Planinarenje

Planinarenje

Kneške Ravne - Vogel

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeVogel / Kneške Ravne - Vogel
   Kneške Ravne - Vogel (čez Vogel malo drugače)  
Autor opisa:igorf
Vrijeme hodanja: 8 h
Ishodište: Kneške Ravne (800 m)
Cilj: Vogel (1922 m)
Visinska razlika: 1122 m
Visinska razlika (po putu): 1200 m
Zahtijevnost: zahtjevno bespuće
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Bohinj 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
Krenemo po cesti v desno čez zapornico. Pot nas pripelje do lovskih kočic, kjer zavijemo desno na lepo vidno stezo. Ta nas pripelje do označene poti (mulatjera), ki preči Spodnje Bohinjske gore. (Na desni strani kjer stoji lesena koča, lahko mimo nje nadaljujemo po slabše vidni stezici do grebena Ravenska Ovčja Suha in po njem do sedla Suha. Preden se potka višje v gozdu obrne desno proti slemenu lahko zavijemo tudi levo na staro tihotapsko stezo ki nas pripelje na Vrata; op. steza višje na travah ni lahko sledljiva).
Takoj ko stopimo na označeno pot zavijemo levo preko hudournika in po nekaj korakih pri prvi smreki takoj desno na slabo vidno stezico. Nadaljujemo po gozdu oz. po neizraziti dolinici, ki poteka v smeri nekoliko desno od Vogla. Steza malo je, malo ni, ko pridemo višje do starih melišč pa se izgubi. Vendar orientacija ni težavna, saj stalno sledimo smeri glavne grape, ki se spušča desno od Vogla. Par 100 m višje lepo vidimo pred sabo: na levi glavno grapo, na desni nekoliko manjšo skalnato grapo, na sredini med rušjem pa tretjo majhno grapico: po tej se povzpnemo naravnost navzgor proti severu (zahtevno brezpotje, priporočljiva čelada). Ko se grapa pred nami konča s steno, kakih 50 m pred steno zavijemo ob rušju v desno, kjer nas lep prehod med skalami in travami pripelje do manjše ozke gruščnate grapice. Po tej se povzpnemo navzgor in ko se grapica začne cepiti zavijemo v desno in po lahkem travnatem slemenčku pridemo na greben, kjer stopimo na označeno pot proti Voglu.
Nadaljujemo do Vogla.
Sestop:
Spustimo se na sedlo med Voglom in Žabiškim Kukom. Nadaljujemo na Žabiški Kuk. Iz njega se spustimo do Močile, kjer stopimo na označeno mulatjero, ki nas v levo povede proti izhodišču. Ko pridemo mimo izvira na najnižji del poti, zavijemo desno na neoznačeno stezo proti Kneškim Ravnam (napis na skali). Ko prispemo do podrte koče, nadaljujemo navzdol po gozdu stalno levo od travnika. Ko prispemo do kolovoza (bolj nova vlaka) se po njem najprej desno in potem levo spustimo do večje kmetije. Ob njej na levi strani po slabšem kolovozu nadaljujemo levo nekoliko navkreber do slemena in potem nekoliko navzdol. Po kakih 100 m opazimo desno navzdol zapuščeno, a dobro vidno stezo, ki nas pripelje v žleb do potoka. Ob potoku kjer se konča ograja zavijemo navzdol ob vodi in po kakih 100 m na levi zagledamo naše izhodišče.
Pristup do ishodišta:
Iz Kneže (do sem pridemo iz Podbrda ali Mosta na Soči) zavijemo proti Kneškim Ravnam. Ko se v levo odcepi pot v vas, nadaljujemo še malo ravno naprej do ostrega ovinka (zapornica) kjer parkiramo.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Črna prst, Vrh Krnic
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Kneške Ravne - Vogel Kneške Ravne - Vogel Kneške Ravne - Vogel Kneške Ravne - Vogel Kneške Ravne - Vogel Kneške Ravne - Vogel Kneške Ravne - Vogel Kneške Ravne - Vogel Kneške Ravne - Vogel Kneške Ravne - Vogel Kneške Ravne - Vogel Kneške Ravne - Vogel
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Kneške Ravne - Vogel
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje