Planinarenje

Planinarenje

Pecol - Montaž / Jôf di Montasio

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeMontaž / Jôf di Montasio / Pecol - Montaž / Jôf di Montasio
   Pecol - Montaž / Jôf di Montasio (mimo koče, čez Pipanovo lestev)  
Vrijeme hodanja: 3 h 30 min
Ishodište: Pecol (1510 m)
Cilj: Montaž / Jôf di Montasio (2753 m)
Visinska razlika: 1243 m
Visinska razlika (po putu): 1250 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča na planini Pecol se usmerimo na ozko cesto, ki pelje desno proti koči Rifugio di Brazza. Kmalu nas oznake usmerijo levo na peš pot, po kateri čez travnike v dobrih 15 minutah dosežemo kočo. Pri križišču, ki je le nekaj deset metrov nad kočo se usmerimo na levo pot, ki pelje proti sedlu Forca dei Disteis (2201m), desna pot pa pelje na Špik Hude police (2420m). Od križišča se najprej nekaj metrov spustimo, nato pa v rahlem vzponu prečimo travnike pod ostenji Montaža in če imamo srečo lahko opazimo tudi alpske svizce, ki jih je tod okoli precej. Kmalu se nam z naše leve strani priključi še direktna pot s planine Pecol, ki je nekaj minut krajša kot ta mimo koče. Tu se pot že nekoliko bolj strmo vzpne in nas kmalu pripelje na že prej omenjeno sedlo pri katerem je običajno veliko kozorogov. Do sedla potrebujemo od izhodišča slabi dve uri. Pri sedlu pot zavije v desno čez melišča in kmalu pridemo ponovno do križišča. Leva manj obiskana in nekoliko zahtevnejša pot pelje proti bivaku Suringar (2430m). Mi se usmerimo na desno pot, ki še naprej preči melišča in nas pripelje do spominskih plošč, kjer vstopimo v skalnat del poti. Tu postane pot zahtevnejša, potrebnega je nekaj lažjega plezanja, v pomoč nam je tudi nekaj jeklenic, vendar precej manj kot smo morda vajeni v slovenskih gorah. Pot nato zavije nekoliko v levo, kjer prečimo manjše melišče in kmalu smo pred najzahtevnejšim, a tudi najbolj zavarovanim delu poti. Najprej se približno 10m s pomočjo skob in jeklenic povzpnemo skoraj navpično, nato pa sledi še 60m visoka Pipanova lestev, ki je nekoliko dvignjena od tal in tudi skoraj navpična. Ko preplezamo lestev imamo le še nekaj metrov do grebena na katerem se usmerimo v levo. Pot po grebenu ni več tako zelo zahtevna in nas v 20 minutah pripelje na vrh. Vseeno pa je na poti po grebenu potrebna previdnost, saj je greben precej izpostavljen, paziti je tudi potrebno, da ne prožimo kamenja, ki ga je na poti precej. Vrh je zelo razgleden in ima dovolj prostora. Na vrhu stoji tudi križ in zvonec na katerega planinci pozvonijo za srečo.
Pristup do ishodišta:
a) Iz Kranjske Gore se čez mejni prehod Rateče zapeljemo do Trbiža / Tarvisio. V Trbižu nadaljujemo levo v smeri Bovca in cesti sledimo do križišča v bližini Rabeljskega jezera. Tu nadaljujemo desno v smeri Nevejskega prevala (Na Žlebeh) / Sella Nevea. Ko se cesta že začne spuščati proti Reklanski dolini, pa se v ostrem levem ovinku v desno odcepi ozka in strma cesta proti Montaževi visoki planoti / Altopiano del Montasio (ob križišču so oznake v ital. jeziku). Tej cesti nato sledimo do velikega označenega parkirišča, ki se nahaja nekaj 100 m pred sirarno Pecol (nadaljnja vožnja je prepovedana).
b) Iz Bovca se zapeljemo do mejnega prehoda Predel, s katerega se spustimo na italijansko stran. Le malo za Rabeljskim jezerom pa pridemo do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Nevejskega prevala (Na Žlebeh) / Sella Nevea. Ko se cesta že začne spuščati proti Reklanski dolini, pa se v ostrem levem ovinku v desno odcepi ozka in strma cesta proti Montaževi visoki planoti / Altopiano del Montasio (ob križišču so oznake v ital. jeziku). Tej cesti nato sledimo do velikega označenega parkirišča, ki se nahaja nekaj 100 m pred sirarno Pecol (nadaljnja vožnja je prepovedana).
Pokraj puta:
Rifugio di Brazza (1660m), Forca dei Disteis (2201m)
Prosječna ocjena izleta: 9,3/10  (br. glasova=16)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Pecol - Montaž / Jôf di Montasio Pecol - Montaž / Jôf di Montasio Pecol - Montaž / Jôf di Montasio Pecol - Montaž / Jôf di Montasio Pecol - Montaž / Jôf di Montasio Pecol - Montaž / Jôf di Montasio Pecol - Montaž / Jôf di Montasio Pecol - Montaž / Jôf di Montasio Pecol - Montaž / Jôf di Montasio Pecol - Montaž / Jôf di Montasio Pecol - Montaž / Jôf di Montasio Pecol - Montaž / Jôf di Montasio Pecol - Montaž / Jôf di Montasio Pecol - Montaž / Jôf di Montasio Pecol - Montaž / Jôf di Montasio Pecol - Montaž / Jôf di Montasio Pecol - Montaž / Jôf di Montasio Pecol - Montaž / Jôf di Montasio Pecol - Montaž / Jôf di Montasio Pecol - Montaž / Jôf di Montasio Pecol - Montaž / Jôf di Montasio Pecol - Montaž / Jôf di Montasio Pecol - Montaž / Jôf di Montasio Pecol - Montaž / Jôf di Montasio Pecol - Montaž / Jôf di Montasio Pecol - Montaž / Jôf di Montasio Pecol - Montaž / Jôf di Montasio Pecol - Montaž / Jôf di Montasio Pecol - Montaž / Jôf di Montasio
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Pecol - Montaž / Jôf di Montasio
zlatorog     
29.8.2007
Po opisani poti na vrh Montaža, namesto vrnitve po isti poti pa pod meliščem pred Pipanovo lestvijo (ta je res prva liga), pa odcep na ferrato LEVA, po kateri najprej vodoravno prečino sosednje Špike, nato spust do sedla in ponoven vzpon (tudi po 15 metrov dolgi lestvi)
zlatorog     
29.8.2007
Kmalu je konec ferate in pot se 15 min pod vrhom, Špika hude police (Cima di Terra Rossa 2420m) združi z navadno potjo.
Ferata LEVA je dolga 1,30 ure in je dokaj zračna. Z vrha Špika hude police do planine Picol je še 1,30 ure.
Krožna tura je v lepem vremenu super, ob tem da vidiš nešteto kozorogov in gamsov!
velijo     
8.10.2007
Žal sem na Montažu bil enkrat samkrat in še tokrat so se oblaki spustili vse do travnikov. Sonce sem spet videl na koncu Pipanove lestve, tako da to goro lahko občudujem le po fotkah s neta. Pod Pipanovo lestvijo in na njej sem ugotovil, da je treba kupit čelado, ker kamenčki so tako žvižgali okoli mene, da je bilo kar mal srhljivo.Če bi me kak zadel na sami lestvi, bi verjetno padel dol, tako da varovalni komplet priporočam. Ocena, po moje 9, ker je v primerjavi z našimi hrribi, markacijami in potmi to v Italiji mal slabše urejeno
jamesjoyce     
9.10.2007
To nedeljo smo bili na vrhu preko Pipanove lestve, nazaj pa smo se vračali po Findeneggovem ozebniku. Slednje je precej ozka, na mestih krušljiva pot in priporočam res veliko previdnost in pozornost vsem, ki se spuščate po tej smeri. Pa nasploh je dobro na glavo kakšno čelado dati, na tej gori je res precej padanja kamnov in kamenčkov. Panorama južne strani pa je res nekaj najlepšega v Julijcih.
Gost     
11.10.2007
Koliko je bilo na poti snega ? V nedeljo bi šel s planine Pecol z otroci na Špik Hude police. Vnaprej hvala za odgovor.
fpetel1     
5.3.2008
Kaj pa čez Findeneggov ozebnik gor in čez Pipanovo lestev dol - je ta varianta priporočlivejša.
triglavski     
5.3.2008
Vsekakor, ampak do poletja je še daleč.
Linebite     
10.7.2008
Po dolgem odlašanju, enkrat zaradi vremena, drugič zaradi dolge vožnje smo se le odločili in šli to soboto v objem Montažu.Startali smo z planine Pecol in se povzpeli preko Pipanove lestve. Čeprav so se vsake toliko časa pripodile meglice in zastrle enkraten pogled je bil vzpon enkratno uživaški. Varovala brezhibna. Sestopali smo tudi preko lestve, nato pa spust nadaljevali po LEVA.Enkratno, res super, tudi varovala so v odličnem stanju, obnovljena, so pa ohlapna po "italijansko",kar po svoje na določenih mestih prav pride. Ravno tako prav pride tudi čelada in plezalni pas za varovanje.
Leva sigurno ni za vrtoglave, pravzaprav Montaž je spoštovanja vreden in ravno tako tudi vsi pristopi nanj.


lep pozdrav vsem in varen korak
Srečno
ponebsek     
31.8.2008
S planine Pecol čez Findeneggov ozebnik. Vračanje po Pipanovi lestvi. Hoje cca. 7 ur.

Priporočam v pozno avgustovskih ali zgodnje septembrskih dneh. Turo sem opravila 30.8.
Ozebnik (beri Mihelič ali Mašera) je nezavarovan, na vrhu malo krušljiv, a načeloma vredu. Krasno kaminsko plezanje, mestoma do II. stopnje, večinoma pa je enka.
Vračanje po običajni poti preko Pipanove lestve je v primerjavi s tem lahko kar malo duhamorno. Predvsem ob vikendih čakanje na vrsto za lestev...
Lestvi se da tudi izogniti,a je pot okoli še bolj odveč.

Celotna tura zahteva popolno opremo, čelado, lahko tudi komplet za samovarovanje (npr. Pipanova lestev). Tura ni preveč naporna in ni za vrtoglave. Toplo priporočam.
acjom     
11.7.2009
Ali je na tej poti še sneg? nasmeh
flapho     
11.7.2009
Poglej si spletno kamero!
triglavski     
11.7.2009
Spletna kamera ne deluje, slika je od 9. junija.
Lj     
11.7.2009
30.6. smo na poti s planine Pecol na sosednji Špik hude police prečkali 2 manjši snežišči, sama pot pa je precej poškodovana od plazov. Glede na vreme od takrat do danes in glede na zahtevnost poti na Montaž predvidevam, da znajo biti razmere precej zimske. Srečno!
sk2     
19.7.2009
Danes sem opravil pot Pecol - Špik Hude plice - pot Leva - Pipanova lestev -Montaž -bivak Surignar - Pecol. Snežišča so smo na poti med Montažem in Bivakom ter bivakom in izstopom iz stene. Obide se vse ranen dveh kratkih med bivakom in izstopom iz stene. Pot mimo bivaka odsvetujem ker je izredno krušljiva in nevarovana, v megli praktično nesledljiva.
LP
sportnick     
1.7.2011
V torek sva se s kolegom odpravila na Montaž s planine Pecol po poti čez Pipanovo lestev. Pot je neverjetno lepa, praktično v celoti kopna, razen nekaj manjših snežišč, ki jih brez težav prečimo. Za varnost poskrbijo jeklenice, ki so po moji laični oceni postavljene relativno na novo. Pipanova lestev je seveda svojevrstno doživetje. Na poti sva srečala vsaj 20 gamsov in kozorogov. Skratka, ena lepših tur, ki sem jih opravil v naši bližnji okolici. nasmeh
guba     
14.7.2011
koliko metrov je dolga pipanova lestev?
zmeden
klm     
14.7.2011
135 prečk, med njimi je cca. 35 cm razmaka, kar pomeni 48 m.
jaz     
14.7.2011
60m. Lp!
guba     
14.7.2011
ok lepa hvala
lp
lepenatka     
14.7.2011
Lepa tura.Opravljena včeraj.Će greš malo po svoje, pa je še bolje.Do Pipanove lestve je bolje iti po direktni grapi pod njo.Melišce, ki je sicer označeno kot pot, ni ravno simpatično,še sploh ne za povratek.Nobene gneče ni bilo.
Svizcev,kozorogov in murk ter ostalega cvetja pa ogromno.
guba     
18.7.2011
16.7.2011 sem bil na montažu Na Pipanovi lestvi je bilo tako mrzlo da ne vem kaj bi rekel drugače pa je bila tura zanimiva še posebej spust po meliščuvelik nasmeh
videc     
3.8.2011
2.8. smo naredili čudovito krožno turo Pecol - Špik Hude police - Ferrata Leva - Pipanova lestev -Montaž -Findeneggov ozebnik - Pecol. Za celotno pot smo porabili skoraj 7 ur. Feratta Leva za italijanske razmere presenetljivo dobro varovana, a kljub temu ni za vrtoglave. Pri sestopu čez ozebnik smo naleteli na nekaj majhnih snežišč, ki pa ne predstavlajo večjega problema. Večjo težavo povzroča krušljivost ter slaba označenost poti.
IgorZlodej     
3.8.2011
Običajno se gre ravno obratno.
videc     
4.8.2011
Načeloma se strinjam, vendar mi je ta varianta bolj všeč saj v tej varianti celotno turo nekako stopnjuješ po zahtevnosti in zanimivosti. velik nasmeh poleg tega pa mi vzponi preko melišč niso ravno pri srcu rajši se jih poslužujem pri sestopih...
IgorZlodej     
4.8.2011
Tudi jaz sem že delal v obratni smeri, vendar pa mi ni všeč sestop skozi Findenegg, zato sem z Leva sestopil in se povzpel nazaj na Veliko polico in na vrh, ter sestop mimo Pipanove, ker mi sestop po lojtri ni preveč zanimivvelik nasmeh
Matjaz_65     
13.8.2011
še nekaj mojih fotk ... z vzpona skozi findeneggov ozebnik ... in sestopom čez pipanovo lestev mežikanje
mailman     
13.8.2011
Bravo Matjaž!!! Lepe slike in opasna tura!!
mailman     
13.8.2011
Bravo Matjaž!!! Lepe slike in opasna tura!!
carlla     
16.8.2011
....zanima me kolko je sati potrebno za uspon kroz findeneggov ozebnik i dal je dobro označena staza jer nikad nisam bila ...
lp
IgorZlodej     
16.8.2011
Jaz rabim 3 ure in 15, skozi Findeneggov ozebnik ni poti, je brezpotje označeno z obledelimi pikami, mestoma II. stopnje.
Okmodko     
16.8.2011
Mene pa zanima kok je tale pipanova lestev kaj nevarna, in ali je to fajn zelo zahtevna pot ali ne, ter s ktero slovensko potjo bi se lahko primerjala?
urbancek     
17.8.2011
Ali res rabiš samovarovalni komplet če greš po najlažji poti oz. lojtrci? Saj je to najlažja pot na Montaž ane? Hvala za odg.nasmeh
dedo24     
17.8.2011
Mi smo bili gor v nedeljo. Samovarovalni komplet je dobro imeti saj ves čas leti dol kamenje, nekaj od kozorogov, nekaj pa od ljudi. Bolj je problem šoder na poti. Lestev ni strašna, mogoče za nekoga, ki nikoli ni hodil po lestvi. Lahko pa si ogledaš naše slike /www.pdmaticams-drustvo.si/

urbancek     
17.8.2011
A ni čelada zadosti proti padanju kamenja?velik nasmehzmeden
facko     
17.8.2011
Načeloma da. Odvisno od velikosti kamna. Kamen velik kot jajce iz višine 50m - hvala - ne bi.
urbancek     
17.8.2011
To mi je jasno, samo ni mi jasno kaj ima samovarovalni komplet zveze s padajočim kamenjem...
facko     
17.8.2011
Manj za šalo, bolj zares: če uporabljaš oboje - kamen pade na čelado, malo se ti zvrti in padeš samo en meter nižje in ne 10m ... zmeden

Da se vrnem na zgoraj postavljeno vrašanje o najlažji poti na Montaž: najlažja vodi nekaj 10m desno od Pipanove lestve in jo lahko uporabiš pri sestopu če je na "lestvi" gneča. Nisem prepričan če je posebej označena ker je že minilo precej časa odkar sem hodil tam. Je pa temeljito označena s kozjimi ... (no saj veste s čim) nasmeh Je pa ta "Pipanova lestev" bolj atrakcija za pogumne, kot je v knjigi "100 slovenskih vrhov" komentiral g. Stanko Klinar.
boris1     
30.8.2011
V nedeljo smo se ospravili po poti pipanovi lestvi morem povedat da je oznaceno bolj slabo , kar se tice lestve pa je majhen test adrenalina drugace pa res prekrasna dolina z veliko zivaljskega sveta svizci kozorogi kravice in podobno .Potrebno je povedat da je teren dokaj krusljiv zato brez celade in ostale opreme ni pripporocljivo hodt gor.Bile so druzine z otroci in lahko povem da so res telo lepo poskrbeli za njihovo varnost v primerjavi kar sem vidu na cjajniku v avstriji. pojdi te in se prepricajte da je na montazu res lepo.
mary     
22.6.2012
Pozdravljeni! Je mogoče kdo prehodil to pot in pot "Leva" na Špik Hude police ne dolgo nazaj in ve povedati, če so na poti še kakšna snežišča? Hvala, Lp
IgorZlodej     
22.6.2012
Preberi si moj opis po Forum/Trenutne razmere, kot pa sem videl na poti A.E. Leva ni snega.
mary     
25.6.2012
Včeraj prehodila opisano pot na Montaž in nato prečenje po poti Leva na Špik Hude police.. Na poti ni več snega nasmeh
katja87     
31.7.2012
V soboto, 28.7.2012, smo se z družino odpravili na Montaž čez Pipanovo lestev.

Dan je bil sončen in prelep za tovrsten vzpon. Na poti smo srečali tudi kar nekaj kozorogov, ki pa kamenja na srečo niso prožili nasmeh

Pipanova lestev je zares adrenalinska, saj se nenehno zibaš na njej in to kar 60m. Obenem je nekoliko težje, če se na njej varuješ s samovarovalnim pasom, vendar je vseeno boljše, saj je varnost na prvem mestu.

Na vrhu smo bili večinoma Slovenci, prav tako smo na vrhu srečali kar veliko skupino nekega planinskega društva.

Slike iz pohoda si lahko ogledate na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.mojalbum.com/pdmaticams/20120729-montaz/foto/19905018
NEIC008     
19.8.2012
18.8.2012.... Zanimiva pot. Po čez greben, posebej če piha, ni za vrtoglave. Ogromno kamnov, katere prožijo kozorogi..Nekaj velikosti nogometne žoge ''švignilo'' mimo. V takšnih primerih čelada bolj malo pomaga, vseeno brez čelade nikar..nasmeh
jakas     
10.9.2012
10.9.12 bili gor, super tura, lepa narava, kozorogov že skoraj preveč mežikanje. Se strinjam z ostalimi, kamni so edini problem tukaj.
Okmodko     
13.6.2013
Ali so travnata pobočja pod Montažem, Zabušem in Strmo pečjo že kopna? Pred začetkom vseh zajl mislim...
ljubitelj gora     
13.6.2013
http://www.hribi.net/spletna_kamera/kanin/3
Potohodnik     
23.7.2013
Ja, do tistega sedla se malo vleče (2h). Potem pa imaš kalvarijo: nobene vrvi, vse do lojtre. POZOR: tik pod lojtro je bulshit: neko melišče nevarno za kamne (padajoče) in je zelo zoprno. Po grebenu bi pa spet rabil kakšno vrv. Kozoroge srečuješ cel čas. Imaš tudi svizce.
ms_primoz     
23.7.2013
Zanimivo, lani sem bil na Montažu...niti z enim kamnom nisem imel problema...
sedaj se pa že sprašujem, mar sem res bil na Montažu? nasmeh
aljoša1     
23.7.2013
Jaz sem bil danes na Montažu z bratrancema. Tisto melišče pod lojtro je res zoprno, poleg tega je na tem istem melišču še eno obsežno strmo snežišče, preko katerega moraš iti da prideš v tisti navpični del pred lojtro. Varovala pa drugače v odličnem stanju.
anamis     
30.7.2013
Na Montažu sem bila v nedeljo. Nobeno od preostalih snežišč ne predstavlja ovire pri vzponu. Prav tako se da mirno prilesti skozi melišče. Namreč, velika večina gre kar naravnost gor - tudi jaz sem šla,na poti navzdol pa sem videla da je v resnici pot speljana bolj cik-cak. Problem pa je predstavljalo kamenje, ki je letelo mimo in me dvakrat dobro zaobšlo. Zato je potrebno pozorno stopati, da se ne ogroža drugih ljudi.
superoxide     
28.8.2013
Tukaj je kratek video o vzponu na Montaz. Povzpeli smo se prek ozebnika in sestopili po Pipanovi lestvi. Osebno mi je to ena najlepsih kroznih poti. Kar precej adrenalinska in ne predolga tura. http://www.youtube.com/watch?v=8s5fMfiNqXY
Ivana RI     
28.10.2013
pozdrav! Dali znate ako ima snijega na vrhu? dali ce trebati dereze ovaj vikend? Hvala
acjom     
1.8.2014
Ali so travnata pobočja proti Montažu in proti lestvi že kopna?zmeden
jedriličar     
2.8.2014
vidi slike od prije dva tjedna ...
http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=3986&stran=1
klm     
2.8.2014
info od včeraj: prvo snežisče na vrhu prvega melisča pod skalovjem, drugo na zgornjem melisču pod vstopom v steno k Pipanovi...
acjom     
2.8.2014
Pa je prehodno brez opreme (cepin, dereze)zmeden
klm     
2.8.2014
Cepin je zelo priporočljiv, sneg se kmalu že zmehča.
Igor83     
8.8.2014
Da ne bo še kdo po nepotrebnem nosil zimsko opremo gor.. pot je lepo prehodna, sneg ni več ovira. Spust priporočam v smeri LEVA (hude police), zame osebno še lepši del kot sam vzpon preko Pipanove lestve.
toni1967     
1.9.2014
zanima me težavnost čez pipanovo v primerjavi z hanzovo na malo mojstrovko
VanSims     
1.9.2014
Samo Pipanovo lestev je težko primerjati s Hanzovo na MM, saj tam ni nobenih lestev. Sicer pa če primerjamo celotno pot (brez same lestve, ki se ji lahko tudi izogneš če si vrtoglav) se mi zdi nekje na ravni poti Čez prag torej lažja od Hanzove na MM. Medvedovi skali bi ustrezale tiste skobe in zajle pred samo lestvijo (pot, ki obide lestev obide tudi to).

Problem pa je ker moraš po isti poti tudi navzdol kar pa je malo bolj zoprno.
Keko     
1.9.2014
Mogoče se ne bi čisto strinjal. Pot na Montaž preko pipanove lestve je lahko kar nevarna za zdrs. Skale so na nekaterih mestih zelo zlizane od pohodnikov, kar je nevarno še posebej pri sestopu, saj je to hkrati tudi najlažji sestop.
Pri Mojstrovki lahko sestopaš po precej lažji poti. Na tej poti sem bil priča zdrsu nekoga pri sestopu. Če ga ne bi nekdo prijel za nahrbtnik, bi se bilo zelo slabo končalo, saj bi bil končal par sto metrov nižje. Pot na Montaž še zdaleč ni tako varovana kot na Malo Mojstrovko. Pot zaradi tega zahteva kar nekaj previdnosti.
Zebdi     
2.9.2014
Hanzova nima nobenega tako težkega detajla kot je tista stena pod Pipanovo lestvijo, po drugi strani pa se "težave" vlečejo dlje časa kot pri poti na Montaž. Tudi Hanzova zna biti nevarna za zdrs (blato, drobir na mestoma zglajenih skalah), poleg vsega pa ima več izpostavljenih mest. Je pa Keko prav napisal, da ima Mojstrovka veliko lažji sestop kot Montaž. Meni osebno se sicer pot na Montaž ni zdela slabo varovana, sestop po Hanzovi pa se mi zdi bolj zoprn kot sestop čez Pipanovo.
zoranp68     
21.10.2014
živjo. 19.10.2014 sem bil na Montažu. Po pipanu gor in dol. Meni osebno je bolj nevaren del nad lestvijo do vrha grebena ker se kruši.
Ljubljančan     
31.10.2014
Danes je bil krasen dan za obisk gore, prilagam nekaj slik, jutri pa upam, da obdelam en krajsi video, ki bo pokazal stanje poti in nevarnosti.

Montaz

Osebno se mi zdi prehod, ki je vsega skupaj par metrov najtezji/najbolj neroden odsek, drugace pa res lepa tura, vsekakor vredna obiska te dni.
acjom     
31.10.2014
Zanima me, če je na poti kaj snegazadrega
Ljubljančan     
1.11.2014
Snega sicer skoraj ni, razen par zaplat. Prvic pride sneg na meliscu pred vstopom v skalni del(3m) a lepo uhojeno(v opisu slika 11).
Cisto malo pomrznjenega je na koncu grape(v opisu slika 14) se pa da lepo prijeti in ni tezav.
Naprej se da snegu izognit do grebena, kjer ga je nekaj a nič nevarnega(link v prejsnjem postu).
Lp Rnasmeh
Potohodnik     
6.12.2014
Malo sem si prebral komentarje in si obudil spomin in si prebral še moj komentar malo višje. Vzpon sem opisal malo pregrdo. Kar se tiče okolja: Montaž je izreden. Vzpon je kljub krušljivosti zelo lep, se mi zdi pa prav, da njihovega domovanja ne spreminjamo z jeklenicami.
primozs     
21.12.2014
Včeraj obiskali Montaž (Špik nad policami ).
Sneg se prične pri 1800 metrih. Obvezna uporaba derez in dveh cepinov. Sneg je nepredelan in je treba biti zelo previden. Cesta na planino prevozna, snega na cestišču ni.
Merymery     
25.7.2016
Pozdravljeni vidim da že dolgo ni nihče komentiral pa me zanima če je kdo pred kratkim obiskal Montaž ali je še kaj snega na poti lp
palček plezalček     
25.7.2016
Pod razmerami so komentarji. Snega ni več. mežikanje
Merymery     
26.7.2016
palček plezalček hvala bom preverila saj nameravamo konec tedna obiskat Montaž
orchidlily     
31.8.2017
Evo filmića od ovog ljeta. Pipanove ljestve su zbilja posebna atrakcija, a na Pecolu ima prefinih (doduše i dosta skupih) sireva!
https://www.youtube.com/watch?v=86PxLRwyKnE&t=7s
cebelicaU     
6.9.2017
Zdravo, a ve kdo, če je gor že sneg? Ali je pot še bolj ali manj suha? LP
švedrc     
9.9.2017
Pot je v celoti suha. nasmeh
inot     
5.7.2018
02.07.2018 s planine Pecol preko Pipanove lestve. Na poti je nekaj snežišč, ki se jih da prehoditi brez zimske opreme, nerodno je edino snežišče tik pod Pipanovo lestvijo. Snežišče se da obiti, bila je pa tudi varianta pot pod snežiščem cca 10 m, ki pa je z vsakim dnem bolj nevarna ker je plast ledu zelo tanka
trdi77     
15.7.2018
14.7.2018 - tudi mi smo štartali s planine Pecol preko Pipanove lestve. Nekaj malega snega je le preden vstopiš v steno, tik pod Pipanovo lestvijo pa sta le še dve flehi snega, ki pa omogočata varen prehod. Na vrhu Pipanove lestve je ogromno kamenja in je treba biti previden, saj lahko hitro sprožiš kup kamenja. Pred nami ni bilo nikogar in smo dobili pošiljko od domačinov"gamsov". Sem bil presenečen koliko jih je bilo na vrhu.
Bil sem malo razočaran nad označitvijo poti in pa lahko bi bila kakšna jeklenica več na nekaterih mestih proti vrhu, bolj za dober občutek kot pa nuja.
Drugače pa lepa tura, z lepimi razgledi.
devill     
16.7.2018
14.7.okrog 15.ure je potekalo reševanje z helikopterjem,slišali smo klice na pomoč in me zanima če je kaj znanega? Upam ne kaj tragičnega?
turbo     
16.7.2018
En Avstrijec je zdrsnil na poti Leva in si izpahnil ramo:

http://www.meteoweb.eu/2018/07/incidenti-montagna-due-interventi-del-soccorso-alpino-sulle-giulie/1123656/
sAleska     
17.7.2018
Bila na Montažu v petek 13. 7. Vreme odlično. Ljudi praktično nič. Samo en nemško govoreči očka z 8 in 10 letnima sinovoma. Glede snega je že povedal trdi77 - dejansko se da tistih par flik snega obiti. Kamenja nad lestvijo sploh nisem opazila, tudi sprožila vso pot nisem niti enega. So jih pa kar naprej prožili kozorogi (ne gamsi) in to kar precej velike. Na srečo nisem bila v vpadnici. Glede označb nisem imela problema sploh pa ne z jeklenicami - zaradi mene tudi, če jih ne bi bilo. Ampak taka ocena je res zelo subjektivna. Srečno vsem, ki boste hodili tod.
Drago1975     
17.8.2018
Pozdravljeni, včeraj 17/8/18 bil na Montažu približno ob 13.00, sestop ob 15.00. Do parkirišča 2.15 minut.Pipanova lestev bolj atrakcija kot težavnost. Velika gužva na lojtri in obvezna vsaj čelada, ker kamni letijo od vrha lojtre.Porabil sem gor/dol/ležanje/ slikanje/itd 10ur. Tura izjemno lepa. Čas je moj zaveznik in dan je bil sončen. Pozdravljam planinca, ki bo to bral( nevem imena...sorry)lp vsem
Drago1975     
17.8.2018
pa še to bi dodal, sicer moje opazke je napisal že trdi77 in sicer manjkajo jeklenice ali kakšen oprijem "takoj iz vrha Pipanove lestve po grebenu do vrha.Pa tudi zelo slaba označena pot z rdečimi pikami. Hitro zaideš.Srečno pa lp
SilvestrO     
27.8.2018
Berem tole zgoraj...,Drago, mislim da si se malo zmotil in si bil na Montažu 16.8.18...., ter sva se midva pogovarjala, malo gor grede in zopet potem ko sem se vračal z vrha, sva se srečala pod Pipanovo lestvijo. Veliko si fotografiral, kje pa so slike?
Lep pozdrav
miratan     
11.10.2018
Pozdravljeni,
zanima me, če je kdo v zadnjih dneh bil na MONTAŽU. Rad bi šel ta vikend 13 ali 14. oktobra, pa me zanimajo razmere- sneg?
danielenidoma     
11.10.2018
Midva sva bila 4.10. Gor sva sla cez ozebnik, blo kr dosti snega cez ozebnik .. dol pa cez Pipanovo. Par zaplat snega je bilo ja, ampak nic kej omembe vrednega oz. da bi predstavljalo kaksno tezavo. Zdej pa so sploh visoke temperature, tko da mislim da je skorej vse stopilo.
Pa srecno!
Ksandi     
14.10.2019
Včeraj, 13.10. sva s kolegom šla najprej po poti Leva do Pipanove lestve in preko nje na vrh Montaža. Zelo lepa pot. nasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje