Planinarenje

Planinarenje

Dom v Tamarju - Bivak pod Kotovim sedlom

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeBivak pod Kotovim sedlom / Dom v Tamarju - Bivak pod Kotovim sedlom
   Dom v Tamarju - Bivak pod Kotovim sedlom (po melišču)  
Vrijeme hodanja: 3 h 10 min
Ishodište: Dom v Tamarju (1108 m)
Cilj: Bivak pod Kotovim sedlom (1965 m)
Visinska razlika: 857 m
Visinska razlika (po putu): 857 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Kranjska Gora 1:30.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
Najprej se sprehodimo do Doma v Tamarju, od tam pa nadaljujemo po markirani planinski poti v smeri Jalovca in Ponc (levo Slemenova špica). Pot naprej nas vodi skozi gozd, le ta pa nas hitro pripelje na naslednje razpotje, kjer se v desno odcepi pot na Ponce. Nadaljujemo v smeri Jalovca ter vzpon nadaljujemo po poti, ki se še kratek čas zložno vzpenja skozi gozd. Ko prispemo iz gozda se najprej nekaj časa vzpenjamo po obsežnih deloma že poraslih prodiščih, nato pa postopoma prispemo na melišče, ki se nadaljuje proti Jalovčevemu ozebniku. Po melišču se vzpnemo do označenega razpotja, kjer nadaljujemo levo (desno Kotovo sedlo in Jalovec mimo bivaka pod Kotovim sedlom) v smeri Jalovške škrbine. V nadaljevanju se pot še naprej vzpenja po melišču, nato pa nas pripelje na naslednje razpotje, kjer pa nadaljujemo desno v smeri Kotovega sedla (rahlo levo Jalovec čez Jalovško škrbino).
Pot naprej se prečno vzpne proti desni in postopoma preide na manj strma pobočja. Višje se pot še dodatno položi in nas mimo več velikih balvanov pripelje do razpotja, kjer se nam z desne priključi nekoliko zahtevnejša pot. Tu nadaljujemo desno, a le zelo kratek čas, saj bomo nato na levi strani, kakih 100 metrov stran od markirane poti opazili bivak, do katerega nas loči nekaj minut hoje po lažjem brezpotnem svetu.
Pristup do ishodišta:
Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Ratečam. V križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Ratečam, naravnost pa se nadaljuje cesta proti Italiji, zavijemo levo v smeri Planice. Po krajšem vzponu prispemo do skakalnic v Planici, kjer je nekaj večjih parkirišč.
Ker je po novem cesta proti Domu v Tamarju zaprta za javni promet moramo parkirati že v Planici, to nam podaljša pot za približno 45 minut.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Kotovo sedlo, Jalovec
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dom v Tamarju - Bivak pod Kotovim sedlom Dom v Tamarju - Bivak pod Kotovim sedlom Dom v Tamarju - Bivak pod Kotovim sedlom Dom v Tamarju - Bivak pod Kotovim sedlom Dom v Tamarju - Bivak pod Kotovim sedlom Dom v Tamarju - Bivak pod Kotovim sedlom Dom v Tamarju - Bivak pod Kotovim sedlom Dom v Tamarju - Bivak pod Kotovim sedlom Dom v Tamarju - Bivak pod Kotovim sedlom Dom v Tamarju - Bivak pod Kotovim sedlom Dom v Tamarju - Bivak pod Kotovim sedlom Dom v Tamarju - Bivak pod Kotovim sedlom Dom v Tamarju - Bivak pod Kotovim sedlom Dom v Tamarju - Bivak pod Kotovim sedlom Dom v Tamarju - Bivak pod Kotovim sedlom Dom v Tamarju - Bivak pod Kotovim sedlom Dom v Tamarju - Bivak pod Kotovim sedlom Dom v Tamarju - Bivak pod Kotovim sedlom Dom v Tamarju - Bivak pod Kotovim sedlom Dom v Tamarju - Bivak pod Kotovim sedlom Dom v Tamarju - Bivak pod Kotovim sedlom Dom v Tamarju - Bivak pod Kotovim sedlom Dom v Tamarju - Bivak pod Kotovim sedlom Dom v Tamarju - Bivak pod Kotovim sedlom Dom v Tamarju - Bivak pod Kotovim sedlom Dom v Tamarju - Bivak pod Kotovim sedlom
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dom v Tamarju - Bivak pod Kotovim sedlom
risank     
1.11.2012
A JE TA POT BOLJ PRIMERNA ZA VZPON ALI SESTOP? ŽE VNAPREJ HVALA
turbo     
1.11.2012
Kaj pa šepetaš, na glas povej velik nasmeh

melišča so po navadi taka, da na dva ali tri korake navzgor, narediš še korak ali korak in pol navzdol mrk pogled
torej se jih je bolj smiselno navzdol grede lotiti mežikanje
ljubitelj gora     
1.11.2012
Sestop za vzpon raje drugo pot.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje