Planinarenje

Planinarenje

Vršič - Jalovec

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeJalovec / Vršič - Jalovec
   Vršič - Jalovec (mimo zavetišča pod Špičkom)  
Vrijeme hodanja: 6 h 30 min
Ishodište: Vršič (1611 m)
Cilj: Jalovec (2645 m)
Visinska razlika: 1034 m
Visinska razlika (po putu): 1500 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: TNP 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča na prelazu Vršič se sprehodimo do manjše lesene koče v kateri prodajajo razne spominke. Tu bomo opazili stezo, ki pred kočo zavije desno in nas po nekaj korakih pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo po levi poti, ki se začne spuščati (desna pot vodi na Mojstrovko). Na začetku spusta bomo na nekoliko večji skali opazili napis Jalovec, kar nam pove, da smo na pravi poti.
Pot naprej se prečno spusti čez manjše melišče, preči kratek pas grmičevja oz. redkega gozda in nas pripelje pod strme pečine. Sledi rahel vzpon, nato pa nas pot pripelje do dveh zaporednih zavarovanih prehodov (nezahtevno). Pot naprej postopoma preide v gozd in se z izjemo nekaj kratkih vzponov prične spuščati. Po približno dveh urah hoje s prelaza Vršič, bomo prišli na označeno razpotje, kjer nadaljujemo v smeri zavetišča pod Špičkom (desno Jalovec).
Sledi nekaj zaporednih razpotij, mi pa poti še naprej sledimo v smeri zavetišča pod Špičkom. Šele po dobrih 2 urah hoje, pa se pot prične strmeje vzpenjati. Že po krajšem vzponu pridemo iz gozda in s poti, ki nekaj časa poteka pod strmimi pobočji, se nam kmalu odpre bližnji pogled na Špiček (vrh pod katerim se nahaja zavetišče). Vse bolj razgledna pot se nato počasi obrača proti levi, kjer se nam višje priključi pot iz Zadnje Trente.
Nadaljujemo naravnost v smeri zavetišča pod Špičkom po poti, ki preide v svet podov. Pot s katere se nam odpirajo lepi razgledi na vrhove nad Zgornjim Posočjem, pa nas višje pripelje na manjše razpotje, kjer se v desno odcepi pot na Jalovec. Nadaljujemo naravnost in po poti ob kateri opazimo nekaj zanimivih napisov (verzov) v nekaj minutah prispemo do zavetišča pod Špičkom.
Od tu nadaljujemo desno nekoliko navzdol v smeri Jalovca, mimo skale z zanimivim napisom do vstopa v zahtevnejši del poti (do tu lahko pridemo tudi po poti, ki se ne vzpne do zavetišča in je približno 15 minut krajša). Pot naprej se vzpne po sprva razmeroma dobro zavarovani skalni rebri, nato pa se strmo vzpenja po steni manj znanega Velikega Ozebnika. Strmina nato postopoma popusti in pot se obrne nekoliko v desno, kjer preči strma in za zdrs nevarna pobočja pod Velikim Ozebnikom. Pot na tem delu je slabše varovana in zelo izpostavljena padajočemu kamenju (čelada je obvezna). Pot naprej preči še krajšo izpostavljeno grapo in nas za tem pripelje v mehkejši svet trav. Pot naprej se rahlo spusti in nas pripelje na visokogorsko ravnico imenovano Jezerce. Sledi kratek vzpon in z desne se nam priključi pot od Jalovške škrbine. Pot se nato ponovno strmo vzpne in nas z nekaj malega varovali po mestoma precej izpostavljeni poti pripelje na glavni greben Jalovca. Naprej se vzpenjamo po ozkem in občasno zelo izpostavljenem grebenu, po poti ki nas višje pripelje do mesta, kjer se nam z leve priključi pot od Kotovega sedla. Nadaljujemo naravnost in razgledna grebenska pot nas hitro pripelje na vrh.
Vršič - zavetišče pod Špičkom 4:00, zavetišče pod Špičkom - Jalovec 2:30.
Pristup do ishodišta:
Iz Kranjske Gore se peljemo proti Bovcu ali obratno, a le do prelaza Vršič, kjer parkiramo.
Pokraj puta:
Zavetišče pod Špičkom (2064m)
Prosječna ocjena izleta: 8,4/10  (br. glasova=5)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec Vršič - Jalovec
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Vršič - Jalovec
Gost     
15.9.2006
pot od vršiča do zavetišča pod špičko se zeli vleče, od tam pa do vrha pa je zelo zanimmiva in razgibana Lp Rok
Gost     
30.10.2006
Upam da je saj v visokogorju mir in ne ropotajo z motornimi žagami in to v nedeljo.To grozoto sem doživela na Lipanci.Poleg koče stoji še ena in so nabijali kakor, da bi bil delavni dan.Ali se da to preprečiti.V hribe gremo zaradi miru.Hvala vsem,ki boste kaj storili, da bo ob nedeljah tišina in mir saj v gorah.
Gost     
31.10.2006
Predvidevam, da se vzdrževalna dela na planinskih kočah in planšarijah večinoma izvajajo s prostovoljnim delom t.j. po redni službi - torej malo potrpimo, saj je tudi gorske objekte treba zgradit in vzdrževat. Je pa zelo udobno po naporni turi prispet pod prijazno in urejeno streho.
Gost     
31.10.2006
Skotaj vse kar je v gorah (od koč do poti) je na prostovoljni bazi. Zato bi tem ljudem morali biti hvaležni, ne pa kritizirati zakaj delajo ko nam ne paše. Nekateri pa morajo tudi živeti tudi od/v visokogorju.
Gost     
31.10.2006
Hopla,ne govorim o planinskih kočah.Še enkrat preberite.Tudi o planinskih poteh nisem napisala niti besedice.Vseeno hvala.Vem, da je bilo dobronamerno.
Gost     
6.12.2006
mika me na jalovec. Kje je nanj najlažja pot?
Gost     
6.12.2006
Najlažji oziroma najmanj težak je dostop na vrh od zavetišča pod Špičkom. Do zavetišča pa lahko prideš z Vršiča ali Trente.
Gost     
6.12.2006
hvala,se že veselim avgusta 2007,ko upam da bom zaključila SPP. Lp Lejavelik nasmeh
Gost     
21.12.2006
Jalovec je še vedno kralj naših gora. Letošnja prekrasna sezona mi je omogočila, da sem ga letos osvojil šestč v petdesetih letih.
Gost     
16.4.2007
oj! zanima me sestop iz jalovca. ali je ta v smeri špiščka?? hvala in lp
Gost     
16.4.2007
Iz Jalovca ni sestopa, z Jalovca pa tudi v smeri zavetišča pod Špičkom.
LISO     
15.7.2008
Lep izlet. Proti vrhu zal ogromno spuscenega kamenja. Celada je obvezna.
Mirko01     
28.8.2009
Nameravam prespati v Zavetišču pod Špičkom (enodnevna tura je zame prenaporna). Ker še nikoli nisem bil v zavetišču, me zanima kakšne so razmere. Na spletni strani PD Jesenice sem prebral, da ima 30 ležišč. Ali je med tednom gneča? Ali je potrebna rezervacija? Hvala za pomoč!
Matjaz_65     
28.8.2009
prejšnji teden jih je baje iz 19. na 20. 40 prespalo :-

naslednjo noč nas je bilo na srečo samo 7 nasmeh

nekaj fotk s ture ... vršič .. špička .. jalovec .. vršič ;-)

http://foto.mg-65.com/list.php?exhibition=121&ee_lang=slv
v.blazins     
28.8.2009
ta prave in zelo lepe fotke matjaž za oceno 10 z krasnim vremenom
NEIC008     
28.8.2010
27.8.2010 odrinil na Jalovec. Vreme oblačno, vetrovno, skratka razen poti nič nisem videl, da kakšne razglede niti ne omenjam. Bo treba ponoviti vajo.velik nasmeh Do vrha 5 ur in potem hitro nazaj. Vseeno zadnje 1,5 ure po močnem dežju nazaj na Vršič. jezen Pot z Vršiča se mi zdi bolj primerna kot pa tista iz Trente čeprav je daljša (časovno niti ne), kajti višinska razlika je manjša.
mrobert200     
23.9.2010
Sem nov na tem forumu. Imam vprašanje. Pot je označena kot zelo zahtevna označena pot. Kako naj ločim med npr. Prisojnikom čez zadnje okno (http://www.hribi.net/izlet/vrsic_prisank___prisojnik_jubilejna_pot/1/18/1838 ) ter to npr. na Jalovec. Se pravi, da je težavnost ista. Hm. Je to možno?
Tadej     
23.9.2010
Pozdravljen mrobert200

Na portalu Hribi.net je več težavnostnih stopenj, ki so razdeljene od lahke pa do izjemno zahtevne.
Oznaka zelo zahtevno pomeni, da je na poti eno ali več mest, ki so zelo zahtevna.
Seveda so tudi v isti skupini poti, ki so med seboj po težavnosti različne (ene lažje, druge težje). Precej je odvisno tudi od vsakega posameznika. Enemu je lažja Jubilejna pot, drugemu pa pot na Jalovec, obe pa sta zelo zahtevni.
ljubitelj gora     
23.9.2010
To sem tudi sam poštudiral, da bi bilo vredu, če bi se dodalo še stopnje zahtevnosti pri zahtevna označena pot (1 stopnja, 2.stopnja), zelo zahtevna, izjemno zahtevna.
Recimo Kepa iz Dovjega in Belce je zahtevna pot, ampak iz Dovjega je težja pot, kot iz Belce je razlika kot dan in noč.
merkur     
24.9.2010
Dve vprašanji. Vnaprej hvala za odgovore!
Približno koliko minut (po občutku) normalne hoje je potrebno, da pridemo od korita z vodo (19. slika) do razpotja (20. slika) oziroma do lovske koče, če bi na razpotju zavili levo k njej?
Ali morda kdo kaj ve, kakšno je trenutno stanje bivaka v Zavetišču?
petruša     
24.9.2010
Pozdravljen merkur.
Mi smo to pot opravili v mesecu avgusti z otroci. Bili smo tudi pri lovski koči, ker smo tam imeli malico. Od tiste slike, ki je korito ( slika 19 ), pa do lovske koče nimaš pol ure hoje. lp.
snežinka     
1.10.2010
Z vrha Jalovca prečudovit razgled.
snežinka     
1.10.2010
Sem poskusila dodati nekaj slikic,pa ni ratalozmeden
Tadej     
1.10.2010
Pozdravljena Snežinka. Slike je možno objaviti le v rubriki trenutne razmere - forum.

http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=555&stran=11
merkur     
2.10.2010
Hvala, petruša. Hvala, matta. Če je dokumentirano, potem drži! Namreč, človeški spomin hitro kaj popači.

V vmesnem času je do mene prišla informacija: zimska soba v Zavetišču po starem = za silo.
Parkeljc     
16.10.2010
Včeraj sva s kolegom ujela verjetno še zadnji lep dan. Kot napovedujejo, bo v visokogorju zapadel sneg, zna se pa zgoditi, da ga bo pobralo šele naslednje leto. Torej, kot nalašč za celodnevno turo na Jalovec. Zelo malo obiskovalcev sva naštela ta dan. Skupaj z nama kakih sedem.
Nekje od Malega kota po plezalni do melišča sem izgubil zložljivo pohodno palico "Black Diamond". Če jo je kdo našel in pobral, prosim, da mi to sporoči (parkeljc@gmail.com).
irena     
25.6.2011
Zelo lepa tura, danes malo obiskovalcev in mislim da iz te smeri nihče na vrhu - no vsaj snežišče(cca 1 uro pred vrhom) je bilo nedotaknjeno,.. spremljali smo sestop 2 planincev mi pa tu pod sneziscem obrnili. Zaprto je tudi Zavetišče pod Špičkom ...in najhujše, nisem našla žiga.
sergejjj     
11.9.2011
Irena tudi jaz sem s kolegom imel plan osvojiti vrh 22.6.in prav tako sva se obrnila pri snežišču, pa tudi gosta megla je bila ovira. Tudi midva sva bila razočarana zaradi žiga vendar velja tudi slika. Sicer bo pa tako ali tako potreben ponovni vzpon, da osvojimo vrh mežikanje
metod     
11.9.2011
Danes je bilo pa vroče! Sploh do Zavetišča. Še sreča, da je bil vrh v megli, je le malo manj žgalo. Sicer pa lepo in zanimivo. Le nekatere markacije so že malo zbledele, zato je treba biti pozoren. Še kdaj!
malihodec     
22.6.2012
Ali so razmere za naskok na Jalovec že godne?Rad bi popoldne krenil z Vršiča, prenočil v zavetišču in zjutraj na vrh ter v dolino. Hvala za informacije
IgorZlodej     
22.6.2012
Kakšen naskok neki, pa godne, seveda so. Pa veš ali je zavetišče odprto!?
turbo     
22.6.2012
Škoda, ker sem tako star mrk pogled in sem skromno zadovoljen z vsakim vršacem, na katerega mi je dano stopiti mežikanje Kje pa, da bi jih osvajal in napadal jezen kaj šele naskakoval zmeden
Scabiosa     
23.6.2012
Zadnji trije komentarji res nasmejejo! jezik
jax     
23.6.2012
Ma ja, res je, sem včeraj videl te komentarje na prvi strani, pa sem hitel pogledat, kje se skriva kaka godnost. In bil precej razočaran, ko sem videl, da je govora samo o razmerah ... mrk pogled
malihodec     
28.6.2012
In če bi, prijazni planinci, odgovorili samo na tisto, kar človek prosi, bi vam bil ZELO HVALEŽEN. Glede na vaše globokoumne komentarje pa moram ugotoviti, da je nekaterim več do tega, da omalovažujejo in žalijo tiste, ki uporabijo nekoliko drugačen jezik, kot so ga sami vajeni.

Upam, da naslednjič dobim od vas pomoč in uporaben nasvet, ne pa jezikovnih podukov.

A vseeno hvala, predvsem Igorju!!!???
Parkeljc     
28.6.2012
malihodec, Zavetišče pod Špičkom uradno odprejo 5.7.2012, zimska soba pa JE ODPRTA mežikanje Nisem bil gor, a izvedel od kolega, ki je bil gor tri dni nazaj, da je pot kopna mežikanje
Sprijazni se s tem, da nekateri pač dlakocepijo vsako besedo, ki si jo (če je le mogoče) razlagajo nekoliko drugače mrk pogled Sneg je še v Jalovški škrbini in Ozebniku !
Parkeljc     
28.6.2012
PS:
Če lahko nekateri laufajo, drugi tečejo, tretji letajo,..po hribih, ne vem zakaj pa ti nebi smel naskočit in napast le-teh, hribov, da ne bo pomote velik nasmeh
Le pazi se, da ne poškoduješ sebe ali koga drugega !
turbo     
28.6.2012
Počasi se daleč pride zavijanje z očmi
Hitro pa je hitro prehitro cool
malihodec     
30.6.2012
Parkeljc, najlepša hvala za informacijo. In vsem planincem in gornikom želim takih kot si ti, ki ne glede na uporabljene besede želijo pomagati.Glede poškodb pa, moram sicer potrkati, jih v dosedanjem lazenju po gorah še nisem povzročil!!!
vikikrema     
12.8.2013
Mi kdo zaupa, koliko je realne hoje po zgoraj opisani poti do vrha Jalovca? Nohtov ni več eek, je pa zato kondicija velik nasmeh
dolenjka&primorc     
12.8.2013
V kontra smer s 25 minutnim postankom pri zavetišču pod Špičkom smo potrebovali dobre 4 ure cool ..
kraševec     
21.11.2013
Konc Septembra osvojil Vrh Jalovca, smer Vršič-Jalovška škrbina mimo Velikega ozebnika in na vrh Jalovca. Z dobro kondicijo in malo počitka 4ure hoje. Povratek mimo Zavetišča pod Špičkom 3 ure dobre hoje.
JusAvgustin     
21.11.2013
to je res ažurna informacijanasmeh
Branee     
21.11.2013
sam, da tepih za klanjanje najdem!
tinky     
21.11.2013
dej no:
viharnik     
21.11.2013
V treh urah z vrha Jalovca na Vršič prek Špičke se da priti le s čevlji na reaktivni pogonzadrega.
Charly     
23.11.2013
viharnik, res je, v treh urah ni možno prehodit poti, če tečeš ja...
Becar     
23.11.2013
Jaz sem pa prehodil iz Jalovca v Tamar v 16 sekundah. Zdaj, v naslednjem življenju pa potrebujem 6 ur.
traceour     
23.11.2013
Pa kako veste kako drugi hodijo v hribe? Jest mam pa recimo 38min iz spodjega parkinga pod matizovcam do kofc pa kaj, pac mam rekreacijo, nekateri grejo pa uzivat pa hodjo uro, uro pa pov.. A poj mam jst tud reaktivne cevle? No, pa brez zamere, je pa tko, vsak gre z svojim razlogom v hribe.. Enmu je užitek da sanja med potjo pa si vsake 2m ogleduje okolico, eni se gremo pa pošportat pa raj na vrhu dlje uživamo..
JusAvgustin     
24.11.2013
ti si legenda
Busterman     
24.11.2013
Ojej koga briga kolk časa ma kdo osebni rekord na xyz poti. V hribe se pohodniško ne hodi z razlogom čim prej nekam prispeti. Če bi se pa hribov radi lotili res športno-časovno pa začnite z gorskim tekom, kjer so taka merjenja dobrodošla in del udejstvovanja.
Časovnice na hribi.net so podane za povprečne pohodnike in če nekdo pride 2.30 na jalovec, je ta podatek brezvezen: to ne pove nič o tem ali je pot lepa, koliko časa računati pri načrtovanju pohoda, kako je s snežišči itd. Le kakega, ki se slabo pozanima lahko tak podatek zavede in pripelje do neljubih situacij. Tako da če že objavljate neke hitre čase, vsaj napišite da je šlo za gorski tek/ zalo hiter tempo itd.
bostjanp     
25.11.2013
Fajn povedano Busterman.
Parkeljc     
25.11.2013
LG, daj jim vetra!
ljubitelj gora     
25.11.2013
Čas na turi je kakršn je, zato ni potrebno nikjer objavljat temveč za vsakih 300 višinskih šteje 1 uro normalne hoje, taka je norma pri vseh opisih.
črna murka     
18.8.2014
Me zanima, je gdo v zadnjem času prehodil to pot. Kakšne so razmere? Je možno kaj vode ob poti?
matdra     
18.8.2014
Razmere so kopne, eno snezisce, ki se ga obhodi. Voda je pri zacetku vzpona proti Spicku. Srecno
malimiha     
4.9.2014
Zanima me kakše so sedaj po zapadlem snegu razmere na tej poti. Hvala in lp, MIha
Zgembo     
9.9.2014
bil sem 15.8.2014 pa je bilo brez snega, evo fotke
https://www.youtube.com/watch?v=70wPbIp1Dus&list=UU2PXZAQAbM9Pa3oo-OMsTSA
oven     
1.7.2015
Zdravo.
Zanima me, če je še kaj snega na tej poti?

lp
Matej_K.     
1.7.2015
Bil gor v nedeljo. Na sedlu med V. Ozebnikom in Jalovcem se gre par korakov po snegu, vendar ni nič posebnega. Vse ostalo je povsem kopno.
oven     
1.7.2015
Matej hvala za odgovor. Potem ne potrebujem derez. Ali zavetišče pod Špičkom je že odprto?

lp
ajax     
1.7.2015
zakaj ne bi bil?eekzmeden
Matej_K.     
2.7.2015
Derez na tej poti ne rabiš. Zavetišče je odprto. lp
el rocco     
28.8.2015
Včeraj sva z ženo v enem dnevu opravila tole fantastično turo. Štartala sva z Vršica ob 4.00 zjutraj mimo Špičke na Jalovec in nazaj. Kot povprečna pohodnika, sva za vse skupaj v normalnem tempu porabila 13 ur. (7 ur gor in 6 nazaj). Bi pa tistim ki imajo namen iti na Jalovec in nimajo dovolj kondicije ali so priložnostni planinci svetoval da naj raje prespijo pod Špičko in turo opravijo v dveh dneh. Ker treba je vedeti da je del od Špičke do vrha večji del plezalen in bolj naporen kot sprehod od Vršiča do Špičke. Sam vzpon od Špičke naprej ni bavbav, je pa treba zaradi šodra vseskozi gledati kam stopaš in previdnost je na Jalovcu dejansko na mestu. Samovarovalni komplet kljub parim izpostavljenim mestom po mojem mnenju vsaj v suhem ni potreben, medtem ko je čelada obvezna. Kakorkoli že, za nama je sijajna tura, edino pot od Vršiča do Špičke se vleče kot kurja črava nasmeh)
zokica     
28.8.2015
Veliko lepša je pot do Špičke če s hojo pričnemo pri Koči na izviru Soče. Kar velik del poti je po gozdu z mehko stezico.
Pot z Vršiča se resnično vleče.

Za pot od Špičke na Jalovec pa vseeno priporočam samovarovalni komplet, če ne za kaj pa vsaj za vajo:-)
joža x     
28.8.2015
No s tem se ne bi strinjal meni je bila veliko lepša pot iz vršiča,no vsake oči imajo svojega malarja
ana     
28.8.2015
Z Vršiča se vleče ko kurja čreva. Da ne govorim o povratku si utrujen in moraš spet nazaj na breg, če imaš na Vršiču avto
lepenatka     
28.8.2015
Tudi meni ta pot ni všeč. Na eno stran mogoče še, dol pa v Trento in na avtobus na Vršič. Vozni red je do 1.9. še kar ok.
Res pa je, da si vzamem dva ni časanasmehnasmeh
Nina Špik     
9.11.2015
živjo! Je mogoče kdo v zadnjem tednu hodil po tej poti? kaksne sop razmere? Kaj snega?
Taxi0310     
13.6.2016
Pozdrav!
Dali još ima snijega na putu za Jalovec od Vršića preko zavetišća pod Špičkom?
Hvala.
Lijep pozdrav iz Hrvatske!
Mira.k     
14.8.2016
Danes po tej poti,vreme je bilo odlično in razgledi fantastični. Zmotilo me je le to da so na poti iz vrha nazaj zelo slabe markacije, pa tudi kakšna jeklenica od melišča proti vrhu nebi bila odveč.
cormi     
15.9.2016
Priporočam za moške izhodišče v Trenti, za ženske pa na Vršiču. Ali pa, za dirkače v Trenti, za uživače na Vršičuvelik nasmeh
Zdaj pa resno. Prehodila sem pot v obe smeri z Vršiča in včeraj še tisto v Trento. Res je odveč na koncu tisti klanec, ko se vračaš na Vršič, a pot je razgibana in vso pot imaš odprt razgled na Julijce. Za moj okus absolutno zmaga Vršič in nikoli več v Trento, kjer se mi je pot vlekla - kot pravi Ana za Vršič- kot kurja čreva. Katera pot je boljša, je seveda le subjektivna ocena.
lepenatka     
15.9.2016
Jaz grem pa raje v Trento, se mi je pot iz Vršiča zamerilanasmeh
darinka4     
15.9.2016
Jaz prav tako iz Zapodna.Iz Vršiča nisem še šla, ker so tisti , ki so od tam prišli rekli, da je dolga. Ko sestopaš, pa se navadno vleče zadnji del poti .mrk pogled Če je enodnevna tura .
IgorZlodej     
15.9.2016
Vseakor najlepša iz Zapodna, pa še krožno lahko narediš zavijanje z očmi
bo_zl     
15.9.2016
V soboto 3.9. sem šel iz Vršiča, potem po direktni mimo Malega kota na Jalovec. Zanimivo in izpostavljeno plezanje v steni Goličice. Nazaj pa do Špičke in od tam v Trento. Menim, da je to najbolj idealna varianta. Ne vračaš se po isti poti, odpade pot nazaj na Vršič ki se res vleče (izkušnje izpred 10 let) pot iz Trente proti Špički pa je po mojem mnenju naporna. Spust po njej pa je dokaj hiter in seveda precej manj naporen. Na Vršič pa potem na štop. Slovenci s praznimi avtomobili ne ustavijo, dva Belgijca tokoj...nasmeh
smatjaz     
13.10.2017
A kdo ve kake so razmere iz Florija mimo zavetišča pod Špičkom na vrh...je še kaj snega in nevarnosti?
Batistuta     
1.9.2019
Po tej poti sem sestopil iz Jalovca. Sestop do zavetišča sem opravil dan prej nato pa prespal in nadaljeval proti Vršiču. Od zavetišča pod Špičkom sem potreboval 7 ur do Tamarja, z vmesnim izletom na Slemenovo Špico, ki ponuja najbolj spektakularen pogled na kralja slovenskih gora - Jalovec.
Sestop od vrha do zavetišča je bistveno lažji kot proti Kotovemu sedlu (kjer sem prišel gor) in ga priporočam vsem tistim, ki neradi plezate po stenah ob pomanjkanju klinov in zajl.
resar2     
16.9.2019
v soboto 14.9.2019 prvična Jalovcu.
Pristop iz Vršiča,preko vel.ozebnika.ta pot je dobro varovana.
žal pa to ne morem reči za Jalovec še posebno po grebenu ,kjer je pot zelo izpostavljena.
Sestop preko Goličice kjer sem pogrešal jeklenice,ki so bolj primerne za sestop in vzpon kot pa klini.Ko sem sestopil iz stene sem iskal markacije ki bi me vodile preko jalovške škrbine???
sestop preko jalovške škrbine je dobro zavarovan z jeklenicami,malo so me zmotile povsem ukrivljen stope za nogo.
nato pa po melišču do koče v Tamarju.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje