Planinarenje

Planinarenje

Planina Blato - Velika Zelnarica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeVelika Zelnarica / Planina Blato - Velika Zelnarica
   Planina Blato - Velika Zelnarica (Za Kopico)  
Vrijeme hodanja: 4 h 30 min
Ishodište: Planina Blato (1147 m)
Cilj: Velika Zelnarica (2320 m)
Visinska razlika: 1173 m
Visinska razlika (po putu): 1173 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: Triglav 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča na planini Blato se usmerimo po cesti nekoliko nazaj do smerokazov pri kolovozu. Tu se usmerimo na kolovoz, ki se sprva strmo vzpne nato pa se zmerno vzpenja in nas v desetih minutah hoje pripelje do razpotja, kjer se usmerimo levo (naravnost planina v Lazu). Kolovozu nato sledimo skozi gozd vse do koče na planini pri Jezeru. Tu se nam odpre razgled na okoliške hribe.
Planinsko kočo obidemo po levi strani in pot nas v rahlem spustu pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo naravnost po kolovozu (levo planina Viševnik). Večinoma kamnit kolovoz, ki poteka po neizraziti dolinici se nekajkrat strmeje vzpne in nas po pol ure hoje od planine pri Jezeru pripelje do planine Dedno polje, kjer pridemo na naslednje razpotje. Tu zapustimo široko pot, ki vodi h koči pri Triglavskih jezerih. Nadaljujemo desno (smer preval Vratca, Hribarice in Prehodavci) sprva rahlo navzdol mimo pastirskih koč na omenjeni planini. Na drugi strani planine se pot ponovno začne vzpenjati in nas pripelje do manj opaznega razpotja, kjer se desno odcepi pot na planino v Lazu. Nadaljujemo naravnost navzgor po poti, ki se postopoma začne strmeje vzpenjati. Pot, ki nas vodi mimo napajališča za živali (napajališče je suho) se vzpenja večinoma skozi iglasti gozd (macesni in smreke). Po približno pol ure hoje od planine Dedno polje pa se svet zravna in odpre se nam lep razgled na vrhove, ki obdajajo začetni del doline Za Kopico. Pot naprej se vzpenja po južnih pobočjih Slatne in Prvega Vogla, nato pa postopoma preide v osrednji del doline Za Kopico. Tej dolini nato sledimo vse do sedla Vrata, kjer je naslednje razpotje.
Nadaljujemo ostro levo proti Zelnarici (naravnost Hribarice in Prehodavci) po poti, ki se prečno vzpne čez razmeroma strma pobočja. Tej poti sledimo približno 10 minut (skoraj do sedla med obema Zelnaricama), nato pa zapustimo markirano pot in se usmerimo desno na slabše shojeno stezico, ki nas v nekaj minutah zmernega vzpona pripelje na rahlo izpostavljen greben, kateremu nato sledimo do vrha. Le tega pa dosežemo po dobrih 15 minutah hoje po nemarkirani in mestoma slabše vidni poti.
Blato - Dedno polje 1:30, Dedno polje - Velika Zelnarica 3:00.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Stare Fužine. V Stari Fužini pa v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto v smeri planine Blato, planine Vogar in doline Voje. Cesta nas naprej pripelje do mesta, kjer pobirajo cestnino in parkirnino, mi pa ji sledimo naprej do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo (desno Voje). Cesti nato sledimo do naslednjega križišča (peljemo se kar nekaj časa), kjer zavijemo ostro desno v smeri planine Blato (naravnost planina Vogar). Tej cesti nato sledimo do parkirišča nad planino Blato.
Pokraj puta:
Koča na planini pri Jezeru (1453m), Planina Dedno polje (1560m), Vrata (2192m)
Prosječna ocjena izleta: 8,7/10  (br. glasova=10)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica Planina Blato - Velika Zelnarica
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Planina Blato - Velika Zelnarica
Gost     
24.7.2006
Odličen izlet, krasno podaljšati do Zasavske koče, kjer, če hočemo prespimo ali pa nadaljujemo proti koči 7J in od tam čez planino Ovčarija nazaj na blato. Možno opraviti v enem, vendar priporočam dva dni lahkotne hoje po, verjetno, najlepši alpski pokrajni. Malo slabega vtisa pusti izjemno zasoljena cestnina (2400 SIT za avto in 3 osebe) za gozdno cesto (vožnja na lastno odgovornost).
Gost     
24.7.2006
pa je ta cena za dva dni ali moraš naslednji dan (če greš za dva dni) ponovno plačati?
Gost     
27.7.2006
Parkirala sem za 3 dni, plačaš pa prav tako 2400 (saj ne gredo na parkirišče štet avtomobile)
Gost     
9.7.2007
Če parkiraš spodaj plačaš euro/uro, torej si na istem, pa prihraniš si kakšno uro in pol hoje. Pa kar zgodaj moraš priti, da lahko normalno parkiraš.
pupek     
16.6.2013
Mene zanima če kdo ve koliko je napoti še snega in kje se začne. Zanima me tudi koliko je od Vratc (2192m)do Velike Zelnarice
Fulcrum     
27.7.2016
Danes sem bil na obeh Zelnaricah z Blata. Mislim da sta vrhova na tem portalu zamenjana. Pravilno bi morala biti Mala Zelnarica severno in Velika južno.
Na vrhu hriba, ki je na hribi.net imenovan Mala Zelnarica je žig Velike Zelnarice. Ko pa prideš na vrh "Velike" Zelnarice že s prostim oćespm vidiš, da je nižja od soseda.
matej712     
21.10.2018
Sodeč po vseh zemljevidih, tole ni Velika Zelnarica, ampak vrh severno od nje. Na (po mojem mneju) Veliki Zelnarici je žig z oznako višine (2320 m) in vpisna knjiga. Po geopedii je Mala Zelnarica neirazit vrh v grebenu južno od Velike Zelnarice. Vrh iz tga opisa pa na geopedii ni označen, je pa lepo viden na ortofoto posnetku. Glede na zemljevid na tem portalu (Synergise), pa je Mala Zelnarica precej nižja (2215 m) od Velike (2320 m), neimenovan vrh iz tega opisa pa je označen s koto 2321 m, čeprav je z njega Velika Zelnarica videti višja. Vse je lepo vidno, če se preklopi na ortofoto posnetek - Velika Zelnarica je ta s skrinjico - severno od nje je lepo vidno izrazito sedlo.
Še večja zmeda je na zemljevidih (preveril sem zemljevide Trenta (1990, 1:25000), Triglav (2004, 1:25000), TNP (1996, 1:50000) in JA - Triglav (1979, 1:20000).
ana     
22.10.2018
Saj kje pa piše, da mora biti Velika višja od Male? Vrhovi imajo lahko ime veliki ali mali tudi po drugih atributih.
Primer Golakov je že tak. Veliki Golak je nižji od Malega Golaka, ima pa večjo plešo (goličavo) na vrhu.

Tudi Velika Zelnarica = mnogo več zelenja kot Mala Zelnarica
matej712     
23.10.2018
To je sicer res, ampak so na (tiskanih) zemljevidih tudi višine napačne. Vrh iz tega opisa (brez imena na digitalnih zemljevidih) je nižji od tistega z žigom V. Zelnarice. Novejših tiskanih zemljevidov nisem preverjal. zmeden
J.P.     
30.10.2019
Zanimivo, karta kaže (Julijske alpe, 1:50 000, 2012), da je tale vrh V. Zelnarica z visino 2310m ter pikico bolj juzno Mala Zelnarica z visino 2320m. Potem ko prides na vrh pa zig kaze da je Mala ...Velika. Vsekakor priporočam turo Blato - obe Zelnarici - Kopica - obe Ticarici - Blato. Izjemno lepi razgledi ob lepem vremenu in ena izmed lepših grebenskih poti. Pot na Veliko Ticarico je treba malo poiskati. Lp
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje