Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj
Planinski venci / Julijske Alpe / Jerebica / Možnica - Jerebica

Možnica - Jerebica

Print
Ishodište: Možnica (598 m)
Širina/Dužina: 46,3904°N 13,5875°E
Vrijeme hodanja: 5 h
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Visinska razlika: 1528 m
Visinska razlika po putu: 1540 m
Zemljovid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Pogleda: 62.013
 4 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 17
Broj komentara: 38
Pristup do ishodišta:
Iz Bovca vozimo prema graničnom prijelazu Predel, ali samo do mjesta gdje se cesta lijevo odvaja u dolinu Možnica (odvojak s glavne ceste nalazi se odmah nakon mosta preko rijeke Koritnice, cca 4 km nakon tvrđave Kluže i tek malo prije dolazimo u selo Log pod Mangartom). Parkiramo na početku ceste u dolinu Možnica, daljnja vožnja je zabranjena.
Opis puta:
Sa parkirališta nastavljamo makadamskom cestom koja prvo presijeca bujični potok, a potom se uspinje lavinskim padinama. Više cesta prelazi u šumu, a mi je pratimo dobrih pola sata, do mjesta gdje oštro skreće desno. Točno na sredini zavoja napuštamo cestu koja vodi prema Domu v Možnici i nastavljamo ravno malo lošijom cestom u smjeru Jerebice. Tek nešto dalje cesta završava, a mi nastavljamo uspon blagom planinskom stazom. Ovu blagu stazu pratimo oko 20 minuta, a zatim nastavljamo oštro desno (ravno nemarkirana staza prema zabatu Možnice). Staza naprijed strmo se uspinje, a pomažu nam i osigurači koji nam pomažu da savladamo strmi kameniti dio. Staza se zatim malo zaravnava i postupno prelazi na obrasle padine po kojima se zatim uspinjemo (u jutarnjoj rosi ćemo se pošteno smočiti). Sve panoramskija staza nakon dobra 3 sata hoda dovodi nas na prevoj Jezersko sedlo (talijanski Sell del Lago), gdje prelazimo na talijansku stranu planine.
Tu nastavljamo desno, još uvijek zaraslom stazom, koja se više lagano spušta, a zatim lagano uspinje. Dalje prelazimo strme travnate padine koje su uglavnom u mokrom stanju opasne za klizanje i nakon njih se za dodatnih 20 minuta uspinjemo na vrh Jerebice.
zemljovid puta - Jerebica
Ob poti: Jezersko sedlo (1720m)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Možnica - Jerebica1
Možnica - Jerebica2
Možnica - Jerebica3
Možnica - Jerebica4
Možnica - Jerebica5
Možnica - Jerebica6
Možnica - Jerebica7
Možnica - Jerebica8
Možnica - Jerebica9
Možnica - Jerebica10
Možnica - Jerebica11
Možnica - Jerebica12
Možnica - Jerebica13
Možnica - Jerebica14
Možnica - Jerebica15
Možnica - Jerebica16
Možnica - Jerebica17
Rasprava o izletu Možnica - Jerebica
efes26. 08. 2009 00:00:00
Letos sm biv tle gor,živa beda,ker Italjani ne znajo zrihtat potimrk pogled
lesnik21. 07. 2010 00:00:00
Čudovita pot, še posebej steza od Jezerskega sedla naprej - čista poezija. Jeklenica je v prvem delu poti nekoliko poškodovana (pretrgana na enem mestu), a je pot še vedno dovolj varna.
damijanp22. 08. 2010 00:00:00
Na Jerebico smo se podali iz italijanske strani (majhno parkirišče pri izteku potoka Canale della Trincea) po poti št. 653. Na poti do Jezerskega sedla je na poti nekaj drevja in visoke trave (kmalu si moker do pasu). Opozoril bi na eno mesto bolj na začetku, kjer podrta drevesa zakrivajo markacijo. Ko prideš iz proda v gozd (mimogrede: zjutraj smo morali prečiti potok, ki ga popoldne ni bilo več zmeden), zaviješ desno, kot je označeno. Po kakšnih desetih minutah je na levi strani majhna skala, na kateri je puščica, ki usmerja pot 653 levo navzgor (druga pot gre naravnost). Po nekaj metrih je potrebno ponovno zaviti levo, vendar je tam veliko podrtega drevja in smo spregledali oznake. Namesto tega smo šli po shojeni stezici navzgor in se po polurnem iskanju višje ponovno priključili na pot. Zato raje pred skalo z oznako za 653 zavijte levo navzgor v gozd in po nekaj minutah boste na pravi poti (označeno je tudi z možicem, kar smo ugotovili ob povratku velik nasmeh).

Sicer pa smo tisti dan na tej lepi gori srečali le dva planinca ...

Slike so na naslednji povezavi: Jerebica
panoramik26. 08. 2011 00:00:00
Bil v Nedeljo na Jerebici.Pot se vleče skoraj 5 ur.Drugače zelo razgibana,a če se le da je treba na pot zgodaj zjutraj,ker potem vročina ubija ravno ko je treba čez melišče(okrog 1,5 ure).Obvezno je imeti dovolj vode!!!Meni jo je zmanjkalo na vrhu in bila je kar kriza.Razgledi krasni daleč na okoli.Mislim pa ,da je bolje turo začeti ali pa tudi končati na Italijanski strani(senca).Na poti nekaj malin za priboljšek,kakšna kača,pa od sedla do vrha ponekod spolzki kamni.
lepenatka10. 08. 2012 00:00:00
Zdravo, a kdo mogoče ve,če Poćitniški dom v Možnici obratuje in če obstaja kak tel.številka.
Grem v tiste konce, pa iščem prenočišče.
ljubitelj gora20. 11. 2012 00:00:00
V soboto sem se odpravil na Jerebico. Na izhodišču v Možnici je pisalo 5 ur na Italjanski strani pr Rabeljskem jezeru pa 4 ure. Začnem pri Rabeljskem jezeru. Pot tehnično ni zahtevna, poteka cik-cak, do sedla ni težav s prepadi, naprej pa glejte slike od 12 dalje. Priporočam vzpon na Jerebico saj je pot zelo lepa iz vrha pa čudoviti razgledi, ki ti dah jemlejo.
http://www.youtube.com/watch?v=5BqGpjedWyA&feature=youtu.be
limona1. 09. 2013 00:00:00
V četrtek 29.8. sva se povzpela na Jerebico. Odločila sva se za krajšo varianto z italijanske strani. Kakih 15 minut sva izgubila, ker nisva pravočasno opazila oznake za Cima del Lago, ki je samo na levi strani ceste, če se pripelješ iz smeri Predela. Izvoz s ceste na prodnato parkirišče je na izrazitem levem ovinku, nekaj minut vožnje od konca jezera. Nadaljnja pot na Jerebico je vzorno označena (pot 653) vse do sedla, kjer se združi z našo. Do sem nobene izpostavljenosti, od sedla do vrha pa je treba imeti na nekaterih mestih še dodatno previden korak. Ves čas so čudoviti razgledi. Presenetilo me je, da je ta lepa gora tako samotna. Vso pot gor in dol nisva srečala žive duše. Zadnji vpis na vrhu je bil 5 dni pred najinim. Spustila sva se po isti poti. Od sedla navzdol se kar vleče področje spolzkega kamenja in vlažnega rastja (senčna stran) vse do gozda, kjer stopiš na mehko stezico.Sva povsem povprečna hodca, pa sva z vsemi postanki za pitje in prigrizek rabila do vrha 3 ure in pol. Srečno!
nisa18. 09. 2013 00:00:00
Prosim za bolj podroben opis dostopa do začetka poti na Jerebico z italijanske strani. Upam da me drugi teden ne bo presenetil sneg.
Hvala in lep pozdrav!
dprapr18. 09. 2013 00:00:00
Predhodnik je že dobro opisal!
Pred mostom je majhno parkirišče z oznakami, ki ga ne moreš zgrešiti. S parkirišča greš po prodnati cesti preko širokih prodov do gozda na drugi strani pod pobočjem Jerebice. Tam pot zavije daleč desno po gozdu in potem levo navzgor. Če hočeš bljižnico, pa greš kar naravnost navzgor po strmi gozdni vlaki in zgoraj prideš zopet na oznake poti. Ampak, če si prvič na tej poti, je ta varijanta po moje bolj priporočljiva za navzdol.
Janiel7419. 06. 2014 00:00:00
Ima kdo informacija v kakem stanju je pot? Koliko je še morebitnih snežišč? hvala
IgorZlodej19. 06. 2014 00:00:00
Zakaj pa je sneg problem, če pozimi ni bilo težav gor prit.
Janiel7420. 06. 2014 00:00:00
Nevem če je to odgovor na moje vprašanje....
IgorZlodej20. 06. 2014 00:00:00
Pa kaj misliš, da bo šel kdo zate snežišča preštevatvelik nasmeh, vzameš ustrezno opremo in greš. Tako pač je, tudi meni n nosijo gamsi informacij, je treba pač pogledat, sicer pa je splošno znano, da je letos v gorah še veliko snega in je možno na snežišča računat še dolgo v poletje. Zato so taka vprašanja bolj ali manj smešna.
Janiel7420. 06. 2014 00:00:00
Če misliš, da si duhovit, si se pa pošteno zmotil. Forum je zato, da se vpraša.. Pametuješ lahko pri sebi doma! Zaključujem debato. Pa hvala za prijaznost.
IgorZlodej20. 06. 2014 00:00:00
Predvčerjašnjim zdrs treh na Mojstrovki, včeraj zdrs planinke pod Prehodavci, ponesrečenci odpeljani v bolnišnico Jesenice. Če nimaš opreme počakaj še kak mesec, da bodo snežišča skopnela. Ne gre zato kdo je bolj duhovit, ampak za preprosto dejstvo, da je v gorah še sneg in, da pač potrebuješ ustrezno opremo.
viharnik21. 06. 2014 00:00:00
Janiel, če pri zdrsu brez ustrezne opreme slučajno preživiš in postaneš kripelj, bi bila tista "duhovitost" tvoj odrešilen zlati nasvet.
CarpeDiem24718. 07. 2014 00:00:00
Glede na včerajšnji pohod na Jerebico (z ITA strani in štartom ko cesta prečka Bele vode), lahko povem, da je potrebno prečkati 3 ali 4 snežišča, od teh je eno razmeroma zahtevno za prečkanje. To snežišče je ravno v tistem delu, ko se od Jezerskega sedla že cca. pol ure vzpenjaš in potem sledi spust, pri katerem izgubiš vsaj 50 višinskih metrov. Pazljivo! nasmeh
Grenaleva25. 07. 2016 00:00:00
A je hodil kdo zadnje ćase iz Možnice. Kako je s klini in kako dolg je odsek jeklenic, ker iz slik, ki so pripete v opisu poti, ni razvidnega ta hujšega dela.
Pa res spodaj piše 5 ur, koliko je dolga pot za srednje hitre?
Hvala
B225. 07. 2016 00:00:00
Če na Jerebico startamo iz Možnice sledimo opisu poti po cesti. Tam kjer se ločita markirana pot proti Jerebici in nemarkirana pot proti zatrepu Možnice je treba biti pazljiv, ker je to mesto zelo slabo označeno (mjhna markacija in napis na kamnu na tleh), neoznačena pot, ki vodi naravnost proti zatrepu pa zelo uhojena in nas zlahka zavede, da ji sledimo.
Klinov na vsej poti ni, so pa takoj pri prvih strmih mestih dve jeklenici, ki so nam v pomoč pri vzponu. To mesto bi se dalo premagati tudi brez tega varovanja, saj je potrebno le nekoliko več pazljivosti zlasti v mokrem. Ostalih varoval pa na poti ni. Tura je dolga in naporna. Čas hoje pet ur je dokaj realen - raje več kot manj...
IgorZlodej25. 07. 2016 00:00:00
Jeklenica na prečki je že več let pretrgana, zato pazljivo pri prečenju, ker je na polici tudi nekaj drobirja in listja. Oprijemalni klini so OK, na južnih pobočjih Snežnega vrha še pred Jezerskim sedlom je bil skalni podor, ki je delno zasul pot v dolžini kakih 20 m, skale samice pa se na nekaj mestih razrile pot na območju, ko se pride iz gozda.

Če bi bilo vprašanje postavljeno pod Forum-razmere bi priložil kako fotko zavijanje z očmi
B225. 07. 2016 00:00:00
Hvala Igor, si podal bolj sveže in koristne informacije. Sam sem bil na Jerebici pred kakimi tremi leti...
Grenaleva26. 07. 2016 00:00:00
Super hvala, sem iskala Jerebico na forumu, pa je nisem našla. A odpremo novo temo? Ker imamo v naslednjih dneh namen gor, pa se še odločamo iz katere smeri, spimo namreč 1 km stran od izhodišča v Možnici
Grenaleva26. 07. 2016 00:00:00
Uh super, dvakrat sem šla čez, pa sem spregledala. Igor Zlodej, potem pa prosim, če obesite na zgornji link, hvala
IDAS9. 08. 2017 00:00:00
8.8.2017 na Jerebici izredno lepo in razgledno. Iz Možnice je pot dobro markirana. Jeklenice, ki so le na spodnjem delu stene dobro držijo. Ima pa eno malo pomanjkljivost, na vrhu ni žiga.
darinka427. 07. 2018 00:00:00
Dvakrat na tej gori iz Možnice. Jeseni in poleti.Srečaš na poti malo pohodnikov. Iz Nše strani je daljša in se pozna , ker štartaš iz višine 600 m. Iz italianske pa 1000 m .
darinka427. 07. 2018 00:00:00
Čas hoje od parkirišča je 5 ur in ne štiri. 4 ure piše na naslednji tabli, ko si že v gozdu. Tisti hitri najbrž rabijo manj kot pet ur. Vseeno je višincev kar nekaj.
Tadej27. 07. 2018 00:00:00
Hvala za opozorilo. Sem popravil.
Brdar6119. 06. 2019 00:00:00
Informacija za obiskovalce Jerebice. 18.6. prišli le do žleba, kjer se steza malo spusti-malo pred sedlom-kjer se začne zadnji vzpon na vrh. V žlebu je še veliko snega-prečenje brez ustrezne opreme po mojem ni smiselno-oziroma je lahko zelo nevarno.
darinka426. 06. 2019 00:00:00
Lep dan je bil včeraj, le morda preveč soparno na poti. Večinoma hodijo iz Italianske strni. Z naše iz Možnice smo bili le štirje. Dolga pot je, strmina ne popušča, a lepa.
Grenaleva11. 08. 2020 00:00:00
Pot je odlično varovana. Mogoče na začetku manjka kakšna tabla od izhodišča. Sledi se poti, prva tabla je čez slabo uro. Pot mi je na travnatem pobočju prekrižal velik debel gad, tako da previdnost ni odveč. Mogoče res najbolj zoprn del po melišču, ampak je pa na travnatem pobočju na voljo gozdno sadje. Nobene gužve na poti, v spodnjem delu lahko hitro pritisne vročina.
darinka410. 07. 2021 22:45:59
Danes sva se s psom odpravila po naši strani na Jerebico. Tudi tu sneg ni prizanašal in je dosti podrtega drevja v gozdu. Najbrž lovci so očistili oit in drevesa požagali. Je pot sledljiva. Le štirje smo prišli iz Možnice. Vsi ostali z Rablja.
planika7725. 05. 2022 12:10:20
A so poškodovana varovala že popravili oz. če je kdo hodil v zadnjem času, a je pot v celoti varna ali pa je kje zelo izpostavljeno in brez varoval oz. s poškodovanimi? Hvala in lp! nasmeh
padez25. 05. 2022 14:12:54
Kaksna varovala? Tistih par metrov jeklenice takoj spodaj tudi ce jih ne bi bilo, saj je pot speljana po dokaj siroki polici, Ni posebno izpostavljeno in se lahko oprimes stene.
darinka41. 07. 2022 21:06:23
Na prvi julijski dan sva se z Maksijem podala z Možnice na Jerebico. Dan prav lep. Z razgledi. Veter je lepo hladil na poti. Z Rablja je prišlo še kakšnih osem pohodnic in pohodnikov. Sami Slovenci. Midva sva bila edina z Možnice.
simon161. 11. 2022 17:10:53
Včeraj gor po tej poti. Varovala so v dobrem stanju. Po poti do sedla nisem nikogar srečal, niti za gor in niti za dol. Ostali pohodniki so prihajali iz italijanske strani.
Ojstrica3327. 06. 2023 13:57:01
Lepa, samotna pot, kjer nisva do Jezerskega sedla srečala nikogar. V tem času je raj za ljubitelje planinskega cvetja.
VanSims9. 10. 2023 14:33:22
Pot je markirana škandalozno. Če se pristojnemu PD že ne da očistiti in urediti poti, bi lahko bili vsaj toliko, da bi na tistih parih ključnih mestih namalali kake pet šest markacij. Ravno tam bi bile potrebne, da bi lahko kolikor toliko sledili poti.

Pot gre sicer od prvega mesta, kjer (sodeč po stopinjah domala vsi, ki so prvič tam, zaidejo) v trave (pogled slike 9 kaže smer poti) in ne v gozd. Potem gre očitno nekje v levo (ne tudi ne gre višje v desno v gozd na še enem nemarkiranem križišču) in pod stenami naokoli do sedla, tik pred katerim sem jo potem po mučnem vzponu čez trave in skale ujel.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići