Planinarenje

Planinarenje

Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeJerebikovec / Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec
   Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec   
Vrijeme hodanja: 2 h 30 min
Ishodište: Planina Spodnji Kozjek (1082 m)
Cilj: Jerebikovec (1593 m)
Visinska razlika: 511 m
Visinska razlika (po putu): 525 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: TNP 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Z izhodišča nadaljujemo po levi cesti (rahlo desno planina Zgornji Kozjek), ki nas vodi mimo zelene rampe in se v nadaljevanju prečno vzpenja proti levi. Po dobrih 10 minutah hoje prispemo na manjše križišče, s katerega nadaljujemo po zgornji, rahlo desni cesti, kateri nato ob občasnih razgledih sledimo do njenega konca.
Od konca ceste, od koder se nam odpre res lep razgled na najvišje vrhove Julijskih Alp nadaljujemo desno ter s hojo nadaljujemo po slabši stezici, ki nas po nekaj minutah pripelje na kolovoz, ki se s ceste rahlo v desno odcepi približno minuto pred njenim koncem. Pot naprej nas vodi po starem kolovozu, preko katerega je več podrtih dreves. Višje se kolovoz položi, nato pa se nad Požarovim rovtom (Požarov rovt je del gozda, kjer se je kolovoz položil) priključi na gozdno cesto, kateri sledimo navzgor. S hojo nadaljujemo po gozdni cesti, ki naredi nekaj serpentin in s katere se nam še vedno odpirajo občasni razgledi. Ko se višje na višini približno 1450 m cesta prične spuščati proti planini Mežakla, pa jo zapustimo in nadaljujemo levo kamor usmerja tudi puščica na drogu TNP.
Sledi nekaj minut vzpona po kolovozu, ko se ta konča pa s potjo nadaljujemo po slabši, a sledljivi stezici, ki nas hitro pripelje na predvrh Jerebikovca. S predvrha sledi lahkoten spust, nato pa po severovzhodnem grebenu dosežemo vrh Jerebikovca, kjer stoji vpisna skrinjica z vpisno knjigo in žigom in od koder se nam odpre lep pogled na Julijske Alpe in Karavanke, ob lepi vidljivosti pa razgled seže vse do Karnijskih in Ziljskih Alp ter Visokih Tur.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2019 (december).
Pristup do ishodišta:
a) Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Jesenice vzhod (Lipce), nato pa sledimo oznakam za Spodnje Gorje in Pokljuko. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje Kočna, nato pa že prispemo v Spodnje Gorje, kjer najprej prečimo potok Rečica, nekoliko za potokom pa gremo desno v smeri naselja Zgornje Laze. V nadaljevanju se peljemo po ožji cesti, ki nas vodi skozi naselje, ko se naselje Zgornje Laze konča, pa v manjši dolinici, kjer se cesta obrne polkrožno v levo in kjer je več križišč, izberemo drugi odcep v desno. V nadaljevanju se pričnemo vzpenjati proti planoti Mežakle, ko se cesta položi pa gremo mimo planine Strmole in planine Ravne. Na koncu planine Ravne nadaljujemo naravnost (levo dom univerze Ljubljana) ter se ponovno pričnemo vidneje vzpenjati. Ko že preidemo na severozahodna pobočja vrha Oblek, se v levo odcepi kolovoz, ki vodi do bližnje planine Spodnji Kozjek, mi pa nadaljujemo po širši makadamski cesti do naslednjega križišča ob katerem je označeno parkirišče in kjer parkiramo na primernem mestu ob križišču.
b) Zapeljemo se na Bled, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Pokljuki. Proti koncu naselja Krnica zapustimo glavno cesto proti Pokljuki in z vožnjo nadaljujemo desno navzdol v smeri Radovne, Krme in Mojstrane. Sledi nekaj spusta, nato pa preko mostu prečimo reko Radovno, za mostom pa gremo desno v smeri Pernikov in Zgornjih Laz. V nadaljevanju se peljemo skozi Spodnje Laze, ko se omenjeno naselje konča, pa v manjši dolinici cesta zavije polkrožno v desno in kjer je več križišč, izberemo drugi odcep v levo. V nadaljevanju se pričnemo vzpenjati proti planoti Mežakle, ko se cesta položi pa gremo mimo planine Strmole in planine Ravne. Na koncu planine Ravne nadaljujemo naravnost (levo dom univerze Ljubljana) ter se ponovno pričnemo vidneje vzpenjati. Ko že preidemo na severozahodna pobočja vrha Oblek, se v levo odcepi kolovoz, ki vodi do bližnje planine Spodnji Kozjek, mi pa nadaljujemo po širši makadamski cesti do naslednjega križišča ob katerem je označeno parkirišče in kjer parkiramo na primernem mestu ob križišču.
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Planina Spodnji Kozjek - Jerebikovec
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje