Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj
Planinski venci / Julijske Alpe / Visoki Rokav / Poldov rovt (Vrata) - Visoki Rokav (preko Velikega Oltarja (po grebenu))

Poldov rovt (Vrata) - Visoki Rokav (preko Velikega Oltarja (po grebenu))

Print
Ishodište: Poldov rovt (Vrata) (941 m)
Ime puta: preko Velikega Oltarja (po grebenu)
Vrijeme hodanja: 9 h
Zahtijevnost: veoma zahtjevno bespuće
Visinska razlika: 1705 m
Visinska razlika po putu: 1705 m
Zemljovid: Triglav 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto): čelada, cepin, dereze, svetilka
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze, svjetiljka
Pogleda: 19.158
 4 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 11
Broj komentara: 15
Pristup do ishodišta:
Gorenjski autoput napuštamo na izlazu Hrušica i nastavljamo cestom u smjeru Kranjske Gore. Nešto prije sela Dovje lijevo se odvaja cesta koja vodi prema Mojstrani (Vrata, Kot i Krma). Pratimo cestu naprijed u smjeru doline Vrata i tu vozimo malo dalje od putokaza 10km. Ovdje se s desne strane odvaja kolski put. S lijeve strane kolovoza na travi je postavljen relativno veliki kameni kamen. Uz kolnu stazu parkiramo se na jednom od manjih parkirališta.
Opis puta:
Idemo po kolovozu koji vodi u šumu te pored manje kuće nastavljamo lagano lijevo pješačkom stazom. Kroz šumu se lagano uspinjemo lijevo prema potoku Rdeči potok. Malo prije potoka desno se odvaja staza preko Brinja (postavljena kameni čunj, a na stablu urezano nekakvo lice i slovo L). Put nas potom dovodi do korita potoka. Tu staza ide desnom stranom (lijevom obalom) prema gore i ubrzo prelazi na potok s lijeve strane. Put se uspinje malom dolinom dok ne dođemo do manjeg planinskog zida, gdje obično naletimo i na bunar. Odavde staza ide desno i na prirodnom prolazu se strmo uspinje. Malo izloženo i nije osigurano. Nalazimo se iznad malog vodopada (ako ima vode). Ovdje izlazimo iz šume i uspinjemo se po siparu. Staza po siparu nije udobna jer svake godine oluje i lavine ruše stazu. Staza ubrzo skreće blago udesno i kratko se uspinje po travnatoj padini. Slijedi ponovno uspon po siparu i ubrzo dolazimo do bivka Bivak na Jezerih kojeg ćemo primijetiti s naše lijeve strane. Ovdje možemo prespavati ili se samo skloniti u slučaju oluje. Ovdje se teren izravnava. Odavde je vrlo lijep pogled na Triglav.
Staza odavde naprijed polako nestaje, ali je još uvijek možemo slijediti. Hodamo livadom Na Jezerih (ovdje je navodno nekada bilo jezero). Staza tu skreće blago udesno. Ravno ispred sebe vidimo Dovški Križ. I naš put ulazi u zid malo lijevo od Dovškog Križa. Tražimo stazu koja ide strmim padinama. Stazu nije teško pronaći jer se uz stazu nalaze kameni čunjevi. Ovdje staza postaje dosta zahtjevna. Prvo se strmo uspinjemo po kamenitoj padini, a zatim slijedi izloženo križanje lijevo bez osigurača. Na mokrom velika opasnost od klizanja. Kada savladamo ovaj kameniti skok dolazimo na greben. Ovdje idemo lijevo i malo se spuštamo na prevoj Grlo. Dolazimo na sipar ispod Oltara po kojem počinjemo uspon. Uočavamo izrazit vododerinu (ravno) i idemo prema njoj. Pratimo kamene čunjeve, koji nas usmjeravaju malo lijevo od jaruge. Padina postaje sve strmija i pomalo trošljiva. Prema vrhu opet idemo desno, tako da na glavni greben izlazimo točno iznad usjeka. Tu nastavljamo nekoliko metara sjevernom stranom grebena i zatim se ponovno uspinjemo na greben. Slijedi svega nekoliko metara hoda po eksponiranom grebenu do vrha. S glavnog vrha idemo grebenom prema Visokom rokavu. Do usjeka izbjegavamo kamene skokove lijevo, u usjek se spuštamo po užetu (30 metara). Od usjeka naprijed držimo se desno od glavnog grebena, nalazimo se u gornjem masivu Visokog Rokava i oko nas je jako mrvičasto. Put do tanjura pokazuju gromovi, koji su dosta često postavljeni. Kad nađemo posljednju grmljavinu, idemo dijagonalno prema pretposljednjem kamenom šiljku. Tu dolazimo do ključnog dijela uspona, glatke ploče (10 metara, III.). S vrha kamenog šiljka spuštamo se po mrvovitom terenu u usjek između posljednjeg i pretposljednjeg šiljka, slijede još dva terena jako mrvovitog terena i na kraju stojimo na Visokom Rokavu. Nije potrebno posebno naglašavati da je grebenski prijelaz stijenski uspon težine do III., greben je strm, mrvičast i vrlo eksponiran, obavezna je kompletna penjačka oprema, na Visoki Rokav najbolje je ići s nekim, koji su već bili tamo, a još bolje u društvu planinarskog vodiča. Uspon na Oltar je vrlo zahtjevan besputni teren sa usponom do 2. stupnja. Toplo se preporuča uporaba osiguranja.
Unatoč brojnim kamenih čunjeva, koje nam pomažu u lakšem pronalaženju prolaza, orijentacija je i dalje zahtjevna.
zemljovid puta - Visoki Rokav
Ob poti: Bivak na Jezerih (2118m), Grlo (2429m), Veliki Oltar (2621m)
Preporučujemo: slični izleti
Slike:
Poldov rovt (Vrata) - Visoki Rokav1
Poldov rovt (Vrata) - Visoki Rokav2
Poldov rovt (Vrata) - Visoki Rokav3
Poldov rovt (Vrata) - Visoki Rokav4
Poldov rovt (Vrata) - Visoki Rokav5
Poldov rovt (Vrata) - Visoki Rokav6
Poldov rovt (Vrata) - Visoki Rokav7
Poldov rovt (Vrata) - Visoki Rokav8
Poldov rovt (Vrata) - Visoki Rokav9
Poldov rovt (Vrata) - Visoki Rokav10
Poldov rovt (Vrata) - Visoki Rokav11
Rasprava o izletu Poldov rovt (Vrata) - Visoki Rokav (preko Velikega Oltarja (po grebenu))
klm19. 10. 2010 00:00:00
odlična tura!!!!
kroca7. 08. 2012 00:00:00
Ali načrtuje katera skupina z GV prehoditi turo Poldov rovt-Visoki rokav preko Velikega Oltarja v avgustu,kateri bi se lahko priključil?
fuga15. 08. 2012 00:00:00
Ravnokar bil gor. Kar zahtevna tura. K sreči sva se s kolegom odločila za to varianto in ne obratno, sicer bi se najbrž kar obrnila. Rokavov ozebnik je skoraj nerazpoznaven, sama malta, brozga snega in peska, eno samo podiranje. Bolje je v jeseni, ko je malo pomrznjeno. Za abzajlanje je pa dober, le vrv bom moral vreči v pralni stroj.
JusAvgustin26. 06. 2013 00:00:00
Napišem še tukaj. Najprimernejši čas za obisk VR... Sedaj, ko je sneg v Rokavskem ozebniku je optimalno. Seveda so dereze in cepin obvezna oprema na taki turi. Najtežja mesta so opremljena, naprej je pa potrebna previdnost na tej podrtiji. Zame najlepši pristop je še vedno preko Velikega Oltarja. Iz vrha po grebenu, nato do nakazane grede v vzhodnem pobočju, ki nas privede do škrbine, od tam pa po Z strani do druge! izrazite grape, ki prereže vršno zgradbo Rokava. Malo uporabljen, alternativen pristop. Od tam po skrotju na vrh, čez kratko mesto III. tež. stopnje. Prvič sva s soplezalcem zastavila kar po grebenu, kar je pa izrazito nepriporočljivo in izredno izpostavljeno. Klini za spust iz Rokava v ozebnik so, prav tako za spust po ozebniku in v škrbino. Na grebenu je pa klinov malo, smer se ne oddaljuje dosti od grebenske rezi. Na taki turi nekaj železja nikoli ne škoduje imeti s seboj! Pa srečno!
tilenko23. 07. 2014 00:00:00
Opravil grebensko prečenje v obratni smeri in sicer Poldov rovt - Visoki rokav - Oltar in nato mimo bivaka v dolino. Orientacija je kar zahtevna.
JusAvgustin23. 07. 2014 00:00:00
BRAVO!!!mežikanje
darinka41. 05. 2015 00:00:00
Kdaj ,misliš ,bo letos , ko je manj snega ,primeren čas za vzpon na V Oltar ? lp
ljubitelj gora1. 05. 2015 00:00:00
Tule je bolj točen opis dveh poti http://www.hribi.net/gora/veliki_oltar/1/7 Kdaj bo primeren čas, vrjetno čez kak mesec in pol.
ljubitelj gora1. 05. 2015 00:00:00
..manjka še ena pot, čez brinje, ki jo pod mojo povezavo ni, najdeš jo tule: http://www.hribi.net/izlet/poldov__rovt_vrata_splevta_cez_brinje/1/1062/1780
JusAvgustin1. 05. 2015 00:00:00
Dvomim, da jih bo šlo veliko tukaj čez...
darinka41. 05. 2015 00:00:00
Koliko vas gre običajno poleti ?
ljubitelj gora1. 05. 2015 00:00:00
Še kar hodjo, ena slika z vrha Velike martuljške Ponce na pohodnike, ki so na Velikem Oltarju: http://shrani.si/f/2N/Kc/215yum2Z/img7341.jpg
ljubitelj gora2. 05. 2015 00:00:00
Darinka4, ampak samo do Velikega Oltarja.
darinka42. 05. 2015 00:00:00
Ja samo do V Oltarja, ne nameravam drugam lp.
andrejp24. 08. 2016 00:00:00
mogoče kdo ve kakšno je stanje v ozebniku, sneg?
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići