Planinarenje

Planinarenje

Svino - Matajur

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeMatajur / Svino - Matajur
   Svino - Matajur (slovenska smer)  
Vrijeme hodanja: 4 h
Ishodište: Svino (250 m)
Cilj: Matajur (1642 m)
Visinska razlika: 1392 m
Visinska razlika (po putu): 1400 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Z izhodišča nadaljujemo po cesti, ob kateri smo parkirali, po njej pa po dobrih petih minutah hoje prispemo v vas Svino, kjer opazimo oznake za Matajur, ki nas usmerjajo levo (desno Sužid).
Nadaljujemo levo, med hišami in manj opaznimi oznakami za Matajur. Prava pot gre nekoliko bolj levo in nas mimo hiš vodi čez pašnike, za katerimi gre pot v gozd. V nadaljevanju so markacije bolj pogoste in tudi orientacija je lažja.
Pot se nato prične strmeje vzpenjati in nas po približno pol ure hoje pripelje na širši kolovoz, ki pripelje iz vasi Sužid. Naprej se nekaj časa vzpenjamo po kolovozu, ki pa ima kar nekaj razpotij, a je pot dobro označena. Pred propadajočo staro vojaško bajto, nas pot na Matajur usmeri levo navzgor. Tu se kolovoz spremeni v strmo mulatjero, ki nas po precej strmem pobočju, višje pripelje na manj strma pobočja. Pot nas nato pripelje do novejše gozdne ceste, katero pa samo prečimo. Na drugi strani ceste se povzpnemo nekaj korakov in pred seboj zagledamo pastirske koče na Svinski planini.
Na planini opazimo oznake "levo planina Idrsko" in desno "planina Sužid", oznak za Matajur ni, a je pot proti Matajurju markirana.
Nadaljevanje poti poiščemo med kočami na planini in le ta naprej poteka po manjši neizraziti dolinici. Kljub temu, da je pot markirana, pa je mestoma slabo vidna in ponekod zaraščena. Po približno 15 minutah hoje od planine pridemo do rezervoarja za vodo in v njegovi bližini opazimo planinske smerokaze. Tu se usmerimo naravnost v smeri Matajurja, po še vedno slabo vidni, a markirani stezici. Pot nas nato vodi čez zaraščen travnik, za katerim se priključimo lepo uhojeni poti, ki prispe iz vasi Avsa, oz. Livek.
Nadaljujemo desno proti Matajurju in sledi nekaj minut prečnega vzpona, nato pa že prispemo na naslednje razpotje pod Glavo, kjer zapustimo običajno pot na Matajur in nadaljujemo naravnost v smeri Visoke glave (levo običajna pot na Matajur).
Sledi dokaj položna hoja, po poti, ki poteka severno od vzhodnega matajurskega grebena in je, razen v sušnih obdobjih, dokaj blatna. Ko se približamo severnemu grebenu Matajurja, skoraj neopazno prekoračimo državno mejo, nato pa v prečnem vzponu proti desni, dosežemo omenjeni greben (Sedlo), kjer se priključimo bolje uhojeni poti, kateri sledimo v levo. Kratek čas se še zložno do zmerno vzpenjamo, nato pa pot postane precej strma in v mokrem tudi precej spolzka. Po približno 10 minutah se pot položi, nato pa v zmernem vzponu in ob lepih razgledih dosežemo vrh Matajurja.
Izhodišče - Svinska planina - 2:40, Svinska planina - Matajur 1:20.
Pristup do ishodišta:
a) Iz Tolmina se zapeljemo proti središču Kobarida, kjer še pred centrom mesta zavijemo levo proti naselju Svino. Parkiramo še pred naseljem Svino, na primernem mestu ob cesti. V naselju Svino ni urejenih parkirnih mest.
b) Iz Bovca se peljemo proti Tolminu. Ko dosežemo cesto Tolmin - Kobarid, nadaljujemo desno proti MP Robič in središču Kobarida. Pred centrom Kobarida zavijemo levo proti naselju Svino. Parkiramo še pred naseljem Svino, na primernem mestu ob cesti. V naselju Svino ni urejenih parkirnih mest.
c) Od MP Robič se peljemo proti Kobaridu in Tolminu. V Kobaridu nadaljujemo desno proti Tolminu, nato pa gremo kmalu še enkrat desno v smeri naselja Svino. Parkiramo še pred naseljem Svino, na primernem mestu ob cesti. V naselju Svino ni urejenih parkirnih mest.
Pokraj puta:
Svinska planina (1214m)
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur Svino - Matajur
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Svino - Matajur
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje