Planinarenje

Planinarenje

Loška Koritnica - Mangart

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeMangart / Loška Koritnica - Mangart
   Loška Koritnica - Mangart   
Vrijeme hodanja: 7 h
Ishodište: Loška Koritnica (780 m)
Cilj: Mangart (2679 m)
Visinska razlika: 1899 m
Visinska razlika (po putu): 2000 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Julijske Alpe - zahodni del 1 : 50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Opis puta:
Usmerimo se na desno cesto, ki je zaprta z zapornico. Cesta poteka ves čas v bližini potoka in ga nekajkrat tudi preči. Proti koncu postaja cesta vse ožja in nas mimo nekaj hiš pripelje do razpotja. Usmerimo se rahlo v desno na peš pot za oznakami Jalovec, Mangrt (levo Planina Brdo). Pot gre nato v gozd in kmalu se desno odcepi pot proti sedlu Čez Brežice in naprej proti Zavetišču pod Špičkom. Iz gozda nas pot pripelje na travnata pobočja in na levi strani poti bomo opazili lovsko kočo. Nekaj časa še hodimo po travnatem terenu, nato pa pridemo ponovno za kratek čas v gozd. Ko pridemo iz gozda bomo kmalu na levi strani opazili manjši slap. Ponovno se vzpenjamo po travnatem terenu ob strugi hudournika in ves čas imamo čudovite razglede na okoliške vrhove (Briceljk, Jalovec, Mangart, Vevnica). S travnatih pobočij nato počasi pridemo na melišče, ki nas pripelje do razpotja poti. Desno se odcepi pot proti Kotovem sedlu, mi pa nadaljujemo v levo proti Mangartu. Vzpenjamo se po meliščih pod stenami Vevnice proti severu. Na koncu melišč zavijemo levo in se s pomočjo nekaj jeklenic povzpnemo do nekoliko strmejših južnih pobočij delno poraščenih s travo. Še naprej v rahlem vzponu prečimo vse bolj strma pobočja proti zahodu. Ko se približamo grebenu pridemo s travnatih pobočjih v nekoliko zahtevnejši del poti. Ob jeklenici prečimo rahlo izpostavljeno pobočje proti zahodu, ki nas pripelje do nekoliko slabše vidnega razpotja. Desno na greben se odcepi pot proti bivaku Tarvisio in naprej proti Vevnici. Mi nadaljujemo po levi poti proti Mangartu. Kmalu pridemo na manjšo škrbino od koder se nam odpre pogled na severno stran proti Belopeškim jezerom. Sledi kratek spust s pomočjo nekaj jeklenic in klinov, nato pa nas pot po krajšem prečenju pripelje do okna. Pot gre skozi okno in nas pripelje do navpičnega spusta v Hudo škrbino. Ta del poti je tudi dobro zavarovan s klini in jeklenico. Iz škrbine nato nadaljujemo s prečenjem strmih pobočij proti zahodu, ki so v začetku še dobro zavarovana z jeklenico. Kasneje ko pridemo na zelo strma travnata pobočja pa pot ni zavarovana in je še posebno v mokrem zelo nevarna za zdrs. Pot se nato vzpenja po strmih travnatih pobočjih proti zahodu in nas pripelje na mejni greben. Pot postane manj izpostavljena in nas kmalu pripelje do križišča, kjer se priključimo italijanski poti z Mangartskega sedla. V križišču nadaljujemo rahlo v levo in čaka nas še vzpon po razglednem pobočju. Nato prečimo grapo in do vrha imamo le še zadnjo strmino katero premagamo v ključih.
Pristup do ishodišta:
Iz Bovca se peljemo proti mejnemu prehodu Predel. V vasi Log pod Mangartom, takoj za mostom čez Predilnico zavijemo desno v smeri Koritnice. Sprva asfaltirana nato pa makadamska cesta nas hitro pripelje do parkirišča na začetku vstopa v osrednji del TNP-ja.
Pokraj puta:
Huda škrbina (2401m)
Prosječna ocjena izleta: 9,5/10  (br. glasova=4)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart Loška Koritnica - Mangart
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Loška Koritnica - Mangart
panda     
25.8.2008
Pot je videti kar divja in adrenalinska. Malo me mika, ampak nezavarovano travnato prečenje je kar fejst strmo, pa še shojeno ni. Jo to smer že kdo letos prečil?nasmeh
metod     
29.8.2011
Skalna pobočja (prehod skozi Hudo škrbino in z melišča na travnata pobočja) so dobro zavarovana, bolj sitna so strma travišča, predvsem nad Hudo škrbino. Je treba kar popazit.
BostjanL     
10.9.2012
Od razcepa naprej, kjer se gre desno proti bivaku, levo pa proti mangartu, je potrebno paziti, da se držimo dovolj proti levi , saj so oznake slabe in kaj hitro zaviješ preveč navzgor proti bivaku, mimo katerega pa ta opisana pot NE pelje!

Če greš preveč naravnost navzgor prideš do ožine, na vrhu katere je krajša strma steno, čez katero je vržena jeklenica, zraven na steni pa piše "Erikova pot". Če preplezaš do vrha te jeklenice te na drugi strani čaka prepad, levo zelo zahtevna pot na Mali Koritniški Mangart, desno pa se lahko po izpostavljenem slemenu vrneš do bivaka. Pot na mali koritniski mangart je zelo strma in slabo varovana, poleg tega pa je teren tudi krušljiv, zato je ne priporočam.
superoxide     
8.4.2013
Tukaj je kratek video iz poti na Mangart iz Loske Koritnice: http://www.youtube.com/watch?v=NQdikAKdSkY
Gor smo se odpravili junija 2012. Preckati smo morali dve snezisci, eno na koncu struge hudournika, drugo pa tik pod vrhom. Za eno smer smo potrebovali 6 do 7 ur, tako kot opisano. Na pot smo se odpravili malo prepozno, tako da nas je tema ulovila ze na sredi hudournika za nazaj. Tam kjer so varovala, so v dobrem stanju, na nekaterih predelih je pa pot res precej izpostavljena brez varovanja.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje