Planinarenje

Planinarenje

Ski hotel Vogel - Zavitar

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeZavitar / Ski hotel Vogel - Zavitar
   Ski hotel Vogel - Zavitar   
Vrijeme hodanja: 1 h
Ishodište: Ski hotel Vogel (1540 m)
Cilj: Zavitar (1750 m)
Visinska razlika: 210 m
Visinska razlika (po putu): 300 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: TNP 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Ko stopimo iz zgornje postaje žičnice se usmerimo desno proti planinski koči Merjasec. Le to dosežemo po 100m hoje.
Pri koči se usmerimo na pot v smeri Vogla, Šije in Rodice. Pot naprej se začne rahlo spuščati po smučarski progi, nato pa nas pripelje na neizrazito sedelce, kjer se desno odcepi pot k Zlatorogu.
Nadaljujemo levo po slabši cesti, kjer ni oznak, na markacije pa naletimo nekoliko naprej. Kolovozna cesta se začne vzpenjati in se obrača rahlo desno. Nekoliko naprej ima kolovoz križišče, a se levi strmi in desni zložni hitro združita. Nato na desni strani zagledamo križ, kjer se slabša cesta zravna in nas pripelje na razpotje poti na manjši planotici.
Tu pa se usmerimo levo sprva navzdol, nato pa na drugi strani vrtače navzgor do vrha vlečnice. Ko nas široka pot pripelje do vrha te vlečnice zapustimo pot.
Usmerimo se po grebenu proti severu. Že po nekaj metrih nam pot zapre rušje. Prehod najdemo desno v rahlem spustu. Kmalu zagledamo neizrazito sedelce na grebenu katerega smo zapustili. Pot do sedla je težko prehodna, a se da brez večjega plezanja po rušju. Na drugi strani sedla se spustimo nekaj metrov in nato nadaljujemo desno pod skalami. Vzpenjamo se po travi pot pa ponovno zaustavi rušje. Najboljši prehod najdemo nekoliko desno. Ponovno smo na neizrazitem grebenu. Tu vidimo vrh in si izberemo prehod po desni strani manjše vrtače nekaj metrov pod vrhom. Zadnji metri niso težavni.
Pot od vrha vlečnice do vrha je v celoti brezpotna. V megli je orientacija zelo zahtevna.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost po levi (južni) strani jezera v smeri Ukanca in slapa Savice. Tej cesti sledimo do spodnje postaje nihalke na Vogel, nato kupimo karto in se z žičnico odpeljemo do zgornje postaje, ki je izhodišče za našo turo.
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Ski hotel Vogel - Zavitar Ski hotel Vogel - Zavitar Ski hotel Vogel - Zavitar Ski hotel Vogel - Zavitar Ski hotel Vogel - Zavitar Ski hotel Vogel - Zavitar Ski hotel Vogel - Zavitar Ski hotel Vogel - Zavitar Ski hotel Vogel - Zavitar Ski hotel Vogel - Zavitar Ski hotel Vogel - Zavitar Ski hotel Vogel - Zavitar
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Ski hotel Vogel - Zavitar
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje