Planinarenje

Planinarenje

Ski hotel Vogel - Vogel

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeVogel / Ski hotel Vogel - Vogel
   Ski hotel Vogel - Vogel (mimo zgornje postaje sedežnice Zadnji Vogel)  
Vrijeme hodanja: 2 h 30 min
Ishodište: Ski hotel Vogel (1540 m)
Cilj: Vogel (1922 m)
Visinska razlika: 382 m
Visinska razlika (po putu): 550 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: više zahtjevno
Zemljovid: TNP 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin
Opis puta:
Ko stopimo iz zgornje postaje žičnice se usmerimo desno proti planinski koči Merjasec. Le to dosežemo po 100m hoje.
Pri koči se usmerimo na pot v smeri Vogla, Šije in Rodice. Pot se najprej začne rahlo spuščati po smučarski progi, nato pa nas pripelje na neizrazito sedelce, kjer se desno odcepi pot k Zlatorogu. Nadaljujemo levo po slabši cesti, kjer ni oznak, na markacije pa naletimo nekoliko naprej. Kolovozna cesta se začne vzpenjati in se obrača rahlo desno. Nekoliko naprej ima kolovoz križišče a se levi strmi in desni zložni hitro združita. Nato na desni strani zagledamo križ, kjer se slabša cesta zravna in nas pripelje na razpotje poti na manjši planotici.
Tu na desni strani vidimo zgornjo postajo dvosedežnice Zadnji Vogel. Usmerimo se na smučarsko progo, ki se začne spuščati in kmalu naredi levi ovinek. Naša pot se spušča do desnega ovinka smučarske proge, kjer jo zapustimo.
Nadaljujemo naravnost, kjer opazimo lepo shojeno stezico, ki se začne sprva zložno nato pa vse strmeje vzpenjati. Pot se vzpenja do križišča poti, kjer se nam priključi pot s pod Orlovih glav. Tu se usmerimo v smeri Komne, pot pa se začne spuščati. Pot nato ujame pravi ritem in se začne rahlo vzpenjati. Malo naprej pridemo na razpotje, kjer nas smerokaz za Vogel usmeri levo navzgor. Pot se tu začne vzpenjati in nas čez melišče pripelje na Škrbino, ki je najnižja točka med Primorsko in Gorenjsko od Mangarta do Črne Prsti (če Vršiča ne štejemo). Na Škrbini, kjer se nam priključi pot pod pobočji Šije se nam odpre pogled na Primorsko.
Nadaljujemo desno po grebenu, ki je izpostavljen strmo navzgor. Sledi najtežji del poti, prečimo kratko a prepadno poličko brez varoval. Naprej prečimo grapo nato pa težave izginejo. Pod vršnim pobočjem Vogla prečimo melišče, nato pa se pot vzpne po travnatih pobočjih do sedla med Voglom in Vrhom Krnic. Od sedla do vrha sledi še pet minut hoje po razglednem nezahtevnem grebenu.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost po levi (južni) strani jezera v smeri Ukanca in slapa Savice. Tej cesti sledimo do spodnje postaje nihalke na Vogel, nato kupimo karto in se z žičnico odpeljemo do zgornje postaje, ki je izhodišče za našo turo.
Pokraj puta:
Planinska koča Merjasec (1535m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Črna prst, Vrh Krnic
Prosječna ocjena izleta: 7,8/10  (br. glasova=4)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel Ski hotel Vogel - Vogel
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Ski hotel Vogel - Vogel
Gost     
20.8.2007
V soboto 18.avg.2007 je bila megla, a vseeno smo se od koče Merjasec odpravili proti Voglu, da osvojimo njegov vrh.Markacije so zelo slabe oz. jih sploh ni in kljub karti in dodatni karti, ki smo jo dobili v koči Merjasec se nismo mogli orientirati, tik pod Šijo smo puščico in zastarelo markacijo vendarle našli, in skušali pot nadaljevati, vendar je bila megla tako gosta, da nismo bili več prepričani ali res gremo v pravo smer, da bomo imeli dovolj časa, da opravimo celotno turo in smo se vrnili.Vso kritiko tistim, ki bi morali poskrbeti za dovolj jasne markacije.Srečali smo še dve skupini planincev, ki so naleteli na iste težave.Smo dolgoletni člani Planinske zveze Slovenija.
Gost     
20.8.2007
Mislim da ste sami krivi.V mehli ma pogorju Vogla.Vsak izkušen planinec bo vedel da na terenu ki ga ne poznaš v megli namaš kaj početi.Bodite srečni da se je vse dobro izteklo.Če ste člani PZS to še ne pomeni da ste izkušeni,.
Gost     
20.8.2007
Ko naletim na slabo vzdrževane markacije in se hočem ujeziti, se kmalu potolažim, ko se spomnim, kakšne so oznake napr. v Italiji in postanem hvaležen, da živim v naši deželi, kjer so gorske poti dostopne skoraj vsakemu. Res ne vemo kaj imamo!
Pi_is_exactly_3     
7.10.2012
Včeraj je na vrhu manjkal žig! Na srečo se ga je pa kasneje le dobilo v koči na planini Razor. Tistemu, ki ga je vzel pa tole: "Nice try asshole!"
balon     
5.7.2014
Ali je poskrbljeno za zig, se ta nahaja na vrhu?

Pozdrav,

Balonckinasmeh
možiček     
5.7.2014
3 tedne nazaj je žig bil
balon     
5.7.2014
Zaradi strahu pred sedeznico ( zelo slaba izkusnja) me zanima ali se da priti z avtom di Ski hotela, ce da bi prosil za navodila ( kako priti do sem), ter v kaksnem stanju je cesta.

Hvala in lep pozdrav,

Balonckinasmeh
GregorC     
5.7.2014
Ne.
sirt1     
6.7.2014
Balon
Saj do Ski hotela ne vozi sedežnica ampak gondola(kabina za okoli 80 oseb)v katero vstopaš in izstopaš v mirujočem stanju.Sedežnica vozi naprej od Ski hotela.
julika     
6.7.2014
Najbližji dostop do ski vogla je, če se zapeljete do planine storeča raven,od tam je pa še uro hoje
http://www.hribi.net/izlet/planina_storeca_raven_planinska_koca_merjasec_/1/587/1044
balon     
6.7.2014
Torej, ce prav razumem do izhodisca te ture pelje gondola? Ce da juhuuuuu.

Lep pozdrav
Balonckinasmeh
valerija112     
6.7.2014
Ja,Balon. Kar z gondola do Ski hotela,pol pa veselo pot pod noge. Do vrha krasna tura,prava uživancija. Srečno
balon     
7.7.2014
Hvala in varen korak v nasih prelepih gorah.

Balonckinasmeh
kanin444     
25.8.2014
zelo lep izlet ravno prav dolg. Škoda le, da na vrhu ni blazinice za žig
frutabela     
22.7.2017
Katastrofa od oznak in opisa poti. Poleti, ko večina naprav na smučišču ne obratuje in si prvič na Voglu, ne moreš kar sam ugotoviti, kje je dvosedežnica, kje potekajo smučarske proge in podobno. Oznake, kjer se razcepi pot proti Voglu in proti Šiji, bi lahko bile bolj jasno označene. Markacij je toliko, da se ravno izgubiti ne moreš, če pa načrtuješ obisk točno določenega vrha, pa potrebuješ res dober občutek. Nekaj časa sva sledila opisu poti, ki pa kmalu postane nejasen. Zato sva začela slediti markacijam, ki so naju pripeljale na vrh Šije, misleč, da sva na vrhu Vogla, tako kot vsi ostali pohodniki, ki so se takrat znašli z nama na vrhu. Šele po analizi poti doma sva ugotovila, da sva bila dejansko na vrhu Šije in ne na Voglu. V hribih sva skoraj vsak vikend, tako da imava precej izkušenj s pohodništvom in sledenjem markacijam in se nama kaj podobnega doslej še ni zgodilo. jezen Glede na to, da so bili v zmoti tudi ostali pohodniki na vrhu, sva mnenja, da bi bilo potrebno bolje označiti razpotja.
Daaam     
24.7.2017
Zemljevid v nahrbtnik pa bo..
miri     
24.7.2017
Še lansko leto je bilo lepo označeno.zmeden
http://www.hribi.net/slika.asp?pot=169453
margu50     
25.7.2017
Bila letos, brez težav dosegli Vogel. Če si malo ogledaš zemljevid in kaj prebereš na Hribi.net, ti mora bit skor jasno, že po času hoje, da prvi vrh ni Vogel.
GregorC     
25.7.2017
Temu se reče slaba priprava na turo. Markacij dovolj, označeno je dovolj, da pa na mesto na Voglu pristaneš na Šijieek, ne vem no. Sploh če si skoraj vsak vikend v hribih se ti to ne bi smelo zgoditi. Razen če vedno zgolj slepo slediš markacijam, potem pa kamor prideš prideš. Brez občutka za smerzmeden
maks57     
14.8.2017
V soboto sva bila z ženo na Voglu. Kljub močnemu vetru čudovita tura v fantastični pokrajini.
Ne morem pa verjeti podatku o višinski razliki. Govorim na pamet, toda podatku o 500 m prehojene nadmorske višine preprosto ne morem verjeti. Mislim, da sva prehodila veliko več.
miri     
14.8.2017
In zakaj ne bi verjela uradnim podatkom?
Enka     
14.7.2019
Lepa pot, dobro označena in na grebenu zavarovana, edino na razpotju Šija/Komna (napisi na kamnih) je treba vedeti, da sledimo poti proti Komni. Razen tukaj nimaš kje zgrešiti. Je pa na poti precej spusta (ki je nazajgrede vzpon), tako da se na koncu kar nabere nekaj višincev, moja urca jih je danes v obe smeri namerila 750.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje