Planinarenje

Planinarenje

Planina Kuk - Vrh nad Škrbino

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeVrh nad Škrbino / Planina Kuk - Vrh nad Škrbino
   Planina Kuk - Vrh nad Škrbino (direktna pot)  
Vrijeme hodanja: 3 h 15 min
Ishodište: Planina Kuk (1150 m)
Cilj: Vrh nad Škrbino (2054 m)
Visinska razlika: 904 m
Visinska razlika (po putu): 915 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: TNP 1 : 50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po za promet zaprti cesti, ki nas po nekaj deset korakih pripelje na planino Kuk, kjer si v poletnem času lahko kupimo domači mlečni izdelek (kislo mleko, sir, skuta).
Cesta se naprej začne zložno vzpenjati in nas čez čas pripelje do naslednje rampe. Za rampo gre pot v gozd in se skoraj neznatno vzpenja, občasno pa se pot celo rahlo spusti. Po eni uri hoje pa nas pot pripelje na planino Razor, kjer se nahaja planinski dom.
Od koče se usmerimo na pot v smeri Škrbine in Vogla. Po nekaj minutni zložni hoji pa nas pot pripelje na naslednje razpotje, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri Škrbine (desno Vogel).
Pot naprej se obrne rahlo proti levi in se zmerno vzpenja čez pobočja porasla z rušjem. Ko pa nas pot pripelje do naslednjega razpotja na višini približno 1500m, nadaljujemo desno za oznakami Vrh nad Škrbino. Leva pot pa pelje na sedlo Škrbina. Pot se nato rahlo vzpenja skozi ruševje in zavije rahlo v levo. Ko pridemo iz ruševja se še naprej rahlo vzpenjamo ter prečimo travnata pobočja pod grebenom. Pot nato preči nekaj melišč, kmalu zatem pa zavije v desno in se prične dokaj strmo vzpenjati po travnatih pobočjih. Pot čez strma travnata pobočja nas pripelje na greben, kjer se priključimo plezalni poti s sedla Škrbina. Na grebenu se nato usmerimo desno ter v nekaj metrih dosežemo vrh.
Planina Kuk - planina Razor 1:00 planina Razor - Vrh nad Škrbino 2:15.
Pristup do ishodišta:
Med Mostom na Soči in Tolminom se odcepi cesta v Poljubinj. Iz Poljubinja se peljemo naprej proti vasi Ljubinj, kjer za cerkvijo zavijemo levo proti planini Razor in Stador. Cesta nas pripelje do parkirišča na planini Stador, kjer je v bližini planinski dom. Mi se peljemo naprej na planino Lom in naprej po cesti za oznakami planina Razor. Na višini 1150m pridemo na planino Kuk, kjer je parkirišče na katerem parkiramo. Nadaljnja vožnja je prepovedana.
Pokraj puta:
Koča na planini Razor (1315m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Meja, Podrta gora
Prosječna ocjena izleta: 6,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino Planina Kuk - Vrh nad Škrbino
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Planina Kuk - Vrh nad Škrbino
LISO     
2.7.2008
LEp izlet! Cestitam dekleti ki so v soboto 28.Junija kar po krajsenci vdarle na vrh. Res pravi gamsinji.
jax     
24.6.2012
Pot ima na mestu, kjer zaključi s prečenjem, en malo zoprn krušljiv žleb, ki je zavarovan z zajlo, in zaradi tega si po moje zasluži oznako za delno zahtevno. Tudi na kažipotu je označena s trikotnikom.
bosketi     
24.8.2012
Jutri grem po tej potijezik
Enka     
13.10.2019
Pot je na planinskem kažipotu res označena kot zahtevna, vendar se mi zdi oznaka delno zahtevna kar prava. Ko pridemo iz ruševja in pustimo za sabo del, v katerem prečimo strme trave, pridemo v gruščnat in višje delno skalnat svet, ki ga v opisu ni. V tem delu je pot večinoma nadelana z nekaj klini, lesenimi stopnicami, ki zadržujejo grušč, ter s kar nekaj zajlami. Jeklenica se pri vzponu zdi skoraj odveč, a pri spustu je človek kar zadovoljen, da je tam. Nasploh je pri spustu malo za gledat pod noge, ker je grušč zoprno drsljiv. Je pa to ena lepa, ravno prav razgibana pot na vrh z veličastnimi razgledi, ki na obe strani kar vabi h grebenčkanjunasmeh.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje