Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasaj
Planinski venci / Julijske Alpe / Veliko Špičje / Vas na Skali - Veliko Špičje (na greben Špičja po Tumovi smeri)

Vas na Skali - Veliko Špičje (na greben Špičja po Tumovi smeri)

Print
Ishodište: Vas na Skali (980 m)
Širina/Dužina: 46,3404°N 13,7097°E
Ime puta: na greben Špičja po Tumovi smeri
Vrijeme hodanja: 5 h
Zahtijevnost: veoma zahtjevno bespuće
Visinska razlika: 1418 m
Visinska razlika po putu: 1420 m
Zemljovid: Julijske alpe, Trenta, Triglav
Preporučljiva oprema (ljeto): čelada
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Autor: janezs73
Pogleda: 6.882
 5 osoba voli ovu objavu
Broj slika: 18
Broj komentara: 6
Pristup do ishodišta:
Iz sela Soča vozimo prema Logu i nakon dobrog kilometra skrećemo desno preko mosta u dolinu Vrsnik. Odmah iza mosta skrećemo još jednom desno i nakon pola kilometra opet desno. Držimo se asfaltne ceste, prolazimo kraj doline Pod Zjabci i pored zaseoka Vas na Skali, sve dok ne dođemo do cik-cak vijuge na koti 980 metara, gdje glavna cesta skreće lijevo, a ravno asfaltirana cesta. zatvorena kapijom. Ovdje parkiramo.
Opis puta:
Od vrata pratimo desnu cestu cca. 800 metara (idemo i preko potoka na strmini ispod Travniškog roba), kada lijevo u travi primjećujemo kamenu grominu i kroz travu u šumu na malu stazu. Dalje u šumi je dobro vidljiva pješačka staza. U početku vodi kroz gustu smrekovu šumu, gdje je prolaz više-manje moguć samo stazom. Naprijed se šuma prorjeđuje, a mi prelazimo šumsku cestu (1230 metara), koju smo prije napustili, te nastavljamo iznad ceste u istom smjeru, dakle u smjeru grebena Špičja prema sjeveroistoku. Ubrzo iz šume dolazimo do borova u usku dolinu, na čijem kraju prelazimo bujicu blago lijevo u šumi, u kojoj je jedan cik-cak. Put nas dovodi na malu bankinu s koje skrećemo lijevo na šumski put. Izgubimo li se u toj šumi, držimo se smjera doline (naselje se zove Dol pod Plazmi), kroz koju dolazimo do livade, s koje lako stižemo prije spomenute šumske ceste. Potonjeg se držimo još cca 300 metara, kada dolazimo do raskrižja na kojem se nalazi stupić sa oznakom lokalne šetnice. Nama je najbolje da se držimo šumske ceste ravno do Dola. Nakon cca 200 metara završava cesta na šumskoj čistini. Na kraju čistine (držimo se lijevog ruba) prelazimo bujicu i odmah s druge strane hvatamo puteljak koji nas kroz nisku šumu dovodi do Dola tj. ogromne ravnice ispod zidina Vrha Labrja (na desno) i Plazijanski Vršaci (lijevo). Na kraju ravnice pratimo bujicu, gdje ima najviše vode tijekom cijele godine, sve dok ne dođemo do višeg točila, gdje se držimo lijevog ruba kamene gromade na visini od 1750 metara. Ovdje se po travi s lijeve strane uključuje varijanta od Dola pod Plazmi preko prijevoja Čez Drt i grebenska staza preko Plazijanskih Vršaca. Ili možemo nastaviti po siparu do kote 1940 metara (skoro do zida), kada po strmoj travi prelazimo na travnati greben lijevo (20 metara). Ako ranije skrenemo lijevo, do ovdje moramo ići najprije kroz patuljak (na grebenu), zatim od prvog manjeg sedla desno skoro do oblima, a zatim strmo gore i lijevo natrag na mali greben, na sjevernom stranom, te strmim rijetkim šljunkom naviše kroz slabo vidljiv žlijeb iznad nas i konačno na spomenuti greben. Ovdje s lijeve strane otvara se prolaz do travnate bankine s lijeve strane. Na bankini se okrećemo natrag prema zidu i držimo se grebenom zida (ili hodamo po padini na jugozapadnoj strani) dok ne dođemo do razbijenog usjeka. Tu se uspinjemo do 2 metra crne ploče koju zaobilazimo desnom padinom. Više pratimo vododerinu samo nekoliko metara, zatim skrećemo na desnu padinu koju prepoznajemo po strmoj travi i bijelom mrvičastom sitnom šljunku. Viša stijena postaje kompaktnija. Nakon 20 metara prelazimo lijevo po izbočini do gornjeg žlijeba i njegovom lijevom stranom izlazimo na glavni greben Špičja (markirana staza). Vrh Veliko Špičje je udaljen 15 metara s naše desne strane.
zemljovid puta - Veliko Špičje
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga, GPS trag
Slike:
Vas na Skali - Veliko Špičje1
Vas na Skali - Veliko Špičje2
Vas na Skali - Veliko Špičje3
Vas na Skali - Veliko Špičje4
Vas na Skali - Veliko Špičje5
Vas na Skali - Veliko Špičje6
Vas na Skali - Veliko Špičje7
Vas na Skali - Veliko Špičje8
Vas na Skali - Veliko Špičje9
Vas na Skali - Veliko Špičje10
Vas na Skali - Veliko Špičje11
Vas na Skali - Veliko Špičje12
Vas na Skali - Veliko Špičje13
Vas na Skali - Veliko Špičje14
Vas na Skali - Veliko Špičje15
Vas na Skali - Veliko Špičje16
Vas na Skali - Veliko Špičje17
Vas na Skali - Veliko Špičje18
Rasprava o izletu Vas na Skali - Veliko Špičje (na greben Špičja po Tumovi smeri)
ljubitelj gora19. 08. 2015 00:00:00
To smer vzpona že gledal s Čistega vrha, samo mal dvomim, da je samo zahtevno brezpotje, kakšna je ocena za plezanje.
ghorka19. 08. 2015 00:00:00

Poglej tole:
http://www.plezanje.net/climbing/db/showRoute.asp?route=11852

Plezanje trojke ni ravno "zahtevno brezpotje"! LP
IgorZlodej19. 08. 2015 00:00:00
Avtor opisa nikjer ne omenja Ravnega dola, pa tudi tisti dostopi, ki jih navaja niso uporabni, če zelo dobro ne poznaš območja, še najbolje se je držati naslednjega:
http://www.primorskestene.com/?mod=catalog&action=viewRout&id=238&action_id=40&lang=it
janezs7320. 08. 2015 00:00:00
Pozdrav vsem,
že urednik teh spletnih strani me je opozoril na morebitno težavo pri (p)o(d)cenjevanju smeri.

A moja argumentacija je preprosta. Če se držiš najbolj logične smeri, pravzaprav nikjer zares ne plezaš. Nikjer ni npr. takega mesta, kot je plošča pod vrhom Oltarja z Grla, ki je ocenjena z II. V vseh opisih Tumove je omenjena plošča z oceno III, ki naj bi bila v prvi grapi (na mestu, ki ga kaže slika 12). Jaz te plošče nikjer nisem našel, kaj šele , da bi bilo kje potrebno plezati v tej grapi, ki je sicer zelo zagruščena, ne pa preveč strma. Prekinitev grape v zgornjem delu se da z enim samim potegom obiti kak meter nižje. v prečenju iz prve v zgornjo grapo so prehodi enostavni.
Glede dostopov, najtežje je sploh priti na travnato ramo, iz katere se doseže prvo grapo; midva sva šla - jaz po grebenu prek Grive, kolega pa sem usmerjal za sabo po lažjih prehodih, ki so od zgoraj ponavadi lepše vidni kot od spodaj. Zato sem vse variante vrisal na slike. Upam, da bodo v pomoč.

Prehod iz prevala Čez Drt do Grive je manj ugoden, saj je preveč spustov vmes, smer po dolini (Dol je omenjen v opisu), kot sva jo ubrala s kolegom pa trivialna.

pa varne vzpone vsem. lp janez
ljubitelj gora21. 07. 2019 00:00:00
Sva danes splezala Tumovo smer, več slik z opisi pa tukaj: https://www.facebook.com/MatejKucler1/media_set?set=a.1378263602314611&type=3
darinka43. 09. 2023 11:10:09
Je bil še kdo potem?
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići