Planinarenje

Planinarenje

Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeZadnjiški Ozebnik / Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik
   Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik   
Vrijeme hodanja: 4 h 15 min
Ishodište: Zadnjica (650 m)
Cilj: Zadnjiški Ozebnik (2084 m)
Visinska razlika: 1434 m
Visinska razlika (po putu): 1450 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: TNP 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po cesti, le ta pa nas mimo nekaj hiš (predvsem vikendi) v približno 15 minutah pripelje do mesta, kjer se cesta razcepi na dva dela (ob križišču je bilo nekoč parkirišče, danes pa je parkiranje prepovedano).
Nadaljujemo po spodnji desni cesti (po zgornji cesti prispemo do tovorne žičnice, ki pelje na Pogačnikov dom) v smeri Doliča, Luknje in Prehodavcev. Sprva zložni cesti, ki nas vodi čez razgledne travnike, višje pa skozi gozd, sledimo skoraj do njenega konca, oz. točneje do označenega razpotja, kjer se v desno odcepi markirana pešpot proti Prehodavcem (do sem potrebujemo približno 1 uro).
Z razpotja na predelu imenovanem Utro nadaljujemo desno (naravnost Luknja, Triglav in Dolič), kjer najprej prečimo deloma že porasla prodišča in nekaj hudournikov. Po nekajminutnem prečenju z nekaj krajšimi vzponi in spusti prispemo do začetka Zadnjiškega dola. Tu se pot prične zmerno vzpenjati po desni strani doline. Višje pot zavije še nekoliko bolj v desno, kjer nas prehodno popelje v gozd, nato pa se vrne v bolj kamnit svet. Pot naprej nas pripelje do studenčka, ob katerem se nahaja manjša klop, na kateri si lahko odpočijemo. V nadaljevanju se pot še nekaj časa zmerno do strmo vzpenja ter postopoma preide na melišča pod Zadnjiškim Ozebnikom. Ob pogledu na bližnja ostenja okoliških vrhov, se nato vzpnemo na sedlo Čez dol, kjer se pot položi in razcepi na dva dela.
Leva pot vodi proti Prehodavcem, desna spodnja pa proti Trenti. Izberemo spodnjo desno pot, kateri pa sledimo le nekaj 10 korakov, oz. do bližnjega možica.
Pri možicu zapustimo markirano pot in se usmerimo desno na sprva komaj vidno stezico, ki preči zaraščeno travnato sedlo Čez dol. Na severni strani sedla Čez dol, prispemo na južna pobočja Zadnjiškega ozebnika oz. sprva še pobočja Velikega Konja. Sprva še komaj vidna stezica nas v nadaljevanju vodi čez travnata pobočja porasla s pasovi ruševja. Višje nas pot pripelje v krajšo neizrazito dolinico, iz katere s pomočjo nekaj možicev prispemo na greben Zadnjiškega Ozebnika. Tu nadaljujemo desno ter pot nadaljujemo po zelo razglednem grebenu. Vrh, katerega že vidimo pred seboj, pa dosežemo po približno 5 minutah nadaljnje hoje.
Zadnjica - Čez Dol 3:00, Čez Dol - Zadnjiški Ozebnik 1:15.
Pristup do ishodišta:
Iz Kranjske Gore se čez prelaz Vršič peljemo proti Bovcu ali obratno, a le do 50. serpentine vršiške oz. Ruske ceste (v bližini vasi Trenta). Tu zavijemo na stransko cesto, ob kateri nato pa nekaj 100 metrih parkiramo na parkirišču ob cesti.
Pokraj puta:
Čez Dol (1632m)
Prosječna ocjena izleta: 7,8/10  (br. glasova=5)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Zadnjica - Zadnjiški Ozebnik
Gost     
22.9.2007
tu sem našel polno črnih murk, da je kar po čokoladi dišalo. Marko
jersy     
4.11.2007
ah nc posebnga....
klavdipo     
22.10.2009
Ali je v vpisni skrinjici, ki je vidna na eni izmed slik,tudi vpisna knjiga in žig?
_Abuh_     
23.10.2009
Bom v nedeljo pogledu. nasmeh
vagabund     
11.6.2010
V sredo 9.6 sem se povzpel iz Zadnjice skozi Zadnjiški dol na sedlo Čez dol in od tam na Zadnjiški Ozebnik.Do sedla Čez dol je še nekaj snežišč ,ki ne predstavljajo resne ovire naprej pa je pot do vrha Zadnjiškega Ozebnika povsem kopna.Pot od sedla naprej ni markirana a je povsem sledljiva in na vsakem ovinku nam pravo pot kažejo možici.V skrinjici sta zvezek in lična ročno narejena vpisna knjiga.Lepa tura priporočam. Po sestopu na sedlo čez Dol sem se povzpel na Prehodavce in tam sam prenočil v zimski sobi.Včeraj 10.06. pa prečil greben do Velikega špičja oz Lepe špice.
spotonbody     
24.6.2010
juhuhu, jutri pa na tole lepo turco! jezik
spotonbody     
1.7.2010
Praznični petek je bil kot nalašč za obisk že na dolgo čakajočega manj obljudenega Zadnjiškega ozebnika. Prekrasen vrh s čudovitimi razgledi proti Kriškim podom, Triglavu, Prehodavcem in še in še.. nasmeh Pot je sedaj že popolnoma kopna, lažja, primerna tudi za otroke. Malo nevšečnosti na poti povzroča mogoče le ponekod že precej na pot razraslo rušje, tako da je treba nekajkrat malo bolj popaziti, da ne skrenemo s poti, sicer pa so zato v pomoč številni'možici', ki nam prijazno kažejo pot. Tudi sama sem vam postavila dva! velik nasmeh Krasen izlet, priporočam vsem!nasmeh
PS: Kdaj potem organiziramo manjšo sečnjo 'vejic' rušja na poti? velik nasmehvelik nasmeh
Pohvala gre tudi osebi(am), ki skrbi(jo) za vpisno skrinjico z lično knjigo vtisov spominov!nasmeh
dj12     
2.7.2010
Ali lahko še kakšno slikco pripneš pod opis , da vidimo kako lepo je bilo...zavijanje z očmi LP
IgorZlodej     
2.7.2010
Slike so pod "Forum-razmere", pod opisi jih ni moćno naložiti, sicer pa ne vem koliko je smiselno isto stvar dvakrat objaviti.
dj12     
2.7.2010
Hvala Igor , sem jih našel in pogledal , sedaj pa naprej delat....Res lepa tura na Zadnjiški ozebnik. LP
IgorZlodej     
2.7.2010
Tudi punca je bila luštna, ko sem jo srečal spodaj v Zadnjici.
grega_p     
26.7.2010
Priporočam krožno pot in sicer sestop skozi Trebiški dol, sam sem šel v nasprotni smeri in ugotovil, da je lažji vzpon čez Zadnjico kot sestop. Veliko gozdnih dobrot je v tem času - jagode, borovnice, maline. Pozorni bodite tudi na gade - en mi je pošteno zasikal malo pred vrhom!

Drugače pa že kot povedano, prelep vrh z izrednimi razgledi: Bavški Grintavec, Briceljk, Pelc nad Klonicami, Jalovec, Mangart, Mojstrovke, Trentski Pelc, Prisojnik, Razor, Goličica, Pihavec, Luknja (skozi katero se vidi Dovje in mislim da Klek - Karavanke), Triglav, Kanjavec, Špičje itd...
čemaž     
21.7.2011
Bili v soboto na krožni turi iz Zadnjice na sedlo in na vrh,potem pa iskali prehode po drugi strani in sepotem vrnili na markirano pot v vas Na logu.Kdor ima rad samoto in lepe razglede naj jo obišče.
Bojan_A     
29.11.2011
Včeraj sem se še jaz sprehodil na Zadnjiški Ozebnik. Pričakoval sem dolgočasje. Vendar je bilo prav luštno. Razgledi pa vesti kakšni so. nasmeh

Poročilo: http://bojanambrozic.wordpress.com/2011/11/28/zadnjiski-ozebnik/
gore so zakon     
11.8.2013
Panoramski posnetek z vrha Zadnjiškega Ozebnika:
https://www.youtube.com/watch?v=EYufCFncEmc
damijanp     
21.8.2014
Prejšnjo soboto smo opravili krožno pot - Zadnjica, Zadnjiški Ozebnik, Trenta. Žal razgledov nismo bili deležni, ker je bil vrh v megli, vendar je to odtehtala množica cvetja, ki je ob poti. Veliko je tudi borovcev, ki včasih nočejo spustiti skozi velik nasmeh

Slike so na:
Zadnjiški Ozebnik
masker     
29.9.2014
Včeraj sem izkoristil lepo sončno vreme in se v družbi prijateljev povzpel na ta hrib. Ker ni bilo ne prevroče in niti premrzlo, je bil res pravi užitek hoditi v hrib in obenem uživati v panoramskih razgledih. Po dobrih štirih urah vzpenjanja v hrib, pa je bil dosežen vrh, ki je ponujal res veličasten razgled. Dobro uro smo tako uživali v res prekrasnem razgledu.Mislim tudi, da je bil včerajšnji dan še najlepši od vseh, kar sem jih preživel v letošnjem poletju po naših slovenskih planinah.
ajo62     
30.9.2014
Prav imaš masker,v nedeljo 28.sept. je bil verjetno najlepši dan letošnje sezone, in tudi mi smo ga iskoristili za obisk tega izredno razglednega trentarskega dvatisočaka! Pastirska stezica je zelo logično speljana, veliko je možičkov ob poti,da je nemogoče zgrešiti smer. Vrh si zasluži več obiska, vsekako nas je bilo v nedeljo na vrhu najmanj 7,kar je že nekaj..Lep pozdrav vsem ljubiteljem skrivnostnih kotičkov naših Julijcev!
darinka4     
20.8.2016
Je bil morda kdo pred kratkim na Zadnjiškem Ozebniku?Znima me, če je potka še sledljiva?
lynx     
20.8.2016
Nisem bil, a še za novo leto je bila lepo vidna.
Viper     
20.8.2016
Pot je lepo vidna
Zava     
14.5.2019
gore so zakon:
Lep posnetek na youtube z Zadnjiškega Ozebnika - zanima me, če ga lahko objavim v svojem razpisu za pohod nanj?
djimuzl     
14.5.2019
Zava, piši mu na ZS.
djimuzl     
14.5.2019
Oziroma - kontaktiraj osebo, ki je objavila ta posnetek na Youtube-u, ni namreč nujno, da gre za isto osebo.
Načeloma se javne objave lahko delijo - z natančno navedbo avtorstva, seveda. Vsekakor pa je bolje pridobiti privolitev avtorja.
PUHIPUHI     
24.8.2019
Res čudovit razglednik! Tik za odcepom na nemarkirano pot ogromno sladkih borovnic. Pot do vrha je lepo sledljiva.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje