Planinarenje

Planinarenje

Zavrzelno - Rombon

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeRombon / Zavrzelno - Rombon
   Zavrzelno - Rombon   
Vrijeme hodanja: 5 h
Ishodište: Zavrzelno (700 m)
Cilj: Rombon (2208 m)
Visinska razlika: 1508 m
Visinska razlika (po putu): 1508 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
Začnemo pri studenčku, kjer nas markacije usmerijo na peš pot (ne po kolovozu), ki se sprva vzpenja skozi redek gozd. Po 15 minutah hoje pa pot preide v strnjen gozd, kjer se nato še naprej zmerno vzpenja. Pot, ki preči nekaj starih vojaških mulatjer, pa nas po nekaj več kot uri in pol hoje pripelje iz gozda na travnata pobočja, čez katera se v nekaj minutah povzpnemo na planino Goričica, kjer stoji lovska koča.
Tu se nam odpre pogled proti goram, ki se nahajajo južno od Bovške kotline, mi pa nadaljujemo desno po poti, ki nas v nekaj nadaljnjih minutah pripelje na razpotje. Nadaljujemo po desni (spodnji) poti v smeri Rombona (levo Črnelska špica), ki nas po nekaj lahkotnih korakih pripelje do mesta, kjer je nekoč stala vojaška bolnica - ruševine (do ruševin imamo nekaj 10 metrov, spominska plošča pa je le nekaj metrov z markirane poti).
Markirana pot tu zavije levo in preči še zadnji pas gozda. Ko nato stopimo iz gozda, pa bomo na desni strani opazili številne vojaške rove (na nasprotni strani pa opazimo križ). Pot naprej se vzpenja po že zelo dotrajani mulatjeri in nas vodi mimo številnih ostankov vojne. Pot se nato položi in pot nas pripelje do mesta, kjer se nam odpre pogled na Rombon.
Nadaljujemo naravnost (desno navzgor Čukla 3 minute) po poti, ki nas v nekaj minutah zložnega vzpona pripelje pod vznožje skalnatih pečin Rombona. Tu pot zavije levo in se vzpne po melišču ob vznožju sten. Precej naporna pot, ki se vzpenja po strmem melišču pa nato zavije ostro desno v izrazito grapo. Zaradi precejšnje strmine pazljivo pazimo, da ne prožimo kamenja, saj je to lahko za planince pod nami smrtno nevarno (na tem delu je v zgodnjem poletju še možno snežišče). Višje nas pot pripelje na greben, kjer se nam priključi pot od trdnjave Kluže. Tu nadaljujemo ostro levo po poti, ki se zelo strmo vzpne čez krajši skok. S pomočjo naravnih oprimkov se povzpnemo stopnjo višje (5m). Na tem delu je potrebna velika previdnost, sploh pri sestopu.
Pot se nato položi in se nadaljuje po vršnem zmerno strmem pobočju gore. Tej vse bolj razgledni poti nato sledimo do vrha Rombona.
Zaradi številnih vojaških utrdb je priporočljiva čelna svetilka.
Izhodišče - planina Goričica 1:45, planina Goričica - Čukla 45 minut, Čukla - Rombon 2:00.
Pristup do ishodišta:
Najprej se zapeljemo v center Bovca, kjer se usmerimo po cesti navzgor, ki gre mimo cerkve naprej proti Kaninski vasi. Cesti sledimo naprej in le ta nas kmalu pripelje na križišče, kjer nadaljujemo naravnost. Leva cesta se spusti v vas plužna. Cesta pa nas nato hitro pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Rombona. Naprej se peljemo do mesta, kjer cesta preči hudournik (v bližini parkirišča in začetka poti so planinske table in studenček).
Pokraj puta:
Planina Goričica (1336m), Čukla (1767m)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=8)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Zavrzelno - Rombon Zavrzelno - Rombon Zavrzelno - Rombon Zavrzelno - Rombon Zavrzelno - Rombon Zavrzelno - Rombon Zavrzelno - Rombon Zavrzelno - Rombon Zavrzelno - Rombon Zavrzelno - Rombon Zavrzelno - Rombon Zavrzelno - Rombon Zavrzelno - Rombon Zavrzelno - Rombon Zavrzelno - Rombon Zavrzelno - Rombon Zavrzelno - Rombon
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Zavrzelno - Rombon
Gost     
1.8.2006
To je pot, ki zahteva izredno voljo in vzdržljivost, ki je na koncu bogato poplačana z lepimi in enkratnimi pogledi na okoliške gore in sploh planinski svet. Brez poznavanja zgodovine pa tudi ne gre. Vsaj nekaj osnovnega znanja je priporočljivega za ogled te atraktivne gore.
Gost     
29.9.2006
Pot je mogoče le malce zahtevna, vendar je trud na vrhu v primeru lepega vremena sto krat poplačan. No brez truda se pa v gore ne pride nikamor.
Gost     
18.7.2007
Na Rombon sva se odpravila z velikim strahospoštovanjem, saj naj bi bila pot dolga in zahtevna. Na najino veliko presenečenje sva ugotovila da sploh ni tako dolga in zahtevna kot jo opisujejo.
Tudi poleti vročina ni problem, če pot začneš zarana, si na vrhu že pred 10 uro. Ker naju zanimajo bojišča soške fronte, sva bila malo razočarana, saj sva pričakovala, da bova videla bistveno več.
Enkratna planinska tura.
Gost     
18.7.2007
Za ljubitelje soške fronte priporočam pristop po nemarkirani poti od trdnjave Kluže.
Gost     
22.7.2007
Pot Kluže-Rombon je po novem MARKIRANA.
andrej767     
30.7.2007
"Pot Kluže-Rombon je po novem MARKIRANA." TO MI DELI velik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh 13-13 je ZAKON!
Gost     
30.7.2007
Kakšna pa je zahtevnost poti Kluže-Rombon
Gost     
31.7.2007
Svetilka prav pride,sicer pa pot ni nič zahtevnejša,prej lažja od tiste iz Bovca.
Gost     
13.8.2007
Ali je to pot, ki gre desno navzgor od trdnjave Herman? Kakšna je časovnica? zmeden
Gost     
17.8.2007
Od Kluž do 1313 dobro uro - mulatjera lepo označena,ves čas v senci oziroma gozdu. Splača se ti stopiti do same kote 1313 in prvi del poti bo poplačan z enkratnim razgledom na Bovško kotlino. Od 1313 do križišča s stezo ki pripelje iz Kluž je steza povsem izpostavljena soncu, deloma poteka po mulatjeri, deloma po melišču ( ne gre za drobir temveč kamenje in skale, ki so priletele preko južne plošče Velikega vrha. O času, ki ga porabiš za ta del poti raje ne bi pametoval. Mi smo namreč "padli noter" in se bolj kot na vrh osredotočili na objekte ob stezi (kaverna, kjer se je nahajala zgornja postaja žičnice, kamnite stopnice, prostori za mule, betonski zbiralniki za vodo, strelski jarki). Vseeno mislim da si bo za ta del potrebno rezervirati dve do tri ure hoje. Od mesta kjer se steza priključi na stezo, ki pripelje iz Bovca je steza nekoliko bolj strma, na nekaterih mestih izpostaljena. Do vrha boš potreboval še dobro uro. od Kluž do vrha štir do pet ur torej! Čaka te pa seveda še sestop. Lahko se vrneš po isti poti, lahko prečiš preko Črnelske špice Lope - Prevale do zgornje postaje kaninske gondole in z gondolo v dolino, lahko se v križišču steze,ki pripelje iz Bovca in steze, ki pripelje iz Kluž odločiš za prvo in se spustiš direktno v Bovec.Za sestop lahko računaš, ne glede na smer tri do štiri ure.
Rok     
17.8.2007
Opis poti Trdnjava Kluže - Rombon:
http://www.hribi.net/pot.asp?gorovjeid=1&id=414&potid=1179
_sandra_     
4.9.2011
3.8. smo bili na Rombonu, pot je strma in dokaj naporna, vsaj za tiste z malo manj kondicije jezik
Drugače pa je razgled na vrhu krasen. Nazaj smo se odpravili v smeri Kluž, kjer je pot nekoliko bolj prijetna vendar se po gozdu kar dolgo vleče.
_sandra_     
4.9.2011
pomota, 3.9.2011 smo bili na vrhu, ne 3.8.mežikanje
Jonny_     
12.9.2011
Na Rombonu sem bil prvič nekoč davno, še kot otrok. mežikanje Po cca. 17 letih sem si spet zaželel iti, saj se mi je ta pot od vseh gora najbolj vtisnila v spomin, ker je precej zanimiva, razgibana, raznolika. Vreme smo imeli čudovito, zato je bil tudi razgled veličasten - na Bovec, po Julijcih, ...

Štartali smo iz Zavrzelnega. Pot se začne na 529 metrih in ne na 700 kot piše zgoraj pri izhodišču. Pot se takoj neusmiljeno dvigne in taka ostane večino časa.

Vračali smo se na Kluže. Pot nazaj se povsod zeeloooo vleče, tako da je večina slabe volje ko se vrača. nasmeh

Za nekoga, ki je ravno začel hodit v hribe, ta tura ni primerna.

Upravljavcem strani sem poslal GPS sledi za objavo, zato spremljajte, kdaj bo datoteka naložena. Pot iz Zavrzelnega je edina še manjkala med GPS sledmi za Rombon. mežikanje

TUKAJ si lahko ogledate naše slike. cool
Janiel74     
14.11.2012
Ve kdo kako je z dostopom do Zavrzelnega? So poplave kaj uničile?
B2     
14.11.2012
Iz Kaninske vasi do korita v Zavrzelnem je po markirani stezi dobrih 15 minut - za nazaj pa manj kot 10... Asfaltirana cesta je pa verjetno nepoškodovana... Pa lep dan!
Janiel74     
14.11.2012
Hvala. Torej do opisanega izhodišča sklepam, da se da brez problema prit?
funnyboy     
13.3.2014
Včeraj smo se povzpeli po tej poti na Rombon. Pot brez posebnosti, sneg se je hitro zmehčal. Slike in več besed pa na http://graheljsblog.blogspot.com/2014/03/popoln-rombon.html
darinka4     
30.5.2015
Danes na Rombonu, sploh prvič ,sva bila,čeprav je dolgo vabil.Vreme je bilo pravšnje za hojo , ni bilo vočine, kajti zadnji del do vrha se kar vleče.Pa kakšna gužva je bila na vrhu ,skupina Čehov so prišli iz Kluž , sestopili pa v Zavrzelno.
sebaseba     
2.10.2015
Danes bili gor. Nič snega. Pot je označena v redu, a na mnogo delih (sploh pri dostopu) so markacije bolj ali manj zbledele.
darinka4     
18.6.2018
Če bo kdo šel z Zavrzelna. Ni nikjer več snega. Pot v redu, razen tistega strmega melišča, kjer je potrebno pazit pri sestopu. In kondicija je potrebna, ker je tura kar naporna, sploh , če imaš sonce, ki žge, kot sem imela jaz.
ljubitelj gora     
24.3.2019
Prehojen 24.3. Pod Čuklo se je začel sneg.
http://shrani.si/f/m/om/3iIxtmP6/img7498.jpg
http://shrani.si/f/2g/30/3RS1WuLk/img7544.jpg
ljubitelj gora     
25.3.2019
Razgled z vrha Rombona: https://www.youtube.com/watch?v=jKPMxzz1gZk&feature=youtu.be
darinka4     
4.6.2019
Včeraj sem prehodila iz Zavrzelna do Rombona in po isti poti nazaj. Zimske opreme nisem rabila, čeprav je še nekaj snežišč na poti.
ales50     
5.6.2019
Jest bil v nedeljo, vroče pa par zaplat snega za osvežit se, na poti srečal kačo goža,nasmeh
jax     
5.6.2019
Bi samo tole malo pokomentiral. Jaz sem bil tudi v nedeljo gor, ampak po poti od Kluž. In ja, sem gledal v žleb, kjer izstopa tale pot. Lahko rečem, da se mi tam skozi brez zimske opreme niti slučajno ne zdi varno. Mogoče je samo "par zaplat", ampak meni se niti slučajno ni zdelo tako nedolžno.
ales50     
5.6.2019
ena pot je od spodaj smeri Bc, s pogledom navzdol, tam brez opreme zimske res ni varno ,sploh, ko se sneg tali, tam res ni varno, so luknje pa lahko zdrsneš in brez signala te živa duša ne najde.
ales50     
5.6.2019
je bilo vroče in je sneg prava osvežitev bil,nasmeh
SuperHribolazka     
26.5.2020
Vzpon 24.5.2020 iz Zavrzelna. Še vedno manjše snežišče v grapi, ki je izredno strma ter zahteva maksimalno zbranost in previden korak. Proti Klužam brez snega. Bi predlagala markacistom še ureditev poti po sledeh Soške fronte po južnem pobočju Rombona z vrha proti Čukli.
darinka4     
20.3.2022 19:28:05
Danes sem se odločila za zimsko varianto iz Zavrzelna. Nikogar drugega ni bilo na poti . Niti na vrhu. Vreme pa prav lepo. Za razmere nisem vedela. A težav ni bilo.
BT88     
20.3.2022 22:36:40
A je Naku še fajn zalit?
darinka4     
21.3.2022 6:29:39
Ja Naku je zaenkrat fajn zalit.Tudi spodaj . So bile stopinje v snegu. Najbrž že nekaj časa nazaj, ko se je tam sneg prediral. Včeraj je vsaj tam zadaj lepo držal.
BT88     
21.3.2022 10:25:14
Hvala
padez     
21.3.2022 10:55:52
Ne vem sicer kje je ta Naku, domnevam pa, da je to zleb Naklo. Prejsnji teden sem bil tam. Je zajeda Naklo lepo zalita in ledena. Seveda gres tu brez problemov, toda le z derezami in cepinom. Tam se bo led in kasneje trd sneg obdrzal vse do konca maja, ali se dlje in to zlasti v zgornjem ozjem delu. Morebitni zdrs se tu konca na meliscu...

.
BT88     
21.3.2022 11:03:10
Hvala. Mi je jasno sicer sem šel v januarju gor.Sprašujem za smuko zavijanje z očmipa ga nisem odsmučal ker je bil dobesedno beton takoj od koče dalje.
andrejf     
20.7.2022 17:56:20
To nedeljo sva se odpravila na Rombon, po dobrih 5 urah s postanki, sva se že navduševala nad izrednimi razgledi. Dodal bi, da na v opisu omenjenem parkirišču ni več dovoljeno parkirati, lastniki so to jasno označili. Izbrala sva vzpon iz Kaninske vasi, nekoliko nižje, kjer je tablica z markacijo in napisom Čukla, Rombon.
mikkeni     
31.7.2022 21:35:40
Obisk Rombona s Čuklo, 31.7.2022 iz Bovca ter potem vračanje preko Kota 1313 ter Širokega plazu nazaj v Bovec. Več pa:
http://ma-uc.blogspot.com/2022/07/rombon.html
darinka4     
10.8.2022 23:02:42
Zanimiva današnja tura. Del poti iz Zavrzelna . Potem na križišču še pred planino Goričica zavijemo desno v brezpotje. Ogled kavern. Tam najbrž redki hodijo. Imeli smo pomoč dveh Bovčanov o poteku tega brezpotja. Ampak smo šli previsoko in se odločili za strmino direktno po travah. Potem smo nekje na 1750 m našli pot , ki gre iz Kluž in šli po njej do vrha. Na vrhu toplo . Brez vetra. Sestopili v žleb Naklo na izhodišče v Zavrzelno.
pclop     
31.10.2022 14:03:11
Na zemljevidu, ki je tu objavljen, je označena pot, ki v resnici ni prava. Če človek gleda pot na tem zemljevidu (podobno je tudi na Googlu) in dela kakšne bližnjice, potem je potrebno nekaj ustvarjalnosti, da prideš do Goričice. Markirana pot se namreč izogne "Na vrh robu" in "Utarji" in gre mnogo bolj desno in na Goričico pride od spodaj z južne strani in ne zahodne.
padez     
31.10.2022 16:49:54
Ja,pclop. Tam kjer je na objavljenem zemljevidu vrisana markirana pot je v naravi prav lepa mulatera in je v nasprotju z markirano planinsko potjo veliko daljsa, je pa dosti bolj polozna.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje