m
Visinska razlika (po putu): 1464 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin
Opis puta:
Od doma dr. Klementa Juga v Lepeni nadaljujemo po široki markirani poti v smeri Krnskih jezer. Široka in ne preveč strma pot pa se po nekaj minutah hoje razcepi na dva dela. Leva, ki je nekoliko bolj strma je običajna, desna položnejša in nekoliko daljša pa je primerna za majhne otroke in starejše. Obe poti se do zgornje postaje žičnice večinoma vzpenjata skozi gozd in se na poti nekajkrat križata. Od zgornje postaje tovorne žičnice nadaljujemo po isti poti, ki se zložno vzpenja po široki transportni cesti, ki nas hitro pripelje do merjenja višine snega (vsako leto aprila). Od tu naprej se cesta začne spuščati in nas mimo odcepa za Veliko Babo hitro pripelje na naslednje razpotje, kjer zapustimo cesto in pot nadaljujemo levo navzdol po peš poti, ki nas v nekaj minutah pripelje do doma pri Krnskih jezerih (če nadaljujemo po cesti obidemo planinski dom).
Od doma nadaljujemo naravnost v smeri Krna in Krnskega jezera po zložni poti, kateri se kmalu priključi pot, ki obide planinski dom. Nadaljujemo mimo pastirske koče za katero pridemo na naslednje razpotje, kjer ponovno nadaljujemo v smeri Krna (levo Bogatin, Mali Šmohor in dom na Komni).
Zložna pot pa nas po nadaljnjih nekaj minutah pripelje do bisera Krnskega pogorja. Pred seboj namreč zagledamo Krnsko jezero in ob njem vabljive travnike za počitek. Markirana pot nas nato vodi po levi strani jezera ob vznožju melišča Malega Šmohorja. Na drugi strani jezera se pot obrne rahlo v levo in se nato vzpne po nekoliko bolj strmem pobočju, kjer se nam nekoliko višje priključi nemarkirana (zgornja) pot, ki v prečnem vzponu preči melišča nad Krnskim jezerom (ta pot je nekoliko krajša, a izpostavljena padajočemu kamenju). Pot nato zavije nekoliko desno in nas pripelje na obsežne nanose hudourniškega proda, ki se končajo na planini na Polju.
Ob čudovitih pogledih na okoliške vrhove prečimo travnato planino na Polju (na desni strani, nekoliko stran od markirane poti bomo opazili lovsko kočo) in se za njo pričnemo vzpenjati po manjši dolinici. Pot se nato nekoliko bolj vzpne in nas kmalu pripelje na neoznačeno razpotje. Markirana pot, ki vodi proti Krnski škrbini tu zavije desno (naravnost neoznačena pot proti sedlu Prag (2068m) in se začne strmeje vzpenjati. Pot nato preide na strma pobočja, čez katera se v prečnem vzponu povzpnemo do Krnske škrbine (na tem delu lahko v zgodnjem poletju naletimo na snežišča).
S Škrbine nadaljujemo levo (ostro levo preval prag, naravnost navzdol planina Kuhinja in desno Krn) po poti, ki se začne strmo vzpenjati po južni strani Batognice. Pot, ki postane tehnično zahtevna nas vodi čez izpostavljen del, čez katerega se povzpnemo s pomočjo razmeroma ozkih stopnic. V mokrem ali snegu velika nevarnost zdrsa. Višje se pot položi in nas brez večjih težav pripelje vrh.
Dom v Lepeni - Krnsko jezero 2:15, Krnsko jezero - Batognica 2:35.
Pristup do ishodišta:
Med Trento in Bovcem se pri vasi Soča odcepi cesta v Lepeno. Tej cesti, ki je v celoti asfaltirana sledimo do parkirišča pri domu v Lepeni.
Pokraj puta:
Dom pri Krnskih jezerih (1385m), Krnsko jezero (1391m), Planina na Polju (1530m), Krnska škrbina (2058m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Krn
Prosječna ocjena izleta: 7,7/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica Dom v Lepeni - Batognica
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dom v Lepeni - Batognica
ROBERT     
18.8.2006
Stopnice so super, samo na vrhu manjka žig!!! Rad bi vedel kdo je odgovoren za to!! ps.vreme je bilo odlično.
kamchatka     
30.6.2010
Zdravo,a se lahk vprasam ce kdo sel na Bogatnico iz Doma v Lepinji cez sedlo Prehodci in vrh Malen (1758 m)? Rada bi se vprasala kaksna je ta pot in kolk casa lahko traja..hotela bi narediti obkrozno pot, ampak ni sem sigurna ce ni predolga na en dan..Hvala! K.
ales50     
2.9.2011
sm šel na batognico od doma na lepeni,ne na lepinji,ker lepinja ti ne pomaga do vrha,nasmeh,pot je zahtevna celo za najboljše planince,vse je pa odvisno od kondicije,za tako pot je en dan premalo,rajši prespi v gomiščkovem zavetišču,ker drugje ne moreš,na batognici se ne sme,pa tudi nimaš kje,tko,da z glavo na pot,lp
EUGEN     
12.9.2011
Prilegla bi se kakšna lepinja med potjo,tudi jaz sem včeraj prehodil to pot.Vendar smola na vru brez razgleda ,zamudil eno uro kajti po 12h je mnogokrat vrh v megli.
ales50     
12.9.2011
jest sm mel totalno smolo z vremenom gor,neurje kot,da sm sredi topniškega obstreljevanja,mešanica z dežjem in 130km na uro vetrom,moraš res ujet lepo vreme in pravi dan,vseeno sm pa naredil par fotografij
panda     
25.7.2014
Včeraj (24.07.) pri povratku iz Krna, obiskala še Batognico (spala v zavetišču). Vzpon je kar adrenalinski (začetni vstop in stopnice - predvsem nazaj moraš imeti hladno glavo). Razgled super, malce vetrovno.....povratek v Lepeno preko treh snežišč - dva kar obsežna, potrebna precejšnja mera previdnosti (zjutraj precej trdo - priporočljive dereze - dovolj navadne).nasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje