Planinarenje

Planinarenje

Nevejski preval - Rombon

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeRombon / Sella Nevea - Rombon
   Sella Nevea - Rombon (pot 636)  
Vrijeme hodanja: 6 h 45 min
Ishodište: Sella Nevea (1170 m)
Cilj: Rombon (2208 m)
Visinska razlika: 1038 m
Visinska razlika (po putu): 1400 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na ozko asfaltirano cesto, ki nas vodi ob hotelu Nevea. Po približno 100 metrih hoje prispemo do smerokaza za pot št. 636, kateri nas usmeri levo čez travnik na markirano pešpot. Pot nas kmalu popelje v gozd, skozi katerega se v nadaljevanju vzpenjamo po stari vojaški mulatjeri. Višje gozd postaja vse redkejši, nas pa pot ob vse pogostejših lepih razgledih pripelje do ruševin kasarne Poviz.
Pot naprej se še nekaj časa vzpenja, nato pa nas pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo levo v smeri sedla Prevala (desno koča Rifugio Gilberti).
Pot naprej se nekoliko položi in postane vse bolj razgledna. Le malo naprej pa pridemo na naslednje razpotje. Tokrat nadaljujemo desno proti sedlu Prevala (naravnost sedlo Vrh Laških brežičev / Sella Robon) po poti, ki se prične zmerno vzpenjati. Široka in dobro ohranjena stara vojaška pot, nas hitro pripelje v bolj kamnit svet, kjer se prične obračati nekoliko bolj v desno. Višje nas pot pripelje na melišča Lope, kjer se pot nekoliko bolj strmo vzpne. Še nekoliko naprej, pa se markirana pot povsem približa zgornji postaji nihalke, žičnici, ki povezuje slovensko in italijansko stran smučišča. Tu opazimo znak, da je prehod po stari poti onemogočen, zato se usmerimo desno na z rdečimi pikami markirano in slabo uhojeno stezico. Pot naprej se sprva rahlo spusti, nato pa se vzpne na novozgrajeno smučarsko progo, po kateri se v nekaj minutah spustimo do sedla Prevala.
S Prevale, na kateri je razpotje petih poti nadaljujemo levo v smeri Rombona (naravnost navzdol Bovec, desno Prestreljenik). Nadaljujemo proti vzhodu po poti, ki postopoma preide na pobočja Lope (2406 m), mi pa ji v nekaj vzponih in spustih sledimo do manjšega sedla med Lopo in Kotlom (1881 m). Tu pot zavije rahlo v levo in se nadaljuje ob številnih breznih, ki so značilna za Kaninsko pogorje. Pot naprej nas hitro pripelje do razpotja, kjer se v levo odcepi pot na Črnelsko špico (2332 m), mi pa nadaljujemo desno v smeri proti Rombonu in Speleološkemu bivaku. Sledi krajši vzpon in pot nas pripelje na manjše sedelce med Črnelsko špico in Vrhom Ribežnov.
S sedla se rahlo spustimo do razpotja v bližini Speleološkega bivaka. Desna pot vodi čez Rupo v Bovec, mi pa nadaljujemo po levi poti v smeri Rombona. Pot nato preči pobočja pod Prišno glavo in nas pripelje do manjšega izvira s pitno vodo, kateri pa v sušnem obdobju presahne. Pot, ob kateri se v nadaljevanju pojavijo ostaline iz prve svetovne vojne, se sprva še rahlo spušča, nato pa sledi približno eno uro dolg vzpon proti vrhu Rombona. V zadnjem delu postaja pot vse bolj strma in malo pod vrhom tudi nekoliko izpostavljena.
Pristup do ishodišta:
a) Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo preko MP Rateče v Italijo. Peljemo se proti Trbižu / Tarvisio, nato pa na začetku omenjenega mesta zavijemo levo v smeri Bovca. V nadaljevanju se peljemo po regionalni cesti proti MP Predel, mi pa glavni cesti sledimo do križišča v bližini Rabeljskega jezera / Lago del Predil. Tu nadaljujemo desno v smeri Nevejskega prevala (V Žlebeh) / Sella Nevea ter se po asfaltni cesti pripeljemo do že omenjenega prevala. Parkiramo na velikem parkirišču ob spodnji postaji krožno kabinske žičnice, ki pelje proti koči Rifugio Gilberti.
b) Najprej se zapeljemo v Bovec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti MP Predel, preko katerega zapeljemo v Italijo. Sledi spust do Rabeljskega jezera, za katerim zapustimo glavno cesto, ki vodi proti Trbižu in z vožnjo nadaljujemo levo v smeri Nevejskega prevala (V Žlebeh). Cesta se nato ponovno prične vzpenjati, mi pa ji sledimo do že omenjenega prevala. Parkiramo na velikem parkirišču ob spodnji postaji krožno kabinske žičnice, ki pelje proti koči Rifugio Gilberti.
Pokraj puta:
Prevala (2067m)
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon Sella Nevea - Rombon
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Nevejski preval - Rombon
darinka4     
30.1.2018
Je kdo hodil poleti po tej poti na Rombon? Je daljša od ostalih, ampak najbrž zanimiva.
B2     
30.1.2018
Kot prvo moraš računati tudi na povratek. To pot od Nevejskega prevala do Rombona in nazaj na Nevejski preval težko opraviš v enem dnevu. Bolj ti priporočam vzpon z žičnico iz Bovca na Kanin in potem peš na Prevalo ter dalje na vrh Rombona.Ta pot se začne na točki, ki je na sliki 39. Sicer se markacije začnejo že pri zadnji postaji žičnice na Kaninskih podih (postaja D). Pot se nadaljuje vseskozi po južni strani Lope in Černelske špice več ali manj skoraj vodoravno.Sledi še skoraj direkten vzpon na vrh Rombona. Ne smemo pozabiti, da nas čaka še spust v Bovec, ki ga zaključimo v Kaninski vasi in nadaljujemo po cesti do spodnje postaje žičnice (ali do mesta, kjer smo pustili vozilo).V poletni vročini bo te poti vrh glave. Vode ni nikjer na celi turi...
darinka4     
30.1.2018
Hvala. Če me spomin ne vara je na italianski strani Kanina bivak, kjer lahko prespiš. Ali se motim?
B2     
30.1.2018
Ne, da bi vedel. Je pa tam koča Gilberti.
miri     
30.1.2018
@darinka4,a si mogoče mislila na bivak Marušič?
darinka4     
30.1.2018
Se spomnim pred dosti leti smo šli na Prestreljenik s Sella Nevea. Takrat smo srečali eno punco- planinko ob sestopu s Prestreljenika in je rekla, da gre prespat v bivak, ki je tam nekje.Ne spomnim se točno.
BT88     
30.1.2018
Darinka ja bivak je bolj za silo pastirski v nekakšnji luknji vdolbina že bližje Rombonu.Je že tri leta kar sem šel tam mimo.Izgledalo je bolj klavrno sem pa v dobil tudi vodo,ki je v bližini steze.Je pa ni v izobilju.
Srečno
mirank     
30.1.2018
Bivak Modonutti-Savoia, ma ne pomaga prav dosti, ker je "malo" izven običajne smeri. Prehodil sem turo z D-ja na Rombon in v Bovec. Če bi se zdaj odločal bi začel na B postaji do Krnice in malo nad planino po stezici na sedlo Pri banderi in potem čez Rombon dol. Gneče tu ne pričakujmežikanje...
darinka4     
30.1.2018
Hvala za koristne informacije. Mi bodo prišle prav. Ko sneg skopni.nasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje