Planinarenje

Planinarenje

D postaja - Velika Črnelska špica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeVelika Črnelska špica / D postaja - Velika Črnelska špica
   D postaja - Velika Črnelska špica   
Vrijeme hodanja: 3 h
Ishodište: D postaja (2202 m)
Cilj: Velika Črnelska špica (2332 m)
Visinska razlika: 130 m
Visinska razlika (po putu): 650 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
Od D postaje se najprej v rahlem vzponu sprehodimo do bližnje spodnje postaje štirisedežnice Prevala, od tam pa nadaljujemo desno v smeri Prestreljenika in Rombona. Pot naprej nas vodi ob štirisedežnici in se vzpenja ob robu smučarske proge. Višje prispemo na Sedlo, kjer je vmesna izstopna postaja štirisedežnice Prevala in kjer je v levo odcep poti na Prestreljenik (2499 m).
S Sedla še kratek čas nadaljujemo po smučarski progi, katera se spušča proti sedlu Prevala, nato pa nadaljujemo rahlo levo na markirano pešpot, ki se nadaljuje po levi strani smučarske proge (možno je nadaljevanje tudi po smučarski progi). Pot, ki se v nadaljevanju zmerno do občasno strmo spušča, nas vodi mimo nekaj večjih brezen, nato pa se prehodno položi. V nadaljevanju pot zavije nekoliko v levo ter postopoma preide na bolj strma pobočja, ki so na nekaj mestih rahlo izpostavljena. Nižje pot zavije ostro v desno in se ob pomoči jeklenice spusti do razpotja na sedlu Prevala.
S Prevale, na kateri je razpotje petih poti nadaljujemo naravnost oz. rahlo desno v smeri Rombona. Nadaljujemo proti vzhodu po poti, ki postopoma preide na pobočja Lope (2406 m), mi pa ji v nekaj vzponih in spustih sledimo do manjšega sedla med Lopo in Kotlom (1881 m). Tu pot zavije rahlo v levo in se nadaljuje ob številnih breznih, ki so značilna za Kaninsko pogorje. Pot naprej nas hitro pripelje do razpotja, kjer se v levo odcepi pot na Veliko Črnelsko špico (2332 m).
Nadaljujemo za oznakami »Črnjela« (naravnost Rombon 2208 m in Speleološki bivak) po poti, ki se prične vzpenjati pod pobočji Velike Črnelske špice. Pot naprej preči pobočja proti desni in se vse bolj približuje vrhu Male Črnelske špice, pred katero pa markirana pot zavije v levo ter se prične še strmeje vzpenjati. Sledi približno 15 minut vzpona po strmem in na nekaj mestih tudi izpostavljenem pobočju (velika je tudi nevarnost proženja kamenja), nato pa se pot položi in nas v nekaj korakih pripelje na vrh Velike Črnelske špice.
Pristup do ishodišta:
a) Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo preko prelaza Vršič ali pa čez Italijo in nato preko prelaza Predel proti Bovcu. Ko prispemo v Bovec se po obvoznici peljemo mimo centra, nato pa na drugi strani kraja desno proti bližnji črpalki. Pri črpalki zavijemo levo in se vzpnemo do bližnjega parkirišča ob spodnji postaji krožno kabinske žičnice na Kanin. Nato kupimo karto in se z žičnico odpeljemo do D postaje na Kaninu.
b) Najprej se zapeljemo v Tolmin, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Bovcu. Na začetku Bovca zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo naravnost proti središču kraja. Proti centru se peljemo le nekaj 10 metrov, nato pa pri črpalki zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto, po kateri hitro prispemo do parkirišča ob spodnji postaji krožno kabinske žičnice. Nato kupimo karto in se z žičnico odpeljemo do D postaje na Kaninu.
Pokraj puta:
Sedlo (2282m), Prevala (2067m)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica D postaja - Velika Črnelska špica
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu D postaja - Velika Črnelska špica
mojcag     
11.8.2008
Tura je prijetna. Škoda le da se iz postaje D veliko spustiš in te na poti nazaj spet čaka vzpon, kar je za utrujene noge kar naporno.
Žičnica na Kanin obratuje od 7.00 do 17.00 vsako polno uro, tako da moraš pazit da si do 17.00 nazaj!
triglavski     
12.8.2008
Saj se ni potrebno vračati na D postajo, s Črnelske špice lahko sestopiš skozi Rupo na planino Goričico in v dolino, ali pa nazaj do Prevale in pod dolini Krnice na B postajo žičnice, varianta je tudi kar v dolino.
ajo62     
30.9.2011
ali kdo pozna prehod iz bivaka Savoia na sedlu Robon na rob pod malo Cernelsko spico?
ljubitelj gora     
21.12.2015
Včeraj 20.12 iz B postaje proti Pl.Krnica in naprej navzgor do razcepa, kjer se desno odcepi mulatjera in še malo naprej naravnost in ne levo. Sledim ji pod steno Vratnega vrha in ko prispem na drugo stran poiščem nadaljevanje, steze navzgor po dolini. Najprej se povzpnem po zahodni strani na Plešivec, nato z vrha nadaljujem na Vrtani vrh, Jelenk, Pri Banderi. Tu si vzamem daljši počitek in se kasneje odločim še na Veliko Črnelsko špico po označeni. Po povratku z Črne.š. se spustim po mulatjeri v Krnico in nazaj do B postaje. Spletni album: https://picasaweb.google.com/114400986607884783562/PlesivecJelenkPriBanderiVelikaCrnelskaSpica
mirank     
12.6.2017
Praktično isto turo (a v obratni smeri) z izhodiščem malo nad B postajo opravili včeraj. Opuščene vojaške poti so nekje bolj nekje manj sledljive, vendar večjih težav z orientacijo in prehodnostjo ni. Drugače pa krasna tura, večinoma po odprtem; razen dveh gamsov nismo videli žive duše....
Naš prvotni plan je bil: z žičnico na "B" nato prek Krnice na Črnelo in prek Rombona v Bovec,a smo ga spremenili zaradi "fleksibilnosti" prodajalke kart. Mogoče smo škrti, vendar mi je nerazumljivo, da imajo ceno do B samo za dol (5eur), dočim za gor moraš plačati do "C"oz praktično celo(12eur)zavijanje z očmi. Niti taxi me za tistih par kilometrov makadama ne bi koštal skoraj 50eur
keti1     
13.6.2017
Zanima me, kakšen je sestop skozi Rupo? Je pot dobro sledljiva? So kakšne večje težave?
mirank     
13.6.2017
Kot sem napisal, nismo sestopali skozi Rupo, tako da o trenutnem stanju te poti ne bi. Kar pa boš videla z vrha in tudi razpotja spodaj, ti bo takoj jasno, da je pot lahka in nezgrešljiva.
keti1     
13.6.2017
Hvala, mi je jasno, kje ste šli vi. Želela bi odgovor nekoga, ki je tam v zadnjem času hodilnasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje