Planinarenje

Planinarenje

Planina Kuk - Vrh nad Škrbino

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeVrh nad Škrbino / Planina Kuk - Vrh nad Škrbino
   Planina Kuk - Vrh nad Škrbino (čez Škrbino)  
Vrijeme hodanja: 3 h 45 min
Ishodište: Planina Kuk (1150 m)
Cilj: Vrh nad Škrbino (2054 m)
Visinska razlika: 904 m
Visinska razlika (po putu): 940 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: TNP 1 : 50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po za promet zaprti cesti, ki nas po nekaj deset korakih pripelje na planino Kuk, kjer si v poletnem času lahko kupimo domači mlečni izdelek (kislo mleko, sir, skuta).
Cesta se naprej začne zložno vzpenjati in nas čez čas pripelje do naslednje rampe. Za rampo gre pot v gozd in se skoraj neznatno vzpenja, občasno pa se pot celo rahlo spusti. Po eni uri hoje pa nas pot pripelje na planino Razor, kjer se nahaja planinski dom.
Od koče se usmerimo na pot v smeri Škrbine in Vogla. Po nekaj minutni zložni hoji pa nas pot pripelje na naslednje razpotje, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri Škrbine (desno Vogel).
Pot naprej se obrne rahlo proti levi in se zmerno vzpenja čez pobočja porasla z rušjem. Ko pa nas pot pripelje do naslednjega razpotja na višini približno 1500m, nadaljujemo levo v smeri Škrbina sedlo (desno Vrh nad Škrbino - južna pot). Pot kmalu za tem pride iz rušja na zanimiva pobočja, kjer bomo na naši desni strani opazili strme skalne plošče, ki tvorijo za plezalce zanimivo steno, ki pa ni pretirano strma. Pot naprej se prečno vzpne čez melišče do sedla Škrbina, ki se nahaja na višini 1910m.
Od sedla na katerem je tudi razpotje nadaljujemo desno po južni strani grebena v smeri Vrha nad Škrbino (levo Tolminski Kuk). Pot nas nato po strmem, rahlo krušljivem pobočju pripelje na strma severna pobočja. Tu pridemo do prvih jeklenic ob katerih se strmo vzpenjamo. Pot nato zavije v desno, kjer se s pomočjo nekaj skob ponovno povzpnemo na južno stran grebena. Na južni strani se pot še nekajkrat strmo vzpne ob jeklenici, nato pa postane pot postopno manj zahtevna. Sledi še približno deset minut hoje po razglednem grebenu proti vrhu. Nekaj metrov pod vrhom se nam z desne priključi tudi nekoliko lažja direktna pot s planine Razor.
Planina Kuk - planina Razor 1:00 planina Razor - Škrbina 2:00, Škrbina - Vrh nad Škrbino 45 minut.
Pristup do ishodišta:
Med Mostom na Soči in Tolminom se odcepi cesta v Poljubinj. Iz Poljubinja se peljemo naprej proti vasi Ljubinj, kjer za cerkvijo zavijemo levo proti planini Razor in Stador. Cesta nas pripelje do parkirišča na planini Stador, kjer je v bližini planinski dom. Mi se peljemo naprej na planino Lom in naprej po cesti za oznakami planina Razor. Na višini 1150m pridemo na planino Kuk, kjer je parkirišče na katerem parkiramo. Nadaljnja vožnja je prepovedana.
Pokraj puta:
Koča na planini Razor (1315m), Škrbina (1910m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Meja, Podrta gora
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Planina Kuk - Vrh nad Škrbino
LISO     
2.7.2008
LEp izlet! Cestitam dekleti ki so v soboto 28.Junija kar po krajsenci vdarle na vrh. Res pravi gamsinji.
skrajnik     
6.10.2008
Zanima me, če kdo ve kaj o najnovejših razmerah po tej poti?
hvala!
skrajnik     
18.6.2009
Pozdrav!

Jutri grem nekam.. in iščem kopno, oz."varno" ferato..

kdo kaj ve o razmerah tam okrog?
tadeya     
18.6.2009
Kopna oz. varna ferrata je Gradiška tura, odvisno pa je, kam bi šel rad? V kateri del Slovenije?zavijanje z očmi
viharnik     
18.6.2009
Skrajnik,ferata Silva Korena z Drežnic na Krn bi morda morala biti že povsem kopna.Leži namreč v JZ legi pa še Gomilščkovo zavetišče se odpira.Preveri,kako je s to potjo in s seboj vzemi varovalni komplet in dobre,podplatno torzijsko močne čevlje.
skrajnik     
18.6.2009
ja, pravzaprav sprašujem za tole pot...

gradiško sem že šel 1 mesec nazaj...
silvo koren je kopen? prima!velik nasmeh
husky     
19.6.2009
Kakor je videt s ceste Kobarid - Bovec, je na vstopu Zahodne drežniške poti, še kar lepo snežišče. To snežišče ima naklon okrog 30°, včasih je prehod zavarovan z žico, včasih ne. Prehod je običajno kar siten...
obscurity     
27.8.2009
Živjo!

Zanima me (če kdo ve), kako je s to plezalno potjo na Škrbino? Je dobro varovana? Je potreben samovarovalni komplet? zmeden

Hvala!
skrajnik     
27.8.2009
pot je dobro varovana, a zelooo kratka, v tem plezalnem delu.

Kompleta se po mojem mnenju ne rabi..
maiden     
30.10.2009
Je bil kdo zadnje čase kaj na Škrbini? Jutri nameravam gor (čez škrbino).
maiden     
31.10.2009
Sem že nazaj. Bilo je super. Vreme maksimalno. Edino ko se začne tisti plezalni del je potrebno biti previden ker se je nabralo ivje po zajlah in tleh....
maremw     
19.11.2009
a je bil kdo gor v zadnjih dneh?
godovčan     
3.1.2011
Mene pa zanima koliko hoje je od sedla škrbina do komne(poletne razmere)
hvalanasmeh
miri     
4.1.2011
Dve uri
godovčan     
6.1.2011
zadregahvalanasmeh
tilka     
20.7.2011
Feratka je odlično zavarovana, primerna za nabiranje izkušenj, pot z Vrha proti planini Razor pa ima nekaj novih s tramovi podprtih stopničk in celo jeklenic. Razmeroma kratko turo na Vrh nad Škrbino s planine Razor sem malo raztegnila in spotoma nabrala še Tolminski Migovec in Tolminski Kuk. Razgledi res hudi - na eno stran direktno v Bohinjsko jezero, na drugo proti morju, vmes pa sami krasni hribi ... Še pohvale oskrbnikom koče za prijaznost in urejenost!
ales50     
21.7.2011
še en s krvjo prepojen vrh nad tolminom,katerega tudi še nisem obiskal,so pa lepe fotografije,nasmeh
peter2     
5.9.2011
Na Vrh nad Škrbino sva se povzpela včeraj in ugotovila, da so en dan pred nama markacisti iz Tolmina namestili dodatne jeklenice na delu pred grebenom, tako da je sedaj zavarovan del poti res brezhiben. Priporočam.

V pregreto ozračje ni omogočalo lepih fotografij, par jih je pa vseeno na običajnem mestu: www.petersfoto.si
jax     
24.6.2012
Bil danes gor. Pot je super, varovala bp in skoraj čisto nova. Spodnji žleb malo zoprno naložen, na koncu eno malo težje mesto (ono s skobami). Ampak v celoti gledano lepa pot. Edini problem je, da komaj se malo privadiš na zajle in se ti pulz malo dvigne, je že vsega konec. Plezalski del traja le kakih 15 minut.
Aja, čas je pa po moje le malo pretiran. Jaz sem rabil 3 ure 20 s postanki vred. Zlasti to velja za del od planine Razor do Škrbine, ki je tukaj ocenjen kot 2 uri, na kažipotu piše celo 2 in pol, jaz pa sem zgolj z zmernim in konstantnim tempom prišel v uri 20. Samo toliko.
Igor83     
18.11.2012
Kako je s težavnostjo na smeri čez Škrbino, sta čelada in komplet za samovarovanje res potrebna?
jax     
18.11.2012
Čelada je na takih poteh vedno zelo priporočljiva, glede kompleta se moraš pa sam odločit: škodil ne bo, iz prve roke pa lahko rečem, da gre čisto lepo tudi brez.
vulpes     
18.11.2012
Bil prejšni petek po tisti gor. Sneg in kar dosti ledu na poti (pot je vedno v senci), jeklenice so bile spolzke. Je potrebna kar velika pazljivost. Bi priporočal samo res dobro pripravljenim gornikom to pot v tem času.

Glede čelade pa kompleta pa tako. Se da lepo brez. Ampak za zdaj bi mogoče kar prav prišla ker je treba z nogami narediti stopinje in se zaradi tega vali kamenje in sneg.

Lahko pa greste do Škrbine, ocenite glede na svoje zmožnosti stanje in se tam odločite. Če ne pa skočite raje na Tolminski Kuk. nasmeh
katja87     
11.7.2013
V sredo, 10.7.2013, se nas je skupina 10-ih Hribolazcev z vodičem Sašotom Benetkom, odpravila po tej poti na vrh.

Naredili smo krožno turo: Planina Kuk - Koča na planini Razor - Vrh nad Škrbino (čez Škrbino) - Koča na planini Razor (čez direktno pot) - Planina Kuk.

Imeli smo se krasno in na vrhu kar eno uro uživali v prečudovitih razgledih velik nasmeh
Ko smo prispeli nazaj do koče, se je nad okoliškimi vrhovi že začela delati nevihta, tako da smo ji za las ušli mežikanje

Slike iz pohoda si lahko ogledate na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.mojalbum.com/pdmaticams/20130710-vrh-nad-skrbino/zacetek-poti-proti-koci-na-planini-razor/20921532
keti1     
14.9.2016
Včeraj sem prehodila omenjeno pot. Varovala so odlična. Pot zelo lepa, razgledi čudoviti. Jo toplo priporočam. Lp
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje