Planinarenje

Planinarenje

Rudno polje - Blejska koča na Lipanci

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeBlejska koča na Lipanci / Rudno polje - Blejska koča na Lipanci
   Rudno polje - Blejska koča na Lipanci   
Vrijeme hodanja: 1 h 45 min
Ishodište: Rudno polje (1347 m)
Cilj: Blejska koča na Lipanci (1630 m)
Visinska razlika: 283 m
Visinska razlika (po putu): 325 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: TNP 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča najprej previdno prečimo cesto, nato pa nadaljujemo po makadamski cesti v smeri Triglava, Viševnika ter Blejske koče na Lipanci. Po dokaj zložni cesti hodimo približno 10 minut, nato pa prispemo do smučišča Viševnik, kjer zapustimo cesto in s potjo nadaljujemo desno v smeri Viševnika in Srenjskega prevala (še naprej po cesti Triglav, Vodnikov dom in Studorski preval). Pot naprej nas vodi levo od smučišča, po stezi, ki poteka skozi obrobje gozda. Po krajšem vzponu se vrnemo na makadamsko cesto, le to pa dosežemo na mestu, kjer se markirana pot proti Viševniku nadaljuje naravnost navzgor, mi pa cesti sledimo v desno, tako da prečimo smučišče. Cesta nas hitro popelje v gozd in na križišče, kjer nadaljujemo po spodnji desni cesti, v naslednjem križišču pa še enkrat desno, obakrat v smeri Lipance. Za drugim križiščem prispemo do peskokopa Rudno polje, le malo naprej, po krajšem spustu, pa nas oznake za planino Lipanca in Blejsko kočo usmerijo levo v gozd. Skozi gozd na nekaj razpotjih sledimo markacijam, nato pa nekoliko višje prečimo makadamsko cesto. Za prečenjem ceste postane pot nekoliko bolj strma ter se v glavnem prečno vzpenja proti desni. Višje se gozd prične redčiti, mi pa na levi opazimo napajališče za živali (pogosto brez vode). Od tu sledi še nekaj minut vzpona, nato pa prispemo na razpotje, kjer nadaljujemo desno navzdol (levo Viševnik in Mrežce) ter se v minuti ali dveh nadaljnje hoje spustimo do Blejske koče na Lipanci.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2017 (junij).
Pristup do ishodišta:
a) Z Bleda ali Jesenic se zapeljemo na Zatrnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Pokljuki. Ko prispemo na Pokljuko se ves čas držimo glavne ceste, mi pa se po njej peljemo do velikega urejenega parkirišča na Rudnem polju.
b) Iz Železnikov ali Podbrda se zapeljemo v Bohinjsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Bleda. Kmalu za Petrolovo bencinsko črpalko, ki se nahaja le malo za Bohinjsko Bistrico, pa z vožnjo nadaljujemo levo v smeri Pokljuke in Jereke. V nadaljevanju se cesta najprej strmo vzpne, nato pa se za Koriti postopoma položi in nas pripelje do križišča ob avtobusni postaji, kjer nadaljujemo desno v smeri Pokljuke, Koprivnika in Jereke (naravnost Srednja vas). Takoj za križiščem prispemo v Jereko, mi pa iz križišča pred cerkvijo nadaljujemo naravnost proti Pokljuki (levo Podjelje). Za Jereko se cesta ponovno prične strmeje vzpenjati, višje pa se položi in se nadaljuje ob Mrzlem potoku, kjer se v levo odcepi cesta v Koprivnik v Bohinju, mi pa nadaljujemo naravnost proti Pokljuki in Gorjušam. Za Gorjušami cesta preide v gozd, mi pa se po njej peljemo do križišča, kjer se priključimo cesti z Bleda. Tu nadaljujemo levo, nato pa se po glavni cesti odpeljemo še do velikega parkirišča na Rudnem polju.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Vrh Razora, Debeli vrh nad Lipanco, Mrežce, Okroglež, Mrežce, Okroglež, Lipanski vrh, Brda, Debela peč, Viševnik
Prosječna ocjena izleta: 8,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci Rudno polje - Blejska koča na Lipanci
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Rudno polje - Blejska koča na Lipanci
natalie     
25.8.2007
v soboto 25.8. smo bili na Viševniku, na krožni poti (Rudno polje, Viševnik, Blejska koča, Rudno polje) nazaj, pa smo se ustavili tudi pri Blejski koči. Iskreno nam je bilo žal, predvsem zaradi številnih turistov in drugih planincev, ko smo izvedeli, da je mogoče ob 11.30 uri dobiti samo potico in klobaso.Čudovit izlet, tole nam je pa malo pokvarilo razpoloženje, pa tudi mnogim drugim gostom.Oskrbnikom želimo boljšo organizacijo v prihodnje!
jankicaa     
4.7.2011
V soboto 2.7.2011 smo bili na Debeli peči. Ob povratku nazaj smo se ustavili pri Blejski koči, da se okrepčamo. Nevrjetno, da so očitno po 4 letih še vedno isti oskrbniki... Na voljo je bila (cel dan)le goveja juha z ribano kašo, ješprenj, klobasa in potica. Pri tako revni izbiri smo izbrali ješprenj. Žal tako slabega ješprenja še v življenju nisem jedla. Prepričana sem, da je bil posebej kuhan ješprenj zamešan v zelo mastno govejo juho. Žalost, računana 5€! Dojela sem, zakaj so skoraj vsi planinci jedli svoje sendviče... Sicer prijazen oskrbnik in kolikor toliko urejena okolica. Ne razumem, da v neposredni bližini planšarije nimajo na voljo kislega mleka z žganci, štrukljev, pa kake močnejše hrane. Mar Planinsko društvo ne preiskusi kuharskih sposobnosti oskrbnikov in ne prisluhne kritikam obiskovalcev? zmeden
montena     
23.8.2011
Tudi mi smo doživeli podobno kot jankicaa in to ne prvič.Včeraj 22.8.2011 ob 13-ih je bilo pred kočo okoli 10 ljudi pa je oskrbnik povedal da je že pred pol ure prodal zadnje kislo mleko,v ponudbi so imeli samo ričet, klobaso in potico.Žalostno,pa nekateri jih še pohvalite.
zaja     
23.8.2011
Če želite zares dobro hrano in prijazno besedo oskrbnika, vam priporočam obisk Dobrče.Bili smo pred 14 dnevi, ponudba, da je tudi v dolini ni take, od štrukljev, obare, kislega mleka, pasulja, pa še sigurno pet riht, tako da se težko odločiš sploh kaj bi. Okusno pa za obliznit. Pa najlepše gorenjske nageljne imajo na koči-brez pretiravanja.nasmehJaz še pridem probat, kar nisem mogel takrat.
temba     
23.8.2011
Tudi midva z možem sva bila pred kakšnimi tremi tedni na Dobrči in sva bila zelo zadovoljna s ponudbo v koči (pa z razgledom in okolico tudi nasmeh ). Tako, kot je naisal zaja.
slavi0902     
23.8.2011
zaja in temba.........se strinjam z vama,na Dobrči vejo kako se stvari streže,zaslužijo si desetko in to čisto
micikaa     
26.8.2011
V blejski koči sem ža tretje leto zapovrstjo doživela hladen tuš. Med tednom ob 10 uri dopoldan niso imeli kislega mleka, kar je na planini polni krav skrajno čudno. Pa še povrhu tega neprijazna opaska, češ,kaj pa sploh sprašujem. Še dobro, da so neprijazni oskrbniki prej izjema kot pravilo v naših kočah in planšarijah. Poleg Blejske koče sem namrač do sedaj le še lani v Koči pri Krnskem jezeru naletela na zelo neprijazno oskrbnico.
Mojcej     
20.3.2012
Žal se navade oskrbniške ekipe v Blejski koči na Lipanci še vedno niso kaj dosti spremenile. V soboto sva z možem želela njihovo zeliščno žganje, dobila pa dobesedno vodo z nekaj okusa po zelišču in žganju! Še kot čaj sem dobila toplo češpljevo vodo - dobesedno (morda je bila celo prekuhana). Žalost! Pa varen korak vsem!
Pohodnica56     
20.3.2012
Tudi meni se je lani zgodilo, da sredi poletja ni bilo kislega mleka. Pa sem skočila k sosednji planšariji prepričana, da ga bom tam dobila, a sta mi "planšarja" povedala, da ga ne smeta prodajat, jima je "najboljši" sosed oskrbnik koče to prepovedal in tudi večkrat inšpekcijo pripeljal na obisk. Kako lahko bi vsi skupaj nekaj zaslužili. Bog ne daj, "foušija" nima meja, še dobro, da ne gori, bi bila Slovenija že davno brisana iz zemljevidov-ena velika črna luknja iz katere bi se strahovito kadilo. Veliko zahajan v gore,ne pričakujem postrežbe kot v hotelu nisem "zoprn" gost, ne pričakujem pet strani jedilnega lista,ki niti ne sodi v hribe, saj ne hodim v hribe zgolj jest, je v dolini dovolj lokalov,vendar topla voda v kateri plava par ješprenčkov, ni ričet in skrajna neprijaznost ne sodi niti v štalo h kravam. Zato malico v nahrbtnik, na klopco in uživat v naravi, da bo duša polna in baterije polne.
Varen korak želim.
panda10     
28.10.2012
No, vidim, da nisem edina s slabo izkušnjo na Blejski kočizavijanje z očmi Kadarkoli me je pot zanesla sem, so imeli klobase in ričet... Pa ok, saj ni restavracija. Ampak prejšnji vikend mi pa oskrbnica pravi, da "kave pa vsaj pol ure ne bomo skuhali, ker moramo poskrbeti za avtobus gostov iz Preknurja!" Halo???? Itak imate kuhan samo ričet, klobase se kuhajo same... Očitno sta bili dve steklenici vina, ki ju je dobil oskrbnik, razlog, da nas je bilo kar nekaj precej nezadovoljnih. No, še sreča, da obstajajo koče, kjer so te veseli in ti ponudijo več, kot si želiš. Tukaj pa vidiš naveličan ksiht..."ja kaj hodite, če moramo pa mi potem delaT!" jezen
fravnik     
8.11.2012
Sedaj pa res ne vem o kateri koči je govora. Večkrat se oglasim na planini Lipanca, nad Zajavornikom, pod Mrežcami in všeč mi je tam. Tudi zato ker je oskrbnik (mislim da Jože) prijazen in ustrežljiv. Res ne streže v uniformi, nima na meniju kalamarov, redkobeseden je, vedno pa pri njem lahko potešite lakoto. Iskati v hribih gurmanskih užitkov je pa nesmisel, kaj bi se potili po skalovju, ostanite v dolini ali hotelu na Rudnem polju ali kar v dolini. Če boste imeli srečo boste deležni celo kremnih rezin in/ali potice na obletnico njihovega društva, brezplačno seveda. Če si boste zvili gleženj pa vas bo s svojo razmahano Lado popeljal v dolino. Za bohlonej seveda. Še več podobnih primerov sem osebno doživel. Hribovci imamo pač svoje kriterije, aroganca pa nam je vsekakor tuja.
Pa lep gorniški pozdrav.
F. Ravnik

savinjcan65     
8.11.2012
Tudi jaz sem večkrat v teh koncih pa še nikoli nisem imel slabih izkušenj v Blejski koči. l.p.
Laščan     
9.11.2012
Izgleda, da na Lipanco hodimo dvoje vrste pohodniki. Eni, ki pridejo(pridemo) tja z zadovoljstvom in drugi (kot pravi @fravnik) ... naj ostanejo v dolini ali hotelu na Rudnem polju... ! Oskrbnik Jože,še na mnoga leta !!!
Taurus     
9.11.2012
Leta hodiva z ženo na zimski potep po okoliških vrhovih, kjer spiva na koči in še NIKOLI nisva naletela na neprijaznega Jožeta, ki ve za točno vremensko napoved, ima popolne informacije trenutnega stanja na poteh v okolici in je poln koristnih nasvetov.Pa lačna in žejna še tudi nikoli nisva ostala. To pa je tudi vse, kar osebno pričakujem od oskrbnika. Pa varen korak.
gorjanci     
27.3.2013
Zanima me, kakšen je dostop trenutno. Če se prav spomnim, do koče ni nevarnosti plazov. Imam prav?
BrankaM     
27.3.2013
V nedeljo 17.3.2013 je bilo od Šport hotela čez planino Zajavornik lepo shojeno.
grdksmrt     
27.3.2013
Sam sem obiskal Blejsko kočo trikrat v pol leta in sem bil vedno lepo postrežen in sprejet.
kabe     
7.1.2014
Zdravo
A se je kdo te dni potepal po teh koncih? Kakšne so razmere...zanima me predvsem, kako je s snegom in, če je pot prehodne brez krpelj?
Hvala, lep pozdrav
PFranci     
7.1.2014
Poglej spletno stran TG Gora.Od včeraj imaš dva opisa Lipanca-Mrežce.
Lp
lumi     
9.1.2014
telefoniraj 051621021-g.JOŽE pa ti bo povedal kako je s snežno odejov okolici Blejske koče LP
borut1974     
2.3.2014
ali se da priti z avtom 8.3. do Rudnega polj ker bi šli na Blejsko kočo je biatlon ali kdo kaj ve
Daaam     
2.3.2014
seveda se da
borut1974     
2.3.2014
ja da ni treba kupiti vstopnico
Daaam     
3.3.2014
Vstopnico kupiš če greš na prizorišče tekme- Za Viševnik ali Blejsko kočo pa ni potrebe-no vsaj jaz nimam teh izkušenj ko sem pred parimi leti slučajno ravno v terminu tekme hodil tam naokoli.. Možno pa je, da bo takšna gneča, da boš moral parkirati ob cesti pred samim Rudnim poljem..
fonko     
29.6.2014
Blejska koča ima naravnost oderuške cene!!! Včeraj smo za vodeno in neokusno telečjo obaro plačali neverjetnih 8,00 EUR.eekjezen
vlado888     
23.10.2016
Fonko, se podpišem pod tvoj komentar
viharnik     
23.10.2016
Pozimi tam po hrani čez Komno ga ni, razen pri Emi Srednja vasmežikanje
tinky     
25.10.2016
Fonko, še kavo z mlekom bi naročil pri oderuhu 2,5 €.
Branee     
25.10.2016
To je res "mal" prebogato za obaro
anazala     
31.8.2017
Bila na Blejski koči. Pot ni zahtevna. Primerna za starejše in manjše otroke. Hrana okusna. Izbrali smo ričet brez mesa. Ja, cena malo višja. Vendar, če greste kam v hribe je potrebno dati tudi nekaj zaslužit. Če ne želite imejte s sabo v ruzaku. En evro gor ali dol. Za tistega, ki prodaja je poceni. Za tistega, ki kupuje je drago. Postrežba pa je bila okej. mežikanjenasmeh
anazala     
31.8.2017
Ja, Zaja. Res je. Dobrča, hrana in razgled okej. Je, pa malo naprej pastirska koča. Tam pa dobri ajdovi žganci, dobro kislo mleko.
suzs     
10.7.2020
Danes po tej poti - dan je bil vroč (v dolini krepko prek 30), vendar poteka v glavnem skozi gozd, zato je bil kljub nespametni uri (štart ob 13. z Rudnega polja) izredno prijeten izlet. Zelo priporočam za krajši izlet oz. za družine z otroki. Z našo 7-letnico smo prehodili v uri dvajset, predvsem je res uživala v lepi naravi. Planina slikovita, ponudba v koči solidna. Mi se vsekakor še vrnemo nasmeh
Domen333     
17.8.2021 0:14:40
Bil na Blejski koči pr Lipanci ter kupil vodo. Za
1,5 litra vode mi je računala "SAMO" 6 EUROV. Seveda kot je navada ni blo 1,5 l plastenke, samo 0,5 l po 2 eura za plastenko.
Aljoman     
17.8.2021 13:54:50
Po kolko je pa pivo?
potpodnoge     
17.8.2021 15:11:23
Ne se sekirati glede cen. V tej koči so že od nekdaj tako visoke cene, kar bi se ljudje že morali navaditi. Ali kupiš, ali imaš s seboj kar potrebuješ. Če kupiš, se pač strinjaš s ceno, ker tisto kar kupiš potrebuješ in se ti ne da nositi s seboj. Problem je le, ker prej predno ne prideš do koče, ne vidiš cenika in si prepričan da so cene enake kot v ostalih kočah. Pač, zgleda da jim še dobro nese, če jim ne bi, bi cene že spustili. Ampak, tako pač imajo in zgleda da jim dobro nese. Pa ne pozabiti doma denarnice, seveda napolnjene! velik nasmeh
Data     
21.8.2021 14:27:32
Neverjetno da je v letu 2021 situacija še vedno tako slaba. Na koči je ob 14.00 bila na voljo samo fižolova juha in kupljena potica iz trgovine. Da ne omenjam cene, ki je bila za to kaj dobiš absurdno visoka. Nisem bila še na koči, ki bi ponujala tako malo in še to za tako visoko ceno. Definitivno najslabša koča, ki sem jo do zdaj obiskala.
tinky     
21.8.2021 20:40:03
Ta koča je največji "podn" vseh koč.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje