Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj
Planinski venci / Julijske Alpe / Ciprnik / Dom Planica - Ciprnik (lovska pot)

Dom Planica - Ciprnik (lovska pot)

Print
Ishodište: Dom Planica (931 m)
Širina/Dužina: 46,4784°N 13,727°E
Ime puta: lovska pot
Vrijeme hodanja: 2 h 15 min
Zahtijevnost: djelomično zahtjevna neoznačena staza, laki označeni put
Visinska razlika: 814 m
Visinska razlika po putu: 814 m
Zemljovid: Kranjska Gora 1:30.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Pogleda: 45.872
 1 osoba voli ovu objavu
Broj slika: 57
Broj komentara: 22
Pristup do ishodišta:
S autoceste Ljubljana - Jesenice idemo do izlaza Jesenice - zapad (Hrušica), a zatim nastavljamo vožnju u smjeru Kranjske Gore i zatim prema Ratečama. Neposredno pored naselja Rateče skrećemo lijevo prema Planici. Neposredno prije nego što dođemo do velikog makadamskog parkirališta, skrećemo lijevo prema Olimpijskom sportskom centru Dom Planica. Parkiramo na prikladnom mjestu kod spomenute kolibe, a možemo i na jednom od navedenih parkirališta u Planici.
Opis puta:
Od Doma Planica hodamo do obližnjeg boćališta, iznad kojeg gazimo po šljunku obližnje bujice. Dalje se nekoliko minuta lagano uspinjemo spomenutom bujicom, nakon čega nas grmlje usmjerava lijevo u drvored borova, gdje stupamo na lijepo uređen, ali neoznačen lovni put.
Staza koja se dalje počinje strmije uspinjati kroz šumu, nakon cca 15 minuta hoda od polazišta dovodi nas do manje drvene brvnare, koja u nuždi služi kao manji bivak, inače je namijenjena snimateljima tijekom skijaških skokova ili letova. u Planici. Kod brvnare staza neko vrijeme prelazi na manji greben, koji ubrzo završava na strmim šumovitim padinama. Kada staza prijeđe u gustu šumu skreće desno i počinje se strmo uspinjati. Više se staza spušta i postupno prelazi na prilično strme i uglavnom mokre za klizanje opasne padine. Kroz navedene padine nastavlja se dosta blaga pješačka staza koja je inače lijepo očišćena od lišća, tako da staza po suhom nije opasna. Nakon par minuta križanja s desne strane također se uključuje na malo (dosta) težu, ali markiranu stazu iz Planice (mogućnost spusta u Planici).
Od križanja nastavljamo markiranim planinarskim putem u smjeru Ciprnika i Vitranca. Staza naprijed ponovno se počinje strmo uspinjati i nešto više skreće desno, gdje nas brzo dovodi na panoramski greben. Neko vrijeme se uspinjemo grebenom s kojeg se otvara lijep pogled na oštru padinu Ciprnika i Jalovca te greben Ponce. Više staza neko vrijeme prelazi u šumu, nakon čega se vraća na djelomično izložen i panoramski greben. Dalje se staza vraća u šumu, gdje se neko vrijeme strmo uspinje, a potom nas dovodi na glavni greben Ciprnika, gdje se uključujemo na stazu s Vitranca.
Tu nastavljamo desno i još se neko vrijeme uspinjemo kroz šumu kroz koju se sve češće otvaraju lijepi vidici. Šumu ubrzo zamjenjuje patuljasti bor, a staza postupno prelazi na prilično strme padine, koje su na nekim mjestima i blago eksponirane. Ovu u zadnjem dijelu dosta strmu stazu, zatim s pogledom na okolne vrhove pratimo sve do panoramskog vrha na koji stižemo nakon nekoliko minuta dodatnog hoda.
zemljovid puta - Ciprnik
Možemo produžiti putovanje na sljedeće destinacije: Visoka peč ( 30 min)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Dom Planica - Ciprnik1
Dom Planica - Ciprnik2
Dom Planica - Ciprnik3
Dom Planica - Ciprnik4
Dom Planica - Ciprnik5
Dom Planica - Ciprnik6
Dom Planica - Ciprnik7
Dom Planica - Ciprnik8
Dom Planica - Ciprnik9
Dom Planica - Ciprnik10
Dom Planica - Ciprnik11
Dom Planica - Ciprnik12
Dom Planica - Ciprnik13
Dom Planica - Ciprnik14
Dom Planica - Ciprnik15
Dom Planica - Ciprnik16
Dom Planica - Ciprnik17
Dom Planica - Ciprnik18
Dom Planica - Ciprnik19
Dom Planica - Ciprnik20
Dom Planica - Ciprnik21
Dom Planica - Ciprnik22
Dom Planica - Ciprnik23
Dom Planica - Ciprnik24
Dom Planica - Ciprnik25
Dom Planica - Ciprnik26
Dom Planica - Ciprnik27
Dom Planica - Ciprnik28
Dom Planica - Ciprnik29
Dom Planica - Ciprnik30
Dom Planica - Ciprnik31
Dom Planica - Ciprnik32
Dom Planica - Ciprnik33
Dom Planica - Ciprnik34
Dom Planica - Ciprnik35
Dom Planica - Ciprnik36
Dom Planica - Ciprnik37
Dom Planica - Ciprnik38
Dom Planica - Ciprnik39
Dom Planica - Ciprnik40
Dom Planica - Ciprnik41
Dom Planica - Ciprnik42
Dom Planica - Ciprnik43
Dom Planica - Ciprnik44
Dom Planica - Ciprnik45
Dom Planica - Ciprnik46
Dom Planica - Ciprnik47
Dom Planica - Ciprnik48
Dom Planica - Ciprnik49
Dom Planica - Ciprnik50
Dom Planica - Ciprnik51
Dom Planica - Ciprnik52
Dom Planica - Ciprnik53
Dom Planica - Ciprnik54
Dom Planica - Ciprnik55
Dom Planica - Ciprnik56
Dom Planica - Ciprnik57
Rasprava o izletu Dom Planica - Ciprnik (lovska pot)
limona225. 09. 2011 00:00:00
Tukaj ponavljam svoj komentar, ki sem ga pripela k poti Vitranc-Ciprnik, ker pričujoča lovska pot na Ciprnik pred enim mesecem še ni bila na portalu: Ciprnik iz Planice, od Doma v Planici - pred nekaj dnevi sva šla spet po tej poti, ki jo je "darh" lepo opisal. Pri povratku pa sva se odločila, da se bova za spremembo spustila po drugi poti v Planico, ki se odcepi nekje na sredini. Na tem razpotju je tudi rdeča tabla, kažipot "Planica". Res prideš v Planico (blizu vstopa na pot v Tamar), toda te table ne bi smelo biti, ker je pot nevarna! Ni za običajne pohodnike, ki bi morda z Vitranca in Ciprnika zaokrožili navzdol proti Planici! Poteka po zelo strmi, gruščnati, razbiti grapi, kjer težko najdeš stabilno skalo, na katero bi stopil ali se je prijel. Šele po povratku sem pogledala, da je tudi Mihelič v vodniku to pot opisal kot komaj prehodno, nekoč sicer markirano, potem pa zapuščeno, nenadelano in neoskrbovano. Na določenih mestih jo v celoti prerašča rušje, a tam je vsaj stabilna.Na nekaterih mestih ni šlo drugače po polzeči strmini kot tako, da sem delno zavisela na rušnati veji do naslednje stopinje. Hočeš nočeš prožiš kamenje. Verjetno je malo lažje navzgor, pod pogojem, da bi izhodišče v obsežni plazovini grušča sploh našli. Ta del "poti" je samo za tiste z veliko kilometrine v gorah.
Kozorog25. 09. 2011 00:00:00
Ja tam je treba iti naravnost mimo table.. torej se držati gozdne poti, ki vodi naravnost ne glede na tablo Planica, ki te usmerja levo v dolino. Na skali imaš narisano pot na žalost pa tabla zavaja in te pripelje na pot o kateri si pisala. Če greš po poti, ki sem jo navedel, prideš v dolino ravno pri domu v Planici (CŠOD)!
dprapr1. 04. 2012 00:00:00
Včeraj z ženo uživala na tej poti.
Za ogrevanje še prej "skočila" na vrh planiške letalnice. Vsa čast Kranjecu in ostalim pogumnežem!
Lovska pot je izredno lepa in razgledna. Sem se že zadnjič spraševal, ko sem gledal polete, od kod lepi posnetki doline z Jalovcem. Odgovor: s te poti - vmes zgrajena hiška, s katere čudovit pogled na prizorišče in na dolino.
Tudi vrh je izredno razgleden - po moje celo bolj kot Slemenova špica. Na vrhu nama je prijetno družbo delal starejši možakar (79), ki jo je sam primahal iz Podkorena. Upam, da še za nas ostane nekaj, kar posedujejo ti vitalneži.
Ja, kar se pa tiče markirane poti v Planico - po njej sva se vračala iz radovednosti - svetoval je ne bi niti tistemu, ki se mi bi zelo zameril!
Lp vsem, ki uživate v gorah!
zabonka21. 08. 2012 00:00:00
Glede poti, se tudi jaz strinjam z napisanim, čudovit razgled na okoliške gore in skakalnice, katere počasi dobivajo novo podobo, mene je na vrhu zmotilo edino to, da je bilo povsod neomejeno število velikih rdečih mravelj in se niti slučajno nisi mogel usesti na tla, tako, da sem kar hitro obrnila nazaj mrk pogled ampak kljub temu je bil dan čudovit, že zaradi miru, kajti na poti nisem srečala niti enega planinca nasmeh
sirt117. 07. 2013 00:00:00
Zelo lepo speljana pot.Že takoj od balinplaca zagledamo prvi smerokaz malo višje pa je še eden,tako da je zelo težko zgrešit.Tudi ob vrnitvi nas v tistem križišču lesen smerokaz usmeri po tej poti,rdeč kovinski,ki usmerja na zloglasno pot pa je ukrivljen!
Jaz sem se vračal čez Vitranc in "občudoval" dom na Vitrancu in Bedanca!Turizem smo ljudje,je bil včasih slogan,samo ne vem kateri ljudje-so odgovorni za to sramoto!
ljubitelj gora17. 07. 2013 00:00:00
katja879. 10. 2013 00:00:00
V soboto, 5.10.2013, na vrhu Ciprnika velik nasmeh
Razgled na okoliške vrhove je bil onemogočen zaradi oblakov.

Ta pot je redno markirana in označena tudi s smernimi tablami, zato nevem, zakaj je tu na hribih označena kot nemarkirana. Tako da ni panike, da bi se izgubili mežikanje
Priporočam za družinski izlet mežikanje

Slike iz pohoda si lahko ogledate na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.mojalbum.com/pdmaticams/20131005-ciprnik/dom-v-planici-zadaj-ciprnik/21166878
limona10. 10. 2013 00:00:00
Pot so oskrbeli (jeklenice) in smerne table postavili jeseni 2012. Zato bi bilo treba predstavitev poti na hribi.net verjetno res posodobiti. Srečno!
gonzales10. 10. 2013 00:00:00
V Soboto 5.10.13, smo se na napotili iz Kranjske gore čez Vitranc na Ciprnik, sestopili v Planico. Razgledi niso bili glih čudoviti, je pa bilo kr nekaj videti. Zanima me, če obstaja kakšen žig, ker ga nismo našli....??

JusAvgustin11. 10. 2013 00:00:00
ne
ljubitelj gora26. 01. 2014 00:00:00
Po dobrem letu ponovno na Ciprnik, čeprav bil sem že predkratkim a čez Vitranc in ne čist do vrha Ciprnika, tudi tokrat iz Planice ni bilo gazi k sreči je bil nov sneg pršic spodaj pa delno trd sneg. Tako sem pod vrhom za kratek čas hodil skoraj po vrhu metrske snežne odeje, ponekod pa se je udrlo preko pasu. Iz smeri Vitranca ni bilo shojeno. Več slik tule: https://plus.google.com/photos/114400986607884783562/albums/5973257031473644209?banner=pwa&sort=1
prizup10. 06. 2015 00:00:00
Pot iz Planice na Ciprnik-Vitranc, katera je bila do nedavnega polna podrtega drevja je sedaj očiščena in lepo prehodna. Kmalu bo v Planico vozil turistični avtobus in se bo dalo narediti lepo krožno turo po grebenu do Jasne.
Žig od Ciprnika najdete v Mojčinem domu na Vitrancu.
Salewa27. 10. 2016 00:00:00
Ali je pot zelo izpostavljena?
Salewa27. 10. 2016 00:00:00
Ali je pot zelo izpostavljena?
PFranci27. 10. 2016 00:00:00
Ne.Večji del poteka v gozdu,zadnji del pa po grebenu med rušjem.nasmeh
zajko3. 04. 2017 00:00:00
Včeraj iz Planice na Cipnik.Nad 1.500 m še kar dosti snega.Razgled zelo lep,edino Jalovec ni hotel sneti klobuka.Nazaj čez Vitranc v Kranjsko goro.Skupne hoje slabih 5 ur,skupnega vzpona pa 915 m.
Jusch17. 08. 2018 00:00:00
Pot je označena z markacijami - je lahka in zelo varna. Primerna za hojo z otroki... na vrhu je veličasten razleg na Jalovec, Ponce in Planico.
S psom (velikim pudlom) sva za vzpon potrebovala slabih 90 minut.
cajer12. 01. 2019 00:00:00
Na Ciprniku sva bila včeraj. Od Doma v Planici je potrebno do začetka poti dvakrat prečkati tekaško progo. Ko si enkrat na poti, pa je le-ta vidno markirana in se prektično samo vzpenjaš po njej. Štartala sva ob 9:30, na poti gor je pot večinoma v senci. Na začetku snega ni, potem ga je po poti za okras, višje pa ga je več. Mini dereze sva uporabila samo za pot navzdol, so prišle še kako prav. Nekoliko višje (na dobre pol poti) se pot nekoliko izgubi in jo je treba poiskati (glej gaz in markacije), drugače ni problema. Razgled na vrhu pa fantastičen, brez oblačka. Pa mraz, hitro sva e pobrala v dolino.
Čas: gor 2h s pavzami, dol 1h 10 min brez pavze.
Majdag16. 09. 2019 00:00:00
lukecpukec22. 07. 2022 04:39:55
Je kdo hodil zadnje čase kaj po tej poti - je pot normalno odprta? Kako je zdaj s parkingom v Planici, je plačljiv? Hvala
georgia25. 07. 2022 19:41:13
Živjo, parkirišče je plačljivo, zdaj je cena 3,5 evrov za 24 ur, kjerkoli v Planici. Glede poti pa ne vem ...
megalodon25. 07. 2022 21:42:33
V soboto sem prehodil to pot. 2-3x se je treba kar dobro skloniti pod podrta drevesa (za 186cm kar izziv velik nasmeh), drugače je pot BP. Je pa del poti stezica pač ozka in preči strma pobočja (kot v opisu). Glede parkirnine pa drži kot je napisal/a #georgia. Tudi zgodnji prihod nič ne pomaga, ker ni več inkasanta pač pa zapornica.mežikanje
Srečno.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići