Planinarenje

Planinarenje

Dolina Kot - Macesnovec

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeMacesnovec / Dolina Kot - Macesnovec
   Dolina Kot - Macesnovec   
Autor opisa:Kriška
Vrijeme hodanja: 3 h 30 min
Ishodište: Dolina Kot (950 m)
Cilj: Macesnovec (1926 m)
Visinska razlika: 976 m
Visinska razlika (po putu): 1250 m
Zahtijevnost: zahtjevna neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: više zahtjevno
Zemljovid: TNP 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin
Opis puta:
Od parkirišča najprej kar precej časa hodimo po markirani poti, ki vodi do Staničeve koce. Pot je mestoma nekoliko izpostavljena, na najbolj izpostavljenih mestih zavarovana z nekaj klini in dvema jeklenicama.
Ko pridemo do studenčka, ki ga zagledamo na levi strani ob poti (podstavljen je kratek del žleba, da si lahko natočimo vodo, zraven na manjši skali napis "drži čistočo"), pa postanimo pozorni: kakšnih 50 m naprej se z markirane poti odcepi levo navzgor neoznačena pot, in sicer tik preden markirana pot zavije desno preko hudourniške grape.
Neoznačena, vendar dobro vidna steza se precej strmo vzpne proti velikemu melišču, kmalu pa se razcepi na dve - desno (zgornjo) in levo (spodnjo). Obe stezi se višje na poti spet združita. Spodnja (leva) se vzpenja dokaj enakomerno preko melišč in med ruševjem (pogosto označena z možici), zgornja (desna) pa se najprej precej strmo vzpne po melišču, nato pa vodi v lahnem vzponu, brez večjih izrazitih vzponov do mesta, kjer se obe poti spet združita. Pot od tod dalje poteka večinoma zelo strmo po pobočju, v redkem gozdu macesnov in ruševja na precej mestih je izpostavljena (nevarnost zdrsa), vendar ves čas dobro sledljiva. Malo pod vrhom pot preide preko grebena na drugo stran (doslej smo bili na pobočju nad Kotom, od tam dalje pa na pobočju nad Krmo). Tik pod vrhom ruševje v celoti zamenja do tedaj prevladujoče macesne. Sam vrh je skalnat in poraščen s travo.
Pristup do ishodišta:
Iz Mojstrane se odpeljemo po cesti, ki vodi v Radovno, preden se cesta začne spuščati proti Radovni in Krmi, zavijemo desno na odcep gozdne ceste v dolino Kot (označeno s smerokazom). Po ozki, dobro vzdrževani gozdni cesti se odpeljemo do parkirišča na Lengarjevem rovtu.
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dolina Kot - Macesnovec Dolina Kot - Macesnovec Dolina Kot - Macesnovec Dolina Kot - Macesnovec Dolina Kot - Macesnovec Dolina Kot - Macesnovec Dolina Kot - Macesnovec Dolina Kot - Macesnovec Dolina Kot - Macesnovec Dolina Kot - Macesnovec Dolina Kot - Macesnovec Dolina Kot - Macesnovec Dolina Kot - Macesnovec
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem,
Diskusija o izletu Dolina Kot - Macesnovec
Gost     
2.11.2007
Na Macesnovec sva se povzpela danes 2.11.07. Bilo je čudovito vreme. Pot je v zgornjem delu malo zasnežena a je vseeno zelo v redu. Macesni so že skoraj goli.
Vida in Franc K.
Domch     
22.10.2012
V soboto bil gor. Prava jesenska idila ob osrčju julijcev. Pot je kar nerodna še posebej za sestop. Gora pa nedvomno vredna obiska, saj ima res lep razgled naokrog. Na vrhu sončenje zgoraj brez in občudovanje zasneženih vrhov. Ob poti me je razveselil tudi studenec z vodo.nasmeh
strelec1954     
23.9.2013
Macesnovec,še eden med bolj samotnimi vrhovi ,s katerega razgled po okoliških vrhovih je enostavno čudovit.Morda zato ker pot ni markirana a je ni težko udeti saj je dobro vidna, kmalu za izvirom pitne vode na poti proti Staničevi koči.
Razmere na poti so trenutno bp. Macesnov gozd je odet še v zeleno a se že kažejo prvi znaki zlato rumene jeseni ki bo temu samotarju dala še poseben čar.nasmeh
dprapr     
21.6.2014
Čas hoje 3,5 ure ima precej rezerve, dovolj bi bilo 3 ure (počasne hoje).
Pastirica     
18.10.2014
Se strinjam, 3 ure je dovolj ( pa še zdaleč nisem med najmlajšimi ), saj prehodimo le slabih 1000 m višinske razlike. Podatek o višinski razliki po poti je napačen, ker nikjer ne izgubljamo višine.
Danes je bil vrh obiskan množično, razgledi odmerjeni skopo, sama pot pa, razen v srednjem delu, mokra in spolzka in je terjala vso previdnost.
dj12     
25.12.2015
Je kdo hodil te dni tukaj ? In kakšne so razmere. LP
dino     
16.8.2017
Krasna senčna pot za vroče poletne dni, brez "stampeda" in idealna za aerobno meditacijo !
tango     
30.8.2017
Današnji dan je bil idealen za obisk. Čudoviti razgledi in nikjer nikogar. Toplo priporočam!
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje