Planinarenje

Planinarenje

Planina Blato - Velika Tičarica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeVelika Tičarica / Planina Blato - Velika Tičarica
   Planina Blato - Velika Tičarica   
Vrijeme hodanja: 3 h 50 min
Ishodište: Planina Blato (1147 m)
Cilj: Velika Tičarica (2091 m)
Visinska razlika: 944 m
Visinska razlika (po putu): 975 m
Zahtijevnost: zahtjevno bespuće
Zahtijevnost skijanja: više zahtjevno
Zemljovid: Triglav 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
Z označenega parkirišča na planini Blato se vrnemo nekaj 10 korakov nazaj, nato pa se usmerimo na širok in sprva tudi precej strm kolovoz v smeri planine pri Jezeru. Po 10 minutah razmeroma strmega vzpona, pridemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po levem strmem kolovozu (naravnost planina v Lazu), le temu pa se malo višje priključi še markirana pot s planine Vogar. Nadaljujemo po širokem, deloma kamnitem kolovozu, ki se višje prehodno položi, nato pa se strmo vzpne skozi manjši usek. Naprej se pot ponovno položi ter za tem preči strma pobočja (v snegu in ledu nevarnost zdrsa). Le malo naprej pot zavije ostro v levo in nas pripelje v mrzlo dolinico imenovano Pungrat, kjer prečimo opuščeno pašno ograjo. Pot naprej se ponovno prične strmeje vzpenjati, nato pa zavije v desno ter se povsem položi. Le nekaj metrov naprej se nam z leve priključi še pot s planine Vodični vrh, mi pa nadaljujemo naravnost in po 5 minutah nadaljnje hoje prispemo do planine pri Jezeru, sredi katere stoji planinska koča.
Od planinske koče nadaljujemo rahlo levo ter sprva navzdol do označenega razpotja, od katerega se usmerimo na desno pot v smeri Dednega polja (levo planina Viševnik in Pršivec). Še naprej široka pot se najprej zložno, nato pa zmerno do strmo vzpenja skozi redek smrekov gozd. Višje se v levo odcepi pot čez Krištofojco, ki vodi proti planini Viševnik, mi pa še naprej nadaljujemo po široki poti, ki se višje nekoliko položi ter za tem zavije rahlo v desno, kjer pred seboj zagledamo planino Dedno polje. Tu pot zavije v levo ter nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do planine Dedno polje, ob robu katere se nahaja označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost v smeri koče pri Triglavskih jezerih (desno dolina Za Kopico) po poti, ki se naprej zložno do zmerno vzpenja skozi večinoma redek gozd. Pot s katere se nam odpre lep pogled na Spodnje Bohinjske gore pa se nato spusti in nas pripelje na planino Ovčarija, kjer je naslednje razpotje. Nadaljujemo po desni poti v smeri koče pri Triglavskih jezerih čez Štapce (naravnost pot čez Prode). Pot naprej se sprva zmerno vzpenja skozi redek macesnov gozd, nato pa se strmeje vzpne in nas čez pas rušja pripelje do razglednih Štapc.
Na Štapcah nadaljujemo rahlo desno v smeri Tičarice in Zelnarice (rahlo levo Koča pri Triglavskih jezerih) in vzpon nadaljujemo po poti, ki se najprej vzpne skozi pas rušja, nato pa nas pripelje do kratkega strmega in predvsem v mokrem za zdrs nevarnega skoka. Nad skokom se pot položi in preide na zmerno strma travnata pobočja, po katerih se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo do manjšega sedelca, kjer se v levo odcepi markirana pot na malo Tičarico.
Nadaljujemo v smeri Zelnarice po razmeroma zložni poti, ki najprej preči pobočja Male in nato še Velike Tičarice. Le nekaj 10 m za napisom "Ne trgaj cvetja!" (napis na steni) pa zapustimo markirano pot ter vzpon nadaljujemo levo po brezpotju navzgor. Vzpenjamo se po travnatem pobočju proti grebenu. V zgornjem delu vzpona proti grebenu postane pobočje precej strmo in tudi nevarno za zdrs. Na tem sicer kratkem delu vzpona je potrebna velika previdnost.
Ko dosežemo greben nadaljujemo levo in po nekoliko manj zahtevnem pobočju kmalu dosežemo vrh.
Blato - Ovčarija 2:15, Ovčarija - Velika Tičarica 1:35.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Stare Fužine. V Stari Fužini pa v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto v smeri planine Blato, planine Vogar in doline Voje. Cesta nas naprej pripelje do mesta, kjer pobirajo cestnino in parkirnino, mi pa ji sledimo naprej do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo (desno Voje). Cesti nato sledimo do naslednjega križišča (peljemo se kar nekaj časa), kjer zavijemo ostro desno v smeri planine Blato (naravnost planina Vogar). Tej cesti nato sledimo do parkirišča nad planino Blato.
Pokraj puta:
Koča na planini pri Jezeru (1453m), Planina Dedno polje (1560m), Planina Ovčarija (1660m), Štapce (1851m)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica Planina Blato - Velika Tičarica
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Planina Blato - Velika Tičarica
velkavrh     
6.8.2009
Žal sem šel samo mimo Velike Tičarice.Opis brezpotja me je malo ustrašil,tako ,da se nisem odločil,da sam iščem prehode.Ker ne gre za veliko poti bi bilo umestno predlagati traserjem,da pot trasirajo in namestijo skrinjico z vpisnim žigom in vpisno knjigo.Mislim,da je predlog primeren.
scorpio     
26.6.2011
Niti ni takop zahtevno. jas sem se tičarici približal čez vodene rupe (sem šel prej še na Bele glave) in nato pri skrajnem desnem robu V. Tič. sledil manjšo potko. Nato pa z nekaj previdnosti lepo do vrha.
frenk 45     
20.7.2011
zanima me če so na tičaricah in zelnaricah žigi
ajda     
20.7.2011
Živjo frenk45, žigi so na Mali in Veliki Tičarici, Mala Zelnarica ima tudi žig in je za 10m višja od Velike Zelnarice, ki pa žiga nima.Lp
bos     
20.7.2011
mislim, da sta samo 2 žiga za odtisnit
sem 2 leti nazaj šel po grebenu pa imam od Zelnarice in Tičarice po en žig
katty     
22.8.2011
Ja, žigi so povsod, na obeh vrhovih.mežikanje Potrebno je imeti s seboj blazinico za štampiljke.
Ob tej priliki bi vprašala, ali imajo žig mogoče tudi na Kredarici ali Planiki? Zadnjič še nisem imela s seboj blazinice, pa bi vseeno rada dobila žig.Sej vem, da se sliši malo smešno, ampak res nebi šla letos še enkrat gor:-).
katty     
22.8.2011
Aja pa še to, gor je vpisna knjiga (zvezek) že povsem polna, razen če jo v tem tednu niso zamenjali.
Lep pozdrav, Katy
goginho2     
12.3.2012
Žig od V. Tičarice je v koči pri triglavskih jezerih.
katty     
12.3.2012
A je to po novemzmeden? Ko sem jz avgusta tukej gor hodila, so žige ukradlieek, tako da jih v koči niso imeli. Je pa baje žig obeh Tičaric kar na ta Malinasmeh. Toliko v vednost.
garmont     
29.8.2012
Najlažji prehod na vrh je levo po žlebu ob steni ( možic ) in nato v ključih po strmih travah na vrh. V mokrem zelo težko - odsvetujem.
ljubitelj gora     
30.8.2012
Na Veliki Tičarici je žig
lukk     
23.6.2014
Znima me kakšne so razmere na poti
slainter     
23.6.2014
v soboto na Voglih. Iz Voglov ni bilo videti nič snega, mogoče je le v kakšni grapi proti Sedmerim jezerom. Je pa šlo v soboto in nedeljo veliko ljudi proti Sedmerim, saj so odprli kočo na sedmerih. lp
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje