Planinarenje

Planinarenje

Rudno polje - Cesar

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeCesar / Rudno polje - Cesar
   Rudno polje - Cesar   
Vrijeme hodanja: 4 h 10 min
Ishodište: Rudno polje (1347 m)
Cilj: Cesar (2098 m)
Visinska razlika: 751 m
Visinska razlika (po putu): 1000 m
Zahtijevnost: zahtjevno bespuće
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Triglav 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin, šljem
Opis puta:
Na koncu parkirišča se desno odcepi makadamska cesta ob kateri so kažipoti za Triglav. Usmerimo se na to cesto, ki se rahlo vzpenja in nas po desetih minutah pripelje do smučišča. Naprej nadaljujemo po cesti s katere se kmalu levo odcepi markirana pot proti Triglavu. Po nekaj minutah zmernega vzpona nas pot pripelje na gozdno cesto, kateri sledimo le nekaj metrov (do sem lahko pridemo z avtomobilom kar nam pot skrajša za 20 minut). Markirana pot se nato usmeri desno in se za krajši čas strmeje vzpne. Po desetih minutah strmina popusti, pot pa počasi preide na strma pobočja. Čez ta strma pobočja se pot po večini rahlo spušča in se vse bolj obrača desno. Nekoliko naprej bomo levo pod nami opazili planino Konjščico. Naša pot se nato neha spuščati in preide iz gozda med rušje. Pot, ki se ponovno vzpenja nas nato pelje pod strmimi skalnimi pečinami in nas kmalu za tem pripelje na razpotje, kjer se priključimo poti s planine Konjščica. Sledi še krajši vzpon in pot nas pripelje v lepo dolinico imenovano Jezerce. Tu pot zavije levo in nas po nekaj korakih pripelje v ožje območje TNP-ja. Naprej se vzpnemo ob studenčku proti Studorskemu prevalu. Nekoliko višje prečimo hudournik, pot pa se usmeri nekoliko desno v travnata z rušjem obdana pobočja. Pot se nato prečno vzpne do Studorskega prevala, s katerega se nam odpre lep razgled na Bohinjsko stran. Pot naprej se sprva nekoliko spusti, nato pa preči pobočja Velikega Draškega vrha in Tosca z nekaj rahlimi vzponi in spusti. Čez čas nas pot pripelje do travnatega južnega pobočja Tosca. Tu se desno odcepi pot na Tosc, le nekaj metrov naprej pa se nam z leve priključi pot z Uskovnice. Nadaljujemo naravnost, pot naprej pa še vedno preči pobočja Tosca. Pot nato v rahlem spustu preči krajši pas redkega gozda nato pa nas pripelje na strma pobočja. Še nekoliko naprej pa pot po umetno narejeni široki polici v rahlem spustu preči prepadna pobočja Tosca. Ker je pot precej široka ne povzroča težav (previdno zaradi padajočega kamenja, skalni podor v letu 2008). Pot se nato ponovno rahlo vzpne in nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Vodnikovega doma. Sledi še približno deset minut hoje brez večjih vzponov ali spustov do Vodnikovega doma.
Od doma nadaljujemo naravnost v smeri Triglava (desno navzgor Bohinjska vratca). Pot naprej se zmerno vzpenja in preči pobočja pod Vernarjem. Že kmalu pa naletimo na prvo jeklenico, ki nam pomaga premagati kratko polico. Pot naprej se vzpenja po melišču in nas nato pripelje do strmega skalnega skoka. Dobro zavarovana pot nas po strmih stopnicah pripelje na vrh tega skoka. Sledi nekaj metrov prečenja po strmem pobočju, nato pa nas pot pripelje na prostrana območja v bližini Konjskega prevala. Le tega dosežemo po krajšem spustu. Na Konjskem sedlu, ki ga prepoznamo po razpotju poti zapustimo označeno pot na Triglav. Usmerimo se desno na slabo vidno stezico, ki nas popelje na travnik, kjer se steza dokončno izgubi. Naprej nadaljujemo po travniku proti jugu. Ko se na levi strani konča rušje se usmerimo na greben, kateremu sledimo desno do vršnega skalnega pobočja gore. Sledi nekaj lažjega plezanja po razčlenjenem skalovju vršnega dela gore. Zadnji metri so rahlo izpostavljeni.
Orientacija v zadnjem delu je težavna, v megli pa zelo težka. Brezpotja je približno 15 minut.
Rudno polje - Vodnikov dom 3:20, Vodnikov dom - Cesar 50 minut.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo proti Bledu. Na Bledu pa nas pri semaforju oznake za Pokljuko usmerijo desno. Naprej se peljemo skozi Gorje in mimo opuščenega smučišča Zatrnik do Rudnega polja na Pokljuki (veliko parkirišče, vojašnica in strelišče).
Pokraj puta:
Studorski preval (1892m), Vodnikov dom (1817m), Konjsko sedlo (2020m)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar Rudno polje - Cesar
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem,
Diskusija o izletu Rudno polje - Cesar
ločanka     
18.7.2014
Nisem povsem prepričana, da je ta vrh Cesar. Če berem članek od Janeza Pikona z zgornjim naslovom, je Cesar hrib, ki stoji temu nasproti. Je po obliki precej bolj cesarski in s še lepšim razgledom. Vidi se kot markanten hrib z Malega polja in nam stoji ob desni strani celo pot do Konjkega sedla. Kdo ve pravilni odgovor?
kolosej     
21.8.2018
Opis in slike so prave. Zmeda je nastala, ker sta koti za Oklo (2092m) in Cesarja (2098m) na zemljevidu Triglav 1:25000, kjer v prošnji za boljše podatke ne izključujejo možnost napak, zamenjani.
Prosim za pojasnilo ali je potrebno tik pod vrhom Kurice stopiti na veliko skalo v razpoki?
damijanp     
8.10.2018
Petkov čudovit dan sva z ženo izkoristila za obisk vrhov v okolici Cesarja. Strinjam se z @ločanka, da je, glede na vse opise, ki jih je mogoče najti, Cesar vrh, ki je nasproti opisanega vrha. Pravzaprav pa je tako vseeno, lepi so vsi.

Prav zaradi zmede z imeni, sva z ženo ob povratku obiskala še Veliki Draški vrh, da sva bila lahko vsaj za en obiskan vrh prepričana, kako mu je ime mežikanjevelik nasmeh

Nekaj slik je na:
Vrhovi v okolici Cesarja - Veliki Draški vrh
Majdag     
8.10.2018
lijaneja
17.9.2018 - Cesar je na desni in zakriva Vodnikov dom.... Je napisal lijaneja, torej isti o katerem piše ločanka.
damijanp     
8.10.2018
@Majdag: Hvala. Tako se zdi tudi meni, oziroma tako je največkrat navedeno na spletu.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje