Planinarenje

Planinarenje

Breginj - Stol (Julijske Alpe)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeStol (Julijske Alpe) / Breginj - Stol (Julijske Alpe)
   Breginj - Stol (Julijske Alpe) (čez Muzec)  
Vrijeme hodanja: 4 h 45 min
Ishodište: Breginj (550 m)
Cilj: Stol (Julijske Alpe) (1673 m)
Visinska razlika: 1123 m
Visinska razlika (po putu): 1300 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo mimo cerkve (le te obidemo po desni strani) in vzpon nadaljujemo po asfaltirani cesti v smeri Stola in Muzca. Cesta se najprej vzpne skozi vas, mi pa ji v križiščih sledimo v že znani smeri. Višje cesta izgubi asfaltno prevleko in nas mimo starega mlina pripelje do označenega križišča, kjer nadaljujemo rahlo desno (levo cerkev Marije Snežne). Cesta, ki se še naprej zmerno vzpenja, pa nas kmalu pripelje do označenega razpotja, kjer se v levo odcepi markirana peš pot na Muzec (Musc).
Usmerimo se na omenjeno pot, ki se naprej zmerno vzpenja skozi gozd. Naprej nas pot pripelje do manjšega studenčka (izvir s pitno vodo), nato pa zavije nekoliko v levo in se prične strmeje vzpenjati. Višje se pot položi in nas pripelje do manjšega razpotja, kjer nadaljujemo desno (naravnost Plazi). Pot naprej se ponovno prične strmeje vzpenjati skozi gozd, nato pa nas pripelje na oster in krušljiv greben. Preko omenjenega grebena vodi izpostavljena stezica, preko katere v nekaj minutah preidemo v pas gozda. Ko stopimo iz gozda nas pot pripelje na travnata pobočja, kjer v nekaj minutah nadaljnje hoje prispemo do označenega razpotja.
Nadaljujemo levo (rahlo desno Klatnica - izvir pitne vode) po vse bolj strmi planinski poti. Pot višje preide na razgleden in zelo strm stranski greben, po katerem se nato vzpenjamo kar nekaj časa. Višje pridemo na manjše neoznačeno razpotje, kjer nadaljujemo po levi manj strmi poti (desna izredno strma pot vodi direktno na Muzec). Leva pot se nato prečno vzpne in nas mimo manjšega brezna pripelje na glavni greben Muzcev. Tu nadaljujemo desno (levo bivak pod Muzcem 2 minuti) in po razgledni grebenski poti v 10 minutah nadaljnje hoje prispemo na vrh Muzca.
Z Muzca nadaljujemo po markirani planinski poti, ki se začne strmo spuščati proti vzhodu. Pot, ki je predvsem v mokrem nevarna za zdrs, se kmalu položi, nato pa se nadaljuje po zelo razglednem grebenu. Naprej pot preči pas grmičevja, nato pa se za kratek čas strmo spusti, čez deloma kamnito pobočje. Spust se konča na manjšem sedelcu, pot pa za nekaj časa preide na severno stran grebena, kjer poteka skozi pas grmičevja. Naprej se pot prične strmeje vzpenjati in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na neizrazit vrh Ribežnov (1518 m).
Pot naprej se nadaljuje, po deloma z rušjem poraslem grebenu, kateri nam nudi lepe razglede na vse strani. Višje nas pot pripelje na naslednji neizrazit vrh (Puntarčič), s katerega se nam odpre lep pogled na Kobariški Stol.
Sledi kratek spust in z desne se nam priključi pot od svete Marjete (po omenjeni poti se bomo kasneje vrnili v dolino). Nadaljujemo naravnost v smeri Stola po poti, ki se sprva zložno, nato pa za kratek čas strmo vzpne. Tej še naprej razgledni poti sledimo do vrha Stola, le tega pa dosežemo po 15 minutah nadaljnje hoje.
Pristup do ishodišta:
Najprej se zapeljemo v center Kobarida, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti mejnemu prehodu Robič. V bližini vasi Staro selo, zapustimo glavno cesto, ki pelje proti mejnemu prehodu Robič in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Breginja. Naprej v glavnem vzpenjajoči cesti sledimo do Breginja, kjer na parkirišču v bližini cerkve parkiramo.
Pokraj puta:
Bivak pod Muzcem (1550m), Muzec (Musc) (1613m), Ribežni (1518m), Puntarčič (1582m)
Prosječna ocjena izleta: 9,7/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe) Breginj - Stol (Julijske Alpe)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Breginj - Stol (Julijske Alpe)
cebelca     
6.4.2011
Je kdo pred kratkim prehodil tole pot in bi vedel povedat kaj več o stanju poti?
IgorZlodej     
8.4.2011
Hodil nisem, sem pa zviška gledal tja čez. Južna pobočja so v celoti kopna, tudi greben, na kakem mestu se še lahko najde kakšna flikca snega, več pa ga je na severni strani. Vsekakor priporočam. lp
igor b.     
1.4.2013
Planinske poti ki jih ureja odsek Breginj
ljubitelj gora     
30.4.2015
29.4 po zgornji opisani poti na Gabrovec (vrh se nahaja nad bivakom) in Stol, pot je vredu in dobro označena. Spust po drugi poti, ki se nahaja pod Stolom na sliki 61/62 le ta pa je nekaj posebnega, precej vijugasta:
Greben
http://shrani.si/f/13/34/2cPoeurx/img0711.jpg
Pot
http://shrani.si/f/34/XO/3wmsWtfg/img0793.jpg


AnaR     
18.7.2016
Ta vikend smo sli v obratni smeri Srol-Muzec. Zelim opozoriti, da je ta pod dokaj neurejena in neprijetna- trava je visoka in tako zakriva luknje v tleh. Ce se odpravite tolw turo,bodite res previdni in pozorno glejte kje hodite ... pa srecno pot nasmeh!
PUHIPUHI     
19.7.2017
Zanima me ali je kdo zadnje dni hodil po grebenu Muzec Stol? Visoka trava? Shojena pot?
ločanka     
22.4.2019
V petek sva hodila po tej poti, samo v obratni smeri. Najprej na Stol, nato pa po grebenu na vrh V. Muzca (Gabrovec) in nato po tu opisani strmi poti v dolino. Najlepši razgled zame prav na vrhu V.Muzca, zato se je nujno potrebno povzpeti tudi nanjnasmeh.
Enka     
22.4.2019
Ločanka, katera smer pa se ti zdi boljša? Vajina ali ta iz opisa?
ločanka     
22.4.2019
Skoraj bi si upala trditi, daj je bila najina smer boljša varianta. Če bi šla še enkrat prvič, bi storila enakonasmeh. Če bom pa šla še kdaj , bi pa poizkusila še kaj drugega, morda drugo izhodišče ali pa kakšen drug del grebena, ali pa kaj v
kombinaciji s prenočevanjem v bivaku. Tam na sedlu se mi je zdelo prav zelo prijetnonasmeh.
ločanka     
22.4.2019
Enka, a si pogledala tudi moj opis na trenutnih razmerah?
Enka     
24.4.2019
Ločanka, seveda sem, najprej nasmeh. To turco imamo tudi mi ogledano, zato sem izkoristila priložnost, da vprašam. Ker takole s kavča mi zgleda vajina sestopna pot z grebena nekoliko strmejša od pristopne.
ločanka     
25.4.2019
Saj je tudi bilanasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje