Planinarenje

Planinarenje

Jasna - Ciprnik

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeCiprnik / Jasna - Ciprnik
   Jasna - Ciprnik (mimo Mojčinega doma)  
Vrijeme hodanja: 3 h
Ishodište: Jasna (827 m)
Cilj: Ciprnik (1745 m)
Visinska razlika: 918 m
Visinska razlika (po putu): 965 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Kranjska Gora 1:30.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nekaj korakov hodimo ob cesti v smeri Kranjske Gore, nato pa za manjšim jezom nadaljujemo levo ob prodišču Pišnice. Pot naprej nas vodi po betonskem nasipu, nato pa preidemo v gozd, skozi katerega se pričnemo vzpenjati. Na začetku nas pot vodi mimo več razpotij, mi pa sledimo oznakam za Vitranc oz. Ciprnik. Malo višje prispemo do razpotja, kjer se je v smeri naravnost nadaljevala pot v Malo Pišnico (pot je poškodovana, neprehodna, nevarna in zato zaprta), mi pa nadaljujemo desno ter se v okljukih pričnemo strmeje vzpenjati. Nekaj časa se razmeroma strmo vzpenjamo, nato pa pot zavije desno ter preči pobočja Vratnika (Vratnik je del vzhodnega grebena Vitranca). V nadaljevanju se ponovno v nekaj okljukih vzpnemo, nato pa prispemo do razpotja, kjer nadaljujemo levo, strmo navzgor (če nadaljujemo naravnost prispemo do kranjskogorskih smučišč, tudi od tam se je možno povzpeti na Vitranc). Sledi zelo strm vzpon, nato pa dosežemo glavni greben Vitranca, kjer pot zavije desno ter se nadaljuje po oz. rahlo ob grebenu. Pot naprej je večino časa še naprej precej strma, se pa višje strmina unese. Še nekoliko naprej se pot grebenu umakne v levo in se položi, tako da Mojčin dom dosežemo v rahlem do zmernem vzponu.
Od Mojčinega doma, v bližini katerega se nahaja še propadajoči Dom na Vitrancu, nadaljujemo naravnost do nekaj 10 korakov oddaljenega razpotja, kjer se nam z desne priključi še pot iz Kranjske Gore.
Ponovno gremo naravnost v smeri Ciprnika, kjer nas pot vodi še mimo propadajoče enosedežnice Vitranc II.
(Enosedežnica Vitranc II je najstarejša enosedežnica v Sloveniji in ena najstarejših na svetu saj nosi letnico 1958. Še nekaj let nazaj se je z njo dalo varno pripeljati do Vitranca, danes pa nima več uporabnega dovoljenja).
Pot se nadaljuje po grebenu Vitranca z nekaj krajšimi vzponi in spusti, nato pa prispemo do mesta, kjer se nam z desne priključi še pot iz Planice.
Nadaljujemo naravnost po postopoma vse bolj strmi poti, ki nas višje iz gozda popelje v pas ruševja. Strma pot, ob kateri je v nadaljevanju nekaj varoval, ki pa niso nujno potrebna, nas nato spremlja vse do razglednega Ciprnika.
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu 2:15, Mojčin dom na Vitrancu - Ciprnik 45 minut.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (junij).
Pristup do ishodišta:
a) Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Vršiču. Že kmalu za tem, ko se Kranjska Gora konča, prečimo reko Pišnico, mi pa le nekaj 10 metrov naprej zavijemo desno na večje parkirišče, kjer ob jezeru Jasna parkiramo.
b) Zapeljemo se v Trento, nato pa se preko prelaza Vršič peljemo proti Kranjski Gori. Ko prispemo do jezera Jasna parkiramo na velikem makadamskem parkirišču ob jezeru (parkirišče se nahaja na levi strani glavne ceste).
Pokraj puta:
Mojčin dom na Vitrancu (1555m), Vitranc (1631m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Visoka peč
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik Jasna - Ciprnik
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Jasna - Ciprnik
tisa     
1.11.2010
Kako sem nerodna,da sem oceno izleta podala med ogledom izletov v kamniških alpah. No, v začetku oktobra sem odkorakala oz.se primajala z žičnico na Vitranc in nato pot pod noge do Ciprnika. Vreme je bilo nepopisno, videla sem celo Grossglocner, da o naših gorah sploh ne govorim. Jalovec bi lahko takorekoč prijela z roko, Ponce pa bi lahko nežno pobožala. Enkratno. Priporočam to doživetje vsem,če bo le še kakšen kristalno sončen dan. Srečno!
darh     
31.7.2011
Mi smo se nanj povzpeli v začetku meseca iz Planice. Lepa pot, na vrhu pa čudoviti razgledi. Lahko zgolj priporočam. Slike in sled naše poti sem objavil pa tule.
limona2     
29.8.2011
Ciprnik iz Planice, od Doma v Planici - pred nekaj dnevi sva šla spet po tej poti, ki jo je "darh" lepo opisal. Pri povratku pa sva se odločila, da se bova za spremembo spustila po drugi poti v Planico, ki se odcepi nekje na sredini. Na tem razpotju je tudi rdeča tabla, kažipot "Planica". Res prideš v Planico (blizu vstopa na pot v Tamar), toda te table ne bi smelo biti, ker je pot nevarna! Ni za običajne pohodnike, ki bi morda z Vitranca in Ciprnika zaokrožili navzdol proti Planici! Poteka po zelo strmi, gruščnati, razbiti grapi, kjer težko najdeš stabilno skalo, na katero bi stopil ali se je prijel. Šele po povratku sem pogledala, da je tudi Mihelič v vodniku to pot opisal kot komaj prehodno, nekoč sicer markirano, potem pa zapuščeno, nenadelano in neoskrbovano. Na določenih mestih jo v celoti prerašča rušje, a tam je vsaj stabilna.Na nekaterih mestih ni šlo drugače po polzeči strmini kot tako, da sem delno zavisela na rušnati veji do naslednje stopinje. Hočeš nočeš prožiš kamenje. Verjetno je malo lažje navzgor, pod pogojem, da bi izhodišče v obsežni plazovini grušča sploh našli. Ta del "poti" je samo za tiste z veliko kilometrine v gorah.
robi14     
19.2.2012
Včeraj (18.02.2012) bili na Ciprniku iz Kranjske gore.
Od konca postaje sedežnice Vitranc I smo gazili sneg. Pri postaji cca 50 cm, v gozdu precej manj, na vrhu Vitranca pa dobrega pol metra. Od Vitranca do zadnjega vzpona pot b.p., le tu in tam se nam je udiralo do riti. Zadnji vzpon je bil precej zahteven, vendar je vrh odtehtal vse napore.
Razgledi fenomenalni, vreme še lepše.

Nazaj smo jo mahnili v Planico. Tudi tu na poti ni bilo večjih težav, le od lesene hiške do doline, je bil spust malo "tečen", ker je bil sneg zelo južen, oz. ga ponekod sploh ni bilo več, ali pa je bil pomešan z listjem.

V glavnem, potegnili smo lepo gaz, ki pa jo bo današnji sneg zakril...

Super izlet in še panorama z vrha!
darh     
15.8.2013
Pred dobrim tednom smo se po dveh letih na Ciprnik odpravili še z Vitranca. Le da smo vožnjo z žičnico nadomestili z vzponom po grebenu od jezera Jasna. Pot je sicer skromno označena, a ji ni težko slediti in ponuja lepe razglede. Podrobnejši opis in slike sem objavil tu.
mihaj     
20.7.2014
Lep planinski pozdrav! Veljalo bi povedati, da enosedežnica Vitranc II ne vozi, zamenjave z novejšo, o kateri je bilo nekaj let nazaj nekaj govora, pa tudi ni na vidiku. Tako je potrebno do Doma na Vitrancu, ki klavrno propada, priti peš. Na srečo se vzpon še vedno več kot splača, saj je tu simpatičen Mojčin dom. A družine z majhnimi otroci bodo za pot do Mojčinega doma, od koder je nato ena ura do vrha Cimprnika, potrebovale vsaj eno uro če ne več, po dokaj drseči poti. Kljub temu, obisk priporočam. A če vas dve uri hoje nista odvrnili od obiska, vseeno priporočam pot iz Planice. Je lepa in zložna. Obilo planinskih užitkov.!
prizup     
10.6.2015
Pot iz Planice na Ciprnik-Vitranc, katera je bila do nedavnega polna podrtega drevja je sedaj očiščena in lepo prehodna. Kmalu bo v Planico vozil turistični avtobus in se bo dalo narediti lepo krožno turo po grebenu do Jasne.
valerija112     
6.7.2015
A mogoče kdo ve,če ta sedežnica letos vozi.
Hvala in lep pozdrav.
GregorC     
7.7.2015
Vozi sedežnica Vitranc 1 (vozi vsak dan od 9.00 do 17.00). Od vrha te sedežnice dalje do Ciprnika je pa potrebno it peš. LP
valerija112     
7.7.2015
Gregor,hvala lepa.
pemi     
14.9.2015
koliko pa je od vrha sedežnise 1 do mojčinega doma?
prizup     
14.9.2015
Sedežnica do konca oktobra vozi ob petkih, sobotah in nedeljah. Od sedežnice do Mojčinega doma je dobra ura.
pemi     
14.9.2015
super, hvala,
torej je od sedežnice do doma urca in potem še urca do Ciprnika, mogoče še kdo ve koliko cca višniskih je, gre se za to da imamo 3 letnega otročka, sicer kar hodi po gorah, če ni veliko višinskih..tam nekje do 400 nasmeh
valerija112     
14.9.2015
Zgornja postaja Vitranc1,(Bedančev dom)-1116,Mojčin dom-1555(tu se svet kar malo pokonci postavi,je pa pot lepo speljana),Ciprnik-1745(ta del je pa sama uživancija). Pot smo prehodili v soboto. Smo srečali kar nekaj malih nasmejanih Kekcev. Res lepo. Pa srečno.
pemi     
14.9.2015
super, hvala Valerija 112 nasmeh
prizup     
28.12.2015
Pot od Jasne na Vitranc je popolnoma kopna. Minuli vikend je bilo na Vitrancu 15 stopinj, ob poti raste Teloh. Tudi na Ciprnik se da brez derez, sicer male dereze ne bojo odveč. Po poti po smučišču so priporočljive male dereze, da pa se obiti poledenela mesta.
Salewa     
11.2.2016
Koliko hoje je od smučišča Kranjska gora do vrha Ciprnika? Ali v tem času deluje sedežnica?
prizup     
11.2.2016
Iz Kranjske Gore je po smučišču na Vitranc slabi dve uri in naprej na Ciprnik še eno uro. Sedežnica deluje do Bedančevega doma in iz Podkorena do dobre pol ure do vrha Vitranca vendar samo za smučarje.

www.vitranc-mojcindom.si

https://www.facebook.com/Mojčin-Dom-Na-Vitrancu-1616923501855248/?ref=bookmarkshttps://www.facebook.com/Mojčin-Dom-Na-Vitrancu-1616923501855248/?ref=bookmarks
BSAE     
16.3.2016
Mogoče kdo ve, kakšne so trenutne razmere poti na Ciprnik ? Planiramo ogled planiških poletov malo drugače ... z razgledne točke.nasmeh
slamca     
16.3.2016
Če kaj pomaga nasmeh

https://www.facebook.com/Moj%C4%8Din-Dom-Na-Vitrancu-1616923501855248/
BSAE     
16.3.2016
Hvala. nasmeh
lakkon     
21.1.2018
kakšno je stanje te poti? količina snega? shojenost? dodatne nevarnosti pozimi?
tango     
15.11.2018
Prijetna tura, a kaj, ko naju je na vrhu (okoli desete) namesto spektakularnih razgledov pozdravila megla. Sonce si lahko samo čutil, zato bo nujna ponovitev. Pot je sicer lepo očiščena, čeprav se je čeznjo ob zadnjem vetru podrlo kar nekaj lubadaric.
devill     
21.2.2019
Mogoče kdo ve trenutne razmere poti na Ciprnik?
Jusk     
21.9.2019
Danes na Ciprnikunasmeh ze lani sem hodil po tej poti ampak samo na vrh Vitranca,danes pa sem si rekel gremo do konca potinasmeh ze med potjo lepi razgledi,na vrhu pa splohnasmeh sicer do Mojčinega doma je pot res kolenogriz ampak ce imas dobro kondicijo ni panike. Ni osamljena pot,srečal kar nekaj planincev. Lepi razgledi na vrhunasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje