Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj
Planinski venci / Julijske Alpe / Krasji vrh / Planina Zapleč - Krasji vrh (mimo kolujev)

Planina Zapleč - Krasji vrh (mimo kolujev)

Print
Ishodište: Planina Zapleč (1201 m)
Širina/Dužina: 46,2833°N 13,6308°E
Ime puta: mimo kolujev
Vrijeme hodanja: 2 h
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 572 m
Visinska razlika po putu: 572 m
Zemljovid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Pogleda: 31.825
 2 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 19
Broj komentara: 31
Pristup do ishodišta:
Iz Tolmina ili Bovca vozimo se do Kobarida, odatle nastavljamo cestom u smjeru Drežnice (odvojak je s kobariške obilaznice). Nastavljamo preko mosta preko rijeke Soče i odmah nakon mosta skrećemo lijevo u pravcu Drežnice. U Drežnici dolazimo do raskršća, gdje se lijevo odvaja put u selu Magozd, a mi nastavljamo još malo do sljedećeg raskršća, gdje skrećemo lijevo u pravcu Drežniških Ravna. Cesta nas zatim dovodi do raskrižja u Drežničkim Ravnama, gdje skrećemo desno uzbrdo u smjeru Krasjeg vrha. Na sljedećem raskrižju opet skrećemo desno i pratimo cestu do korita s vodom gdje završava asfalt. Zatim pratimo makadamsku cestu još dosta kilometara do parkirališta uz cestu ispred table TNP i ograde za ispašu.
Opis puta:
Sa parkirališta ispred table TNP nastavljamo dalje makadamskom cestom koja nas ispod obronaka grebena Krnčice ubrzo dovodi do raskrižja na planini Zaprikraj. Tu nastavljamo lijevo lošijim donjim putem koji nas u par koraka dovodi do zaseoka na planinskom pašnjaku.
Od objekata na planini nastavljamo stazom koja se blago uspinje u pravcu Krasjeg vrha. Nakon toga staza na kraju planinskog pašnjaka prelazi ogradu za ispašu i kroz šumu nas dovodi do čistine na kojoj se nalazi lovačka kuća. Put dalje nastavljamo po kolovozu koji ponovno ulazi u šumu i ubrzo nas dovodi do križanja. Napuštamo kolovoz i idemo lijevo blago dolje. Slijedi nekoliko minuta gotovo horizontalnog hoda, a zatim se uključujemo na pješačku stazu iz Drežniških Ravna. Staza se dalje umjereno uspinje po padinama obraslim šumom. Staza naprijed prelazi čistinu na kojoj raste visoka trava te se ponovno uspinje do prijelaza na nadmorskoj visini od 1450 metara.
Nastavljamo lijevo u smjeru Koluja i pratimo stazu koja traje 15 minuta bez velikih promjena nadmorske visine. Nakon 15 minuta staza nas izvodi iz šume i počinje se umjereno uspinjati gornjim padinama Krasjeg vrha. Staza nas ubrzo dovodi do križanja, gdje nastavljamo desno, lijevo Koluji 10 min. Staza naprijed postaje prilično zarasla i među visokom travom koja se penje sve do vrha.
zemljovid puta - Krasji vrh
Ob poti: Planina Zaprikraj (1208m)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Planina Zapleč - Krasji vrh1
Planina Zapleč - Krasji vrh2
Planina Zapleč - Krasji vrh3
Planina Zapleč - Krasji vrh4
Planina Zapleč - Krasji vrh5
Planina Zapleč - Krasji vrh6
Planina Zapleč - Krasji vrh7
Planina Zapleč - Krasji vrh8
Planina Zapleč - Krasji vrh9
Planina Zapleč - Krasji vrh10
Planina Zapleč - Krasji vrh11
Planina Zapleč - Krasji vrh12
Planina Zapleč - Krasji vrh13
Planina Zapleč - Krasji vrh14
Planina Zapleč - Krasji vrh15
Planina Zapleč - Krasji vrh16
Planina Zapleč - Krasji vrh17
Planina Zapleč - Krasji vrh18
Planina Zapleč - Krasji vrh19
Rasprava o izletu Planina Zapleč - Krasji vrh (mimo kolujev)
GITA29. 07. 2009 00:00:00
Danes smo se z družino povzpeli na Krasji vrh. Cesta na planino je v precej slabem stanju, tako da smo kmalu obupali, parkirali ob cesti in kar poiskali odcep poti, ki vodi iz Drežniških raven ter nadaljevali peš po poti mimo kolujev. To nam je podaljšalo vzpon za slabo uro, ampak nič ne de. Pot je res lepa, precej lahka, brez hudih vzponov, nikjer izpostavljena, dobro označena, senčna, kar v tako vročem dnevu še kako paše, skratka idealno tudi za družine z otroki. Edino malo razočaranje nas je čakalo na samem vrhu. Trop ovac je okupiralo vrh in ga popolnoma "ponečedilo" jezen, tako da skoraj ni bilo kam stopiti na čisto, kaj šele odložiti nahrbtnika. Zato smo brez počitka nadaljevali na drugo stran mimo Snežne jame nazaj v dolino. Še posebej ob poti na povratku je moč opazovati številne ostanke prve svetovne vojne, kar se posebej "buri" otroško domišljijo. V končni fazi krasen izlet!
pohodnik0112. 08. 2009 00:00:00
Ni se vam treba voziti na planine z avtom. Midva sva tudi šla na Krasji vrh, parkirala sva v Drežniških Ravnah (do tam je cesta asvaltirana). Hoje je bilo po čudoviti pokrajini za slabe 3 ure. Kar se pa tiče ovac, koz nisva nikoli razočarana če jih srečava.Tudi to, da je je vse od kakcev je nekaj normalnega. Midva (in ostali tudi) sva se pomaknila malo nižje in sva lahko sedela in ležala ter odložila nahrbtnika ker je bilo vse čisto. Sramota je, da so po planinskih poteh kakci od ljudi in razne piksne od pijače. To je RAZOČARANJE ne pa kakci od drobnice!
Kozorog12. 08. 2009 00:00:00
Pohodnik01 no tudi jaz sem bil z otroci na Krasjem vrhu (pa tudi še na kakem drugem velik nasmeh). Lep izlet, pa mislim da ni problem "starta" ali iz Drežniških raven ali s planine. Problem nastane, ko nekateri pišejo kako so opravili vzpon pač iz "planine" ter opisal pot in čas trajanja... ko človek načrtuje pot primerno starosti otrokom potem pač izbiraš izhodišča tako da vzpon in sestop otroci zmorejo. Ne vem če si bral neko izjavo staršev kako so šest letnika "peljali" na Storžič po "Žrelu" pa so za to rabili 6 ur. Taki izleti so meni malo mimo da o odgovornosti ali neodgovornosti staršev ne razpravljam. Kar se tiče človeških kakcev to me zelo moti in sem tudi jaz razočaran!!! Manj me motijo kakci od drobnice... vendar če si bil morda... recimo na Tolstem vrhu potem je to lep primer urejanja tovrstnih zadev... No če nisi bil, ti povem da je vrh primerno ograjen in da kakci od drobnice ne dosegajo skrinjice v kateri je žig ali vpisna knjigamežikanje in da na vrhu uživaš v razgledu.
ksena6. 06. 2010 00:00:00
S parkirišča pri koritu nad Drežniškimi ravnami sem po bližnjici, za katero si je nekdo vzel čas in jo pokosil (pohvalno), sekala cesto, ki pelje do planine Zaprikraj in vstopila v hlad gozda. Termometer je ob 8.00, ko sem startala, kazal že + 15. še dobro, da skoraj tri četrtine poti poteka po gozdu, tako da se "vročinskega udara" nisem bala. Hoja po hladnem gozdu je bila prijetna. Na križišču poti sem se odločila za krožno varianto, tako da sem izbrala smer proti kolujem, z vrha pa sem se vračala mimo Snežne jame. Na vrhu sem bila edina, ob povratku pa sem naletela na večjo skupino Italijanov, pa tudi na nekaj Slovencev. Očitno je to, še do nedavnega slabo obiskano goro, odkrilo veliko ljudi. Krasji vrh je v vseh letnih časih obiska vreden razglednik nad Drežnico.
dsusnik7. 07. 2010 00:00:00
v soboto 3.7.2010 smo bili na Krasjem vrhu. Lepa pot in lepo vreme. Ne priporočam pa, da se peljete z vozilom do planine Zaprikraj, ker je res v slabem stanju. Še posebej velja za vozila, ki imajo nizko podvozje!

lp
Matjaz_6514. 08. 2010 00:00:00
na planino zapleč je možno tudi po poti od korita z vodo kjer nas tabla usmeri desno v gozd ... številka 5 mojih fotkah mežikanje
s tem vzpon podaljšamo za uro ... a se izognemo slabi cesti nasmeh
mimogrede si lahko ogledamo še slap curk ... ki je 15 minut s poti mežikanje
katja876. 05. 2013 00:00:00
V nedeljo 5.5. smo se po tej poti odpravili na Krasji vrh. Parkirali smo na planini Zapleč, vendar je makedamska cesta zelo slaba, zato bi priporočala vsem, ki nimate terenca, da parkirate spodaj v Drežniških Ravnah.

Planina Zaprikraj je čudovita, tudi celotna pot je zanimiva. Vmes je nekaj snega in po eni grapi celo prečimo sneg, vendar je že lepo narejena gaz, tako da ni problema s prehodom.

Na vrhu smo uživali v prečudovitih razgledih, tako da vsem priporočam to turo mežikanje

Slike iz pohoda si lahko ogledate na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.mojalbum.com/pdmaticams/20130505-krasji-vrh/krasji-vrh/20747257
slavkoo13. 07. 2015 00:00:00
Morda kdo ve v kakšnem stanju je cesta od Drežniških raven do planine Zapleč. Hvala.
maregol16. 07. 2017 00:00:00
Morda kdo ve v kakšnem stanju je cesta od Drežniških raven do planine Zapleč. Hvala.
Smetar16. 07. 2017 00:00:00
Z avtom se da prit je pa potrebno bit previden, ker je na dolocenih delih razrita (jarki)... osebno grem rajsi pes kot z avtom.
ljubitelj gora16. 07. 2017 00:00:00
Ne priporočam z avtom naprej.
Lunca29. 07. 2017 00:00:00
A ma kdo sveze inf o cesti do planine Zaplec?
KarmenT27. 10. 2021 10:17:06
Cesta je na več delih prekrita z betonom, vmes bolj ali manj razrita. Nekaj je večjih lukenj, mestoma pa je prav "idealna". Midva sva avto pustila pri koritu nad Ravnami, so pa po cesti vozili z običajnimi osebnimi avtomobili, z majhnimi in velikimi, ni bilo videti, da bi imeli težave. Na betonskih delih so tudi konkretni "žlebovi" za odvodnjavanje. Sicer pa zelo lepi kraji, polni miru in jesenskih barv.nasmehnasmeh
mirank27. 10. 2021 15:51:22
Vedno je tam bila najslabša cesta v delu cca 500m naprej od omenjenega korita-tisti prvi klanec pač.
miranm2. 06. 2022 10:54:27
Pozdravljeni,
Zanima me trenutna prevoznost ceste od korit proti planini Zapleč - z avtom.

lp
Miran
eve2. 06. 2022 12:24:44
Cesta je normalno prevozna, preverjeno v nedeljo 29.5.nasmeh
miranm3. 06. 2022 09:59:10
Hvala za informacijo.nasmeh
jprim3. 06. 2022 19:50:26
Ja, kaj pomemi normalno prevozna. Za to cesto to zagotovo ne velja.
Potrebno je pazit na kamenje, jame, pogosto navažat ...
Da se pripeljat do planine, vendat ne normalno.mežikanje
padez6. 06. 2022 14:14:22
Enkrat sem ze napisal, da je ta cesta v zelo slabem stanju. Bilo je nekaj let nazaj in se mi je takrat zdelo, da je v tistem prvem ovinku nad koritom namerno poskodovana. Ko sem pripeljal do tja, me je pricakal globok jarek in sem bil prisiljen voziti rikverc kar dalec nazaj. Obrniti se tam seveda ne da.
Drugic sem bil bolj previden in sem sel prej pogledat kaj je na stvari.
Ugotovil sem, da je bil tisti jarek namerno skopan in v njem tudi "cisto slucajno" nekaj velikih kamnov. Takoj mi je bilo vse jasno. Nekoc je bilo na planini Zaprikaj tudi nekaj lezisc za planince, kar je zelo olajsalo precenje Polovnika. No tudi tega ni vec...
BorStenar20. 11. 2022 13:11:24
Živjo, kakšne so razmere za Krasji vrh pozimi?

LP
darinka420. 11. 2022 13:33:13
Odvisno koliko snega zapade. Letos mislim da 12 decembra bo vsakoletni pohod. Takrat je narejena gaz. Se spomnim lani je odpadel pohod. Snega je bilo kar nekaj. Spomnim se da je bilo zgaženo po zimski smeri, ki gre nekoliko drugače .
BorStenar20. 11. 2022 14:50:37
Hvala za informacijo.
padez20. 11. 2022 16:54:52
Ker se omenja koluje, me pa zanima kaj je to? Mogoce so to tisti betonski kolobarji sredi pobocja? Ce je to to, kaksen namen je imelo med prvo vojno? Hvala za odgovor...
darinka421. 11. 2022 22:46:52
4 decembra naj bi bil pohod z Drezniskih Raven na Krasji vrh.
miri21. 11. 2022 23:04:37
@padez topniški položaji.
mirank21. 11. 2022 23:17:33
Miri, če dovoliš bi te dopolnil, da so to položaji protiavionske baterije. Verjetno orožje ni imelo možnosti horizontalnega premikanja, zato je drselo po krožnici. Lepo ohranjen primerek takega položaja je blizu Cerja-delno so vidne oznake na betonu
miri21. 11. 2022 23:22:01
@mirank- odlična razlaga.
padez22. 11. 2022 14:23:57
Od kod izvira ime ali beseda koluji? Po mojem so ti topovi prilagojeno orozje za lazje in hitrejse premikanje oziroma sleditev letalom. Sicer so pa tudi ze taktat streljali z tempirnimi granatami, ker namrec z direktnimi zadetki ne bi sklatili niti enega letala.
darinka413. 12. 2022 20:35:48
Danes sva naredila gaz po tej strani do vrha. Za nama sta prišla še dva pohodnika , ki sta sestopila mimo snežne jame.
matej29. 09. 2023 10:25:54
Morda kdo ve v kakšnem stanju je cesta od Drežniških raven do planine Zapleč. Hvala.
ljubitelj gora30. 09. 2023 13:15:35
Za visoke avte, terence, parkiraj na koncu asfalta in to je to.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići