Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasaj
Planinski venci / Julijske Alpe / Čelo / Pod Zjabci - Čelo

Pod Zjabci - Čelo

Print
Ishodište: Pod Zjabci (745 m)
Širina/Dužina: 46,3261°N 13,6982°E
Vrijeme hodanja: 5 h 15 min
Zahtijevnost: lako bespuće
Visinska razlika: 1483 m
Visinska razlika po putu: 1550 m
Zemljovid: TNP 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Pogleda: 9.345
 2 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 56
Broj komentara: 22
Pristup do ishodišta:
A) Prvo se vozimo do Kranjske Gore, a zatim nastavljamo vožnju preko planinskog prijevoja Vršič prema Bovcu. Ubrzo nakon tunela Berebica dolazimo u selo Soča, gdje skrećemo lijevo preko mosta preko rijeke Soče (smjer turističkog gospodarstva Jelinčič i kampa Korita). Nakon mosta ne skrećemo lijevo prema kampu, već nastavljamo voziti ravno uzlaznom asfaltnom cestom. Dalje se uspinjemo preko prostranih livada usred kojih stoji nekoliko samostalnih vikendica, a zatim cesta prelazi u šumu. Više, cesta skreće sasvim ulijevo i dovodi nas do mjesta Pod Zjabcev, gdje uočavamo planinske putokaze za planinu Planina Za skalo, Dom na Komni i Triglavska jezera. Parkiramo na za to predviđenom mjestu uz cestu.
B) Iz Primorske se najprije vozimo u Bovec, a zatim nastavljamo vožnju prema Trenti. Pred kraj naselja Soča skrećemo desno u smjeru turističkog gospodarstva Jelinčič i kampa Korita. Nakon mosta ne skrećemo lijevo prema kampu, već nastavljamo voziti ravno uzlaznom asfaltnom cestom. Dalje se uspinjemo preko prostranih livada usred kojih stoji nekoliko samostalnih vikendica, a zatim cesta prelazi u šumu. Više, cesta skreće sasvim ulijevo i dovodi nas do mjesta Pod Zjabcev, gdje uočavamo planinske putokaze za planinu Planina Za skalo, Dom na Komni i Triglavska jezera. Parkiramo na za to predviđenom mjestu uz cestu.
Opis puta:
Od Pod Zjabci idemo markiranom stazom koja s desne strane zaobilazi obližnje vikendice. Iza vikendica put ide u šumu i brzo nas dovodi do manjeg križanja gdje nastavljamo desno preko potoka. S druge strane potoka staza skreće lijevo i počinje se umjereno uspinjati kroz gustu šumu. Uspon nastavljamo starom mulatozom, koja je na mnogim mjestima već uvelike izgrizena, a koja nas više dovodi do kratkog strmog stjenovitog dijela. Kroz navedeni dio vodi nas uređen i širok mulatoz, a staza iznad navedenog dijela dovodi nas do vidikovca s kojeg se otvara prekrasan pogled na Bavški Grintavec.
Sa vidikovca se staza vraća u šumu i brzo se uspinje do starog korita s vodom (ovdje uz stazu je manji bunar koji u sušnim razdobljima presuši). Iznad korita staza skreće malo ulijevo, a zatim se uspinje u brojnim cik-cak kroz šumu. Više se pješačka staza malo izravnava i dovodi nas na manje uočljiv raskrižje gdje se lijevo odvaja napušteni put prema pašnjaku Za skalo.
Odavde nastavljamo dalje ravno, opet malo strmija staza nas nakon 10 minuta dodatnog hoda dovodi do sljedećeg, ovaj put potpuno nemarkiranog križanja. Ovdje se desno odvaja neoznačena pješačka staza koja vodi prema obližnjoj lovačkoj kući i dalje prema pašnjaku Planina za Črnim vrhom, lijevo se odvaja lovačka staza prema pašnjaku Za skalo, a mi nastavljamo ravno do sljedećeg obližnjeg križanja. , koji je malo bolje označen.
Tu nastavljamo ravno ili blago desno, markiranom stazom u smjeru Triglavskih jezera i Komna. Nastavljamo blagom stazom koja nas kroz crnogoričnu šumu dovodi do križanja.
Od križanja nastavljamo lijevom stazom u smjeru Koče pri Triglavskih jezerih (ravno Komna i Lanževica), a koja s lijeve strane zaobilazi Dol za Bajarjem. Staza naprijed neko vrijeme samo prelazi strmine, nakon toga se nakratko uspinje i dovodi nas u manju dolinu, gdje dolazimo do manjeg križanja. Na raskrižju nastavljamo lijevo markiranom stazom (ravno nemarkiranom stazom (mulatozom), koja vodi prema Malim vratima) koja se dalje koso uspinje preko umjereno strmih travnatih padina. Više staza vodi kroz niz manjih nejasnih udolina, nakon čega se malo strmiji uspinje i dovodi nas ispod litica, gdje je slijedeće manje uočljivo križanje. Tu nastavljamo desno (lijevo uz manju grominu vodi djelomično bespuće prema Travniškoj dolini) i neko vrijeme prelazimo niz strmine ispod litica, a zatim staza koja nastavlja starim mulatozom skreće malo ulijevo i počinje se strmije uspinjati. Nakon kraćeg strmijeg dijela markirana staza skreće desno prema obližnjem prevoju Velika vrata, a mi nastavljamo ravno po bespuću (do mjesta gdje napuštamo markiranu stazu nalazi se grom). Tu napuštamo već malo posjećenu stazu i nastavljamo desno po bespuću. U početku su prolazi između patuljastih borova i vapnenačkih pločnika relativno laki, jer nam pomažu gromovi, koji su zapravo rijetki. Uspon nastavljamo nekako u smjeru sjevera, ali direktnih prolaza nema zbog krškog terena. Zbog pukotina, povremeno moramo napraviti dosta veliki okret. Kada nas "staza" konačno dovede na greben, problemi s orijentacijom prestaju. Nastavljamo uspon po sve preglednijem grebenu i "staza" nas brzo dovodi na neizraziti vrh Glava za Bajto.
Dalje se lagano spuštamo, nakon čega se travnatom padinom Čela uspinjemo na malo poznati, a još manje posjećen vrh.
zemljovid puta - Čelo
Ob poti: Velika vrata (1924m), Glava za Bajto (2131m)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama
Slike:
Pod Zjabci - Čelo1
Pod Zjabci - Čelo2
Pod Zjabci - Čelo3
Pod Zjabci - Čelo4
Pod Zjabci - Čelo5
Pod Zjabci - Čelo6
Pod Zjabci - Čelo7
Pod Zjabci - Čelo8
Pod Zjabci - Čelo9
Pod Zjabci - Čelo10
Pod Zjabci - Čelo11
Pod Zjabci - Čelo12
Pod Zjabci - Čelo13
Pod Zjabci - Čelo14
Pod Zjabci - Čelo15
Pod Zjabci - Čelo16
Pod Zjabci - Čelo17
Pod Zjabci - Čelo18
Pod Zjabci - Čelo19
Pod Zjabci - Čelo20
Pod Zjabci - Čelo21
Pod Zjabci - Čelo22
Pod Zjabci - Čelo23
Pod Zjabci - Čelo24
Pod Zjabci - Čelo25
Pod Zjabci - Čelo26
Pod Zjabci - Čelo27
Pod Zjabci - Čelo28
Pod Zjabci - Čelo29
Pod Zjabci - Čelo30
Pod Zjabci - Čelo31
Pod Zjabci - Čelo32
Pod Zjabci - Čelo33
Pod Zjabci - Čelo34
Pod Zjabci - Čelo35
Pod Zjabci - Čelo36
Pod Zjabci - Čelo37
Pod Zjabci - Čelo38
Pod Zjabci - Čelo39
Pod Zjabci - Čelo40
Pod Zjabci - Čelo41
Pod Zjabci - Čelo42
Pod Zjabci - Čelo43
Pod Zjabci - Čelo44
Pod Zjabci - Čelo45
Pod Zjabci - Čelo46
Pod Zjabci - Čelo47
Pod Zjabci - Čelo48
Pod Zjabci - Čelo49
Pod Zjabci - Čelo50
Pod Zjabci - Čelo51
Pod Zjabci - Čelo52
Pod Zjabci - Čelo53
Pod Zjabci - Čelo54
Pod Zjabci - Čelo55
Pod Zjabci - Čelo56
Rasprava o izletu Pod Zjabci - Čelo
ljubitelj gora19. 10. 2014 00:00:00
Po tej poti na Čelo, sestopil sem v Travniško dolino, nekaj slik z opisom: https://plus.google.com/photos/114400986607884783562/albums/6071983700076416097
adry15. 06. 2015 00:00:00
V soboto 13.6. po tej poti do prelaza Velika vrata in od tu s pomočjo možicev na vrh.
Pot je čez Dol za Bajerjem na več delih zaraščena z ruševjem, pa tudi par podrtih dreves je na stezi. Vreme je zdržalo, je pa pravi samotni svet, vseeno sva srečala dva mlada planinca, ki sta raziskovala kasarne.
adry3. 08. 2015 00:00:00
V soboto ponovno na tej poti le delno v obratni smeri, iz Velikih vrat do Pod Zjabci. Hvala tistemu, ki je porezal ruševje in prepreke, da je pot prehodnejša. Samota je glavna lastnost te poti.
tomislavo3. 07. 2016 00:00:00
V petek z izkušenim kolegom obiskala to osamljeno pogorje in sicer čez Rušje na Čelo nato na Glavo za bajto naprej na Gladki vrh in nato malo iskanja poti nazaj zopet mimo Glave pod Čelom čez Rušje nazaj proti Zjabcem..ja kar solidna tura,vreme pa ravno pravšnje.
king1234. 07. 2016 00:00:00
Kolega nasmeh Ni Gladki vrh temveč Gladki Lašt. Drugače pa tura vredna ponovitve. Čista neokrnejena lepota narave. Tišina vsepovsod. Samo par gamsov se podi po teh planotah. Za spočiti ušesa nasmeh
tomislavo4. 07. 2016 00:00:00
Se strinjam čisti lapsus.
zajko26. 08. 2016 00:00:00
Včeraj Travniška dolina-Rušje-Vršac-Čelo-Glava za bajto-V.vrata-Pod Zjabci.Hoje 9,3o ure.sk.vzpona 1¸660 m.Pot od Glave za bajto do Vrat skoraj nesledljiva,možici včasih so,pa jh zopet ni.Težko prehoden kraški in rušnat teren.Sicer pa tura za mir željnih planincev.Turo sem zmogel kljub 81.letom.
Evjuna3. 09. 2023 11:55:23
Tik ob izhodiščni tabli na sl. 3 je dokaj globok, nepokrit jašek, ki je ponavadi preraščen s travo in zato neviden. Previdno, ker je primeren za kakšen zlom ali kaj podobnega!
B23. 09. 2023 20:23:55
Ne samo jasek, tudi srafcigerji za zvijanje avtomobilskih vrat so tam v stalni pripravljenosti. V zepih "delavcev" so pa v pripravljenosti "paketki" in na glavi seveda kapuca. Se je zgodilo, obracun "dela" pa smo opravili na licu mesta in upam da je dobro zaleglo...
turbo3. 09. 2023 21:04:10
Uf, tole se bere kot kriminalka velik nasmeh
Hammond4. 09. 2023 08:31:23
B2, mene pa zanima, kakšen tip ljudi so ti delavci. Ker mi gre težko v glavo, da kaj takega lahko sploh komu pade na pamet plus dobro je vedeti, na koga je treba biti pozoren.
B24. 09. 2023 11:44:37
Ja so na odrocnih parkiriscih v dolini Trente ti "delavci" zelo dejavni. Samo delcek rezultatov njihovega "dela"lahko prebiramo v objavah dnevnega casopisja. Policija pa tudi ne more biti povsod.
Da bi pa mirno gledal kako mi nekdo vdira v avtomobil pa tudi ne gre. Bilo je v pravem casu in poducno...
Hammond4. 09. 2023 12:38:36
Pa so to mladi/stari, iz bližine/od bolj daleč, Slovenci/tujci, posameznik/skupina, izstopajo (razen kapuc) še po čem?
Pravilno. Kar je bilo poduka, ga je bilo za take premalo.
turbo4. 09. 2023 14:02:42
Poleti sem na spletu zasledil novico, žal je ne najdem več. Bovški policisti so ugotovili, da neka tolpa hodi iz Italije v Posočje, dnevno, preko Predela, in na naših gorskih izhodiščih vlamlja v avtomobile. Da gre za ene in iste tolovaje so ugotovili z webcam-om na Predelu, po registrskih oznakah na avtomobilih. Ukrepali bi lahko samo v primeru, da bi jih dobili na licu mesta, med vlamljanjem. Pisalo je tudi, da italijanska policija ni pokazala želje po sodelovanju, češ, kaj nas briga kaj naši počnejo pri vas. Kaj je bilo po tem s to bando, kako se je ali se ni stvar rešila, pa ne bi vedel.
Hammond4. 09. 2023 14:53:40
Zanimiva situacija. Je dobro vedeti, na koga je treba biti še posebej pozoren.
Hvala lepa za razlago, turbo. Upam, da koristi še komu.
bongo4. 09. 2023 16:42:16
Z vlomi so se soocili tudi tisti, ki so parkirali na raznih odrocnih parkiriscih malo za mejo (Viš itd)
B24. 09. 2023 22:29:09
In dobil sem jih na licu mesta. Sledovi srafcigerja so se vedno na vratih mojega avtomobila in na tesnilni gumi tudi. Dva od "drzne trojke" sta jo brz ucvrla dol po cesti, enega pa sem le ujel in ga dobro poducil o paragrafih kazenskega zakonika. Verjetno so bili na akciji z avtom, to pa nisem videl in niso bili italijani. Mogoce so celo bili "turisti" z dolenjske... Se pa te vrste "akcije" dogajajo tudi v Kluzah, pri rampi v Moznici in ob Velikih koritih ob Soci v Lepeni in v Zadnji Trenti. Verjamem, da na delu niso Italijani ampak nasi "kapcinarji", ki jih po mojem ni posebno tezko prepozmati tudi na cesti. Resda sam nisem uspel ugotoviti nicesar in tudi v vsej naglici nikogar registrirati, enega sem pa le uspel dobro "poduciti", kateri je "poduk", upam prenesel svojim " sodelavcem"...
Kafetarca5. 09. 2023 14:11:26
A si ga podučil zgolj verbalno, ali pa si povedano podprl tudi z drugimi prijemi?
B25. 09. 2023 22:15:07
Sem ga poducil kot je treba!
Resevna26. 11. 2023 20:03:16
Vprašanje za poznavalce tega sveta.

Je levo gor od stene na sl. 38 možen odcep v Travniško dolino (in možic na sl. 39)?
Nekoč sem tu dol sestopal iz T. doline in ne vem, če smo na tem mestu stopili na markirano stezo proti dolini.
Hvala.
stanes27. 11. 2023 15:39:00
Seveda je tukaj odcep slabo vidne stezice, ki skozi nekaj prijaznih prehodov pripelje v Travniško dolino. Prehod sem večkrat uporabil v sestopu do Planine za skalo in nato po spodnji poti do rampe nad Vasjo na skali.
mirank27. 11. 2023 16:12:52
S čela v Travniško dolino je najlažje direkt z vrha po travnati grapi malce levo od grebena ki povezuje Čelo in Vršac. S sedla med tema dvema vrhovoma je zgledalo kar strašljivo, no potem od bliže pa je bilo čisto fajnmežikanje
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići