Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj
Planinski venci / Julijske Alpe / Špik / Ruski križ - Špik (mimo Koče v Krnici)

Ruski križ - Špik (mimo Koče v Krnici)

Print
Ishodište: Ruski križ (1000 m)
Širina/Dužina: 46,4444°N 13,7746°E
Ime puta: mimo Koče v Krnici
Vrijeme hodanja: 5 h
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Visinska razlika: 1472 m
Visinska razlika po putu: 1600 m
Zemljovid: TNP 1 : 50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): čelada
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Pogleda: 107.297
 12 osoba voli ovu objavu
Broj slika: 51
Broj komentara: 88
Pristup do ishodišta:
Prvo se vozimo do Kranjske Gore, a zatim nastavljamo vožnju prema prijevoju Vršič. Tek malo prije 3. ukočenog zavoja Ruske ceste ili Vršičke ceste, s desne strane primijetit ćemo Ruski križ (križ), a s lijeve manje parkiralište, gdje se parkiramo. Budući da je parkiralište relativno malo i brzo se popuni, možemo parkirati i malo više na većem parkiralištu malo iznad 4. zavoja (u ovom slučaju moramo se malo spustiti do naše početne točke kod Ruskog križa).
Do polazišta možemo doći i s primorske strane preko prijevoja Vršič.
Opis puta:
Tek malo prije 3. ukočenog skretanja Ruske ceste primijetit ćemo putokaze za planinarski dom Koča v Krnici koji nas usmjeravaju blago lijevo na široki kolovoz koji se odmah počinje blago spuštati. Nakon nekoliko minuta spusta kroz šumu, staza se ravna i dolazi do korita rijeke Suhe Pišnice. Tek malo nakon što prijeđemo spomenuti potok, staza skreće blago ulijevo i iz šume izlazi na prostrane travnate padine planine V Klinu, gdje s desne strane uočavamo usamljenu kućicu, a na br. ostavio manji spomen park Mali Tamar. Staza se dalje potpuno spušta, a zatim se spaja na šumsku cestu koja dolazi od nekadašnjeg hotela Erika odnosno mosta preko Velike Pišnice. Tu nastavljamo desno, te slijedimo relativno strmu šumsku cestu sve do planinarskog doma Koča v Krnici do kojeg stižemo nakon cca 20 minuta dodatnog hoda.
Od planinarskog doma idemo lijevo u smjeru Špika (ravno Kriška stena), gdje nakon nekoliko minuta dolazimo do bujičnog vododerina, kojim se zatim uspinjemo. Nakon dobrih sat vremena hoda od planinarskog doma Koča v Krnici markirana staza prelazi preko spomenutog vododerine, nakon čega se još neko vrijeme uspinje lijevo od nje. Više staza skreće ulijevo i počinje se koso uspinjati preko padina koje su dijelom obrasle borom. Uz lijepe poglede na okolne vrhove dolazimo do gornjeg dijela Tarmanove žlefe (padina koja se strmo spušta prema Krnici), gdje se staza strmo uspinje, a potom skreće desno i prelazi na sjevernu stranu Gamsove špice (1931 m). ). Tek nešto dalje dolazimo do malog neizrazitog prevoja, gdje staza skreće ulijevo i nakon kraćeg uspona dolazi na zahtjevniji dio staze, gdje se uz pomoć osigurača uspinjemo prema vrhu Liprtica. (također Lipnica).
Dalje se spuštamo nekoliko visinskih metara i uz pomoć osigurača prelazimo strme padine ispod vrha Špik. A tek malo naprijed s lijeve strane spaja se staza kroz Kačji graben (mogućnost spusta u dolinu).
Od prijelaza ispred nas je posljednji vrlo strmi uspon, gdje se vrlo strmo uspinjemo po krševitom kamenju (ovaj dio nije osiguran i izložen je kamenju koje pada - obavezna je kaciga!). Nakon 15-ak minuta uspona po krševitom kamenjaru stupamo na vrh Špik, odakle se otvara zaista lijep pogled.
Ishodište - Koča u Krnici 45 minuta, Koča u Krnici - Špik 4:15.
zemljovid puta - Špik
Ob poti: Koča v Krnici (1113m)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Ruski križ - Špik1
Ruski križ - Špik2
Ruski križ - Špik3
Ruski križ - Špik4
Ruski križ - Špik5
Ruski križ - Špik6
Ruski križ - Špik7
Ruski križ - Špik8
Ruski križ - Špik9
Ruski križ - Špik10
Ruski križ - Špik11
Ruski križ - Špik12
Ruski križ - Špik13
Ruski križ - Špik14
Ruski križ - Špik15
Ruski križ - Špik16
Ruski križ - Špik17
Ruski križ - Špik18
Ruski križ - Špik19
Ruski križ - Špik20
Ruski križ - Špik21
Ruski križ - Špik22
Ruski križ - Špik23
Ruski križ - Špik24
Ruski križ - Špik25
Ruski križ - Špik26
Ruski križ - Špik27
Ruski križ - Špik28
Ruski križ - Špik29
Ruski križ - Špik30
Ruski križ - Špik31
Ruski križ - Špik32
Ruski križ - Špik33
Ruski križ - Špik34
Ruski križ - Špik35
Ruski križ - Špik36
Ruski križ - Špik37
Ruski križ - Špik38
Ruski križ - Špik39
Ruski križ - Špik40
Ruski križ - Špik41
Ruski križ - Špik42
Ruski križ - Špik43
Ruski križ - Špik44
Ruski križ - Špik45
Ruski križ - Špik46
Ruski križ - Špik47
Ruski križ - Špik48
Ruski križ - Špik49
Ruski križ - Špik50
Ruski križ - Špik51
Rasprava o izletu Ruski križ - Špik (mimo Koče v Krnici)
Prikaži starije poruke
smidov david23. 06. 2011 00:00:00
Helov v soboto nameravam na Špik s Krnice. Zanima me kako je s snegom na poti, ali se da sneg obiti ali je potrebna zimska oprema?
Vsaka informacija bi bila dobrodošla.nasmeh
lukecpukec27. 06. 2011 00:00:00
Učeri sem bil na Špiku...pot s Krnice je popolnoma kopna...medtem ko je potrebno pri poti čez kačji graben prečit eno manjše snežišče. LP
planika14. 10. 2011 00:00:00
Mene pa zmoti, ko nekateri (pri vseh gorah..) ponosno napižejo nekako takole - piše 4 ure, midva sva porabila samo 3h. Zakaj je treba tega, saj je razlika, če gre 1 oseba, 2 ali pa 15 oseb, ki absolutno in logično porabijo še več kot piše.?
A so samohvale, ki vas privzdignejo??
pirseb2429. 07. 2012 00:00:00
Zdravo

Mene pa zanima sldeče.S hojo v hribe sem začel pred kratkim kondicijsko verjetno ne bi imel težav za vzpon imam pa težave z višino ( strah, vrtoglavica ) ki bi jo rad premagal. Zanima me ali je ta tura primerna zame oziroma kaj mi priporočate, katera gora je najprimernejša za začetnike pri plezanju.

Hvala za vaša mnenja in odgovore
jax29. 07. 2012 00:00:00
Ta pot ni nič posebnega. V bistvu imaš grebenček, kjer se stvar malo odpre - pa nič posebnega, na njem pa eno mesto, kjer je treba malo strmeje navzgor ob zajli. Saj so fotke kar v redu (pri čemer so moje izkušnje takšne, da na fotkah običajno zgledajo težja mesta dosti hujše kot pa dejansko so), potem pa še malo gor po lahkih skalah do vrha. Zdaj - ne vem kaj pomeni da imaš težave z višino. Če res ne preneseš čisto nobenega pogleda v globino, potem to seveda ni. Če pa gre le za kako blažje nelagodje, potem tu gor ne bi smel imet nobenih težav.
Kar pa se tiče lahkih poti v visokogorju - tovrstna klasika je najbrž Grintovec, vendar ga jaz nobenemu ne priporočam, ker je predvsem recept, da se ti hribi zamerijo za vse življenje - lahko, neskončno dolgo, stalno strmo, vroče, duhamorno. Morda je lep predlog Kalški greben s Krvavca - varianta čez Zvoh ima eno izpostavljeno mesto, medtem ko je čez planino Koren ali pa Dolgo njivo pot povsem lahka - in v resnici zelo lep in razgiban izlet.
pirseb2429. 07. 2012 00:00:00
Hvala za odgovor. Bil sem ravno včeraj na Mangartu italijanska smer pa nisem sploh imel nobenih težav ne vem pa kakšna je primerjava med Mangartom in to goro
krpan7. 08. 2012 00:00:00
Informativno - na Špik čez Grunt v dopoldanskem času, pričakovan prihod na vrh okoli poldneva - v primeru sončnega vremena si ves čas izpostavljen sončni pripeki ali je tudi kaj senčnih mestvelik nasmeh.
el rocco19. 08. 2012 00:00:00
Včeraj sva z ženo svojila vrh Špika. Avto sva pustila na 3 serpentini Vršiške ceste (pri križu), in se odpravila proti koči v Krnici in potem proti vrhu. Do vrha sva hodila uro dlje (5,5h) kot je napisano, ker sem imel od sedla naprej krče ki so mi onemogočali normalno hojo. To me je kar malo presenetilo saj tovrstnih težav že dolgo nisem imel, je pa res da višinska razlika 1600m ki jo opraviš tudi ni mačji kašelj. Za Špik je treba imeti kondicijo in kdor je nima naj se ga raje ne loteva. V glavnem, ne glede na težave je ko prideš na vrh vse poplačano nasmeh Znajdeš se v druščini, in to kakšni....Mojstrovka, Mangart, Jalovec, Prisojnik, Razor, Škrlatica kot v gledališču, Špik pa kot dirigent. Tako na dlani ne vem če se še z kje vidijo. F E N O M E N A L N O, zame eden najlepših pogledov v Julijcih. Ker se potem vsaka dobra stvar seveda prehitro konča je sledil spust v dolino ki pa je bil v drugi polovici poti eno samo trpljenje zaradi vročine ki neusmiljeno nažiga po planincih. Med borovci sicer sence je nekaj, vendar ker zadržujejo toploto delujejo kot radiatorji in imaš občutek da je tam še za 10 stopinj bolj vroče. Kot odrešitev je ko prideš v senco dreves malo pred kočo in si potem naročiš mrzel Radler,...kasneje pa še pomočiš noge v Pišnico. Kakorkoli že, izlet je bil malo naporen, vendar vreden vsake kaplje znoja. Kar pa se tiče izpostavljenih mest in plezanja, je to v primerjavi z ostalimi gorskimi sosedi mačji kašelj.
uroscec20. 08. 2012 00:00:00
Pridružujem se mnenju El rocca. V soboto je bilo ob povratku peklensko vroče. Sonce te žge celo pot nazaj, sence pa je bore malo. Med borovci in po melišču, pa vse do koče v Krnici sem imel občutek kot da se počasi kuham v ciganskem kotlu velik nasmeh Je pa zato hladno pivo toliko bolj pasalo, da niti ne omenjam namakanja nog v Pišnici velik nasmeh

Lep izlet!
Janiel7420. 08. 2012 00:00:00
No jaz sem bil pa včeraj (nedelja) na Špiku. Krožna tura. Čez Grunt gor, Kačji Graben dol.
Ker sem bil zaradi sobotnega Ankogla pozen, sem moral parkirat nekje na 2.5-ti serpentininasmeh Pot ni zahtevna, je pa kar dolga.15m je resnih izpostavljenih. Razgledi res enkratni. Kot je omenil el rocco. Vse imaš na tapeti. Na vrhu sem si privoščil daljši postanek, saj sem bil sam in se leže spremljal vrh Škrlatice. Res Špik ima edinstveno lokacijo. Dol je šlo najprej zelo hitro, uživaški tek...srečal en par , ki je prilezel po tistem strmem melišču (moje sožalje..), na koncu se je pa že vleklo. Vročina pa tudinasmeh Skratka Špik bo verjetno še kdaj prišel na vrstomežikanje
zvone127. 08. 2012 00:00:00
Ali kdo ve, če zdaj je na vrhu Špika žig?
el rocco27. 08. 2012 00:00:00
Ja, žig je na vrhu na isti skali kot je vpisna skrinjica, samo na drugi strani.
zvone128. 08. 2012 00:00:00
El rocco, hvala za odgovor.
LP!
luigi15. 09. 2012 00:00:00
Če slučajno bere komentarje o Špiku naj se javi svetlolasa gospodična v zelenem, ki je bila skupaj z prijateljico 25.avgusta na špiku.
nasmeh
siggi2. 08. 2013 00:00:00
Pozdravljeni. Jutri bi hotel opraviti krožno turo - čez Grunt na vrh in sestop po Kačjem Grabnu. Zanima me, če se poti kje križata oziroma kako pridem do istega izhodišča (kolkor berem, sta izhodišči različni za obe poti). hvala
_sandra_2. 08. 2013 00:00:00
isto izhodišče imaš čez lipnico in čez grunt..
Daaam2. 08. 2013 00:00:00
vrž uč na zemljevid mežikanje
skočnik122. 08. 2013 00:00:00
Ali je pot skozi kačji graben in čez lipnico brez snega?eek
cvetlica896. 08. 2013 00:00:00
ne, snega ni več mežikanje
katja879. 10. 2013 00:00:00
V četrtek, 3.10.2013, na vrhu Špika (mimo Koče v Krnici gor in čez Kačji graben dol).

Pot čez Lipnico je zelo lepa in razgibana. Čez Kačji graben pa je bil problem to, da je bilo kar precej pomrznjeno in zato tudi nevarno, spodnji del pa precej blaten. Naslednjič greva ziher po isti poti nazaj mežikanje

Ko sva prišla nad oblake (okrog 2000m), so bili razgledi fantastični. Na vrhu je bilo nekaj krpic snega. Na koncu poti v Krnici pa sva naletela še na velikega jurčka velik nasmeh

Slike iz pohoda si lahko ogledate na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.mojalbum.com/pdmaticams/20131003-spik-cez-lipnico/ruski-kriz/21166761
jesiha2221. 08. 2014 00:00:00
A je mogoče kdo bil v zadnjem času po poti čez Lipnico na Špiku / koliko je še snega in kje?
and121. 08. 2014 00:00:00
Snega na poti ni.
petruš2. 10. 2014 00:00:00
Živjo...kakšne so kaj snežne razmere na Špiku? Kaj vemo nasmeh?
Domch2. 10. 2014 00:00:00
v soboto je bilo kopno in suho. Mokra skala od rose je bila le v spodnjem delu sestopa po Kačjem grabnu.
markohorvat26. 10. 2014 00:00:00
Zanimajo me razmere po tej poti. A se da brez zimske opreme? Hvala.
Pandora12. 07. 2015 00:00:00
Ojla!
Bili smo včeraj, skupinica štirih. Prespali smo v Koči v Krnici. Fantastična tura, čudoviti ljudje, ki skrbijo in dihajo s kočo in hribi.
malimiha4. 11. 2015 00:00:00
Za vikend nameravamo iti na spik. Prosil bi za informacije obeh poti ali sta kopni? Hvala in lp
loki15. 11. 2015 00:00:00
Danes sem opravil prav to turo. Tovoril sem vso zimsko opremo, ki jo pa nisem uporabil, ker ni bilo potrebe. Snega ni vse do grebena med Špikom in Lipanco. Na grebenu pa ga je zelo malo, tako da se mu z lahkoto ogneš. Nekaj malega snega je še na melišču v Kačjem grabnu , vendar derez ne potrebuješ, ker se mu tudi lahko izogneš. So pa težave na koncu melišča v Kačjem grebenu proti dolini, ker je ponekod slana cel dan in zelo drsi. Pozor na mokre kamne. Sem se parkrat prav na trdo usedelzadrega Naprej je tudi problem , kjer rastejo listavci , ker listje prekriva kamne in korenine in je ista zgodba kot prej.Za info: za povratek sem porabil skoraj toliko časa kot za vzpon.
Lep pozdrav in srečno
malimiha6. 11. 2015 00:00:00
AHA ok hvala za info. Namen imam iti čez kačji graben gor in potem do krnice. Lp
lito13. 07. 2016 00:00:00
Pozdravljeni,
v soboto imam namen opraviti vzpon po tej smeri in povratek čez Kačji graben.
Ima kdo kakšne informacije glede snega na poti?

Hvala!
nteam13. 07. 2016 00:00:00
V nedeljo (10.7) sem šel v obratni smeri.
Par flik snega je bilo še na vrhu melišča, ampak greš ob njem).

Srečno!
Mihc0079. 12. 2016 00:00:00
Vceraj (8.12.2016) sem prehodil zgoraj opisano pot, sestopil pa mimo Kacjega grebena. Razmere so bile dobre in vreme kicasto.
Porocilo:
https://mihagre.blogspot.si/
Marko Torelli12. 08. 2019 00:00:00
Pozdravljeni, 11.8.2019 opravili vzpon. Pot brez posebnosti, markacije b.p., varovala na ključnem mestu brezhibna. Sestop skozi Kačji graben se absolutno ne prišteva k ležernim gorskim sestopom. Se moramo le spustit 1500m, strmina pa ne popusti niti za trenutek, tako da ko boste lezli na vrh šparajte z močmi...jih boste potrebovali. p.s. kač pa prav nobenih v tem grabnu.
J.P.1. 09. 2019 00:00:00
Pot mimo koče je krasna izbira za proti vrhu. Visinske metra ves cas lepo nabiramo ker je pot lepo speljana. Pod vrhom malo poplezas in gor uzivas. Za nazaj izkoristis potencial kačjega grebena in "presmucas" pol poti. Odsvetujem kačji greben za gor.Res ni smiselno. Lp
Kanjanez27. 08. 2020 00:00:00
Naredili smo krožno turo; mimo Krnice gor, dol čez Kačji graben. Čeprav je slednji kar strm, je fajn ker imaš senco za dol, pa melišče na začetku nasmeh

Pot za gor brezhibna, malce smo zgubili markacije in odšli potem po svoje po melišču in jahali borovce, a vseeno prišli po predvidenem času. Tako da čas ni "nategnjen" ampak je obči, lahko večina pride po njem.
Samovarovalni komplet? Hm, le en del je vertikalen, drugod bolj plezarija.
Razgledi pa poplačajo morebitno psihično borbo nekaterih ob vzponu - je veliko vrhov, ki niso še vrh nasmeh
MPS27. 10. 2020 00:00:00
Kratek filmček s pohoda na Špik. nasmeh
Vzpon mimo koče v Krnici in sestop skozi Kačji graben. Video je na povezavi: Špik 2472 m, 13.9.2020

Upam, da komu pomaga pri predstavi o sami poti. Varen korak, Mirko. nasmeh
Majdag27. 10. 2020 00:00:00
Pridna punca, k tebe nosi..nasmeh
potka12347. 07. 2021 10:37:40
zivjo! a mi lahko nekdo prosim pove, ali je pot na špik mimo koce v krnici v celoti kopna? se se potrebuje zimska oprema?
TilenP5. 08. 2021 10:57:01
Pot je v celoti kopna. Prav tako pot skozi Kačji greben.
Lenore24. 09. 2021 18:23:45
Zakaj je pot označena ZELO ZAHTEVNA?
Lenore3. 10. 2021 20:37:43
Jaz sem šla čez Krnico gor, čez Kačji graben dol.. in če bi se še 1x odločala, bi šla čez kočo na Krnici tudi dol (čeprav ne bi bila krožna).
Kačji graben je super za dol, dokler je melišče.. ko pa melišča ni več.. je grozno strmo po gozdu, kamni drsijo, korenine drsijo, dolga in neprijetna pot je za dol tam.
Si pa ne predstavljam tam it gor (zarad melišča).
dvojnit5. 08. 2022 21:30:25
Glede na komentarje, bi si še kdo lahko mislil, da je opisana pot mimo koče v Krnici sprehod, tista čez Kačji graben pa trpljenje mežikanje.

Danes naredil krožno pot mimo koče v Krnici gor in po Kačjem dol. Morda je bila kriva pasja vročina, ampak na gor se mi je kar vleklo. Tudi ta pot je na določenih predelih precej strma. Vseeno je 1600 m višinske razlike. Tik pred ciljem je lahko za koga pogled na greben od Lipnice do Špika tudi precej dramatičen. Vseeno predlagam vsem to pot za gor, saj je res zelo lepo razgledna. Morate pa imet kondicijo, ker 1.600 m višincev ni hec.

Kljub vsemu pa bi za dol predlagal Kačji greben. Men se ni dalo spet po ovinku nazaj. Za občutek: 600 višinskih metrov melišča premagate v 20 minutah. Tudi v gozdu potem ni tako zelo grozno, vsaj če je suho je kar prijetno. V mokrem bi pa znalo listje res drset. Kakor koli, po Kačjem ves spust opravite v cca 1:45 in potem samo še sprehod do izhodišča (Ruski križ ali most čez Pišnico). To pomojem kar odtehta. Za gor po Kačjemu pa ... ne vem, zelo strmo, povsem nerazgledno in vprašanje, koliko si dejansko hitrejši, če si grizeš kolena v tisti breg ... Spodnji del melišča je sicer že utrjen, zgornjih 400 m pa ne, kar pomeni 2 koraka gor, 1 dol.

Slabost krožne v tej smeri je samo ta, da se ti mogoče ne da hodit nazaj do koče v Krnici na enga mrzuga mežikanje. Po drugi strani, če imate izhodišče Ruski križ in je stuga Pišnice suha, greste lepo čez, mimo osamljene koče - pozorno oko bo ob robu gozda opazilo ograjen grob. Na kamnu piše, da tam počiva Kekčev volkec. V hudourniški grapi ob koči je nekdo na frišno naredil takšno mostišče kot v Blejskem vintgarju. Par minut naprej pa je zgleda tudi Bedančeva hiša - muzej na prostem. Pred njo je v tleh celo izkopana luknja/past za medveda ujet. Ampak je ograjena in zavarovana z mrežo. Skratka tudi na tej pot nazaj grede imate kaj za videti.
djimuzl6. 08. 2022 01:33:38
Na tej poti je pir nasmeh
goretz7. 08. 2022 23:23:27
Po tej poti sva se s kolegom odpravila na špik 5.8. 2022, vračala pa sva se čez kačji graben. Neprecenljivi razgledi, ob enem pa sva več kot polovico vzpona prehodila v senci. Vmes je en del bolj izpostavljen, ta je tudi varovan z jeklenico (slika 40). Vrh zagledaš šele zadnjih nekaj 100m, na prvi pogled na špico pa nama ni bilo jasno, kje naj bi pot sploh vodila. Pri prečenju gruščnatega pobočja nam je v pomoč nekaj metrov jeklenice, nato pa se odpre lepa pot do vrha, pri kateri pa previdnost vseeno ni odveč..
Kačji graben pa je druga zgodba - sestop čez melišče se nama ni zdel ne vem kako utrujajoč, huje postane pa potem nižje, ko so noge že utrujene, pot pa nam pri spuščanju ne prizanese, saj se pri vsakem ovinku vprašaš kako se boš "skobalil" čez naslednjih nekaj klinov in skal, palice pa so ti v teh predelih praktično odveč. Ko sva končno stopila na sprehajalno pot v dolini sva bila najsrečnejša, v glavnem pa si ne predstavljam tako vzpona kot sestopa po kačjem grabnu..
Svetoval pa bi tudi, da s seboj vzamete več kot dovolj vode, saj je hoja po dolgem melišču spremenila moja oblačila v soline mežikanje
Srečno cool
jax8. 08. 2022 11:14:03
Sestop po Kačjem grabnu si lahko predstavljaš saj si ga ravnokar opravil. Točno tak je - strm, zoprn, ne popušča, eno samo preklinjanje. Ali se vseeno splača, naj presodi vsak sam.
dprapr8. 08. 2022 14:31:37
Jax, s tem preklinjanjem pa že malo pretiravaš, kot jaz pretiravam s pripombami na tvoje komentarje. nasmeh

Vsak se sam odloči, po katerih poteh bo šel gor in dol. Ne vem, zakaj bi šel nekam, kjer mu je zoprno in mora preklinjati.
Dejstvo pa je, da je Špik krasen z martuljške strani, s te strani pa obe markirani potki nista najbolj zanimivi. Poleti še manj. Je še veliko lepših poti, ampak, enkrat je pa potrebno tudi tja gor.
Z dovolj telesne pripravljenosti tudi ta vzpon in spust nista nič posebnega.
goretz8. 08. 2022 19:46:12
@jax mišljeno je bilo v smislu, da si ne predstavljam, da bi se vzpel po kačjem grabnu nato pa tudi sestopil prek njega... Pot pa tudi ni razgledna, zato nič ne zamudiš, če se vračaš po poti mimo koče v krnici.. Osebno mnenje velik nasmeh
ugi39. 08. 2022 22:35:24
Za vzpon mi je precej ljubša pot čez kačji graben, samo dovolj zgodaj se je treba odpraviti, da se izogneš vročini. Sicer sem se jo dolgo izogibal, ker sem bral kako je zoprna, ampak res ni nič posebnega. Tudi pot po melišču je speljana tako, da ni problema.

Za dol pa raje mimo koče, pot se sicer malo vleče, ampak je lažja za noge.
Alex198215. 08. 2022 06:09:37
100 ljudi 100 čudi..sm ne more mi nekdo reči da je pot po kačjem grebenu nič posebenga..še posebi za gor..jz sm šu dol..pa mi je blo mučno..ok čez melišce je še slo..od gozda naprej je blo pa kr mučno..skratka za špik morš bit kondicisko priprsvljen...srečno
Po Hodnik31. 10. 2022 17:48:00
Se pridruzujem mnenju, da je Kacji Graben boljši za dol, saj se preko melišča v 30-45 minutah lahko spustimo za 700 visincev, je pa vseeno potrebna pozornost kasneje v gozdu, kjer se neprestano spuščamo in kolena trpijo.

Je pa tehnicno pot dokaj lahka, z izjemo ene jeklenice 15 minut pred vrhom in zadnjega vzpona, vseeno pa kondicijsko naporna. Cudoviti razgledi na sosednje gore pot seveda olajšajo velik nasmeh
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići