Planinarenje

Planinarenje

Mangartsko sedlo - Mangart

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeMangart / Mangartsko sedlo - Mangart
   Mangartsko sedlo - Mangart (Italijanska pot)  
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Mangartsko sedlo (2055 m)
Cilj: Mangart (2679 m)
Visinska razlika: 624 m
Visinska razlika (po putu): 624 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se najprej sprehodimo do Mangartskega sedla, od koder nadaljujemo desno proti vzhodu ter pot nadaljujemo po razglednem travnatem grebenu. Po nekaj minutah lahkotne hoje se pot nekoliko bolj vzpne in po desni južni strani obide bližnji Travnik (2200 m). Od tu naprej postane pot še nekoliko bolj strma, le ta pa nas po približno 30 minutah hoje od izhodišča pripelje na razpotje, kjer se pot razcepi na dva dela; levo italijansko in desno slovensko pot.
Nadaljujemo v smeri italijanske poti, le ta pa hitro preide na italijansko stran Mangarta, kjer se sprva le zmerno vzpenja. Že po nekaj minutah pot postane bolj strma in nas pripelje na gladke skalne plošče, kjer so nam v pomoč varovala, predvsem jeklenice. Višje se pot obrne nekoliko bolj v levo in preide na strma melišča pod stenami Mangarta (na tem delu lahko v zgodnjem poletju še naletimo na snežišča). V nadaljevanju se pot prične obračati v desno in nas pripelje na razpotje na vzhodni strani gore. Tu ponovno stopimo na slovensko stran in nadaljujemo desno v smeri Mangarta (leva pot vodi po grebenu in se nadaljuje proti Jalovcu, Vevnici in Tamarju). Pot naprej se še naprej obrača proti desni, tako da vrh že skoraj obkrožimo. Višje prečimo še eno grapo, nato pa se pričnemo vzpenjati po precej strmem in padajočemu kamenju izpostavljenem pobočju. Od tu sledi le še nekaj minut vzpona in vse bolj razgledna pot nas pripelje na vrh Mangarta.
Mangartsko sedlo - razpotje 30 minut, razpotje - Mangart 1:30.
zemljevid
Pristup do ishodišta:
a) Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo preko MP Rateče v Italijo. Peljemo se proti Trbižu / Tarvisio, nato pa na začetku omenjenega mesta zavijemo levo v smeri Bovca. V nadaljevanju se peljemo po regionalni cesti proti MP Predel, mi pa le malo za omenjenim mejnim prehodom (torej, ko smo že na slovenski strani) zavijemo levo v smeri Mangartskega sedla. V nadaljevanju se peljemo po mestoma ozki in serpentinasti cesta (cesta ima tudi nekaj tunelov), mi pa se po njej peljemo do Mangartskega sedla, kjer na parkirišču na 2050 metrih nadmorske višine tudi parkiramo. Cesta je plačljiva.
b) Najprej se zapeljemo v Bovec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti MP Predel. Le nekaj 100 m pred omenjenim mejnim prehodom, točneje za večjim lok mostom, pa zavijemo desno v smeri Mangartskega sedla. V nadaljevanju se peljemo po mestoma ozki in serpentinasti cesta (cesta ima tudi nekaj tunelov), mi pa se po njej peljemo do Mangartskega sedla, kjer na parkirišču na 2050 metrih nadmorske višine tudi parkiramo. Cesta je plačljiva.
Prosječna ocjena izleta: 8,1/10  (br. glasova=15)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Mangartsko sedlo - Mangart Mangartsko sedlo - Mangart Mangartsko sedlo - Mangart Mangartsko sedlo - Mangart Mangartsko sedlo - Mangart Mangartsko sedlo - Mangart Mangartsko sedlo - Mangart Mangartsko sedlo - Mangart Mangartsko sedlo - Mangart Mangartsko sedlo - Mangart Mangartsko sedlo - Mangart Mangartsko sedlo - Mangart Mangartsko sedlo - Mangart Mangartsko sedlo - Mangart Mangartsko sedlo - Mangart Mangartsko sedlo - Mangart Mangartsko sedlo - Mangart Mangartsko sedlo - Mangart Mangartsko sedlo - Mangart Mangartsko sedlo - Mangart Mangartsko sedlo - Mangart Mangartsko sedlo - Mangart Mangartsko sedlo - Mangart Mangartsko sedlo - Mangart Mangartsko sedlo - Mangart Mangartsko sedlo - Mangart Mangartsko sedlo - Mangart
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Mangartsko sedlo - Mangart
Gost     
17.10.2006
jeklenice so v redu, le da bi jih lahko blo kaj več - če je podlaga zmrznjena
majdicst     
13.2.2007
Paziti je treba, da nekje na sredini poti ne zgrešiš - se kaj hitro najdeš na robu prepada nad Belopeškimi jezeri. Markacije so tam malo bolj na redko posejane.mrk pogled
Gost     
16.7.2007
koko je z obiskom ob vikendih glede "gužve", petek ali sobota-nedelja
Gost     
16.7.2007
Bili smo gor v soboto, ker smo bli zgodaj ni bilo guzve, ko smo se vračal, pa kolona kot pol na avtocesti.
Gost     
16.7.2007
Kdaj ste pa štartal iz Mangartskega sedla, da vem startat s spodnjega posavja - Krško
Gost     
17.7.2007
Na Mangart je lepo (če se hočemo izogniti gužvi) iti konec avgusta ali pa začetek septembra. Takrat je pa gor glih prav ljudi, da veš, da nisi zgrešil gore. Počitnice so pač počitnice in v Julijcih se ni mogoče izogniti gužvi.
Gost     
15.8.2007
Na Mangartu je lepo in veliko prostora je na vrhu. Malo moraš paziti na melišču. Jeklenice so dobre ponekod pa so pretrgane. Na vrhu je križ in gole skale. Zelo sem vesel da sem prišel na vrh kajti to jebil moj najviši vspon dosedaj
Gost     
20.8.2007
Bila sem presenečena nad globinami, ampak v gorah je očitno tako. Tudi to je bila moja najtežja pot do sedaj. Jeklenice so resnično potrebne pritrditve, je pa pot tam, glede na kamnito podlago,skoraj varnejša kot kasneje proti vrhu. Ne morem verjeti da se je družina s 5 in 7-letnima fantoma odločila za tak izlet, ampak zmagali so!
Gost     
20.8.2007
Pred 14-timi dnevi sem se s sinom odpravil na Mangrt po italijanski smeri. Pot se mi je zdela v redu, ampak z ozirom na to, da so obnavljali slovensko smer, bi lahko popravili tudi jeklenice na italijanski strani, katere so potrgane. Pot se mi sicer ne zdi zahtevna, saj sva jo s sinom (6 let) opravila v 2 urah povsem brez težav. LP Andrej
Gost     
24.8.2007
Zdar. Zdrávím všechny, kteøí byli na Mangartu tom pøekrásném vrcholu. Mirek CZ
Gost     
24.8.2007
Na Mangartu sem bila pred tremi tedni (v nedeljo). Z vrha sem se vračala po italijanski smeri. Zelo me je presenetil odnos do gore nekaterih obiskovalcev, ki so se ravno takrat vzpenjali. Kar nekaj je bilo obutih v navadne nizke superge in so bili brez druge potrebne planinske opreme. Nekaj je bilo takih, za katere se je zdelo, da sploh ne vedo, kam "lezejo".
Moje skromno mnenje: čeprav je vrh dokaj lahko dostopen, je potrebna ustrezna oprema (gojzarji, vetrovka, hrana in pijača,...) in previdnost. Vsak pravi planinec prej tudi "naštudira" pot!
Lep planinski pozdrav!
Gost     
24.8.2007
Andrej,kar previdno.Mislim da za 6 letnika pa Mangart je kar nekaj.Pa ne začni z tako malim otrokom dirkari po gorah.Če boš imel srešo ,mu jih boš samo "zasral".Æe boš imel srečo,razumeš.Lepo uživajta,med potjo je toliko lepega ,da ogromno zamudiš če tečeš in vlečeš otroka za seboj.Pa srečno.nasmehnasmehnasmeh
Gost     
17.10.2007
MT-Pot lepa, zajle obnovljene, pot proti melišču na vrhu skal na določenih delih zračna,tik pred ključi na vrh lahko če nismo pozorni na oznake nadaljujemo pot naravnost do prepadnega melišča. Na določenih delih priporočam čelado in seveda čevlje z dobrim oprijemom. (15.9.2007)
Gost     
25.10.2007
QUESTA DESCRITTA NON è LA VIA ITALIANA!!!jezenjezenjezen
è LA VIA NORMALE!

THIS IS NOT THE "VIA ITALIANA" ! THIS IS THE NORMAL PATH!!!

DIESE IST NICHT DIE ITALIENISCHE WEG!!! DIE ISR DIE NORMALER WEG!!jezenjezenjezen
Gost     
25.10.2007
Of course it is NORMAL ITALIAN path, then there is a normal SLOVENIAN path, and beside them there is FERRATA (Italiana).
So, what is wrong and where is the problem?zmeden
urosl     
12.6.2008
V soboto 14.6.2008 mislimo iti na Mangart!Kakšne so kaj razmere gor!
Hvala in lep pozdrav!
Klin     
12.6.2008
Razmere so še povsem zimske. Cepin, dereze in čelada so obvezna oprema.
andrej767     
15.6.2008
Kak mesec za počakat - letos je podaljšana zima v gorah še posebej v Julijcih. mežikanje
Nickster     
21.7.2008
Priporočam ti it avgusta al pa septembra. Pa lepo se imej.


Lp
dzoni     
4.8.2008
Mene zanima ali lahko vzamem psa na mangart? Pa katera pot za to bi bila bolj ugodna.

LP
Klin     
4.8.2008
Vsekakor je bolj primerna italijanska pot, a previdno. V zgornjem delu lahko pes hitro sproži kamenje, ki posledično ogroža varnost planincev.
talun     
23.8.2008
žena se boji klinov in jeklenih žic
koliko je tega na italijanski smeri
triglavski     
23.8.2008
Boji se lahko tistih prepadnih mest, kjer teh varoval ni.
majdicst     
24.8.2008
Kolikor se spomnim izpred dveh let, je na italijanski smeri le na enem mestu (morda na dveh - se res ne spomnim natančno) nekaj metrov "zajle". Vsekakor je ta smer mnogo lažja kot pa slovenska.
triglavski     
24.8.2008
No jeklenice je le malo več, kot je opisano, predvsem pa je sedaj tam novi sneg, ki je na severni strani pomrznjen.
Sam.volk     
24.8.2008
Spoštovani Talun izberi turo kjer ni železja.Pa bo žena vzljubila hribe.Lp Franc
talun     
30.8.2008
hvala lepa za nasvete
prečudovito

danes bila na vrhu
kot v raju
žice v redu in čisto nove
hvala
Jacek     
26.6.2009
Mogoče kdo šel iz Mangrstk.sedla na Jalovec? nasmeh
triglavski     
26.6.2009
Pred leti sem že hodil, dolgo.
Jacek     
26.6.2009
Koliko časa bi rabil iz sedla do zavetišča pod Špičkom?
viharnik     
26.6.2009
Kakšnih 9-10 ur hoje z vzponom na Jalovec.Kaj več pa bo vedel Triglavski.
triglavski     
27.6.2009
Časovno bi se kar strinjal z viharnikom. Seveda pa je celotna pot kar zahtevna. Prečiti je potrebno strme trave do Hude škrbine, zatem je zahteven sestop dol do bivaka Tarvisio preko Malega Koritniškega Mangrta, možno je seveda tudi po južni poti globoko dol v zatrep V koncu, sledi vzpon na Kotovo sedlo, vrh Jalovca in sestop na Špičko. Iz zatrepa v Koncu je možno seveda še nižje v zatrep Loške Koritnice, sledi vzpon na sedlo Brežice in preko Škrbine za Gradom na Špičko. Časovno bi bila ta varianta celo krajša. Je pa vse skupaj nekako nepovezljivo, tako, da je bolje opraviti posamične odseke, ker je izguba višina tako očitna, kot bi šel skoraj ponovno iz doline nazaj gor. Ampak komu je to morda celo všeč, vsekakor pa je veličastno in tudi precej samotno. Trenutno pa se najde še veliko snega na posameznih odsekih poti. Povsod pot tudi ni v najbojšem stanju.
panter007     
23.7.2009
Naslednji teden se odpravljam na Mangart! A ima kdo kakšne podatke kakšno je kaj stanje? A je še dost snega?
triglavski     
24.7.2009
Pravkar sem prejel info, da je nekaj snega še na italijanski poti na ravnem delu pri prečenju pod steno, vendar pri prehodu ne predstavlja nobenih problemov.
zmp2     
25.7.2009
Sam sem bil gor pred 14 dnevi in nekaj malega je še snega po italijanski smeri, vendar ne predstavlja nobenega problema. Po slovenski strani pa je skala precej mokra in posledično spolzka, tako da previdno.
silbisa     
27.7.2009
Po planu opravila izlet na Mangart 26.7.2009.
Gor in dol po Italjanski.
Razmere odlične. Snega pod steno pri prečenju res samo za vzorec tako da res ne predstavlja velikega problema ( praktično se ga da izogniti po suhem ).
Po razgovoru s planinci ki so prišli gor po Slovenski razmere prav tako dobre.
Razgledi res nepozabni.
zabonka     
7.8.2009
lep pozdrav..danes sem bila na Storžiču, ki je bil prva moja "plezalna" izkušnja in mi je kar šlo, zato imam v planu sedaj Mangart ampak se vseeno še malo bojim, če mi bo šlo, ker je le malo več plezanja in strmine, zato me zanima kakšen vaš nasvet nasmeh
rerze11     
7.8.2009
Mangart je v primerjavi s Storžičem težji, kar še zlasti velja za plezalno slovensko smer, ki velja za zelo zahtevno. Pot je mestoma zračna in zelooo krušljiva, varovala pa so v dobrem stanju. Lažja in nekoliko daljša je italijanska smer, vendar tudi tu je potrebna precejšnja zbranost. Obvezna je uporaba čelade, po slovenski smeri je priporočljiv tudi komplet za samovarovanje. Lep pozdrav in srečno, ko boste na poti.
proplayer111     
8.8.2009
Mene pa samo zanima kateri del poti je najbolj izpostavljen, nevaren, kjer je še posebej potrebna previdnost.
proplayer111     
8.8.2009
in kako težka je ta pot v primerjavi s potjo na Razor iz zadnjice, in na Špik.
rerze11     
9.8.2009
Italijanska pot ni pretirano izpostavljena in nevarna. Previdnost velja na celi poti, še zlasti v zgornjem delu, kjer pot poteka po grušču. Tu so mesta, kjer je nevarnost zdrsa pazimo, da ne prožimo kamenja. Plezalna slovenska smer "pokaže zobe" že takoj na začetku in v nadaljevanju je potem še nekaj izpostavljenih mest z drznim pogledom v globino. Največjo previdnost zahteva osrednji del poti zaradi krušljivosti. Pozor pred padajočim kamenjem! Pazimo, da ne prožimo skal, ker so pod nami ljudje, na žalost tudi taki brez čelade na glavi eek Primerjave z Razorjem in Špikom ne morem dati, ker tam še nisem hodil. Lp.
andrejjerina     
9.8.2009
Pred dvema letoma sva se s sinom vzpela po omenjeni poti in razen nekaj potrganih jeklenic ni bilo nobenih težav(so pa po pisanju le te že obnovljene).Za moje mišljenje je omenjena pot precej lažja kot pa poti o katerih sprašuješ, še posebno če z vzponom začneš na sedlu. LP Andrej
jozo     
9.8.2009
Danes sem bil na Mangrtu po Italijanski gor in dol. Povem lahko, da je bila pot v zgornjem delu zelo spolzka, drugače pa je vseskozi dobro zavarovana z jeklenicami. Čelada vsekakor potrebna, so pa tudi taki "korenjaki", ki se na goro podajajo skrajno neodgovorno.
rocus18     
9.8.2009
Včeraj sva bila s prijateljem na Mangrtu. Gor po Slovenski smeri, dol po Italijanski. Slovenska smer je lepa plezalna pot, mestoma krušljiva in izpostavljena, a nič posebnega. Priporočam čelado in plezalne rokavice, ker je veliko jeklenic. Če nimate močnih rok ali pa imate vrtoglavico, priporočam uporabo samovarovalnega kompleta. Razor in Špik sta po moji presoji lažja vzpona v primerjavi s Slovensko smerjo na Mangrt. Sem bil že večkrat na vseh omenjenih vrhovih. Slovensko smer bi lahko primerjal s plezalno potjo na Malo Mojstrovko. Italijanska smer na Mangrt je pa bolj turistična in posebne nevarnosti ni, razen manjšega krušljivega odseka tik pod vrhom, kjer pa tudi ni posebej strmo. Če boste šli z avtom do Mangrtskega sedla, priporočam, da krenete dovolj zgodaj, saj ob 6h začnejo spodaj pobirati parkirnino. Če prideš prej mimo, pa ti je ni treba plačat. Le pogumno, veselo pot pod noge in srečno! Rok
petruša     
23.8.2009
Pred kratkim smo bili na Mangarti z otrokoma 9 in 10 let, po italjanski strani, pot je zelo lepa in ne preveč strma, lepa za otroke. Potrebna je čelada, pa čeprav vidiš otroke brez. le pogumno, lahko tudi z otroki
damijanp     
25.8.2009
Mogoče smo se celo srečali. Z ženo in hčerkama (6 in 10 let) smo bili na Mangartu 19.8.

Nekaj slik je na naslednji povezavi:
Mangart
petruša     
27.8.2009
žal se nismo srečali, da smo mi bili 11.8.2009
skalar50     
5.8.2010
počasi le videvaš vse več čelad... pametni in "pametni"...
el rocco     
27.8.2010
Včeraj sem z ženo, hčerko (11 let) ter taščo in tastom obiskal Mangart. Moram reči da je vreden vsake kapljice znoja saj je razgled na vrhu tako krasen nasmeh da sem v šali celo dejal da se vidi do Švice. Spet edina pripomba ki jo imam je kvaliteta žiga na vrhu jezen,ki je dokaj slab pa tudi skrajno nespretno vgrajen. Kar se samega dostopa tiče bi rekel da je pot lepo varovana,je pa potrebna vseskozi pazljivost saj je tudi nekaj izpostavljenih delov. Kar se tiče čelade je bilo 80% ljudi brez, vendar je moje osebno mnenje da je za Mangart kar potrebna. Ker bolj ali manj hodiš med ali pod skalovjem in odprtimi deli lahko kakšen kamen hitro prileti po pobočju. (Predvsem zadnji vzpon tik pod vrhom je potrebno paziti če kdo sestopa in bolje počakati spodaj ali ob strani). Kakorkoli že je izlet ki ga priporočam vsakomur nasmeh.
gregson     
22.9.2010
21.9. po Slovenski gor in sestop po Italjanski, ampak zelo, malo sem jih videl s čeladami, ki pa je res priporočljiva, sploh po Slovenski poti......
plansar138     
11.5.2011
Koliko časa pa porabim z avtom od Bovca pa gor do sedla?
jany1980     
12.5.2011
Po moji izkušnji je od Bovca do sedla cca. 20-25km.
Ne pozabit,da se voziš po zelo ozki cesti z preko 20% vzponom kar vse še malo podaljša.
lpcool
plansar138     
12.5.2011
hvala jany.ker prihajam čist z drugega konca slovenije si moram zračunat tudi čas vožnje z avtom...
Lp
jany1980     
12.5.2011
Ni problema plansar.
Naj sam omenim-30.04.2011 je bila zapornica na sedlo še zaprta...
jezen
turbo     
12.5.2011
Okoli 40 minut je iz Bca do sedla. Približno 15 min do Loga pod Mangrtom, plus cca. 10 min do odcepa iz glavne ceste, ostalo gorska cesta.

By the way, če bi bila zapornica odprta bi bila odprtnica in ne zapornica zmeden
kkXhc     
6.7.2011
Zdravo!

Kakšne so kaj razmere na Mangartu (sneg...), po italijanski poti. Je za it al ne. Je to lažja pot kot pa na Jalovec čez kotovo sedlo oz. sput čez Jalovško škrbino?
lubnikar     
6.7.2011
je lažja, za zdrs po snegu pa smrtna, letiš skoraj do belopeškihjezen
MANGRT     
6.7.2011
poglej na FORUM-RAZMERE kjer imaš sveže informacije o stanju snega(3.7.2011).pot po italjanski pa je lažja zato,ker se počasi dviguje in niveliko plezalnega dela.
gorjanci     
13.8.2011
Bila že na Mangartu. 1995, potem nič več. Prehojenih imam kar nekaj vrhov nad 2000m. Cmir, Škrlatica, Špik, Razor, Vrbanova špica, Turska gora, Grintovec, Skuta......vse do nekje 1997 leta. Potem smo z otroci hodili na nižje, bolj kopaste in porasle vrhove. Letošnje leto intenzivno 2x na mesec hodimo v hribe in se pripravljamo za Na Triglav. Zahtevnost dostopa vrhov stopnjujemo. Zanima me, kaj predlagate za Mangart. V spominu nimam nič "groznega", vendar pri 22 ih se mi ni nič zdelo zahtevno. Danes imam dva otroka in moža, ki za seboj, razen letošnjih vzponov, nima 2000 akov.
guba     
18.8.2011
Pot na mangart je pomoje ne preveč zahtevna in kratka tura odvisno pa je koliko sta vaša otroka stara
JohnB     
4.9.2011
Po tridesetih letih bi rad ponovil vzpon na Mangart, pa nikjer ne najdem podatka o največji dovoljeni višini vozila - skozi tunele. Omejen sem namreč na 275. Imate kakšne podatke?
slavi0902     
4.9.2011
JohnB........avtobusi vozijo skozi,torej bi šel lahko tudi ti
ivona     
2.10.2011
Pozdravljeni!
Letos sem se po zgoraj opisani poti povzpela na Mangart.Prosim ,da mi bolj izkušeni planinci od mene povedo katera pot v naših gorah bi bila približno toliko zahtevna kot ta.Imam težave z vrtoglavico in vedno se na vsaki poti bojim, do bom prišla do točke, kjer bi nastal problem.Poti, ki so v vodnikih označene kot neprimerne za vrtoglave se vedno izogibam.Če je pot strma ,dolga ali pa če je potrebno opraviti z veliko višinsko razliko mi to ne predstavlja nobenih težav.Težava za mene je le izpostavljenost poti.Dodala bi le še,da sem šla po tej poti z lahkoto.
In prosim:ne rabim nobenega posmehovanja, norčevanja,trapastih izjav itd. ...ampak le uporabne nasvete.
Vsem ki mi boste odgovorili pa že sedaj hvala!!!nasmehnasmehnasmeh
primoza     
3.10.2011
Storžič od Kališča ali čez Škarjev rob.

Begunjščica od Roblekovega doma

Ojstrica od Korošice

Planjava od Kamniškega sedla

katty     
3.10.2011
Po zadnjih izkušnjah sodeč bi izpostavila zadnji del vzpona na Svinjak, kjer ni nobene zajle oz. varovaleekmrk pogled, hodiš pa praktično po robu. Mogoče malo pretiravam, ampak mene je res mau zaskrbelo, da mi bo kje spodrsnilo in bi zletela dol.
bejbi007     
10.11.2011
Zanima me kakšne so kaj razmere v teh dneh na Mangartu? Sneg, led?!
gorski potepuh     
10.11.2011
Razmere podobne kot na Jalovcu, od sedla naprej sneg.
jany1980     
10.11.2011
Je cesta do sedla še prevozna?Še pobirajo cestnino?
lp jani
Zasavčan     
10.11.2011
če bi bila cesta kopna in bi pobirali cestnino ne boš šel kaj,če pa bi bila zasnežena in zastonj pa boš riniljezen
pravi ljubitelji gora se ne ozirajo na cestninomežikanje, ali plačajo ali pa grejo pevelik nasmehš od odcepa, ne spraševati tako neumnoeek
jalovec1     
10.11.2011
Ta čas nikjer ne pobirajo cestnino. Ne na Mangartsko sedlo, ne do pl.Blato, nikjer.
viharnik     
10.11.2011
Pa še marone za povrhu pečejo ob cesti v lopizadrega
majcen     
17.11.2011
Kak je kaj ta čas s snegom in dostopnostjo? Ali je pot že pomrznjena ? Kako je v teh dneh z varnostjo na pobočju? Sam sem dovolj izkušen vendar me skrbi za soplanince.
Tadej     
17.11.2011
http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=563&stran=20
augustus33     
25.8.2012
prehodili včeraj kot družinski izlet s 6-letnim mulčkom, česar pa v splošnem morda ne bi priporočil

zelo lep dan je bil, malo vetrovno, razgled čudovit

marinka67     
8.9.2013
21. 9. greva v Kranjsko Goro, kjer spiva, od tam pa na Mangart po italijanski strani. Ali mi zna kdo povedati, koliko časa približno se voziva do Mangartskega sedla in za koliko se podaljša pot na Mangart, glede na to, da se parkira nekoliko niže pod sedlom zaradi plazu. Tam okrog razen smučanja v KG res še nisva hodila (se vozila), in sva necvednavelik nasmeh, zato hvala za podatke.
bostjanp     
9.9.2013
Cesta do sedla je prevozna, podor očiščen. Bil gor 8.8, pot od Kranjske do sedla slabo urco, v Trbižu pelji vse do odcepa levo proti Bovcu-Predil. Srečno pa fajn vreme.

LP
martinza     
9.9.2013
Tudi mi smo bili vceraj gor, cesta je uradno zaprta nekaj 100m nižje, se pa tudi vozijo do vrha sedla, ker je podor očiščen. mi smo parkirali po predpisih nižje, tko da se je tura podaljšala za cca 20 min, kar pa spet ni toliko. pa srečno
serznoz     
9.9.2013
Naj dodam, da je na zadnjem parkirišču obvestilo o podoru, ker pa ni fizične ovire, jih veliko pelje do vrha, jaz sem v soboto šel peš. Od zadnjega parkirišča do sedla je pol ure, kar je nekaj minut več, kot od koče.
Srečno!
velebit     
9.9.2013
Težava je v tem se drs lahko ponavi tako da avtomobili ostanejo mesec gor!
marinka67     
9.9.2013
Hvala vsem za prijazne odgovore, zdaj pa potrebujeva samo še vreme.
marinka67     
18.9.2013
A zdaj je pa sneg na Mangartu?zmeden
XYZ     
23.9.2013
Tu pa tam kakšna shojena zaplata.
duki64     
8.10.2013
Na poti ni snega,bil na vrhu 4.10.2013.Na vrhu pa le za kakšno kepo.Bilo je enkratno!!!!!
velkavrh     
6.7.2014
Ali je kdo šel po italijanski na Mangart?Po varovani ferati sem ugotovil, da je še sneg.
Zgembo     
14.9.2014
ali je kdo bil za vikend na tej turi
mukl     
20.10.2014
Včeraj s prijateljema prvič stopil na vrh Mangarta po Via Ialiani. Nisem nek začetnik in za menoj je kar nekaj ferat, po drugi strani pa tudi nisem nekdo, ki ga ni ničesar v hribih strah in skače po skalah kot gams. Za omenjeno pot lahko rečem, da je ena mojih najlepših, najbolj sigurnih za korak, hkrati pa tudo lepo in izdatno varovana in to z veliko obilico na novo pritrjenih jeklenic. Po tej poti bom zagotovo še kdaj šel.
Si pa ne predstavljam kako mora biti na vrhuncu sezone, no, svoje je zagotovo naredil tudi fantastičen dan, saj so se tam proti poldnevu,ko smo že setopali, na Mangart, dobesedno, valile množice takih in drugačnih "pohodnikov".
smedica     
17.6.2015
mogoče kdo ve kakšne so razmere na Mangartu (italijanska stran). Planiran za soboto 20.6.. ali so potrebne dereze
hvala
redbull     
18.6.2015
na prečki še je kr nekaj snega,, in naj bi tudi jutri kakšen cm padel. Šele v nedeljo bni naj bilo lepo vreme.


srečno
IgorZlodej     
18.6.2015
zavijanje z očmi snega minimalno, prehodno brez derez in cepina
#nočembitimops     
18.7.2015
Zivjo. Zanima me, ali je Italjanska smer prehodna za manjsega psa. Sicer sva bila ze na mariskateri goru, in nima tezav z plezanjem po skalah, vendar najin nasledji izziv bi bil izlet na M.
VesnaJager     
16.11.2015
Zdravo,
Mene pa zanima a je še pot na Mangart kopna? Hvala.nasmeh
bpavlin8     
24.7.2016
21.07.2016, sva se z ženo povzpela na Mangart, čudovito, mogoče lažje kot sem pričakoval, vendar razočaran nad starši, predvsem tujci,ki se z otroki neodgovorno podajo na vzpon, brez prave opreme.
Entey     
2.11.2016
2km pod vrhom je tabla "zapora ceste zaradi podora skale" pot je vseeno prevozna.
CarpeDiem247     
29.7.2017
Priporočam vam obisk med tednom, ker za wikende je v poletnih mesecih tu gor abnormalna gneča in se boste počutili kot na avtocesti. Včeraj sem bil ponovno gor z mojo 7-letnico in tudi nekaj drugih staršev s podobno starimi otroci. Zadeva ni prezahtevna za tamale, je pa fajn jih imeti na vrvi ter s čelado, to pa vsekakor.
mornar     
28.8.2018
Prosim, če je kdo šel na vrh po italijanski kakšne so razmere na poti. LP.
KriBlood     
29.9.2018
Bila včeraj. Do koče se lahko pelješ, jaz sem šla tudi naprej, vendar je znak z opozorilom. Na enem koščku ceste je pač kamenje in verjetno še kdaj pade kaj...sem kr hitro tam mimo šla eek. Drugače pa večina ljudi gre mimo no.
Pa še to vreme je blo perfektno, ljudi lih prav, pogledi pa taki da vzamejo dah, uglavnem zaljubila sem se, ha!
KriBlood     
29.9.2018
Če si imel v mislih samo italjansko pot je normalno prehodna. Lp
dejanje     
27.10.2018
Zdravo

Imam nekaj vprašanj...
Z ženo bi rada šla po italjanski poti v cetrtek,1 novembra...
Zanima me,če je pot kje močno prepadna?
Sicer sma kar v kondiciji,Ojstrica nama ni delala nobenih težav...
Je pa res,da boma prvič sla v julijce...
Kakšen nasvet za pot?

Hvala
ljubitelj gora     
27.10.2018
nad 2500m sneži.
mkonci     
26.6.2019
Živjo, kako je stanje po italjanski na Mangart, a je še veliko snega?
Afrofeet     
26.6.2019
Ima tu i tamo snijega, ali može se bez zimske opreme, snijeg mekan, ima prečenja na jedno 3-4 mjesta.
ljubitelj gora     
30.6.2019
snežišče 30.6: http://shrani.si/f/1z/hU/1GKs5e4z/img9026.jpg
emax     
19.8.2019
Delovni most med praznikom Marijinega vnebovzetja in vikendom smo letos izkoristili za izlet v gore. V upanju, da ravno na ta dan v gorah ne bi bilo prevelike gneče, smo se odpravili na Mangart v smeri italijanske in slovenske ferate. Že, ko smo prispeli na krožno cesto pod Mangartom je upanje o manjši gneči hitro splahnelo saj je bilo ob sami krožni cesti že parkiranih nadpovprečno število avtomobilov in drugih vozil, pretežno s češkimi in slovaškimi registrskimi tablicami. Ker smo bili še dokaj zgodnji smo hitro našli primerno luknjo za parkiranje. Čeprav je bila luknja blizu večje luže, le ta ni motila češkega voznika, ki je s svojim vozilom zapeljal tako blizu mojega, da praktično nisem mogel več s svoje strani vstopiti v vozilo. Ker sem v njihovem vozilu opazil manjše otroke sem se le skobacal nazaj v svoj avto in ga premaknil skrajno vstran, saj se v nasprotnem primeru ne bi izognil novim poškodbam na vratih.
Opremili smo se s plezalno opremo in se s prelaza spustili do bivaka Nogara, ki stoji pod samo severno steno Mangarta, od koder vodi steza do začetka ferate Via Italiana. V idiličnem gorskem ambientu pa nas je s pogledom na veličastno smer ferate šokiral prizor kolone kakih 30-ih plezalcev, ki se je po ferati zelo počasi pomikala navzgor. Dejstvo, da bo čas plezanja dobre ure nemogoče doseči, se je kasneje tudi izkazalo. Po njihovem glasnem komuniciranju smo hitro spoznali, so bili vsi plezalci čehi oziroma slovaki, jaz jih ne ločim saj z njimi do sedaj še nisem imel opravka. Predstavili so se, kot skrajno nekulturno in brezobzirno ljudstvo, ki do drugih obiskovalcev gora nima nikakršnega spoštovanja in obzirnosti. Njihova nekultura je bila vidna na vsakem koraku. Neskončno fotografiranje na celotni trasi ferate, nam je povzročalo mukotrpno čakanje in visenje na zajli, nekateri so si privoščili celo obroke sredi ferate. Kasneje v slovenski smeri smo srečali tudi cele družine s premajhnimi otroki za to smer, ki se niso ozirale za hitrejšimi sledilci tako, da smo si prostor za prehitevanje morali izboriti sami, enaka ugotovitev velja tudi za sestop. Vse zgodbe o njihovi nekulturi v gorah, so se na celotni poti izkazale še za kako resnične. V seznamu njihove nekulture pa na našo žalost najbolj prednjači nehigiena in brezobzirnost do čistoče gora.
Na vrhu smo srečali skupino štirih planincev iz Parme v Italiji, ki so z vrha Mangarta pričeli za njimi pobirati smeti in celo njihova odvržena oblačila (na tertrapaku in eni odvrženi majici je bil namreč napis v njihovem jeziku). Ena od žensk je odpadke spravila v vrečko in jih odnesla v dolino. V pogovoru je bilo tudi pri njih čutiti odpor in zgražanje. Da bo mera polna, smo ob prihodu k avtomobilu, meter vstran zagledali še svež, zajeten človeški iztrebek. Na olajšanje vsaj vozila brezobzirnega češkega voznika ni bilo več, na srečo pa ne tudi novih poškodb na mojem vozilu.
Ker je na prelazu tudi koča, smo si seveda privoščili tudi zasluženo 'planinsko' pivo. Vendar tudi v tem primeru velja ugotovitev, da tako v sami koči, kot tudi v okolici ni bilo niti enega 'čeholovaškega' obiskovalca, saj si večino živil in verjetno tudi drugih potrebščin prinesejo s seboj iz domovine, ki jih seveda v vseh oblikah potem odložijo v naših gorah.
Za konec bi rad zapisal kakšen čustven komentar o čudovitem dnevu, vendar so mi brezobzirni 'vzhodni' obiskovalci toliko zagrenili dan, da praktično nimam nobenega pozitivnega občutka o dnevu, ki bi si ga moral zapomniti po lepih, ne pa po grdih doživetjih.
edelweiss96     
19.8.2019
Bo treba začeti obiskovati druge, bolj mirne in manj obiskane gore nasmeh Na Mangart je podobno kot na Triglav najbolje iti med delovnim tednom ali izven sezone (september, oktober pred snegom).
emax     
20.8.2019
Običajno sem jih srečeval samo po urejenih poteh, tokrat pa sem prvič na njih naletel tudi v ferati.
Drugače pa jih je na žalost iz leta v leto na vseh naših gorah samo več in več, segli so že vse do Dolomitov. Kolegi so mi povedali, da morajo doma plačati vodiča za vsak zahtevnejši vrh in se zato v Alpah počutijo svobodni in brezskrbni. Nerazumljivo se mi zdi, da jim je alpska gorska zavest in kultura tako tuja in se nanjo samo požvižgajo. V gorah sem srečal že najrazličnejše narodnosti, vendar take nekulture niti približno nisem še pri nikomer zasledil. Žalostno, da smo si tako blizu pa tako različni.
dprapr     
20.8.2019
Bil danes tam zgoraj. Čeprav so mi bolj pri srcu brezpotni konci, je bilo prav lepo. Nič od zgoraj navedenega nisem opazil, čeprav je bilo ogromno tujcev. Je pa večina parkirala zgoraj, kjer sploh ni dovoljena vožnja. Na zgoraj omenjeni krožni cesti!
emax     
20.8.2019
Ja, za osvajanje naših vršakov bo res potrebno počakati na jesen, čeprav je jesen idealen čas za pohode tudi na avstrijsko in italijansko stran.
ljubitelj gora     
21.8.2019
Še dobro da poletje ne traja pol leta in da bo jesen vsak čas tukaj. Mir in brez gneče.
turbo     
21.8.2019
V Karnijcih imam jesen vse poletje mežikanje Skoraj prazna parkrišča in samotne potinasmeh
Tina78     
11.9.2019
Pozdravljeni,zanima me,ce kdo ve kaksno je stanje po italijanski poti na Mangart? Lp.nasmeh
MANGRT     
12.9.2019
Pred tremi urami kopno.
dejanje     
26.9.2019
Pozdravljeni.
V soboto,21.9. sva se z ženo povzpela po italjanski poti.
Pot odlična,vreme perfektno,se bolj pa sem vesel tega,da sma štartala že ob pol 6 zjutraj iz sedla.
Po 9 uri ko sva sestopala,je bila na poti proti vrhu dobesedno kolona ljudi,tu pa lahko izgubiš živce,kaj vse ljudje počnejo.
Kot pravijo:rana ura,zlata ura
edelweiss96     
23.10.2019
Kakšno je kaj stanje na Italijanski poti? Je že kaj ledeno? Malo me mika za zaključek sezone velik nasmeh
mukica     
24.10.2019
22. 10. je bila le mokra skala, vlažno in nič poledenelo...do nedelje bo zaradi lepega vremena ostalo brez ledu.
edelweiss96     
24.10.2019
Hvala za info nasmeh
nkamin     
30.10.2019
V sredo 23.10.2019 nas je kar nekaj imelo težave z orientacijo v zadnjem delu vzpona. Družno smo ugotovili, da bi bilo potrebno obnoviti markacije. V megli je lahko kar nevarno.
edelweiss96     
31.10.2019
Meni se ni zdelo tako slabo. V zgornjem delu se lepo vidi kam gre pot, je pa res, da bi v megli lahko bil problem. Večji problem so se mi zdele mlahave zajle v zavarovanem delu.
Simona78     
10.7.2020
Je do sedla cesta prevozna? Nekje sem zasledila pred dnevi, da naj ne bi bila...
funnyboy     
11.7.2020
Malce nižje je zapora zaradi podora, tako da se lahko pelješ malce višje od odcepa za kočo.
abajec5     
15.7.2020
Pozdravljeni kakšno stanje na slovenski smeri in italjaski še kaj snega ?
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje